Продаване на кола само с голям и малък талон - ЗА и ПРОТИВ
Модератор: Общи модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Продаване на кола само с голям и малък талон - ЗА и ПРОТИВ
Колеги,
след 2 месеца писане по форуми, четене в нета, консултации с адвокати не успях да си реша проблема, а той е следният:
Имам кола, за която имам предварителен договор за покупко-продажба, пълномощно за продаване (без преупълномощаване) и двата талона. Не намерих никакъв начин да си я прехвърля на мое име, тьй като има проблеми с данъците и нулево съдействие от страна на собственика на колата.
Искам да я продам и имам кандидати, които искат да я вземат само с талоните. Та сега въпросът ми е:
Какви рискове поемам аз ако дам колата само с ключовете и талона? Може ли ако стане после беля да търсят мен? Да накарам ли купувача все пак да ми напише нещо на ръка - "взема колата да я карам...или нещо такова, с копие на лична карта например.."
Според мои приятели, а и според адвокатката аз нямам никаква отговорност към тази кола, но се притеснявам. Ако работата стане дебела, собственикът ще извади пълномощното и договора и ще каже, ааа тя не е в мен, аз съм я дал на Х (на мен де) и тогава ще търсят ли мен?
Другият проблем е, че преди време попълних декларация към КАТ, че аз съм карал колата за да си получавам глобите аз, а не собственика (тогава не знаех, че ще ме прецака). Как да се откажа от тази декларация?
За протокола - става дума за кола със стойност 1200-1500 лв.
Моля за съвет от патили от такъв проблем.
след 2 месеца писане по форуми, четене в нета, консултации с адвокати не успях да си реша проблема, а той е следният:
Имам кола, за която имам предварителен договор за покупко-продажба, пълномощно за продаване (без преупълномощаване) и двата талона. Не намерих никакъв начин да си я прехвърля на мое име, тьй като има проблеми с данъците и нулево съдействие от страна на собственика на колата.
Искам да я продам и имам кандидати, които искат да я вземат само с талоните. Та сега въпросът ми е:
Какви рискове поемам аз ако дам колата само с ключовете и талона? Може ли ако стане после беля да търсят мен? Да накарам ли купувача все пак да ми напише нещо на ръка - "взема колата да я карам...или нещо такова, с копие на лична карта например.."
Според мои приятели, а и според адвокатката аз нямам никаква отговорност към тази кола, но се притеснявам. Ако работата стане дебела, собственикът ще извади пълномощното и договора и ще каже, ааа тя не е в мен, аз съм я дал на Х (на мен де) и тогава ще търсят ли мен?
Другият проблем е, че преди време попълних декларация към КАТ, че аз съм карал колата за да си получавам глобите аз, а не собственика (тогава не знаех, че ще ме прецака). Как да се откажа от тази декларация?
За протокола - става дума за кола със стойност 1200-1500 лв.
Моля за съвет от патили от такъв проблем.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Re: Продаване на кола само с голям и малък талон - ЗА и ПРОТ
Колега, тази кола е вечно "твоя" : ако я дадеш на някой, който удари човек, изостави колата и избяга как ще докажеш че не си ти?!
Имам двама комшии с такъв казус, с години по съдилищата.
Казах ти в другата тема : караш до разпадане, после заебваш колата на магистралата, от КАТ сами ще намерят собственика и да се оправя.
Имам двама комшии с такъв казус, с години по съдилищата.
Казах ти в другата тема : караш до разпадане, после заебваш колата на магистралата, от КАТ сами ще намерят собственика и да се оправя.

- u`F`o
- ентусиаст
-
- Кара: внимателно
- Мечтае да кара: самолет
barty написа:... после заебваш колата на магистралата, от КАТ сами ще намерят собственика и да се оправя.
Това ме изкефи

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
Предварителен, но все пак договор! Клаузите в него са много важни. С него страните се задължават в бъдеще да сключат окончателен такъв. В случая, настоящият собственик по документи е длъжен да ти съдейства и да сключите окончателен такъв, като съответно си оправите данъците помежду ви! В противен случай можеш да го принудиш по съдебен път.
И да, колегата по-горе го е казал, разбира се, че винаги може да докаже, че е дал колата на теб, съответно носиш отговорност за нея!
И да, колегата по-горе го е казал, разбира се, че винаги може да докаже, че е дал колата на теб, съответно носиш отговорност за нея!
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
Чл. 188. (1) Собственикът или този, на когото е предоставено моторно превозно средство, отговаря за извършеното с него нарушение. Собственикът се наказва с наказанието, предвидено за извършеното нарушение, ако не посочи на кого е предоставил моторното превозно средство.
Иначе казано, ако примерно те снима камера на пътя, ще търсят собственика по талон, който ще попълни декларация, че ти си карал и ще глобят теб.
Може да продадеш колата на евентуални кандидати, без договор, щом има такива, и с това проблемът ти приключва. Ако някой те търси за нещо, ще попълниш декларация с данните на лицата на които ти си препродал колата.
Иначе казано, ако примерно те снима камера на пътя, ще търсят собственика по талон, който ще попълни декларация, че ти си карал и ще глобят теб.
Може да продадеш колата на евентуални кандидати, без договор, щом има такива, и с това проблемът ти приключва. Ако някой те търси за нещо, ще попълниш декларация с данните на лицата на които ти си препродал колата.
- Николай Диянов
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39/ Е60
- Мечтае да кара: X6 цвят бордо
Е, колега, като имаш предварителен договор за покупко- продажба можеш по съдебен ред да искаш обявяването му за окончателен. Така, по силата на съдебното решение ти ще си титуляр на собствеността. Съдебното решение замества валидно сключения окончателен договор- това е при положение, че и твоят "праводател" е бил собственик / може и той просто само с талоните да я е придобил/ . По силата на съдебното решение ще трябва да се заплатят данъците. Иначе ако прехвърлиш колата само с талоните, потенциалните проблеми могат да бъдат доста- колегите преди мен са изброили някои от нещата. Освен това нищо не пречи на собственика да обяви автомобила за откраднат и оттук нататък да влезете в едни много неприятни казуистики.
- kpacKoOo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: БМВ Е46 318Ci
[url]bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=4&t=389567[/url]
Колега за същата кола ли става въпрос или си се набутал със друга
Колега за същата кола ли става въпрос или си се набутал със друга

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
То е интересно, как е станала покупката, без да има платени данъци, нали за това следят нотариусите?
- barty
- старши ентусиаст
-
∆ Проблема е че няма покупка а обещание за покупка.

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
barty написа:∆ Проблема е че няма покупка а обещание за покупка.
Останах със впечатлението че има талони и договор за покупко-продажба.
Ако не е така, моя е грешката
- barty
- старши ентусиаст
-
Е.Димитров написа:barty написа:∆ Проблема е че няма покупка а обещание за покупка.
Останах със впечатлението че има талони и договор за покупко-продажба.
Ако не е така, моя е грешката
Да, но няма заверени данъчните декларации за 2015г а и не е платен данъка.
Предишната му тема стана ферман с идеи и предложения....ама автора търси нови решения, които водят до бъдещи евентуални проблеми....и всичко това за кошник за 1200лв

Колега, още ли не си я разколачил и продал на части тая кола? 

- Denmark
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 Touring
колко е грешно цялото това нещо...
ако си купувам кола, какво ме интересува дали собственика и е плащал данъци.
на мен ми трябва талона да си я регистрирам на мое име.
от там нататък на стария собственик спират да му идват нови данъци, а аз започвам да си плащам за колата, която имам.
стария собственик дали ще си плаща неплатените данъци или не, не е моя работа.
от там нататък на стария собственик спират да му идват нови данъци, а аз започвам да си плащам за колата, която имам.

- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Denmark написа:колко е грешно цялото това нещо...
Куцо функционираща администрация, заради която се слагат такива методи за събираемост. Понеже иначе не могат да си вземат данъка, единствения начин остава като се продава колата или като се отрегистрира, да отидеш до данъчното и да си платиш дължимото, иначе регистрация йок. Резултата са такива казуси.
- Николай Диянов
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39/ Е60
- Мечтае да кара: X6 цвят бордо
Куцо, куцо, ама да си признаем поне, че ако ни подгонят сериозно, недоволните ще са много и ще извият такъв вой, че не ми се мисли. Иначе, чисто формално и според мен системата е недомислена, защото спъва гражданския оборот и създава излишни грижи при сделките с прехвърляне на автомобили, които не са никак малко. Освен това и самият данък е малко недомислен, защото не е ясно какъв е- имуществен ли е, екологичен ли е, какъв е. Данъчната основа не се формира от действителната стойност на имуществото, ами от всякакви други фактори, като в крайна сметка методологията на изчисление е адски нелогична.
П.С. Давам идеята да се закрепи една подобна тема като важна, в която да се пише по тези въпроси, че в последно време през няколко дни се отварят писания с идентична тематика. Освен това е полезно и като информационен източник за всеки колега, чудещ се дали да не закупи автомобил "без прехвърляне".
П.С. Давам идеята да се закрепи една подобна тема като важна, в която да се пише по тези въпроси, че в последно време през няколко дни се отварят писания с идентична тематика. Освен това е полезно и като информационен източник за всеки колега, чудещ се дали да не закупи автомобил "без прехвърляне".
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2