Документи за започване на строителсво ? Помощ !

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 03' e46 330d
Мечтае да кара: Bmw E34 M5
Детайли за колата: Италиански ковчег, на пътя към възкресението си.

Документи за започване на строителсво ? Помощ !

Мнение от daniel_e30 » 30 Май 2016, 14:35

Здравейте драги колеги! Ето че и за мен дойде края на 12-ти клас, и съответно за вземане на специалността ''Брокер на недвижими имоти'' ми беше дадена дипломна работа с следната тема : Покупка на парцел за строеж на еднофамилна къща. Маркетингово проучване на пазара и предложения за парцели - какви са най-важните критерии при избор на парцел за подобен род строеж. Да се подготвят нужните документи за начало на строителството на къщата.

Затруднението при мен идва от факта че документи подготвящи и уреждащи започването на строителството не са ми показвани. Показвани са ми само актовете от 1 до 16 от наредба 3 от 31 Юли 2003-та за съставяне на актове и протоколи по време на строителството, но те на мен не ми трябват, трябва ми целия процес който води до съставянето на акт 1. След покупка на имота какви документи трябват за да започнеш да строиш ? Ако може някой колега юрист или колега който просто е минал през този процес да ми помогне ще съм много благодарен ! Маркетинговото проучване що годе го оправих но ако имате някакви жокери и желаете да ги споделите също ще съм благодарен.

Благодаря за отделеното време да прочетете, и лек ден ! :wave:
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Re: Документи за започване на строителсво ? Помощ !

Мнение от Kroki » 30 Май 2016, 14:40

Виж bum_bum, той мина през това наскоро. :)
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от integral » 30 Май 2016, 15:12

Това е накратко:http://evroprogrami.com/mnenieto-na-konsultanta/procedura-i-dokumenti-pri-zapochvane-na-stroitelstvo

Ако наистина си решил да се развиваш в тази професия изобщо няма да ти навреди да се запознаеш по-подробно с „Закона за устройството на територията“ (ЗУТ)

Успех с дипломната и защитата :yes:
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...
- Абе дъще, абе дали няма как да се съберете пак с онзи циганин? :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от daniel_e30 » 30 Май 2016, 15:29

:bowdown: За пореден път се убеждавам че хората в този форум наистина са хора ! Благодаря ви за бързите отговори ! @integral - Колега,учих в ПГСАГ Пловдив и единствената причина да вляза там е че не ме приеха в Електротехникума.От малък са ми интересни жички,ток,двигатели и т.н Но пък научих много полезни неща в ПГСАГ и не съжалявам че го завърших. Специалността е доста интересна но просто не е моето нещо въпреки че винаги съм се старал да държа едно добро ниво от към знания и оценки (5-цата) . Искам да си взема изпитите по специалността, просто за да е имам за всеки случай (това не значи с 3) , защото е полезно и не съм гонил успех 4 години за едното нищо. Голямата ми страст винаги е била физиката и сега се ориентирам към ''Машиностроене и уредостроене'' или ''Мехатроника'' (зависи в коя от двете ме приемат) в Технически университет - Пловдив. Още един път Благодаря за съдействието ! Желая лек ден на всички ви! Шефовете ако искат може да заключват, те си знаят. Благодаря !
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 30 Май 2016, 15:50

Kroki написа:Виж bum_bum, той мина през това наскоро. :)

Чул те господ, но още не съм минал. Преведох днес сумата за разрешението за строеж, обаче още неща искат изродите.

ЗУТ трябва да го знаеш както знаеш азбуката или таблицата за умножение. Отделно всяка една община държи или не държи на някои подробности. В различните общини могат да ти искат нещо, което в други не искат.

Пак в някои общини могат да тълкуват ЗУТ по странен начин и да ти искат неща за които изрично е упоменато, че не се изискват.

Линка, който ти е даден показва нещата ама така да го кажем върха на айсберга. По точка 7 има още една камара неща.

Освен това всеки един парцел е малко или много специфичен. Ако имаш дървесна растителност пак има особености. Ако нямаш канализация също. Ако няма вода- също.

Парцела може дори да не е УПИ. Аз на такива налитам много, щото цената е драстично по-ниска. Но пък е адски трудно да минеш през всичките хуйни докато стигнеш до разрешение за строеж. Ако не внимаваш може и да се окаже, че си си взел една много скъпа нива и така..
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от daniel_e30 » 30 Май 2016, 16:09

Да,това за УПИ-то и цялата процедура сме го учили и го зная, предполагам че няма да имам проблем на защитата защото искат основните неща, не в Община Пловдив какво точно искат. Аз си избрах примерни 3 УПИ-та точно поради факта че щеше да стане дълга и широка да обяснявам как и защо не е УПИ и как да го направя такова. Това за дърветата не го знаех, и изглежда че ще променя единия имот защото в него има малка горичка. Благодаря за отговора @bum_bum :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 30 Май 2016, 16:22

Виж там за дърветата има геодезическо заснемане на съществуваща дървесна растителност.
После има експертна оценка на същата от лицензиран ландшафтен архитект.
И накрая заверка от експерта по екология в общината.

Виж в сайта на Зелени системи трябва да има цялата процедура. Също и в ЗУТ е описано.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от daniel_e30 » 30 Май 2016, 16:49

Оправих се. Благодаря още веднъж ! :bchug:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Мнение от predel » 30 Май 2016, 18:58

Понеже е за изпит:
1. Прочети внимателно нещата, които са зададени като параметри
2. Вземи за начало една "идеална" първична система... със всичко в нея
3. Спомени другите "нерадости" но само ако те питат за тях...

Това все пак е изпит а не реална ситуация ;)
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от daniel_e30 » 31 Май 2016, 16:21

Я дайте една ръка ако може и за маркетинговото проучване на пазара на парцели в регион Пловдив а и не само. Къде да търся и какво ? Намерих 2-3 анализа за строителството, и за сделките с имоти през последните 2-3 години. Мисля от всички тях да взема по малко и да сглобя нещо. Всякакви идеи и съвети са добре дошли. И относно документите за започване на строителството, как ще е по-добре, само да ги изброя в един текст кое за какво и как, или да принтирам секи документ отделно и да го попълня ? Защото пише в заданието да се подготвят всички документи.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 31 Май 2016, 20:33

За да подготвиш всички документи ще ти трябват няколко хиляди лева.

Едва ли са искали точно това.

А пък и няма кой да ти проектира ако нямаш собствен парцел с издаден начин на застрояване.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от daniel_e30 » 31 Май 2016, 23:44

@bum_bum - Човек,каква бира пиеш ? :D Значи ще изброя какво,как и защо, предполагам ще се събере в 1 лист, че минимума ми е 10 листа и съм потготвил съдържание, история и същество на маркетинговите проучвания,4-5 листа оферти с имоти. Филм. Да минава вече да ги взимам, че работа ме чака през лятото и университет на есен. Лека вечер. :bchug:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mangini » 01 Юни 2016, 12:02

bum_bum написа:По точка 7 има още една камара неща.

Малко допълнение към т.7 :lol: :lol: :lol:

1. Подаване на заявление за виза за проектиране. Необходими документи:
• Документ за собственост (само за имота, обект на инвестиционния проект);
• Актуална скица;
• Мотивирано предложение с нанесени параметри на застрояване върху извадка от ПУП.
2. Получаване на изходни данни за проектиране и сключване на предварителни договори с дружества за електроразпределение и водоснабдяване. Необходими документи:
• Документ за собственост;
• Виза за проектиране.
3. Изготвяне на проект по части:
• Архитектура;
• Конструкции;
• Електро инсталации;
• ВиК;
• ОВК (Отопление, Вентилация, Климатизация);
• Вертикална планировка;
• Озеленяване;
• ПБЗ (План за Безопасност и Здраве);
• Пожарна безопасност;
• План за управление на отпадъците;
• Енергийна ефективност за проекта.

Забележка:
За изготвяне на проекта са необходими геоложки доклад и геодезическа снимка (ангажимент на Инвеститора).

4. Съгласуване на изготвените проекти (внасяне за становища):
• Пожарна;
• РЗИ (Регионална Здравна Инспекция);
• Община – дирекция ОБД (Организация и Безопасност на Движението) – съгласуват се ПБЗ и временна организация на движение по време на строителството;
• КАТ – сългасуват се ПБЗ и временна организация на движение по време на строителството;
• Оценка за енергийна ефективност – извършва се от лицензирана фирма на база на проекта по части ЕЛ, ОВК, АРХ;
• Съгласуване със Зелени системи
5. Изготвяне на доклад за съответствие. Извършва се от надзорна фирма (ангажимент на Инвеститора).
6. Внасяне на проектната документация за Разрешение за строеж в Община. Внася се от надзорната фирма.
7. След получаване на строително разрешение, се подават документи в електроразпределително дружество за окончателен договор.

И това е в случай, че имотът е УПИ и няма нужда от изменение на ПУП. Както се казва, за всичко останали случаи има Mastercard :mhihi: :mhihi: И още малко процедури :mhihi:

1. Заявление за актуална скици на имота, за който се отнася промяната в ПУП. Скицата се издават от Агенция по кадастъра. Необходими документи:
• Копие от нотариален акт.
2. Заявление за комбинирана скица от ГИС. Издава се в цифров вид. Необходими документи:
• Копие от нотариален акт на имота.
3. Заявление за допускане до процедура по промяна на ПУП. Необходими документи:
• Документ за собственост имота;
• Актуална скица;
• Актуална комбинирана скица;
• Мотивирано предложение (схема с предложение за промяна на ПУП, заедно с обяснителна записка с обосновка за необходимостта от изменение на ПУП).
4. (след получаване на заповед за допускане на ПУП) Заявление до ЧЕЗ за обезпечаване на имота с електричество (чака се отговор от ЧЕЗ). Необходими документи:
• Документи за собственост;
• Копие от заповедта за допускане.
5. Заявление до Софийска вода (аналогично на т.4);
6. Внасяне на проект за ПУП. Необходими документи:
• Заявления;
• Документ за собственост;
• Актуална скици;
• Актуална комбинирана скица;
• Съгласуван ПУП в ЧЕЗ и Софийска вода;
• ПУП – чертежи.
7. Гледане на ПУП на съвет.
8. Заповед за одобрение на ПУП. Издава се от кмета на района.
9. Обявление на заповедта съгласно чл. 124б(2) от ЗУТ. 14 дневен срок за евентуални възражения. ПУП влиза в сила след 14 дни при липса на възражнения.

Конкретният пример е за един имот с един собственик, при повече имоти и собственици, документите се мултиплицират, добавят се нотариално заверени пълномощни и т.н. :D

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 01 Юни 2016, 13:51

План за управление на отпадъците не се изисква, ако РЗП-то ще е под 300 квадрата.

За София от февруари насам, а предполагам и в други общини е задължително да имаш договор с лице по чл 58 от наредба за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.

После ако той няма договор с разтоварището ти трябва да сключиш договор и с тях.

И накрая на базата на тези 2 договора общината ти прави маршрут по който ще се извозва отпадъка.

Този документ ти трябва за да бъде издадено разрешение за строеж и после още веднъж при определянето на строителната линия.

6. Внасяне на проектната документация за Разрешение за строеж в Община. Внася се от надзорната фирма.

Може и собственика да си ги внесе.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 01 Юни 2016, 15:31

bum_bum написа:Може и собственика да си ги внесе.

Хич му не требва на собственика да се занимава с глупости и да учи цялата тази бумащина наизуст. Има си хора за тази работа, меташ една петичка и си пиеш биричката некъде и само по телефончето - "ало, така и така имаме разрешение, честито."
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

Следваща

Назад към Извън Темата