Колко лева заслужавате да е заплатата ви
Модератор: Общи модератори
Колко лева заслужавате да е заплатата ви
Направете оценка на работата, с която си изкарвате парите. Ако работите/движите няколко неща, оценете ги поотделно и ги сумирайте.
Не говорим колко пари ви трябват да живеете добре, колко пари искате да получавате, а колко изработвате, тоест как оценявате своя труд. И как оценява шефа ви труда ви. Все пак от неговата оценка зависи разликата между исканото и реалното и оттам колко сте удовлетворени от работата си.
Някои насоки, за да направите оценката:
1. Какво е съотношението на похарчен ресурс (материали, време, знания) към произведен продукт (пазарна оценка)
например за един ден сглобявате диван от предварително подготвени материали, дивана струва в магазина Х лева, материалите са Х/4, значи придавате стойност неколкократна на себестойността на продукта - значи вършите нещо полезно и търсено
2. Колко сте удовлетворени от това, което работите
3. Как другите възприемат това, което вършите - семейство, приятели, колеги
4. Как шефа възприема това, което вършите - имате ли развитие в работата - бонуси, привилегии, заплата итн
5. Каква е заплатата на човек на сходна позиция в да речем Италия или Полша (да не е Германия/Англия) или поне каква мислите че е
Вземете тези и всички други фактори, за които се сетите и направете оценка на това, каква би трябвало да е вашата заплата.
Ако искате, можете да напишете колко е разликата между заслужената и реалната.
Не говорим колко пари ви трябват да живеете добре, колко пари искате да получавате, а колко изработвате, тоест как оценявате своя труд. И как оценява шефа ви труда ви. Все пак от неговата оценка зависи разликата между исканото и реалното и оттам колко сте удовлетворени от работата си.
Някои насоки, за да направите оценката:
1. Какво е съотношението на похарчен ресурс (материали, време, знания) към произведен продукт (пазарна оценка)
например за един ден сглобявате диван от предварително подготвени материали, дивана струва в магазина Х лева, материалите са Х/4, значи придавате стойност неколкократна на себестойността на продукта - значи вършите нещо полезно и търсено
2. Колко сте удовлетворени от това, което работите
3. Как другите възприемат това, което вършите - семейство, приятели, колеги
4. Как шефа възприема това, което вършите - имате ли развитие в работата - бонуси, привилегии, заплата итн
5. Каква е заплатата на човек на сходна позиция в да речем Италия или Полша (да не е Германия/Англия) или поне каква мислите че е
Вземете тези и всички други фактори, за които се сетите и направете оценка на това, каква би трябвало да е вашата заплата.
Ако искате, можете да напишете колко е разликата между заслужената и реалната.
Последна промяна Хаос на 17 Сеп 2016, 2:52, променена общо 2 пъти
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
Re: Колко лева заслужавате да е заплатата ви
Аз заслужавам 103,17 лв./месец, но работодателят ми ми дава повече. 
p.s. Предвид заглавието, не може ли да заслужа заплата в Ойро ... или само в лева ми е разрешено да мечтая?

p.s. Предвид заглавието, не може ли да заслужа заплата в Ойро ... или само в лева ми е разрешено да мечтая?

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Хубава тема.
Аз бих се радвал авторът да открие сезона с откровение?
Аз бих се радвал авторът да открие сезона с откровение?
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
Аз ще съм първият с откровенията...
Милиционер съм, уж от Elite force-а. Заплатата е малко под 1,2. Работата, като ефект към обществото, заслужава, по мое мнение и според критериите на колегата, под минималната. Но, за съжаление, това е картината в МВР.
Иначе контактувам с колеги в чужбина - в Швейцария такъв като мен взима 10к франка - по-натоварени са, но и знаят за какво работят...

Милиционер съм, уж от Elite force-а. Заплатата е малко под 1,2. Работата, като ефект към обществото, заслужава, по мое мнение и според критериите на колегата, под минималната. Но, за съжаление, това е картината в МВР.
Иначе контактувам с колеги в чужбина - в Швейцария такъв като мен взима 10к франка - по-натоварени са, но и знаят за какво работят...

- TERLIKA
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е36 325tds,e39 520d,Alpina D10
- Мечтае да кара: Alpina D5
Шофер съм,смятам че реално трябва да вземаме около 5к,а не 3 както е сега
1981 – Немското списание “ Auto, Motor und Sport” ораганизира заедно с Shell маратон, целящ изминаването на максимален брой километри с колкото се може по-малко гориво. 3-литровия автомобил все още не е актуалена тема, но БМВ 318i Alpina побеждава в своя клас с разход от 2,672 литра на 100 километра.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
За сега най-много заслужават над 5000лв, явно не е направена добре анкетакта, защото най-много хора са там, а колко над 5000 не се знае, дали 6-7-8-9 или нагоре????
Много ми е интересно, дали вадят 10 и повече хиляди на шефа си, че да искат такива пари.
Много ми е интересно, дали вадят 10 и повече хиляди на шефа си, че да искат такива пари.
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
аз явно съм от малцината които си оценяват напъните на има няма 800 евро някъде ... знам, че и за повече мога ... ма не искам ... смисъла на живота ми не е да се напъвам към момента на моментната си работа ... (нали там някакво сечение зор/пари дето в даден момент вече се изкривява рязко на неподходящо работно място)
- dr.peshev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
- Мечтае да кара: M3
Защо няма 10к+
?!

"Заплатата" на всеки е колкото му стига акъла да си я направи . Ключ

В момента оценявам труда си на около 1300 + 8% процента годишен ръст. За съжаление за сега заплатата ми е около 800 като 8% годишен ръст е реално и живот и здраве ще ми се качва и заплатата. Ходя с удоволствие на работа, харесва ми! Работя в завод, в който съм поддръжка на техниката и от мен зависи непрекъснатата работа на всички машини. Работата ми е както физическа така и интелектуална, свързана с много и най-различни машини с различна степен на сложност, различни менюта настройки, сензори и начин на работа. От мен се изисква бърза и точна намеса, защото закъснение в подкарването на дадена машина застрашава износ и довежда до загуби за завода. Естествено на тази позиция сме около 30 човека и всички сме на мнение, че заплатата е ниска за това, което се изисква от нас. На релевантни позиции в чужбина колеги взимат около 3к до 4к евро. Веднъж се наложи всички от техниците да сме на обучение и за 4-рите часа, в които нямаше никой от нас долу в цеха той почти спря работа и за това смятам, че аз и моите колеги сме важно звено, без което производството ще спре.

мисля, че малко неправилно е зададена задачата...
възнаграждението за труда на един човек трябва да се определя от следните неща:
1. какви е прихода от твоя труд? независимо дали работиш за себе си или за някого- един вид- това което работиш и "произвеждаш" - за какви пари се продава? а какви разходи има покраи "продаването" му? например ако си шофьор на автобус - каква е цената на превоза която се събира от пътуващите? а какви са разходите по возилото? разликата между прихода и разхода е печалбата. този доход с кого го делиш още? (ортак/ работодател/ и тн).
2. колко хора могат да правят това което ти правиш и колко време/ пари отнема някой да се научи да го прави като тебе?
3. от тези които правят това което ти правиш - ти колко си добър?
4. какво е търсенето на такива като тебе (брой на кадри / отворени места).
и така. сечението на тези четири точки определя възнаграждението.
мъката на българския народ (с някои изключения) е в това, че цените ги направиха като на запад защото това което се правеше в родината и струваше колкото им се плащаше на тези които го правеха (почти нищо) изчезна по една или друга причина.... и започнаха да влизат нещата отвън на "западни цени" и.... цените скочиха, но ценза на болшинството от хората - не. заплатите са ниски защото нищо смислено не произвеждаме което може да се продава навън и да се получава печалба по западните стандарти. като цяло икономиката ни е точно като на бананова държава. има едни примерно 2 милиарда дето се въртят между хората и се чудиме защо никой нормален човек не може да дръпне напред. няма как като 100-те лева дето ги изкарам ти ги дам на тебе за храна и после ти ми ги платиш пак на мене за правенето на тази храна...
затова и горе долу единствено разните софтуерни фирми плащат добре защото ние пишеме софтуер които се продава на западни цени. от там и заплатите са западни заради точка 1, 2 и 4. (3 е друга тема).
малко хора осъзнават, че заплащането им не се определя по заповед на щуката а от това колко им струва труда. на 95% от населението в родината труда за момента не струва почти нищо... защото това което можехме добре и можехме да го продаваме на западни цени и да имаме западни доходи- го унищожихме. определени хора решиха да изкарат 100 лева сега вместо да изкарат милион лева след 5 години. и така.
възнаграждението за труда на един човек трябва да се определя от следните неща:
1. какви е прихода от твоя труд? независимо дали работиш за себе си или за някого- един вид- това което работиш и "произвеждаш" - за какви пари се продава? а какви разходи има покраи "продаването" му? например ако си шофьор на автобус - каква е цената на превоза която се събира от пътуващите? а какви са разходите по возилото? разликата между прихода и разхода е печалбата. този доход с кого го делиш още? (ортак/ работодател/ и тн).
2. колко хора могат да правят това което ти правиш и колко време/ пари отнема някой да се научи да го прави като тебе?
3. от тези които правят това което ти правиш - ти колко си добър?
4. какво е търсенето на такива като тебе (брой на кадри / отворени места).
и така. сечението на тези четири точки определя възнаграждението.
мъката на българския народ (с някои изключения) е в това, че цените ги направиха като на запад защото това което се правеше в родината и струваше колкото им се плащаше на тези които го правеха (почти нищо) изчезна по една или друга причина.... и започнаха да влизат нещата отвън на "западни цени" и.... цените скочиха, но ценза на болшинството от хората - не. заплатите са ниски защото нищо смислено не произвеждаме което може да се продава навън и да се получава печалба по западните стандарти. като цяло икономиката ни е точно като на бананова държава. има едни примерно 2 милиарда дето се въртят между хората и се чудиме защо никой нормален човек не може да дръпне напред. няма как като 100-те лева дето ги изкарам ти ги дам на тебе за храна и после ти ми ги платиш пак на мене за правенето на тази храна...
затова и горе долу единствено разните софтуерни фирми плащат добре защото ние пишеме софтуер които се продава на западни цени. от там и заплатите са западни заради точка 1, 2 и 4. (3 е друга тема).
малко хора осъзнават, че заплащането им не се определя по заповед на щуката а от това колко им струва труда. на 95% от населението в родината труда за момента не струва почти нищо... защото това което можехме добре и можехме да го продаваме на западни цени и да имаме западни доходи- го унищожихме. определени хора решиха да изкарат 100 лева сега вместо да изкарат милион лева след 5 години. и така.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
Alek_SV написа:"Заплатата" на всеки е колкото му стига акъла да си я направи . Ключ![]()

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- KoolyO
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
- Мечтае да кара: 612
alx написа:...
За пореден път...

Иначе по темата X. Ама реално се оценявам към XX. Поне тук, където съм де... Трябваше вече да са така, ама съм си мекушав...
И лошото е, че в на alx сечението само в т.2 и т.3 съм силен. 1 и 2 са ми греда. Голяма... За това и ми е сложно да сменям често работи.
Последна промяна KoolyO на 20 Сеп 2016, 10:16, променена общо 1 път
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!
искам да уточня, че не е важно да споменавате за колко пари работите или колко мислите, че трябва да вземате, а най-вече да гласувате и да напишете каква е разликата
@alx - 2,3,4 са гледната точка на работодателя, тоест това, което ти си написал е моите точка 1 и 4
мога да ви направя и отговор 100000+, няма проблем, само че съм сигурен, че тези с такава самооценка се броят на пръстите на едната ръка по една или друга причина : )
по темата:
разликата при мен е малка, мисля че заслужавам горе-долу толкова, колкото взимам и като цяло се старая да поддържам разликата малка чрез самоусъвършенстване, но да не нагазваме в съседната тема за себеразвитието
@alx - 2,3,4 са гледната точка на работодателя, тоест това, което ти си написал е моите точка 1 и 4
мога да ви направя и отговор 100000+, няма проблем, само че съм сигурен, че тези с такава самооценка се броят на пръстите на едната ръка по една или друга причина : )
по темата:
разликата при мен е малка, мисля че заслужавам горе-долу толкова, колкото взимам и като цяло се старая да поддържам разликата малка чрез самоусъвършенстване, но да не нагазваме в съседната тема за себеразвитието
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
alx написа:...
Темата е абсурдна по много причини. Не знам откъде да започна, затова ще карам без никаква подредба:
- Не оценявам труда си в пари, бих го оценил в процент от дохода, който нося на фирмата
- Такива като мен (на позицията) има десетки, но без никаква капка скромност бих казал, че аз съм единствен. Веднага давам пример защо. Започнах в нов град на постоянна работа от 01 юни т.г. От 01 септември ме направиха шеф на екип. Обадих се, че не ми харесва на това място и ареа менъджъра и оперейшън мениджъра дойдоха да ме питат "защо". Шефът на фирмата за града лично ми каза, че има нужда от мен. Наш клиент е в много притеснена ситуация и ние трябва да му подадем ръка. Ще дам жокер, че става въпрос за кардиология и нейни пациенти. Много е мило, когато възрастни и болни хора дойдат и ти благодарят, че си им помогнал по един или друг начин. Това трудно се оценява. Шефът ми от болницата достатъчно много пъти ми благодари за добрата работа.
- има неща, които не могат да се оценят с пари. Онзи ден един дядо идва и ми дава един домат. Каза "Благодаря ти! Това е за теб и е от моята градина". Не е важно какво направил, важен е жеста. От осем години под една или друга форма работя с болни хора (голям процент инвалиди) и съм се научил да оценявам малките жестове. Имам колеги, които са абсолютни дървета. Аз не мога така.
- оценявам това което върша (доколко е лесна или трудна работата ми) и колко ми плащат. В едни компании работят много повече за тези пари, в други плащат много повече, а работят мнго по-малко отколкото при нас.
Преди да говорите за пари, оценете какъв процент от работното си време реално уплънявате. Извадете времето за пушене, нет, кафенце, обсъждане на мача, приказването с колеги, закъснението, тръгването по-рано и т.н.
Изобщо, темата е дълга. Колкото хора, толкова и мнения