Керамичен или индукционен плот?
Модератор: Общи модератори
63 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Керамичен или индукционен плот?
Търсих кулинарната тема, но не я намерих. Казвайте мнение за котлоните. В момента съм с керамичен, но се местя и правим кухня, та се чудя кой от двата вида да е. При керамичните имаме всичко познато, за индукционните ми се иска някой ако има да каже какво се случва. Общо взето засега са два пъти по-скъпи кажи-речи, водят ги с около 30%-та по-икономични от керамичните, имаме моментално загряване, макар и керамичните бързо да нагряват, при индукционните имаме топлене чрез някакво индукционно магнитно поле, което се води безвредно за човека, поставяш съда и то топли само по неговата повърхност, недостатък е, че трябва всички съдове да са ти от феромагнитна стомана или друг подобен материал. Чувам, че и с обикновен съд ставало ако се постави подложка от феромагнитен материал между котлона и съда.
Та ако има запознати да кажат. Хем ми се иска по-нова технология ако след време стане масова, хем не съм сигурен...
Та ако има запознати да кажат. Хем ми се иска по-нова технология ако след време стане масова, хем не съм сигурен...
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

Re: Керамичен или индукционен плот?
По-добро от газта няма.
Абсолютно лично мнение.
Хем е евтино,хем бързо действа.
Само,че ебава всички съдове колкото и да са хубави.
Евтините не карат хич.
Мое мнение.Иначе всичко на ток е гола вода и действа бавно на фона на газта.

Абсолютно лично мнение.
Хем е евтино,хем бързо действа.
Само,че ебава всички съдове колкото и да са хубави.
Евтините не карат хич.

Мое мнение.Иначе всичко на ток е гола вода и действа бавно на фона на газта.

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Аз газ не искам у нас, знам предимствата, ама не питах за газ или алтернатива.
In God we trust, all others we track.

- sobiss
- младши ентусиаст
-
- Кара: Compact m43tu
- Мечтае да кара: E28
По добро от индукцията няма...предимствата са- бързина, прецизен контрол на температурата, икономия на електричество. Единственият недостатък е че не всички тигани и тенджери стават на индукционен котлон.
Gesendet von meinem Mi A3 mit Tapatalk
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
sobiss написа:По добро от индукцията няма...предимствата са- бързина, прецизен контрол на температурата, икономия на електричество. Единственият недостатък е че не всички тигани и тенджери стават на индукционен котлон.
И май е само на печки над 1000 лъва, аз го чух тоя метод преди няколко седмици за първи път и

Не нагрява котлона, за мен само това е достатъчно да си взема нещо такова, по-пожаробезопасно няма накъде..

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
Вече индукционните. започват от под 400 лева, така че не са много скъпи, и да работят със специални съдове, но на човек колко му трябва, две тенджери, една касерола и два тигана.
- ARR_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Купе с 2 врати
- Мечтае да кара: Купе с 4 врати
- Детайли за колата: Седем напред, две назад
Преди няколко години взехме един иднукционен котлон за офиса да топим и втечняваме на водна баня вакси и едни други работи.
Поне до колкото помня като търсех след това и тенджура се оказа че почти всички чугунени и стоманени стават. Има някой стоманени които обаче имат пласт алумин или нещо такова на дъното те не работят, общо взето лепи ли го магнит става, така че не са чак "специални".
Това че загрява моментално е така, но все пак става въпрос за самият плот, загряването на съда и каквото има в него си отнема време.
Предимство пред керамичните е че ако изпуснеш нещо отгоре няма да се счупи. Относно противопожарните качества, да самият плот не се нагрява ако обаче няма нищо върху него, ако си сложил тиганя с олио той си отдава топлината на самия плот и пак може да се изгориш ако го пипнеш - това от опит, също така обикновено това което се пали е нещото в съда за готвене което си забравил - също от опит.
Поне до колкото помня като търсех след това и тенджура се оказа че почти всички чугунени и стоманени стават. Има някой стоманени които обаче имат пласт алумин или нещо такова на дъното те не работят, общо взето лепи ли го магнит става, така че не са чак "специални".
Това че загрява моментално е така, но все пак става въпрос за самият плот, загряването на съда и каквото има в него си отнема време.
Предимство пред керамичните е че ако изпуснеш нещо отгоре няма да се счупи. Относно противопожарните качества, да самият плот не се нагрява ако обаче няма нищо върху него, ако си сложил тиганя с олио той си отдава топлината на самия плот и пак може да се изгориш ако го пипнеш - това от опит, също така обикновено това което се пали е нещото в съда за готвене което си забравил - също от опит.

- theraven_nz
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15
В същата ситуация съм, предстои оборудване на ново жилище и бях пред същата дилема. Тъй като ще се топлим на газ, първоначалната ми идея беше да вкарам тръба и до кухнята и да приключим въпроса. Но по-добрата половинка скръцна, че я е страх от газта, а имаме и малко дете, и темата приключи с 1-0 за нея в зародиш.
Индукцията си има специфики (изключвам цената на плота и на съдовете):
- съдът трябва да е точно в средата на плота, за да работи, което леко дразни, ако бързаш
- загрява много бързо и трябва свикване, иначе храната загаря бързо отдолу, без да се е стоплила изцяло
- няма го в рекламите, но дори в книжките на плотовете пише, че трябва да се избягва близък контакт с плота, когато работи, заради високочестотните електромагнитни вълни (ЕМВ). Общо взето отворена микровълнова. Даже за бременни се препоръчва да избягват дълготраен контакт. Достатъчно облъчвания имаме и без това...
- съдовете трябва да са с идеална плоска форма, иначе котлонът може и да не тръгне. Факт е, че ако са по-тънки, съдовете се измятат с времето.
- не можеш да си запалиш въглени за наргиле
- плюсовете са ясни - икономия, бързина, чистота
Аз лично се спрях на компромисен вариант това (не е реклама): https://www.aeg.bg/kitchen/cooking/hobs ... k634150xb/ . На индукцията ще готвя аз, за жената остава керамиката, че е свикнала, а и я пазя за второ
.
Индукцията си има специфики (изключвам цената на плота и на съдовете):
- съдът трябва да е точно в средата на плота, за да работи, което леко дразни, ако бързаш
- загрява много бързо и трябва свикване, иначе храната загаря бързо отдолу, без да се е стоплила изцяло
- няма го в рекламите, но дори в книжките на плотовете пише, че трябва да се избягва близък контакт с плота, когато работи, заради високочестотните електромагнитни вълни (ЕМВ). Общо взето отворена микровълнова. Даже за бременни се препоръчва да избягват дълготраен контакт. Достатъчно облъчвания имаме и без това...
- съдовете трябва да са с идеална плоска форма, иначе котлонът може и да не тръгне. Факт е, че ако са по-тънки, съдовете се измятат с времето.
- не можеш да си запалиш въглени за наргиле

- плюсовете са ясни - икономия, бързина, чистота
Аз лично се спрях на компромисен вариант това (не е реклама): https://www.aeg.bg/kitchen/cooking/hobs ... k634150xb/ . На индукцията ще готвя аз, за жената остава керамиката, че е свикнала, а и я пазя за второ

---
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Предимството на керамиката е че нагрява равномерно съдовете , топлината не е концентрирана в една точка . Това прави храната по вкусна като технология на приготвяне . Газта е идеална за пържене и високотемпературна обработка но за продължително варене не е добре заради липсата на термичен контрол . Освен това има известно ограничение към съдовете за готвене на газ . Индукцията като технология е голяма високочестотна намотка , в средата се поставя металния съд и загряването става от токовете на късо които протичат в метала . Не е толкова висока честотата като микровълновата но все пак ..В общи линии има голяма зависимост от метала на съда , от положението спрямо плота от големината от дебелината на дъното ..Създава същото неравномерно концентрирано прегряване както и газта и ограничения спрямо вида на съдовете за готвене . Бързото загряване изобщо не го намирам за кой знае какво предимство освен ако не става въпрос за претопляне на готова храна , все пак разликата е някакви секунди не часове . Лично за мен индукцията като покупка единствения смисъл е просто да е човек в тренда на модата , нищо кой знае какво в плюс на керамиката .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Tenata
- младши ентусиаст
-
- Кара: Лястовица с рамка
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Ако планираш да пържиш/печеш по-добре керамичен, Масово индукционните не могат да вдигнат досаттъчно висока температура, а тези, които могат струват едни сериозни пари.
Иначе поддържам мнението на колегата с газта - не е случайно, че всички ресторатни и професионалисти това ползват.
Иначе поддържам мнението на колегата с газта - не е случайно, че всички ресторатни и професионалисти това ползват.
Не съм ползвал индукционен никога и не съм запознат, но само това, което казва колегата за температурата би ме накарало да ги зарежа на момента.
Като хоби готвач мераклия - няма по-досадно нещо от това, да не ти се получават нещата, понеже ти е слабо котлончето... аз се принудих да си купя отделен газов с бутилка и уок за терасата, понеже електрическите са ми недостатъчни.
Като хоби готвач мераклия - няма по-досадно нещо от това, да не ти се получават нещата, понеже ти е слабо котлончето... аз се принудих да си купя отделен газов с бутилка и уок за терасата, понеже електрическите са ми недостатъчни.
- MrManson
- Потребител
-
- Кара: ше E39 530D Touring
- Мечтае да кара: колело
Cyberloner написа:Ако планираш да пържиш/печеш по-добре керамичен, Масово индукционните не могат да вдигнат досаттъчно висока температура, а тези, които могат струват едни сериозни пари.
Колега, не се заяждам, но от това по-голям майтап днес не съм чел. Вероятно си прав, но само ако визираш котлон за 50 лв от Кауфланд да речем. Последните 5 години ползвам индукция, ами бие си керамиката от всякъде. Когато обзаведохме кухнята си, единствено трябваше да вземем нов комплект тенджери/тигани, защото старите не вършеха работа /най-лесно е да пробваш с магнит, ако залепва, значи ще работят/. Но и това не е кой знае какъв проблем, а и предполагам нежните половинки ще са хепи. Котлона по спомен го взех за около 500лв от емаг тогава, ето и линк - https://www.emag.bg/plot-za-vgrazhdane- ... DXDV4BBBM/. Друг наистина голям плюс е, както колега сподели, че самият плот не се нагрява - ясно е, че като вариш боб чорбата ще си отдава топлина, но няма никакъв проблем да си сложиш ръката за секунда-две на него. Пробвай същото упражнение на керамика

Супер е индукцията, ползвам от 2 години и никога не бих сменил нито с газ нито с керамика. Всички чугунени и стоманени съдове работят, проблем може да са разни "сандвич" дъна. Може да се сложи подложка, но аз не бих се занимавал - ако има такъв съд просто бих го сменил. Работи бързо, загрява равномерно, става за всякакви размери от малка каничка примерно да свариш литър вода, до огромна чугунена грил плоча, остатъчната топлина е много по-малка, почиства се изключително лесно (за разлика от газов контолн примерно), има мигновена реакция при промяна на температурата и доста мощен. Ако по-високата цена не те притеснява и не си от хората, които като пускат микровълнова си слагат фарадеева клетка на главата, не виждам причина да си вземеш керамика.
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Jordana написа:Предимството на керамиката е че нагрява равномерно съдовете , топлината не е концентрирана в една точка . Това прави храната по вкусна като технология на приготвяне . Газта е идеална за пържене и високотемпературна обработка но за продължително варене не е добре заради липсата на термичен контрол . Освен това има известно ограничение към съдовете за готвене на газ . Индукцията като технология е голяма високочестотна намотка , в средата се поставя металния съд и загряването става от токовете на късо които протичат в метала . Не е толкова висока честотата като микровълновата но все пак ..В общи линии има голяма зависимост от метала на съда , от положението спрямо плота от големината от дебелината на дъното ..Създава същото неравномерно концентрирано прегряване както и газта и ограничения спрямо вида на съдовете за готвене . Бързото загряване изобщо не го намирам за кой знае какво предимство освен ако не става въпрос за претопляне на готова храна , все пак разликата е някакви секунди не часове . Лично за мен индукцията като покупка единствения смисъл е просто да е човек в тренда на модата , нищо кой знае какво в плюс на керамиката .
За мен единственото, смислено и обосновано мнение по въпроса! Иначе твърдения, твърдения..
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
63 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5