Как си възпитавате децата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Как си възпитавате децата?

Мнение от alx » 26 Апр 2025, 17:49

Породено от една друга тема…

Та темата с децата винаги ми е била малко чужда и съм чувал цял живот доста противоречиви мнения - та реших да питам тука… така и така сме станали на бг мама :ok:

Гледам го един приятел- с две деца- първото яко грижи, всичко за детето, частни уроци, спортове както си трябва- и… ми не е напред с материала. Другия му син - (двама сина) имаше същите условия и родителски подход ама детето пълен отличник и е доста смислено. Горе долу си приличат физически, едни и същи родители- ама резултатите коренно различни. wtf?

Къде е истината/ баланса?
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Как си възпитавате децата?

Мнение от enigma » 26 Апр 2025, 19:05

Най-важното е от малки да разпознават звука на В8, сутрин да закусват с мирис на бензин и изгорели гуми, и да знаят, че електричките са за :gay:
Всичко друго е маловажно. :ok:

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 26 Апр 2025, 19:13

Да разбирам ли, че пускащият темата няма деца??

Че да знаем дали има изобщо смисъл да се пише

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 26 Апр 2025, 20:14

Все се каня да пускам подобна тема, ама като нямам деца, някак не върви сякаш.

Но ми е интересно какви подходи имат колегите.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 26 Апр 2025, 20:20

Каго проимате ще разберете.
Дтриго индивидуално е и няма правила.
В този смисъл темата е безсмислена , да.
Хм,хм...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Апр 2025, 20:49

Няма как децата с еднакъв подход да станат еднакви защото...са различни. Някои неща може, но не и всичко. Да речем нещо дребно. Ако никой в семейството не пуши и не пие, шанса като възпитава на това децата те да пропушат и пропият е минимален, клонящ към нула. Особено с пушенето е доста лесно.
Вече кой и какъв ще стане...може да само да се напътства. А всяко дете се влияе от различни неща. И да, като имаш де учат в движение някои неща.
Сега е малко кофти модата родителите да купуват ненужно скъпи телефони на децата си и едно от друго да гледат тази излишна и вредна мания набиваща им комплекси от малки. То и за дрехи важи същото. При момчетата далеч по-лесно се контролира и го разбират лесно колко е излишно, с момичетата е по-трудно.
Според мен в България(не знам как е по света)е свързано с това, че едно време нямахме и като се появиха първите телефони, много малко хора имаха. Стана нещо като статус за много народ и го прехвърлят на децата си.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 26 Апр 2025, 22:11

Моджо написа:Каго проимате ще разберете.

Абе наблюдавам доста хора дето имат и пак не знаят, та не смятам, че имането автоматично не прави експерт...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Апр 2025, 7:07

Това е като да кажеш, има книжка ама не може да кара. Няма книжка, супер добър е.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Апр 2025, 7:09

Top Gun Maverick написа:Няма как децата с еднакъв подход да станат еднакви защото...са различни. Някои неща може, но не и всичко. Да речем нещо дребно. Ако никой в семейството не пуши и не пие, шанса като възпитава на това децата те да пропушат и пропият е минимален, клонящ към нула. Особено с пушенето е доста лесно.
Вече кой и какъв ще стане...може да само да се напътства. А всяко дете се влияе от различни неща. И да, като имаш де учат в движение някои неща.
Сега е малко кофти модата родителите да купуват ненужно скъпи телефони на децата си и едно от друго да гледат тази излишна и вредна мания набиваща им комплекси от малки. То и за дрехи важи същото. При момчетата далеч по-лесно се контролира и го разбират лесно колко е излишно, с момичетата е по-трудно.
Според мен в България(не знам как е по света)е свързано с това, че едно време нямахме и като се появиха първите телефони, много малко хора имаха. Стана нещо като статус за много народ и го прехвърлят на децата си.

И преди всички бяха равни или какво?

Може да са били 70-те, ама след 89 не е така, а тук май са единици, тези които са били на 20+ след 89-та.
И тогава едни имаха турски дънки, други не, едни имаха български адидас, други ромика, едни имаха по 2лв на ден, други по 30т и т.н. Пак са гледали децата и не са били равни,.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 27 Апр 2025, 8:34

alekangg написа:Това е като да кажеш, има книжка ама не може да кара. Няма книжка, супер добър е.

Мисля, че имаше няколко световни състезатели, който по време на успехите си не са имали шофьорска книжка!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 27 Апр 2025, 9:56

b_u_b_o написа:
Моджо написа:Каго проимате ще разберете.

Абе наблюдавам доста хора дето имат и пак не знаят, та не смятам, че имането автоматично не прави експерт...

Хора всякакви, няма универсална рецепта как, нито има гаранция какво ще се получи накрая. Нито има правила, както казах. За теб нещо може да не е ок, за друг да е.
Кат например за мен е тотален идиотизъм деца 1-2-3-4 клас ( а и по-големи) да се записват на всевъзможни глупости (че са им малко 8 часа учене), ама ся... свят широк, хора всякакви.
Според мен въпроса трябва да бъде какви родители сте...не че и на това има отговор. Всеки си е добър за него си.
Не приемам единствено и това е моето "правило".
- баби, дедовци, стринки и лели да ти гледат децата, постоянно. Да не си правил като не искаш или не можеш да ги гледаш.
- Да си гледаш кефа и да бичиш айляк кат млад ергенин след като вече имаш дете. Забравяш всичко и живота ти става друг с други приоритети, а не тениски от 100 лв ахахахаха.
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Апр 2025, 10:42

Е.Димитров написа:
alekangg написа:Това е като да кажеш, има книжка ама не може да кара. Няма книжка, супер добър е.

Мисля, че имаше няколко световни състезатели, който по време на успехите си не са имали шофьорска книжка!

Половината от мотоГП нямат книжки.
Ти състезател ли си или топ родител пишещ книги?
Винаги има 1 на милион, ти от тях ли си?

Ако даваш всичко, глезиш, не възпитаваш с нищо и си оставил детето на самотек, може да не стане голяма работа, но почти сигурно ще е боклук.
Ако го водиш на уроци, цял ден си зад него, възпитание и т.н., може да не стане топ специалист и като цяло да е добре в живота, ама вероятността да е добре е доста голяма.

Ако ще гледаме само изключенията и минималните шансове, те са във всички посоки.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 27 Апр 2025, 12:19

Родителите на първо място имат думата за възпитанието, след това социалната среда, в която се пуска младият индивид.
Ако родителите са да кажем изключително възпитани и с авторитет и по някакъв начин ограничат отрочето почти от външният свят, то определено ще стане индивид с висок морал и възпитание.
Този метОд не е приложим обаче , защото много малко родители могат да упражнят такъв тотален репресивен контрол.
От друга страна, в момента възпитанието на децата е на принципа "моето е най-доброто", че дори се проявява агресия, ако по някакъв начин учител упражни някакъв контрол върху детето.
Сега се сещам за една случка в вилаетите около Пловдив.
Та някакви деца , явно фенове на някакъв футболен клуб, решили в тъмната част на деня да изрисуват някакви символи по ел. табла , че дори и по някоя друга къща.
Оказало се обаче, че някакъв чичак ги сгащил и добре ги обработил въпросните деца.
На другият ден ли, кога това не знам, та родителите на въпросните деца нещо доста се амбицирали за отмъщение и тн.
Май някой им подсказал, че е по-добре за тях (родителите и децата им) да не се много ежат, че видиш ли, можело да стане доста лошо положението.
Явно този, дето им казал тези неща е някакъв, дето въпросните родители имали някакво доверие, защото от тогава, нито децата , които по принцип били по-буйни правили бели, нито родителите се държали агресивно.
Аз разбира се от доста години не съм привърженик на насилието, особено върху деца, но явно някой модели от старото време все още работят.

Спомените ми от соца са такива, че когато някой учител по някакъв начин не е доволен от мен и ме "респектира", се молих да не стига това до баща ми, защото получаваш същата или по-сериозна доза от първата.
Дето се вика, даваш си сметка за нещата , които правиш, дали може да си отвориш устата толкова, колкото задника ти може да понесе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 27 Апр 2025, 13:34

Аз съм почитател на методите на Антон Макаренко :yes:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 27 Апр 2025, 14:55

Следваща