Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2020
35
30%
2021
32
28%
2022
14
12%
2023
3
3%
2024
4
3%
2025
3
3%
2026+
24
21%

Общо гласове : 115
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

Мнение от steeN » 14 Апр 2020, 18:53

Всяка нова сграда е по този начин според теб? Не мислиш ли, че малко преиграваш? София не е само Витоша, Манастирски Ливади и Малинова Долина... където случайно (напълно) е най-евтиното ново строителство.
Нали разбираш, че тези най-евтини ги сравняваме с панелка в някоя от младостите примерно. Безсмислено е да спорим, пазара не се интересува от чувствата ни.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 15 Апр 2020, 2:20

steeN написа:Всяка нова сграда е по този начин според теб? Не мислиш ли, че малко преиграваш? София не е само Витоша, Манастирски Ливади и Малинова Долина... където случайно (напълно) е най-евтиното ново строителство.
Нали разбираш, че тези най-евтини ги сравняваме с панелка в някоя от младостите примерно. Безсмислено е да спорим, пазара не се интересува от чувствата ни.

Израстнал съм в Мотопистата. Краен Софийски квартал почти до края на 80-те. Белите брези и Стрелбище бяха малки къщички, максимум на два етажа. Като деца се катерехме по дърветата на хората да берем череши, ябълки, какво ли не. "На село", ама на двадесетина минути с колело от центъра. Белите брези ги построиха затворници 84-86-та. Тогава започна и застряването на Стрелбище. А при демокрацията вече стана страшно. А от Тодор Каблешков нагоре е без коментар. Тъпо е, че не успяха да свържат Tодор Каблешков през Черни връх с Г.М. Димитров.
Но за всеки влак си има пътници. Това, което писах, за изнасяне на някои фирми от София ще дойде на дневен ред. В момента се вижда, че бизнес може да се прави и без огромни офиси, с поглед към жълтите павета. Който избяга пръв, ще удари кьоравото.

ентусиаст
Аватар
Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба

Мнение от bai_ILIA » 15 Апр 2020, 9:41

Никоя сериозна фирма няма да се изнесе от София. ЕТ Бай Х.й с 8-10 човека, която прави пластмасови заготовки в Дружба може и да се върне в Костинброд, но жестоко се лъжеш, че фирми с по 200-300 човека въобще може да им мине през акъла такава глупост...
"Чемодан, вокзал, Москва"

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 15 Апр 2020, 10:02

steeN написа:.
Нали разбираш, че тези най-евтини ги сравняваме с панелка в някоя от младостите примерно.

Колега, нека не сравняваме с панелки, няма кой да излъжеш да си купи панелка. Да сравняваме поне с ЕПК.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 15 Апр 2020, 10:15

При нас,в "Тракия", панелките се продават доста добре! На съответната цена, разбира се, но няма проблеми с продажбата. Имат си доста сериозна клиентела....
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Апр 2020, 11:18

sub_eleven написа:
Нали разбираш, че тези най-евтини ги сравняваме с панелка в някоя от младостите примерно.

Колега, нека не сравняваме с панелки, няма кой да излъжеш да си купи панелка. Да сравняваме поне с ЕПК.

Няма ама виж им цените какви са. А ЕПК не знам защо толкова витае мнението, че е нещо много по-различно от панелките... Много интересно, защо от едно 30 години не се строи така? "Хубавото" старо строителство за мен са единствено ниските тухлени блокове от 60те и 70те... после се подкарва на ширпотреба и качеството е трагедия.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Последна промяна steeN на 15 Апр 2020, 11:21, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от RageBg » 15 Апр 2020, 11:20

steeN написа:
sub_eleven написа:

Няма ама виж им цените какви са. А ЕПК не знам защо толкова витае мнението, че е нещо много по-различно от панелките... "Хубавото" старо строителство за мен са единствено ниските тухлени блокове от 60те и 70те... после се подкарва на ширпотреба и качеството е трагедия.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Ми едното е Едроплощен кофраж , другото е панелка , нищо общо нямат като технология.
Последна промяна RageBg на 15 Апр 2020, 11:39, променена общо 2 пъти

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Апр 2020, 11:21

:mhihi: Дописах, ама и конкретно ще ти отговоря. Защо от едно 30 години не се строи така като са толкова хубави
Аз имам чувството, че като почнат да повтарят хората как ЕПК било уникално направо пяна им излиза на устата да обясняват как не е панелка. :kuku:

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 15 Апр 2020, 11:25

steeN написа::mhihi: Дописах, ама и конкретно ще ти отговоря. Защо от едно 30 години не се строи така като са толкова хубави
Аз имам чувството, че като почнат да повтарят хората как ЕПК било уникално направо пяна им излиза на устата да обясняват как не е панелка. :kuku:

Защото е скъпо и трудно да строиш така? Боримечката сигурно може да ти обясни най-добре ;)

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 15 Апр 2020, 11:35

Яката работа е и наистина няма нищо общо с панелките, но предполагам ,че е много зле откъм топлоизолация, а и вероятно доста икономически безсмислено, такива високи сгради са само офис площите вече. Както и че на хората НЕ им се живее на високо.
Който му се живее на високо в качествено строителство вече има опции и в Сф.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от RageBg » 15 Апр 2020, 11:40

steeN написа::mhihi: Дописах, ама и конкретно ще ти отговоря. Защо от едно 30 години не се строи така като са толкова хубави

Човече , аз съм строителен инженер , позволи ми да знам разликата. :lol:
А не се строи по този начин , защото не гоним максимум жилища за отрицателен период от време.
Жилищата са еднакви, няма "разчупеност" , пък и никой не му се живее на 18тия етаж примерно (вмъкни каквото друго ти харесва).
Иначе от конструктивна гледна точка ЕПК-то е като бункер , земетръса не ги притеснява особено , вярно че и нормите са различни вече де.

Но дай и по темата нещо да приказваме, на мой колега брат , изгониха го началото на април от квартирата му щото пушел в нея :kuku: , веднага си намери друга на по ниска цена и по-голяма, говорим за Младостите.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Апр 2020, 12:00

Едното му се изливат панелите на място, другите ги сглобяват... и каква полза да се обяснява колко е различно, като има абсолютно всички минуси на панелките освен, че има по-дълъг живот на хатрия? Крайния ефект е същия за мен.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от RageBg » 15 Апр 2020, 12:03

steeN написа:Едното му се изливат панелите на място, другите ги сглобяват... и каква полза да се обяснява колко е различно, като има абсолютно всички минуси на панелките освен, че има по-дълъг живот на хатрия? Крайния ефект е същия за мен.

Крайния ефект може за теб да е същия , но нямат нищо общо. Едното е сглобяемо строителство, другото е монолитно.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 15 Апр 2020, 12:11

zAcK написа:Колко е експлоатационният срок на една стоманобетонна сграда? :bchug:

Бих казал 50 - 60 години, ако се поддържа и експлоатира нормално. По принцип има много (двайсетина) деструктивни процеси, които съкращават проектния ресурс на конструкцията. Някои от тях действат постоянно, други - инцидентно, трети може изобщо да не са приложими за конкретния случай. Ако говорим за жилищна сграда (която се поддържа редовно и се експлоатира нормално, пак го отбелязвам), тогава лимитираща за "живота" на сградата е карбонизацията на бетона от въздуха. Не помня точно как протича процесът, но CO2 прави някаква реакция с калциевата основа в бетона и той (бетонът) губи свойството си да защитава армировката от корозия. Нещо такова беше... Този процес напредва бавно (примерно по 0,5 мм. на година), като скоростта на карбонизация зависи от атмосферните условия и покритието на бетонната повърхност (ако има такова). Та когато дълбочината на карбонизация стигне дебелината на бетонното покритие (което също варира, но да го приемем 25 мм.) - считаме, че започва ОБЩА корозия на армировката в стоманобетона и ресурсът ма конструкцията е изчерпан.

Оценката на оставащия ресурс на една строителна конструкция не е толкова просто нещо (всъщност изобщо не е, занимавал съм се с такива задачи), но се опитах възможно най-просто да го обясня.

25 мм. бетонно покритие / 0,5 мм. карбонизация на година = 50 години.

Може да е повече, ако бетонът има някакво трайно покритие или при подходящ климат (реалната дълбочина на карбонизация се определя с лабораторни тестове).
Може и много по-малко, ако сградата има продължителни течове, някакви сериозни конструктивни дефекти, проектантски грешки, фактори компрометиращи земната основа, други такива...
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Апр 2020, 12:33

ЕПК-то с тоз изложен бетон на атмосферните влияния, не ги виждам как са много по-добре от панелка. От спестяване на пари дори и мазилка нямат отгоре.
Колко милиарда ще трябват само за лепене на стиропор отвън, което е за отбиване на номера?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата