България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 22 Дек 2023, 9:58

Е.Димитров написа:
ceco_kd написа:[..стана ми ясно защо е единствената бяла Дачия в БГ сигурно движеща в ограничение....

Изпратено от моят SM-A725F с помощта на Tapatalk

Ти зарежи тая работа,
вече всички служебни автомобили, специално тези, дето имат в автопарка поне 10-15 автомобила имат GPS системи, дето следят всичко, от разход на гориво до скорост и директно сигнализира при началниците.
Според зависи слагат ограничения на скоростта и над тая скорост веднага "пищи" и съответно вътрешно глобяват служителите си.

Това са единици, които може и да глобяват служебните курници. Ограничители имат малко повече, но пак е супер рядко. 90%-та от тия коли летят на убиване освен ако не пишат заявки или някоя не се разбира с тъпкач в някой град където отива да изкара смяната.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 22 Дек 2023, 17:25

Абе да ви кажа, аз последно като летях за някъде, взех една служебка да отида с нея до летището в София и да виси там на паркинга 1 седмица.

Като се прибрах, само ми изпратиха една справка по мейла, с колко съм карал :mhihi: :mhihi: :mhihi: И учтиво ме помолиха, да не правя повече така :mhihi:

Знам че дачиите са много бързи коли, тая служебка не беше дачия, ама върви доста повече :mhihi:

ПП. Хем в Загреб ми направиха забележка с Хърватската служебка, ама мислех че нашите в БГ вече нямат, щот имахме, но ги махнаха.
Аз лично съм махал и предавал ГПС-а на една служебка.

Ама се оказа, че пак са ги сложили :mhihi:

Та служебните коли, не са вече това което бяха. Не са чак толко бързи вече. Пусти, гадни ГПС-и :mrgreen:

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 23 Дек 2023, 0:12

Вчера след телевизионна кула посока аджибадем намалям до 60 (от 70 става 50 ограничението), после до малко под 50 (става 30, има пешеходен светофар) и зад мен една лелка ми свири, даже ми показа с ръце волан, с който завиваше - явно знак да карам. Показах й ясно с ръце как махат щъркелите като излитат. След светофара завихме на ляво и се набихме в едно и също задръстване. Не разбрах какъв й беше зора, просто за пръв път лелка подхожда толкова агресивно и в първия момент се ядосах.

Днес на тракия ми направи адски добро впечатление, че въпреки многото трафик бързаци нямаше, цялата колона си караше около 130-135 в лява лента - тук-таме тъмнокожи австрийци и немци, присветващи с фарове, явно за да привличат внимание - още повече ме изкефи, че никой не ги ебaваше в трафика.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 23 Дек 2023, 1:33

днеска са прибрах... 2100км

Люксембург - Германия - Чехия - Словакия - Унгария - Румъния - България

колкото по-насам идвах, толкова нещата бяха по-преценени :mhihi: :mhihi: :mhihi:

съвсем случайно, нале!
You said: "Time will change!" What if it changes you?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 23 Дек 2023, 2:14

Прибирам се от фирмено парти преди малко, на околовръстното южната дъга при Симеоновско, някакъв изцяло в черно си ходи покрай лявата мантинела в бързата лента и с гръб към трафика.
На завоя на околовръстното преди Суходол, пак един в черно прескача локви, аха в средата на лентата, а там е една! И тоя с гръб към трафика. Е това ако не са самоубийци, не знам кои са.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 23 Дек 2023, 15:04

До нас в квартала има една улица, на която е забранено спирането в едната посока (тясно е и няма място, най-вече за рейсовете). В началото си има знак и всичко, както си му е реда... От няколко месеца се активизираха и слагат фишове масово, а често се вижда и паяка! Тази сутрин гледам, че някой 'преценяч' е напръскал целия знак със черен спрей :mhihi: :mhihi: ! На какво ли се надява..?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 23 Дек 2023, 17:31

ildivvy написа:До нас в квартала има една улица, на която е забранено спирането в едната посока (тясно е и няма място, най-вече за рейсовете). В началото си има знак и всичко, както си му е реда... От няколко месеца се активизираха и слагат фишове масово, а често се вижда и паяка! Тази сутрин гледам, че някой 'преценяч' е напръскал целия знак със черен спрей :mhihi: :mhihi: ! На какво ли се надява..?

сигурно същият пише във фейсбука си: "забранявам да се използват моите снимки!" :mhihi: :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 24 Дек 2023, 16:10

https://bnr.bg/horizont/post/101926534/ ... kcionirani

От февруари или март камерите на Агенция "Пътна инфраструктура" ще засичат скоростта по пътищата в страната и въз основа на тези данни нарушителите ще могат да бъдат санкционирани.
Това обяви пред Нова телевизия главният секретар на МВР Живко Коцев:
"Работим в тази посока с фирмата, която е изпълнител, по измерването на средната скорост да ползваме самите камери на Агенция "Пътна инфраструктура". Така че, надявам се най-късно до средата на месец февруари и март, да стартираме процеса. В момента се правят тестови замервания".

Коцев каза още, че в началото на 2024 година МВР ще внесе в парламента и предложения за промени в Наказателния кодекс, с които границата за допустимо количество алкохол, над което ще се търси наказателна отговорност, да падне от сегашните 1,2 промила до 0,5 промила:

"До 0,5 ще се преследват нарушенията по административен ред, а над 0,5 сме заложили да се образува наказателно производство спрямо конкретен водач".

Според главния секретар на МВР промените, които бяха въведени за отнемането на автомобили при установени шофьори, които карат пияни или след употреба на наркотици, имат положителен ефект и се отчита "прогресивен спад" на тези случаи.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 24 Дек 2023, 16:17

Гане днес е излЕзъл да кара, аз прибрах колата, баси..
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 24 Дек 2023, 16:36

До 0,5 ще се преследват нарушенията по административен ред

Демек им се иска да глобяват за 0.1 ли? Тая фуражка нещо е препила по празниците ми се струва, а като се събудил - краката му отвити :lol:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: M62B44

Мнение от anttonev » 24 Дек 2023, 18:03

vicho написа:днеска са прибрах... 2100км

колкото по-насам идвах, толкова нещата бяха по-преценени :mhihi: :mhihi: :mhihi:

съвсем случайно, нале!
Аз 21 часа се прибирах, тръгнах вчера сутринта от Чехия и тая сутрин в 9 бях в София. В Унгария какво чудо беше... На магистралата от влизането от Австрия до Будапеща 150км за 5 часа. И докато кесих 5 часа, в аварийна лента проблясваха номера, започващи с Х, Е, КН, наред с тъмни австрийци и германци.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 24 Дек 2023, 19:19

Честно казано тия тъмните австрийци но вече германци и холандци като се връщат тука всичките с нещо от ранга на минимум Е60, по-заможните Ф10 и карат човек все едно са с последните модели. Но най-най-най-лошо впечатление ми правят пак от тоя етнос с ванове и бусове. То често имат и други коли, обаче откак свикнаха да ходят по Европата тука като си дойдат и са като отвързани. Още в Румъния правят простотии, явно нагоре като стоят все едно са закопчани и избиват всичко на наша територия. Да приемат средни и всякакви фалуси, бай тъмен европеец иначе скоро ще се превърне в Ганьо на ниво 2005-та като бяхме по пътищата. :help:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 24 Дек 2023, 22:00

anttonev написа:
vicho написа:днеска са прибрах... 2100км

съвсем случайно, нале!
Аз 21 часа се прибирах, тръгнах вчера сутринта от Чехия и тая сутрин в 9 бях в София. В Унгария какво чудо беше... На магистралата от влизането от Австрия до Будапеща 150км за 5 часа. И докато кесих 5 часа, в аварийна лента проблясваха номера, започващи с Х, Е, КН, наред с тъмни австрийци и германци.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Снега леко ги изненада, аз бях в обратната посока и беше рай.
пс: на границата със Сърбия пак беше кофти
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 26 Дек 2023, 22:35

Седя и се чудя тия хора, които си гледат в телефоните, как карат спокойно бе, деВа?

Днес отивам да мия колата, към 5, 5 и малко, тъкмо на смрачаване. Офисът ми е долепен кажи речи до мивката, та минавайки по булевардва от другата страна, хвърлих едно око да видя дали офисът свети, че има смяна днес. Връщам си погледа към пътя ии аварийно спиране - едно хлапе тича по пешеходната пътека. Тоя булевард го "ремонтираха" скоро и много го осраха, та във въпросното кръстовище от известно време влизам винаги с крак на спирачката, че видимостта стана по-лоша от преди. Замислих се и колко "фактори" за инцидент бяха налични, но реално спрях доста далеч от пътеката, може би имаше място за една пълноразмерна кола между мен и пътеката:
1. Аз се разсеях за миг.
2. В най-дясна лента се движеше кола /от общо три ленти/, като тая лента е за много остър десен завой, та явно съм си помислил, че намаля за завоя, което е вярно, но е и спирал за пътеката, като в същото време ми е закривал видимостта към хлапето, преди да погледна в страни.
3. Ремонтът на булеварда беше уникално сране, като в същия участък все още няма улично осветление, съответно видимостта е влошена.
4. Хлапето се обърна към мен, но не спря, макар че забави тичането. От друга страна, тичаше.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от steeN » 26 Дек 2023, 22:37

Затова винаги, ама винаги се намаля преди пешеходна пътека... без преценки... особено пък ако част от пътеката е закрита от друга кола...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата