Кръстовище на равнозначни пътища

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Кой автомобил трябва да премине първи?

Зелен
155
38%
Червен
229
55%
Син
29
7%

Общо гласове : 413

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 16 Окт 2008, 15:40

nikolai_v написа:Понеже моите спомени от курсовете са по-пресни явно съм напълно съгласен със SKISA. Червеният минава пръв независимо дали е БМВ или Москвич, седан или купе....

е ми мойте курсове бяха преди 24г......!!! аз ли помня толкова или просто 44% са си купили книжките!?!?!? единственото и само едно правило се е променило ,откакто съм изкарал книжка и то е ,че в кръгово кръстовище преди беше с предимство този,който е в кръстовището /когато няма знаци/ , от около 15г вече не е така и десностоящият е с предимство и при кръгово.....!!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от agent smit » 16 Окт 2008, 16:00

В България няма нерегулирани кръстовища :mhihi:

РазБОЙниКА
Аватар
Кара: го на тройки
Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
Детайли за колата: Черна

Мнение от Apassionata » 16 Окт 2008, 16:06

SKISA написа:
nikolai_v написа:Понеже моите спомени от курсовете са по-пресни явно съм напълно съгласен със SKISA. Червеният минава пръв независимо дали е БМВ или Москвич, седан или купе....

е ми мойте курсове бяха преди 24г......!!! аз ли помня толкова или просто 44% са си купили книжките!?!?!? единственото и само едно правило се е променило ,откакто съм изкарал книжка и то е ,че в кръгово кръстовище преди беше с предимство този,който е в кръстовището /когато няма знаци/ , от около 15г вече не е така и десностоящият е с предимство и при кръгово.....!!!!

А така, за тва мнение много :!: :!: :!: Че съм сигурна, че малко хора го знаят... Е, има и други неща, които са променени, но не са основни правила...Като какво значи "ограничена" и "намалена" видимост, разни знаци за аварийни изходи при тунели, уширения на пътя с аварийна станция, или...децата под 12 години трябвало да слизат от колата от страната на тротоара, за възрастта на децата още нещо имаше, ма го забрайх, май се забраняваше, както е било преди, повече пътници отзад, ако допълнителния е дете...
Изображение

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 16 Окт 2008, 16:53

///peter написа:А може и да съм си говорил нещо, ама не помня :mhihi:
Не не проявявам нищо лично към теб ил иработа ти, а се плаша как се тълкува закона и то от човек който явно демонстрира близостта си към него :)

Що ли ти е да помниш. Не мога да те разбера. Честно. Какъв е зора какво работя. И с какво, пък, съм явно съм демонстрирал "близостта си до закона". И какво всъщност би трябвало да означава "близост до закона"? Това, че като напиша в Google "ЗДвП" и излизат поне десет линка, от които закона може да се прочете безплатно? И че съм се сетил да намеря текстовете и да ги копирам в темата. Гаранция, че много от хората във форума даже не са си направили труда да четат закона и правилника, ми карат с аргументи за шофьорски стаж, от колко години и къде карат и т.н и т.н.

Защо не си направи труда да намери текст от закона или от правилника и да ми кажеш - ето - това е правилото, не си прав, ами реши да ми обясняваш какъв съм и какво работя и как съм тълкувал закона. Да, тълкувам го, може и като го правя да сгреша, ама не съм с ник "тълкувателя" или "следователя" за да ми обясняваш че те плашело как съм го тълкувал.

Чета закона и питах всички - защо след като двете правила очевидно са в конфликт, следва да се приложи едното от тях? Някъде да съм написал "Аз съм еди какъв си и много ги разбирам тези работи, затова слушайте сега каква мъдрост ще ви кажа"?

И вместо някой да каже защо, едното правило трябва да се приложи в конкретния случай идваш ти и ми казваш, "плаши ме как тълкуваш закона". Изключително убедителен аргумент.

Да, може и да греша в това, което мисля за конкретната ситуация. Ако греша, значи съм един от многото, които са сгрешили. И ако някой посочи правилото в ЗДвП, което казва защо в конкретния случай не съм прав, естествено, че ще си го призная, даже и главата с пепел ще си посипя. За разлика от много хора тук, никога не съм смятал, че винаги съм прав и не съм си позволявал (с едно изключение, свързано с Дзвера) лични нападки. Затова и не приемам, лични нападки към мен. Затова, бих искал да те помоля да спреш с нападките. Ако толкова държиш да си говорим за работата ми (въпреки, че съм убеден, че няма да ти е интересно) в профила ми има и скайпа и ICQ номера.

Толкова с офтопика...доста написах. Повече, каквото и да кажеш, не мисля да ти отговарям. А за конкретния въпрос от конкретната тема, в която пишем, съвсем сериозно - никога не изхождам от позицията че съм 100% прав, ако имаш да напишеш нещо смислено и ти се занимава - направи го, ако просто ще си чешеш пръстите на клавиатурата и ще се чудиш с кой да си го премериш, не си губи времето с мен.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530d touring

Мнение от cucko » 16 Окт 2008, 16:54

Знаете ли какво!
Аз искам да съм на мястото на синия и ще мина пръв преди зеления и червения без да спирам като си сложа един син буркан!А зеления и червения да се оправят кой е виновника като се ударят! :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gottlos » 16 Окт 2008, 17:22

someone написа:

...

Чета закона и питах всички - защо след като двете правила очевидно са в конфликт, следва да се приложи едното от тях?

И вместо някой да каже защо, едното правило трябва да се приложи в конкретния случай идваш ти и ми казваш, "плаши ме как тълкуваш закона". Изключително убедителен аргумент.

Да, може и да греша в това, което мисля за конкретната ситуация. Ако греша, значи съм един от многото, които са сгрешили. И ако някой посочи правилото в ЗДвП, което казва защо в конкретния случай не съм прав, естествено, че ще си го призная, даже и главата с пепел ще си посипя. За разлика от много хора тук, никога не съм смятал, че винаги съм прав и не съм си позволявал (с едно изключение, свързано с Дзвера) лични нападки. Затова и не приемам, лични нападки към мен. Затова, бих искал да те помоля да спреш с нападките. Ако толкова държиш да си говорим за работата ми (въпреки, че съм убеден, че няма да ти е интересно) в профила ми има и скайпа и ICQ номера.

.

Ами аз се опитах да ти отговоря:
Gottlos написа:
someone написа:Без да твърдя каквото и да е, бих искал някой от гласувалите за червения автомобил да коментира този текст от закона за движение по пътищата:

Чл. 37. (1) При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на релсовите пътни превозни средства.

И ако може някой да посочи текст от ЗДвП или ППЗДвП, който да казва, че долният текст на ЗДвП има преимущество пред горецитирания?

Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от местоположението и посоката им на движение.

В случая чл.37(1) не играе роля.Ако го нямаше синия автомобил-да зеления минава първи,но тук има 3 автомобила и влиза в сила чл.48

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 16 Окт 2008, 17:23

SKISA написа:

тва къде го пише :?: ... то в софия има едно единствено кръгово по правилата, на 4-ти километър, другите вси1ките са някаква тъпня със знаци... и мога да те уверя, че навсякъде по света който е в кръга е с предимство :!: ... дайте цитат за нашия случай, че ми е интересно... а иначе съм виждал кръг с диаметър 50см :mhihi: ... но е кръгово :shock: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Peugeot 307 HDI

Мнение от Kambe » 16 Окт 2008, 17:28

разбира се че червения.... дясностоящия е пръв във такива случаи ;)
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dare__devil » 16 Окт 2008, 17:30

Владо написа:
SKISA написа:

тва къде го пише :?: ... то в софия има едно единствено кръгово по правилата, на 4-ти километър, другите вси1ките са някаква тъпня със знаци... и мога да те уверя, че навсякъде по света който е в кръга е с предимство :!: ... дайте цитат за нашия случай, че ми е интересно... а иначе съм виждал кръг с диаметър 50см :mhihi: ... но е кръгово :shock: :mhihi:

Пазарджик рулз :) И аз гласувах за червения :)

Зайо-Байо
Аватар
Кара: Пръскан кенеф
Мечтае да кара: Мка комби
Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..

Мнение от uricatoli » 16 Окт 2008, 17:40

cucko написа:Знаете ли какво!
Аз искам да съм на мястото на синия и ще мина пръв преди зеления и червения без да спирам като си сложа един син буркан!А зеления и червения да се оправят кой е виновника като се ударят! :mhihi:

Добре... после пиши в коя стая си в болницата да ти донеса цветя за великата работа..

А по темата.. Нема да пиша нищо щот бих изчакал всички да се махнат да мина или да се направя че им давам път :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 16 Окт 2008, 17:50

хаха... в пазарджик такива знаци са сложили верно :mhihi: ...
по тая тема още ли има хора , дето гласуват за нещо различно от цска :mhihi: ... уникалното е обаче, че и обясняват защо го правят :mhihi: ... ужаст :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530d touring

Мнение от cucko » 16 Окт 2008, 17:54

Не е ли вече време да се напише верния отговор и да се сложи катинар на темата за да се убедят всички какво да се прави при тази ситуация!
uricatoli видях че са гласували само зеления или червения и написах така че да има поне един глас за синия за да се убедят всички че никой не може да пресича на никъде!
Другия проблем че на теория може да е ясно кой е с предимство и кой не е,а на практика да е друго! ;)

Пожелавам на всички просто да си спазваме правилата за движение за да няма нарушения!

p.s. Аз когато гласувах прочетох темата без да гледам коментарите и от първия път избрах да е зеления и затова не казвам че само аз съм прав!А после като гледам коментарите се чудя прав ли съм или съм крив!?
Последна промяна cucko на 16 Окт 2008, 18:00, променена общо 1 път

РазБОЙниКА
Аватар
Кара: го на тройки
Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
Детайли за колата: Черна

Мнение от Apassionata » 16 Окт 2008, 17:54

Хора, полудех, тука в офиса с двама колеги, шофьори от 15 и повече години спорим, и аз вече съм зеленааа, щото и двамата ми твърдят че няма такъв филм, червения да е с предимство, зеления щот бил направо и накрая казаха че даже това не било точно кръстовище, щото не се пресичали два пътя... и правилата за десния не били в сила на Т-образно...е викам, нали не е кръстовище, кво е сега тва Т- образно кръстовище... Ще ги бием след малко... с книжките по главата... и ножицата съм приготвила, че не моеш ги скъсаш с тия ламинатииии...
По едно време, понеже са двама / и още ме гъбаркат как паркирам/ чак се замислих дали не са прави егаси... Скиса, дай да пишем верно до КАТ, ДАИ и прочие... :help: Аз баварката няма си заложим, само книжката :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gottlos » 16 Окт 2008, 18:02

Apassionata написа:Хора, полудех, тука в офиса с двама колеги, шофьори от 15 и повече години спорим, и аз вече съм зеленааа, щото и двамата ми твърдят че няма такъв филм, червения да е с предимство, зеления щот бил направо и накрая казаха че даже това не било точно кръстовище, щото не се пресичали два пътя... и правилата за десния не били в сила на Т-образно...е викам, нали не е кръстовище, кво е сега тва Т- образно кръстовище... Ще ги бием след малко... с книжките по главата... и ножицата съм приготвила, че не моеш ги скъсаш с тия ламинатииии...
По едно време, понеже са двама / и още ме гъбаркат как паркирам/ чак се замислих дали не са прави егаси... Скиса, дай да пишем верно до КАТ, ДАИ и прочие... :help: Аз баварката няма си заложим, само книжката :mhihi:

Да ти кажа и аз взех да се съмнявам вече.Не може толкова хора да са убедени,че червения автомобил не трябва да мине първи! А сега ще трябва и да се чудя Т-образното кръстовище кръстовище ли или не! :confused:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Exy » 16 Окт 2008, 18:18

Добре де не може ли да се примирм с факта, че няма решение и това е. Спират предпазливо всички и минава който пръв натисне педала, все едно не ви се е случвало стотици пъти... Вие може би решихте, че е червения по логиката "зеления си кара ама синия му е от дясно значи го чака, синия пък чака червения, значи червения минава". Ами ако го почнем така "синия си прави ляв завой, но чака червения, защото му е от дясно, а червения чака зеления, за да не му пресече пътя с левия завой, значи зеления минава".... същото и ако почнем с червения.
We love you Ronnie!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата