Нефтеният разлив в Мексиканския Залив.
Модератор: Общи модератори
Re: Нефтеният разлив в Мексиканския Залив.
Сондьора написа:И аз тва наскоро го гледах, тея братушките..сичко с чука. Но тва надали американците ще го позволят....а и нещо цунамита тва онова. Тва лесно ще се заглуши с двата сондажа, които сондират в момента, лошото е, че ще отнеме месеци, аи сега е сезона на ураганите....и става още по зле..
Дано цената на нефта, да не се вдингне много от тва нещо, че...5 кинта за литър некакси не ми се дават
БМВ-то ше клеяса ако направат нафтата 5лв....

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
TheDriver написа:П.С.Тия, които съчиняват конспирациите за 11/9 и другите подобни, сега ща кажат, че американците умишлено са причинили катастрофата, за да могат да отслабят БП, да погълнат дялове от нея и да заграбят находища.![]()
![]()
хаха. абсолютно.
иначе този петрол дето се разлива е капка в морето (дори и буквално).

по едни от най-лошите преположения са 100 000 барела на ден. което е 1.21% от дневната продукция на саудитска арабия. въобще не може да се отрази такова нещо на пазара според мен.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- FaceOff
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: колело
Естествено че е капка в морето и е смешно да се мисли, че заради този разлив (19 000 б/д) щял да поскъпне петрола. Освен това в горната таблица са само страните в ОПЕК, ами още колко са извън - Русия, мисля, че към 10 мил барела, Норвегия -3.5, Канада, Щатите и т.н. Въпроса е в последствията за околната среда.
Аз говорех хипотетично, т.е. при отсъствието на всички други фактори един разлив би покачил цената (грешката е моя, че забравих да поясня).А в действителност цената на петрола се влияе от доста голям брой променливи, но освен това не се формира изцяло на пазарен принцип.
- vanioboy
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW Z4 2.5 & E39 525
- Мечтае да кара: ///M6
Незнам колко би повлиал разлива на цената,но в момента бензина на BP падна с около 10 цента и единствената причина за която се сещам е именно разлива защото на другите вериги цената върви нагоре 

vanioboy написа:Незнам колко би повлиал разлива на цената,но в момента бензина на BP падна с около 10 цента и единствената причина за която се сещам е именно разлива защото на другите вериги цената върви нагоре
Възможно е да е един вид превантивна мярка срещу евентуален отлив на клиенти, или настъпващ вече, в следствие на очернения имидж заради разлива, но може да е и от доста други неща.
Сондьора някаква нова информация относно ситуацията с тапата имаш ли?
От това, което чета аз, явно имат някакви проблеми с течове долу на дъното и прогнозите не са много оптимистични, от което акциите на БП отново са поели надолу.А представителят на американското правителство яко ги е скастрил и е изискал да му докладват ситуацията на всеки 4 часа, както и да му обеснят точно как биха отворили някакъв клапан (явно обезопасителен) в случай на проблеми.А също така им е даден 24часов срок за справяне с проблемите около тапата.
П.С.От БП са изчислили, че разходите около разливa (включително обезщетения и глоби) ще им излязат около 4млрд. долара.
От това, което чета аз, явно имат някакви проблеми с течове долу на дъното и прогнозите не са много оптимистични, от което акциите на БП отново са поели надолу.А представителят на американското правителство яко ги е скастрил и е изискал да му докладват ситуацията на всеки 4 часа, както и да му обеснят точно как биха отворили някакъв клапан (явно обезопасителен) в случай на проблеми.А също така им е даден 24часов срок за справяне с проблемите около тапата.
П.С.От БП са изчислили, че разходите около разливa (включително обезщетения и глоби) ще им излязат около 4млрд. долара.
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Колега има яко, ковер, и не се знае много, имало малко течове по дъното "грифони" / което значи много и не контролируеми
/, но не опастни продължавали с наблюденията и т.н....
Евентуално на 15ти Август заглушаване с единия от двата relief/заглушаващи/ сондажа......А таблицата на SteeN, не е много точна щото бившите СССР страни изпреварват Сауди, а Русия е на 2ро...
Само да вметна, няма такова нещо, като кой колко изнася или има като добив, понеже във Сауди примерно, държавната им компания /петролна/, е 25% собственост на САЩ....също в Русия, Казахстан доста находища са със смесено участие...сми САЩ, Англия и Русия и др.
Steen, не съм казал и друго, аз коментирах таблицата само. А иначе за сравнение, дневната консумация на БГ е 120 K барела, или почти толкова колкото се излива/ше.

Евентуално на 15ти Август заглушаване с единия от двата relief/заглушаващи/ сондажа......А таблицата на SteeN, не е много точна щото бившите СССР страни изпреварват Сауди, а Русия е на 2ро...
Само да вметна, няма такова нещо, като кой колко изнася или има като добив, понеже във Сауди примерно, държавната им компания /петролна/, е 25% собственост на САЩ....също в Русия, Казахстан доста находища са със смесено участие...сми САЩ, Англия и Русия и др.
Steen, не съм казал и друго, аз коментирах таблицата само. А иначе за сравнение, дневната консумация на БГ е 120 K барела, или почти толкова колкото се излива/ше.
Последна промяна Сондьора на 24 Юли 2010, 9:25, променена общо 1 път
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
добре дори и да приемем, че на .gov страниците правят капиталистическа пропаганда...
числата все пак донбре илюстрират, че този кладенец е едно нищо в контекста на световното предлагане и търсене.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
Изпълнителният директор на БП (шефа) Тони Хауърд подаде оставка преди два дни под предтекст, че е демонизиран от американската преса, а и като цяло в САЩ заради разлива.
И освен, че спаси кожата си осигури еднократна (доколкото разбрах) заплата от над 1 милион паунда, както и пенсия (по-точно пенсионен фонд) в размер на 11 милиона паунда, а освен това ще остане в борда на директорите почти до края на годината.
Такъв трябва да станеш, за да успееш на такова високо ниво, да не ти пука за нищо, никой и да не се притесняваш от последствията и коментарите.
Това е все едно пилотът да зареже повреден самолет повреме на буря, да си сложи парашута и да каже на пътниците сами да се оправят.Забъркаха ги той и подчинените му кашите и сега нека следващото поколение "акули" да му мислят.
Те американците хубаво му подливаха вода, но той намери начин да се измъкне и сега ще гледа сейра отстрани.
И освен, че спаси кожата си осигури еднократна (доколкото разбрах) заплата от над 1 милион паунда, както и пенсия (по-точно пенсионен фонд) в размер на 11 милиона паунда, а освен това ще остане в борда на директорите почти до края на годината.

Такъв трябва да станеш, за да успееш на такова високо ниво, да не ти пука за нищо, никой и да не се притесняваш от последствията и коментарите.
Това е все едно пилотът да зареже повреден самолет повреме на буря, да си сложи парашута и да каже на пътниците сами да се оправят.Забъркаха ги той и подчинените му кашите и сега нека следващото поколение "акули" да му мислят.
Те американците хубаво му подливаха вода, но той намери начин да се измъкне и сега ще гледа сейра отстрани.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Аз пък имам един въпросТ,
по новините се чу че някаква американска компания ,зела че изкарала природен газ по българското черноморие,което била зела на концесия,та въпросния газ щял да стигне ,като залежи де,на българия за 5-6 години,да покрие 50% от нуждите ни,изтъпанчи се министъра на енергетиката и радостно сподели,че първо-тея щели да бъдат така добри да продават на българия и то само чрез фирмата "булгаргаз",не на некакви часни предприятия,а само на посочената фирма газ и тя щела да продава вече на татък и второ,това което повече ме изуми,че щяла да продава газ на рекорно ниска цена от около 250$ на 1000 кубика,а не като руснаците на 360$...което пък щяло да доведе до рекордните 5-10% поевтиняване на газта в държавата ни...
Елементарните сметки какво биха посочили,фактите са следните на сегашният етап:
Ние купуваме газта от русия за 360$,ама имало много доставчици и фирми по веригата и идвала тук на 570$...е как така,след като ще купуваме газ (наша си,ама от американците) на около 200-250$,това ще е равно на 5-10% поевтиняване,при положение че ще се осигурява от тези,новите до 50% от потреблението...нещо ми обягва сметката...
Винаги съм казвал,тука нефт сорт "Бренд" да излезе в огромни количества-бензина и нафтата пак ще е по 2.20 лева/литър и заплатите пак ще са по 500-1000 лева...
по новините се чу че някаква американска компания ,зела че изкарала природен газ по българското черноморие,което била зела на концесия,та въпросния газ щял да стигне ,като залежи де,на българия за 5-6 години,да покрие 50% от нуждите ни,изтъпанчи се министъра на енергетиката и радостно сподели,че първо-тея щели да бъдат така добри да продават на българия и то само чрез фирмата "булгаргаз",не на некакви часни предприятия,а само на посочената фирма газ и тя щела да продава вече на татък и второ,това което повече ме изуми,че щяла да продава газ на рекорно ниска цена от около 250$ на 1000 кубика,а не като руснаците на 360$...което пък щяло да доведе до рекордните 5-10% поевтиняване на газта в държавата ни...
Ние купуваме газта от русия за 360$,ама имало много доставчици и фирми по веригата и идвала тук на 570$...е как така,след като ще купуваме газ (наша си,ама от американците) на около 200-250$,това ще е равно на 5-10% поевтиняване,при положение че ще се осигурява от тези,новите до 50% от потреблението...нещо ми обягва сметката...
Винаги съм казвал,тука нефт сорт "Бренд" да излезе в огромни количества-бензина и нафтата пак ще е по 2.20 лева/литър и заплатите пак ще са по 500-1000 лева...
- vanci88
- ентусиаст
-
- Кара: 98 325 tds M пакет touring
- Мечтае да кара: M6
- Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...
Е.Димитров написа:Аз пък имам един въпросТ,
Аз разбрах за 20-30% от нуждите ни. Дано намалението от новите договори и от находището да смекчи увеличението от 01.07...
Аз последно време не гледам новини много и не съм го чул това, но е интересно и ако си чел някъде в интернет пусни един линк да прочета точно за какво става въпрос.Е.Димитров написа:Аз пък имам един въпросТ,
Това, че е на наша територия находището не е от особена полза, ако не сме застанали твърдо зад нашата позиция при подписването на договора, а сме им клекнали на американците или пък е бил приложен натиск от някъде.Сондьора по-добре трябва да знае какви условия се поставят попринцип на чуждия концесионер от страната на чиято територия е находището.Но предполагам, че ако в договора договорката е за цена два пъти над пазарната (примерно) и в центъра на София да е находището, пак ще си плащаме здраво.
Договорите с Русия и с Газпром неможем да ги четем и не знаем какво точно пише и какви са договорките, но предполагам, че с Газпром договаряме какво количество и на каква цена да се изпраща към посредника, с който пък има друго споразумение за цената с начислена комисионна.Но това са само предположения, защото нямам идея какво точно е договорено и по какъв начин, а и явно никой от управляващите няма стимул да го оповести.
Ако въпросната газ стига за покриване на 50% от потреблението на България за 5 години напред при 100% реализиране на БГ пазара, то извън тази хипотетична ситуация ще покрива по-малко от нуждите, защото едвали всичката добита газ ще идва за нас.
И при това положение трябва да се знае колко точно е потреблението на газ в БГ, за да се пресметне тези по-малко от 50% какво количество са, след това да се пресметне това количество по 250$ и да се включи вече с по-ниска цена към общото потребление и тогава вече да се пресметне с колко ще поевтинее газта, но дори и половината потребена газ да се купува на 250$ цената неможе да падне с 50%.
Ако се пресметне както трябва излиза, че дори да купуваме половината си газ на цена 250$, а другата на 570$, спада в цената при запазване на вс.други фактори непроменени ще е ~25%.Колкото по-малко газ купуваме от това находище, толкова по-мaлко ще е процентното намаление на цената.Аз предполагам, че едва ли ще купуваме повече от 30-40% от необходимата ни газ за този 5-6 годишен период, което значи, че спада в цената отива на под и около 20%.А като вземем предвид, че Булгаргаз ще се възползва от тази разлика в цените на доставката от двата източника и ще присвои част от разликата с цел по-голяма печалба, процентното намаление започва да клони към 15%.И това всичкото са само предположения, защото никой незнае какво точно пише в договорите.
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
В тая тема, малко захапахме по въпроса, но не се разви:
viewtopic.php?f=4&t=210160&start=120
Тва е като да имаш крава, да наемеш някой да ти я дои, и той да ти продава твоето си мляко, вместо ти да му платиш за доенето.
И не са Американци ми Англичани, и са си в БГ от мисля 2003. Мелроуз, с рег. фирма в БГ - Петреко България.
viewtopic.php?f=4&t=210160&start=120
Тва е като да имаш крава, да наемеш някой да ти я дои, и той да ти продава твоето си мляко, вместо ти да му платиш за доенето.
И не са Американци ми Англичани, и са си в БГ от мисля 2003. Мелроуз, с рег. фирма в БГ - Петреко България.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Принципно тук много се различава от това което чух по тв и радиото,там се споменаваше за 50% покриване на нуждите на страната и че цялото количество ще се продава на България
http://frognews.bg/news_25775/Otkriha_g ... znachenie/
http://frognews.bg/news_25775/Otkriha_g ... znachenie/