къща от дърво или от тухли?
Модератор: Общи модератори
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Re: къща от дърво или от тухли?
vanko242 написа:
...ами ето ти фирма - http://lindal.com/ имат си и представител у нас - http://www.bg-lindal.com/
Да тези са чуждестранна фирма и са един от правилните избори ако искаш дървена къща.Хонка също е добра фирма. Само ,че особено пък тия дето ползват канадски кедър, цената им ще е смъртоносна..
Иначе мисля ,че не споменахме камъка като строителен материал, въпреки ,че тежеста и лошите топлинни качества а и цената на изпълнение....
Но наскоро бях в южна българия на някаква разкопка на римкса къща на повече от 2000г. Стените бяха от каменен зид и после са били покрити с мрамор, даже са имали тръби с подово отопление. Имаше доста приличен басейн и останлите помещения бяха широки и добре разположени. Евала им прая на тия как са ги мислили работите преди 2К год.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
от до американ стайл
http://www.s14.net/forums/showthread.php?t=21824
“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
00Cool написа:от до американ стайл
винаги съм се "възхищавал" на американската архитектура

иначе ме кефи, че всичко е супер практично и лесно
само не разбирам защо тоя комин така от страни са го плеснали
ебати загубата на топлина е тва

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
Щото не си виждал как се палят саждите в комина и стената се цепи на трите етажа на къщата.
До тука имам 3 такива случая с немърливи собственици на котли на твърдо гориво.Като единия почти се беше и запалил при запалването на саждите.
Най-големият цирк е че баш той е пожарникар по професия.
Иначе къщето е готино.

До тука имам 3 такива случая с немърливи собственици на котли на твърдо гориво.Като единия почти се беше и запалил при запалването на саждите.

Иначе къщето е готино.

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
slatanic написа:Щото не си виждал как се палят саждите в комина и стената се цепи на трите етажа на къщата.![]()
До тука имам 3 такива случая с немърливи собственици на котли на твърдо гориво.Като единия почти се беше и запалил при запалването на саждите.Най-големият цирк е че баш той е пожарникар по професия.
![]()
Иначе къщето е готино.
ми помислих си, че при евентуален проблем е по-добре
как се палят саждите и кви са тия комини дето се цепят?

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
добре е къщата. само има някакви елементи дето не знам защо по принцип не им обръщат внимание като ключовете за лампите.
винаги са мега грозни. и този "аристократичен" стил на мебелите не знам какво му харсват. но да кажем, че това е въпрос на вкус.
винаги са мега грозни. и този "аристократичен" стил на мебелите не знам какво му харсват. но да кажем, че това е въпрос на вкус.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- DrivinGGoD
-
The Ultimate Driver
-
- Кара: хората да се учат с ProDrive.bg
- Мечтае да кара: BMW ///M, Ferrari, Porsche, Land Rover
- Детайли за колата: 2003-2005 - '90 BMW E30 318is
2005-2006 - '97 Audi A4 2,6 Avant
2006-2008 - '90 BMW E30 325i Cabrio
2008-2009 - '98 BMW Z3 Roadster
2009-2009 - '96 BMW E34 525tds Touring
2009-2011 - '96 BMW M3 Evo Race Car
2009- - '92 BMW E36 320i
2011- - '98 BMW E36 323Ci
Като цяло нищо не ми харесва в архитектурата и обзавеждането... и продължавам да ги приемам за паянтови тия къщи... не случайно падат като ги задуха
иначе работата изглежда добре свършена и е сравнително чисто 

------------------------------------------------------
Are you ///M enough?... - DrivinGGoD's Blog
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Happiness is not around the corner. Happiness is the corner.

Are you ///M enough?... - DrivinGGoD's Blog
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Happiness is not around the corner. Happiness is the corner.

DrivinGGoD написа:Като цяло нищо не ми харесва в архитектурата и обзавеждането... и продължавам да ги приемам за паянтови тия къщи... не случайно падат като ги задухаиначе работата изглежда добре свършена и е сравнително чисто
това е идеята, урагана идва, духва ти къщата и след 2 месеца изниква нова на нейно място
в бг квито сме айдуци.. ако не си живееш в къщата, а ти е вила примерно
може някоя пролет да се окажеш с разколачена за дървен материал веранда

No bling at the Ring
- Димитър Димитров
- младши ентусиаст
-
- Кара: внимателно.
- Мечтае да кара: сАмоЛеТ
BadAngel написа:DrivinGGoD написа:Като цяло нищо не ми харесва в архитектурата и обзавеждането... и продължавам да ги приемам за паянтови тия къщи... не случайно падат като ги задухаиначе работата изглежда добре свършена и е сравнително чисто
това е идеята, урагана идва, духва ти къщата и след 2 месеца изниква нова на нейно място
в бг квито сме айдуци.. ако не си живееш в къщата, а ти е вила примерно
може някоя пролет да се окажеш с разколачена за дървен материал веранда
По скоро за огрев

След урагана идва застрахователя оглежда и поема всичко по построяването на новата къщичка, а при нас като знам какви са застрахователите.....
Херо написа:След урагана идва застрахователя оглежда и поема всичко по построяването на новата къщичка, а при нас като знам какви са застрахователите.....
такива са, защото никой не си застрахова къщата.. българина си слага 4 ключалки и спи завит под юргана
нали всяка година земеделците реват, че била ударила градушка или пък нямало дъжд и за това нямали пари
въпрос на акъл е да си направиш застраховка на реколтата, колко го правят?
No bling at the Ring
- sambeto
- ентусиаст
-
- Кара: Е65 745d
- Мечтае да кара: Мотор с Кош!
- Детайли за колата: Огин!
Много работи прочетох в тая тема,ама набързо ще нахвърлям някой неща за които съм сигурен и които съм виждал в строителната ми практика.
Аз предпочитам гипсокартона,защото се работи лесно с него,всякакви форми и чупки се правят,лек материал е и съответно не натоварва конструкцията -> може да спестиш тук там някое желязо и бетон ако си строиш къща.
Колкото до това какво може и какво не може да се закачи на него.....аз съм виждал закачена 65" плазма на стена от гипсокартона.Всяка една фирма (технология) като Кнауф или Ригипс примерно си дават технологична карта,в която пише какво,как и по колко се слага.Има си детайли и т.н. и т.н.....обаче идва другия момент в България,че мнооого малко фирми и хора ги гледат тия неща,или не го знаят или гледат да минат по тъничко
Ако всичко в тия технологични карти се спазва,според мене гипсокартона е по добре от тухлата
Колкото до дървото,учил съм го като предмет,интересен е доста,там всеки елемент се изчислява....в България -> "Абе слагай тука тая столица,аз колко покриви съм напраил брат"
В България дървото не е на почит,почват се приказки "Абе то гние" "Не става" "Поддръжка трябва,кой ше си играе".....именно заради такива приказки се използват калпави материали за обработка,понеже никой не иска да дава пари за нещо дето ще "изгние".
Само за пример ще дам че ЖП Гара в един от големите градове в Дания е изцяло от дърво,ама цялата.....покрив,стени,стълбища...всичко !
Е тая работа е правена преди има няма 50 години и няма никакви измятания,провисване,гниене и т.н.
Всичко може се направи както трябва в строителството,ама за съжаление ние сме в България......
Аз предпочитам гипсокартона,защото се работи лесно с него,всякакви форми и чупки се правят,лек материал е и съответно не натоварва конструкцията -> може да спестиш тук там някое желязо и бетон ако си строиш къща.
Колкото до това какво може и какво не може да се закачи на него.....аз съм виждал закачена 65" плазма на стена от гипсокартона.Всяка една фирма (технология) като Кнауф или Ригипс примерно си дават технологична карта,в която пише какво,как и по колко се слага.Има си детайли и т.н. и т.н.....обаче идва другия момент в България,че мнооого малко фирми и хора ги гледат тия неща,или не го знаят или гледат да минат по тъничко

Ако всичко в тия технологични карти се спазва,според мене гипсокартона е по добре от тухлата

Колкото до дървото,учил съм го като предмет,интересен е доста,там всеки елемент се изчислява....в България -> "Абе слагай тука тая столица,аз колко покриви съм напраил брат"

В България дървото не е на почит,почват се приказки "Абе то гние" "Не става" "Поддръжка трябва,кой ше си играе".....именно заради такива приказки се използват калпави материали за обработка,понеже никой не иска да дава пари за нещо дето ще "изгние".
Само за пример ще дам че ЖП Гара в един от големите градове в Дания е изцяло от дърво,ама цялата.....покрив,стени,стълбища...всичко !
Е тая работа е правена преди има няма 50 години и няма никакви измятания,провисване,гниене и т.н.
Всичко може се направи както трябва в строителството,ама за съжаление ние сме в България......
- NeoPrint
- бай печатар
-
- Кара: E34 525tds-A
- Мечтае да кара: Е38 728i
Живот и здраве къщата която ще си построим ще бъде от цилиндровани трупи! Нищо не може да се сравни с уюта на такъв дом!
За всеки докоснал се до красотата и уюта на къщите от цилиндровани трупи няма друг тип строителство. Уханието на смола и топлината на дървесината комбинирани с малко камък и кожа са непобедима комбинация.
Нека били слаби и уязвими на ред напасти за нас това е къщата на мечтите и тя се е доказала във вековете!
За всеки докоснал се до красотата и уюта на къщите от цилиндровани трупи няма друг тип строителство. Уханието на смола и топлината на дървесината комбинирани с малко камък и кожа са непобедима комбинация.
Нека били слаби и уязвими на ред напасти за нас това е къщата на мечтите и тя се е доказала във вековете!
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
NeoPrint написа:Живот и здраве къщата която ще си построим ще бъде от цилиндровани трупи! Нищо не може да се сравни с уюта на такъв дом!
Така е но както писах по рано доста трябва да се внимава с конструкцията на такава къща, за да не се събудиш един ден и да не може да си отвориш врата или прозореца от слягането на дървото. Или да ти се отвори сериозна фуга в сглобката.
Ако сериозно си решил избягвай български фирми, ако пък ти минала налудничавата идея сам да се занимаваш...прочети доста.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
kiro_320 написа:Дървеното строителство не е някаква новост, че сега някои да викат - еле вижте какво е яко, някакви средновековни методи за строене от дърво подобрени чрез модерна обработка на дървото! Аз мисля че трябва НИЕ да идем да кажем на скандинавците и американците какво е то стоманобетон и може ли да се живее под него.Не е срамно ако населението им не знае за подобно жилищно строителство което е най-разпространено из останалия свят по ред причини - строи се малко по-бавно, изключително устойчиво на урагани, наводнения, пожар... и на високи температурни амплитуди, от -20 зимата до + 40 лятото, бетона няма да мръдне, а дървото може и да проговори след няколко години.
Ех, Колега, какво да ти кажа? Няма нищо срамно да кажеш на поколения израстнали в панели, че бетона не е панацея за всичко. В момента навън е точно -21С (минус двадесет и един градуса по Целзии). Ето какво става с бетона само някакви си 30-сетина години, след като са го построили:

http://www.radio-canada.ca/regions/Mont ... ment.shtml
еее ние сега ако ще вадим компромати - това е различно, стоманобетоновите конструкции не са вечни нито са имунизирани от бедствия, човешки грешки и прочие.
Само че при наводнение - дървото се измята, криви, гние и с две думи при едно наводнение дори цялостта на къщата да е запазена, то тя вече става опасна и трябва да се строи наново. При пожар важи същото само дето там вече ще се наложи да построиш всичко наново, при урагани дори да предположим че все пак си намериш къщатата в квартала, то тя има вероястнот да се е изметнал/изкривила от основите или да се е изкривила дори само в касите, или да е загубила геометрия във някой връзки = става опасна. Има още доста неща за казване за дървото... единствения плюс е че се строи бързо(ако хората които строят разбират какво правят) и цялата конструкция е лека, това последното дали е плюс не знам ама е факт.
а ето какво може да стане с дървото, дори минути след построяването:

Само че при наводнение - дървото се измята, криви, гние и с две думи при едно наводнение дори цялостта на къщата да е запазена, то тя вече става опасна и трябва да се строи наново. При пожар важи същото само дето там вече ще се наложи да построиш всичко наново, при урагани дори да предположим че все пак си намериш къщатата в квартала, то тя има вероястнот да се е изметнал/изкривила от основите или да се е изкривила дори само в касите, или да е загубила геометрия във някой връзки = става опасна. Има още доста неща за казване за дървото... единствения плюс е че се строи бързо(ако хората които строят разбират какво правят) и цялата конструкция е лека, това последното дали е плюс не знам ама е факт.
а ето какво може да стане с дървото, дори минути след построяването: