27 години от най-чудовищната авария 26.4.1986г. Чернобил

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Re: 27 години от най-чудовищната авария 26.4.1986г. Чернобил

Мнение от hell's angel » 07 Май 2017, 1:47

steeN написа: Идеята е за ранно предупреждение ако стане нещо.
Взимаш си такова забиваш го да е нон стоп включено слагаш му някакъв праг и тва е... тва е и идеята на тия мрежи от доброволци.

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
Нищо не правиш така, най-малкото дневните вариации ще ти прецакат погрешността, да не говорим ако завали. Тия пишки са калибрирани по един начин и ако енергията е от различен източник, погрешността може да рипа с 40-50 % :mhihi: Няма как с дозиметър да правиш качествен и количествен анализ за радиационна активност на ..... въздух. :mrgreen: Още по-малко с уред, дето мери плътността на потока на лъчението и бачка в специфична област на ВАХ...Не случайно 'ората си купуват много скъпи гама спектометри, бета детектори и филтри за целта. Ма дерзай - мери си :mhihi:
Строителните материали (тухли, бетон, гипс, гранит ) съдържат естествени радионуклиди с най-различни концентрации, та по-скоро гама-фонът е този, дето трябва да ни вълнува.
@bum-bum - пералнята, електромобил, трамвай, влак, са на порядъци по-опасни от телефона, лаптопа или клетката на оператора на 10 м. от теб ...на самолет избягвай да се качваш :ok: :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 07 Май 2017, 1:49

Калибрирани са за цезий 137. Точно това, което трябва да се мери при подобен инцидент като Чернобил.
Последна промяна steeN на 07 Май 2017, 1:51, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 07 Май 2017, 1:50

По принцип се калибрират със, а не за :mrgreen:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 07 Май 2017, 1:52

Не.

CPM and total counts are the most direct methods of measurement; mR/hr is
calculated using a conversion factor optimized for Cesium-137, so this mode is less
accurate for other radionuclides.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 07 Май 2017, 1:52

Ми добре :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 07 Май 2017, 1:58

Ае да, пълни паляци... https://medcom.com/ ... правят някви цъкалки там :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 07 Май 2017, 2:02

Аз за кошницата с пари ти казах и преди, ма ти не ми вЕрваш :mhihi:
П.П Те са на събор, ама а'е стига толко :ok:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 24 Май 2017, 9:51

Тунел пълен с радиоктивни отпадъци се срути в САЩ - Hanford Site plant . Това е завод за преработка на отработено гориво от атомните централи в плутоний . От 20 години плутоний не се добива но отработено гориво има доволно . Всъщност дали няма плутоний не е ясно . Интересно , но информацията за инцидента е подозрително оскъдна . Има коментари че инцидента е изключително сериозен .
https://www.yahoo.com/news/workers-us-n ... 51696.html
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Аватар

Мнение от Хаос » 24 Май 2017, 10:07

След Фукушима трудно ще надскочат поразиите

Sent from my iPhone using Tapatalk
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д Е46 136к.с
Мечтае да кара: BMW F10

Мнение от shark1986 » 24 Май 2017, 11:04

Около 1 млн. български граждани са се разболели след аварията в АЕЦ Чернобил, истината за която българската комунистическа върхушка кри три дни, а след това съзнателно дезинформира обществото, че у нас няма никаква причина за тревога и радиацията е в норма. В същото време по свидетелски показания в столичния хотел „Рила” , където се приготвяше храната за „богоизбраните” от ЦК на БКП, са взети сериозни мерки – доставени са храни и напитки от Австралия и Египет, както и не се е докосвала водата от чешмата дори за миене на ръцете. В същото време българите, умишлено оставени в неведение, манифестираха под радиационния дъжд на 1 май и ядяха марули и пиеха мляко облъчено стотици пъти над нормата. Така тогавашната комунистическа власт прикри престъплението „Чернобил“, по заповед на съветската, и извърши престъпление срещу собствения си народ.
След взрива на 26 април 1986 г. броят на случаите на ракови заболяванията у нас е скочил тройно, сочат последните данни, тъй като страната ни е една от най-засегнатите от радиационния облак. Освен повече хора с регистрирани онкологични проблеми след аварията в Украйна се отчита и увеличаване на случаите на генетични мутации, нарушения в работата на мозъка, ускорено стареене и други проблеми със здравето, казват експерти от Националния център за обществено здраве и анализи.
По делото „Чернобил“ бяха произнесени едни от малкото ефективни присъди след 10 ноември. През 1993 г. бяха осъдени бившият вицепремиер Григор Стоичков и Чавдар Шиндаров, бивш главен санитарен инспектор. След обжалване и двамата получиха по две години лишаване от свобода за неспазване на санитарните норми за радиационна защита, като с това са допуснали опасност за населението при аварията в „Чернобил“. Но колко са още ненаказаните виновници от върхушката, заради които сега плащаме със живота на хиляди наши близки?!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 24 Май 2017, 13:36

Колега не че нещо , ама явно не си от тез дето са рупали марули 86та , щото аз съм и мога съвсем категорично да ти кажа че хората си знаеха и се говореше навсякъде въпреки липсата на официално изявление първите няколко дена .На първомайската манифестация абсолютно категорично си спомням че това беше тема номер 1 . България била от най засегнатите страни от Чернобил ....засегнати са всички в различна степен .От 26 април след аварията облака отива първо на север и после се връща на юг като чак на 2 май вечерта достига България тоест 6 дена след аварията . Това не е толкова лесно да се предвиди накъде отива радиацията и съвсем ясно е че са очаквали да се размине като на 2 май вече е било късно да правят каквото и да било .
Ето как се движи радиоактивния облак след аварията .
https://www.youtube.com/watch?v=2ApKvCtHGDc
Преки опасности в първите дни няма . Опасноста възниква вече след 6 - 7 дена .Радиоактивния облак минавайки над страната отлага радиоктивен прах върху почвата и водите . При тази ситуация консумацията на зеленчуци мляко и месо е допустима след добре измиване на зеленчуците а млякото и месото от животни които са на фураж тоест фуража да е приготвен преди дата 2 май . Пряка опасност има за пасищното животновъдство и това е практически частното животновъдство по онова време . За хората на открито докато премине облака .
Смятам че главната вина на управляващите е че месеци след аварията когато опасноста от натрупване на радиоакативен прах е била вече реална , не е направена мащабна оценка и проучване на заразяването по територията на страната , не са взети необходимите мерки да се елиминира такова заразяване . Има и още един момент че според мен хората твърде безотговорно приемаха тогава информацията вероятно заради информационното затъмнение и цензура . Дори и да бяха взети адекватни мерки по оповестяване , последиците трудно могат да бъдат елиминирани само с информационна кампания .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д Е46 136к.с
Мечтае да кара: BMW F10

Re: 31 години от най-чудовищната авария 26.4.1986г. Чернобил

Мнение от shark1986 » 24 Май 2017, 19:11

По това време се изготвя доклад до Тодор Живков, в който се посочва, че има замърсяване и са взети мерки, но той не взима никакво решение по въпроса. В началото на 1987 г. е изготвен нов доклад, подчертаващ, че в резултат на изхранването на животните със замърсени фуражи се очаква повишаване на радиацията, което, от своя страна, ще доведе и до повишаване на радиацията в млякото и месото. Властта обаче отново не предприема мерки.
СССР информира за аварията след 2 дни - с безобидно съобщение, пуснато по радиото и телевизията едва на 28 април вечерта, след като шведски станции засичат завишена радиация.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 26 Май 2017, 7:39

Да се разпиша и аз в темата... 86-та, когато стана поразията, бях в казармата (НШЗО в Плевен). Цяло лято не ни дадоха да хапнем пресен плод или зеленчук. Изядохме всички консерви, сухари и сухо мляко, дето с години са се валяли по складовете. Колко съм псувал тогава тия скапани консерви, а то... било от грижа за нас... Офицерите даваха дежурсто в някакъв център за следене на радиационната обстановка. Питахме нашия взводен какво е положениоето - каза, че фонът бил нормален (под някаква граница), като леко варирал, а понякога падал на 0. Разбира се, става въпрос за гама-фона, някакви локални замърсавания няма как да се хванат.

После се случи така, че работата ми тръгна в ядрената енергетика. Не съм специалист и не работя точно в тази сфера, но покрай разните курсове по радиационна защита и контакти с колеги-специалисти съм прихванал нещо за радиацията. Също съм се интересувал за аварията в Чернобил - какво и защо е станало. Влизал съм съм във всички зони на Централата, дори в хермозоната при работещ блок. Помня, че носех два уреда - индивидуален дозиметър (ИД) и термо-луминисцентен датчик (ТЛД). Единият показваше дозата за едно влизане, а вторият - дозата с натрупване за месеца. Имам даже и радиационен паспорт - там се записват всички дози по години, включително и данните от СИЧ. Но май няма нищо притеснително - сумарната ми доза до момента е такава, все едно изобщо не съм работил в АЕЦ... Е, това беше преди години, скоро не съм влизал, макар че имам допуск...

То това с радиациата не е толкова просто и не може да се разкаже с две думи... Самата радиация е няколко вида (алфа, бета и гама) с различно въздействие, има разлика между облъчване и замърсяване, дозите са различни за различните органи, а ефектите върху организма са детерминистични и стохастични. Абе цяла наука си е...

И познайте какво строим сега? Национално хранилище за РАО! Сериозно съоръжение - вижте:
http://dprao.bg/news/%D0%B4%D0%BF-%D1%80%D0%B0%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%89%D0%B0.html

http://atominfo.bg/?p=36512

А вие сте се загрижили за някакъв тунел, дето се срутил в САЩ, ха-ха-ха... :wave: :wave:
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 26 Май 2017, 15:19

След хилядите ядрени опити по света от 1945г насам , със сигурност 60те и 70те години в почвите и растенията навсякъде по света е имало в пъти повече радиоактивни изотопи от колкото през 1986г . Съвсем сигурно е че Чернобилската авария не е надхвърлила това съдържание извън епицентъра или 6 часа път на облака от епицентъра . За толкова време падат тежките частици от аварията . Остават фино диспергираните "леки" аерозоли които достигат дори стратосферата . Постепенното им отлагане по пътя на облака води до заразяване на почви и водоеми .
Само за справка броя опити , като не влизат ядрените аварии и неофициалните опити
САЩ – 1 054, официален брой
СССР – 715, официален брой
Франция – 210, официален брой
Великобритания – 45
Китай – 45
Индия – 6
Пакистан – 1 с 6 устройства
Северна Корея – 2
Израел/Южна Африка – 1
тези данни вероятно са доста стари , тай като за Северна Корея знам че имат 5 опита извършени до момента а не 2

Аватар

Мнение от Хаос » 26 Май 2017, 17:15

А, Фукушима надхвърля замърсяването от всички тези ядрени опити взети заедно... няколко пъти...

с потенциал за още доста
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата