темата е за ключ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Re: Циция (скъперник) ли съм ?

Мнение от Bogat-Beden » 06 Апр 2016, 15:20

Понеже истината е винаги някъде около средата..Да кажа,че сценария във който сме сега с автора със старите трошки,също не е много разумен..В един момент заради годините и неизбежната физическа амортизация,колата почва буквално да се разпада..Поддържаш нещо,което вече е ненадеждно,сравнено с по-новите двигатели е с неоправдан тотално разход,няма сигурността на по-новите модели,за кефа от шофиране да не говорим,че го няма,а понякога дори е отрицателен :help: :lol: (как се самонахраних само :mhihi: )
Та,може би един компромис с марката/и или модела/обема на двг е някакъв приемлив вариант за постигане баланс между душевния мир и емоционалната удовлетвореност(поздрав с терминологията за аматьор психоаналитиците,участвали във темата :ok: )
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от ACCELERATOR » 06 Апр 2016, 15:25

Според мен си разсъждаваш много трезво и логично. И си си направил извода. Грешката ти е, че слушаш други хора, и започваш да се питаш дали изводът ти е правилен.
Първо моето мнение, като човек живял 5г във Враца - да си купиш скъпа (относително, спрямо парите, които получаваш) кола, и да я ползваш предимно за градско из Враца - според мен не си заслужава. В този град, където всичко ти е на 15мин пеша, или на 2лв с такси - единствената причина да си возиш задника в/у 15000лв би била гъзарията, а ти очевидно не си на тази вълна. Ако прекарваш в колата по 2-3ч на ден и пътуваш много, тогава е друго.
Честно, не виждам къде е кефа да се придвижваш от т.А до т.Б градско из Враца, а през останалото време да трепериш дали някой усмихнат съсед няма случайно да си тръкне ключа няколко пъти по боята, или да ти нареже гумите (и двата примера са от собствени преживявания във Враца, без да съм имал конфликт с когото и да било - просто ей така). Отделно разходите, които си сметнал + ремонтите, някои от които ще струват колкото (а може и да надвишават) цената на сегашната ти кола... Плюс овехтяването, което също са си едни 2000лв на година.
Ако търсиш удоволствие и кеф за тия пари, колата няма да ти ги даде. Напротив, след няколко седмици ще ѝ се нарадваш, и после остават разходи, нерви, треперене - знаеш как е, защото си го изпитал.

И второ - доста хора не са те разбрали правилно, а и ти не си си задал въпроса както трябва. Очевидно тия пари си ги прежалил, и искаш да ги дадеш за собствено удоволствие, т.е. всички тия приказки, че си циция, и че не можеш да се наслаждаваш на живота са несъстоятелни. Ти по-скоро се питаш дали е60-тката ще ти донесе реално удоволствие за парите, които ще похарчиш за нея. И си си отговорил сам - НЕ. На мен лично най-много кеф за похарчени пари са ми донесли на първо място пътешествията по света, и на второ - кросовият мотор, с който пък обикалям планините, и е машина за адреналин :). С 15 000 следващите няколко години можеш да обиколиш Европа, а дори да стигнеш и до по-екзотични кътчета на света. Които като спомени един ден ще са ти много по-ценни, отколкото спомена да караш 10-12 годишна кола по 15 мин. на ден из Враца...
Последна промяна ACCELERATOR на 06 Апр 2016, 16:05, променена общо 1 път

Аватар

Мнение от Хаос » 06 Апр 2016, 15:55

Притча:
едно врабче замръзнало от студ и паднало на земята
минала една крава и се изсрала отгоре му
врабчето се свестило и зачирикало, радостно че се е стоплило и няма да умре
една лисица го чула, дошла, изровила го и го изяла

Поука:
не всеки който те засипва с лайна ти мисли лошото
не всеки който те вади от лайната ти мисли доброто
като си затънал в лайна не чуруликай

като махнем пълнежа от първия пост и сортираме отрязъците можем да намерим ... разни неща

Vra4anin написа:Не съм суетна личност - НЕ, не съм такъв човек
Суетата в мен си говори, признавам си го - ще ми се Е60 и мога да я имам хубавата лъскава

живея в собствен апартамент - и не ми липсва нищо, не търся нищо повече от живота.
Намерил съм духовния си мир и Не искам нищо да променям
защо търсиш удовлетворение в една вещ ако си постигнал вътрешен мир?

ПАРИТЕ /доста обширно описание на финансовото състояние на автора/
Имам чисто финансовата възможност да си купя спокойно
бих могъл да го поддържам и да му плащам бумагите
Парите ги имам кеш, изкарани от мен (без да дърпам заеми, да взимам от някой човек).
не изкарвам на месец по 4 - 5 бона. Аз съм просто обикновен човек - месечен доход около 1000лв
Ако си купя Е60 ще ми струва към 15 - 16 хил. лв
С купуването на колата НЯМА да си похарча всички пари
Годишно ще гълта към 1500лв.масла и филтри са 500лв
Няма да ми е особено приятно, но просто ще вадя и ще плащам като Поп и ще стискам зъби
Не съм човек който се стиска - каквото искам да си купя (аз или жената или детето) като дреха - купувам го, каквото искам да ям - ям го без да го мисля колко струва. Където съм пожелал да отида на почивка - направил съм го
дивотия да дам 15 + хил. лева само за едната кола
ще имам парите 1500лв за ремонт на скор. кутия или за комплект нови зимни гуми за 1000....
Имал съм преди години по-скъпа и по-лъскава кола Затова я продадох със загуба 2000лв (а колата я продадох за 5000)

изводите
в един момент аз ще имам един бирник за който съм дал 15+ бона, който ми смучи по 2000+ лева всяка година като на поредния камък на шията който ми заема съзнанието с лоши мисли - а аз това не го искам
просто това ще убие целия кеф
просто не си струва, не си заслужава
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 06 Апр 2016, 16:10

Значи,
ако колата струва 12-14к лева след всички разходи по обслужване и застраховки и имаш още 15к на страни в банката- Взимай
Ако може да си позволиш годишно, без да я пипаш грам и да даваш едно 1500-2000 лева (застраховки, данък, каско и тн)- Взимай
Ако имаш гараж, в който да я държиш, когато не се кара- Взимай

Ако само едно от тези неща не можеш да осигуриш- не е за теб.
Но пък...затваряш очите, взимаш каквато те кефи максимално и майната му, нали ще ти е кеф.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 06 Апр 2016, 16:55

Vra4anin написа:....

Каква кола караш в момента и от какви си се разочаровал, ако не е тайна?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320Ci '01

Мнение от fancooler » 06 Апр 2016, 17:34

Аз на твое място бих си взел някоя запазена е38-ца! С парите, с които разполагаш и предвид малкия пробег, който ще минаваш, можеш да намериш читав ексемпляр и да му осигуриш прилична поддръжка.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: W221 S550 AMG / CLA 220d / X5 3.0d

Мнение от AngelG » 06 Апр 2016, 18:19

fancooler написа:Аз на твое място бих си взел някоя запазена е38-ца! С парите, с които разполагаш и предвид малкия пробег, който ще минаваш, можеш да намериш читав ексемпляр и да му осигуриш прилична поддръжка.

Е38 е морално остарял модел на 20 години с НЕ евтина поддръжка ..... лоша идея ....

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Мнение от LiTtLeRoCk » 06 Апр 2016, 18:34

AngelG написа:
fancooler написа:Аз на твое място бих си взел някоя запазена е38-ца! С парите, с които разполагаш и предвид малкия пробег, който ще минаваш, можеш да намериш читав ексемпляр и да му осигуриш прилична поддръжка.

Е38 е морално остарял модел на 20 години с НЕ евтина поддръжка ..... лоша идея ....

По-голяма глупост в тази тема не прочетох.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: W221 S550 AMG / CLA 220d / X5 3.0d

Мнение от AngelG » 06 Апр 2016, 18:50

LiTtLeRoCk написа:
AngelG написа:

Кое от казаното е грешно/глупаво ? Това , че е 20 годишен модел от средата на 90те или , че поддръжката не е евтина ?

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Мнение от LiTtLeRoCk » 06 Апр 2016, 18:54

Последните Е38 се произвеждат 2001г, с какво са по-лоши от Е60? Поддръжката им не е, по-скъпа от на Е60, но са 100 пъти по-надеждни и здрави, а за комфорт няма да говорим, защото са различни класове. Но тук вече се отклоняваме зверски от темата.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 06 Апр 2016, 19:40

Винаги ми е било интересно, как се коментират вкупом 3-а, 5-а, 7-а серии, купета, седани и комбита.
В края на 70-те, като ученик видях за първи път 3-а серия, на картинка естествено. Повече от 30 години, няма промяна и едва ли ще има, живи и здрави :yes: Задно с две врати, 6 цилиндъра, бензин.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 06 Апр 2016, 20:41

Е38 > E60 а не съм фен на големите коли ...

И не знам кво е морално остаряло ама некой от по-новите коли са генерално сбъркани, не визирам е60 да не рипне са някой...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Superexstatic » 06 Апр 2016, 20:52

LiTtLeRoCk написа:
AngelG написа:

Тоя израз "морално остаряла" винаги ми е бил много смешен. Една кола или е добра, или не е. Независимо от годините. Само аз ли го разбирам така, дали?

А e38 е в пъти по-кола от е60. С хубави джанти, голямото нави, запазен кожен салон и шиби го кара да търси майка си и на визия
Последна промяна Superexstatic на 06 Апр 2016, 20:55, променена общо 1 път
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Циция (скъперник) ли съм ?

Мнение от Dextuar » 06 Апр 2016, 20:54

Добре че повечето хора не разсъждават така, че играта на БМВ да беше свършила с е46 и е38, а че е38 е хубав автомобил -спор няма, но не бих върнал някоя Ф-ка също

Sent from my iPhone using Tapatalk

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 06 Апр 2016, 20:57

LiTtLeRoCk написа:Последните Е38 се произвеждат 2001г, с какво са по-лоши от Е60? Поддръжката им не е, по-скъпа от на Е60, но са 100 пъти по-надеждни и здрави, а за комфорт няма да говорим, защото са различни класове. Но тук вече се отклоняваме зверски от темата.

малко не по-темата, но е38 са страшно ненадеждни- несиметрично сложни за времето си. в пъти по-ненадеждни от е60... частите за е38 са доста по-скъпи и само ще стават още по-скъпи. просто защото са много по-малко като бройка произведени и защото е60 е седан средна класа, докато е38 е седан премиум класа. а както знаеш като поправяш една кола не плащаш части според колко струва сега а колко е струвала като нова...

по темата- врачанина да прочете внимателно какво му написах в предишните си постове по темата...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата