Подготвихте ли колата за зимата?
Модератор: Общи модератори
Re: Подготвихте ли колата за зимата?
BMW_POWER написа:Зимните гуми са купени и монтирани на джанти (имам метални джанти за тях). Сменени са масла и филтри. Зимна течност за -45С имам още от миналата година. Вчера трябваше да я изпръскам против ръжда, но ми се обадиха че машината им се е развалила и ме отложиха за другата събота. Измита и почистена, зимните стелки са сложени. Остава ми само да си сменя гумите, но това ще стане по-нататък, когато се зададе снега. И двата комплекта гуми са ми с джанти и си ги сменям сам. Като виден "стотинкаджия" не ми се дават 200$ годишно, за смяна и баланс на двата вида гуми. Отделно е удоволствието да чакаш по опашки, записването на час и т.н. губене на време.
С две думи, ако утре е -30С и паднат 50-60см сняг, нямам никакви ядове
Направо не знам какво чакаш, тука хората още от първи октомври са сложили зимните и сега гласят шиповете за ноември, веригите за декември и т.н. пък ти още чакаш... срамна работа

Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- Denmark
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 Touring
BMW_POWER написа:Зимните гуми са купени и монтирани на джанти (имам метални джанти за тях). Сменени са масла и филтри. Зимна течност за -45С имам още от миналата година. Вчера трябваше да я изпръскам против ръжда, но ми се обадиха че машината им се е развалила и ме отложиха за другата събота. Измита и почистена, зимните стелки са сложени. Остава ми само да си сменя гумите, но това ще стане по-нататък, когато се зададе снега. И двата комплекта гуми са ми с джанти и си ги сменям сам. Като виден "стотинкаджия" не ми се дават 200$ годишно, за смяна и баланс на двата вида гуми. Отделно е удоволствието да чакаш по опашки, записването на час и т.н. губене на време.
С две думи, ако утре е -30С и паднат 50-60см сняг, нямам никакви ядове
Провери дали застраховката ти не предлага безплатна смянта летни <> зимни гуми. Аз преди няколко години си ги сменях сам (впрочем и сега си ги смених сам, въпреки че после ходих на баланс) и се счупи крика та тогава разбрах, че може да отида да ги сменят безплатно. Не, че е кой знае какво де, ама за някой може да е по-удобно.

Denmark написа:
Провери дали застраховката ти не предлага безплатна смянта летни <> зимни гуми. Аз преди няколко години си ги сменях сам (впрочем и сега си ги смених сам, въпреки че после ходих на баланс) и се счупи крика та тогава разбрах, че може да отида да ги сменят безплатно. Не, че е кой знае какво де, ама за някой може да е по-удобно.
O, тук застрахователите са друга бира. За Кебек от 15 декември до 15 март е задължително карането със зимни гуми. За Онтарио не е така. Аз съм с едностранна (ГО) застраховка и нямам никакви екстри. Преживял съм достатъчно зимни бури със снеговалеж над 50см за 24 часа, за да си правя опити. Зимната гума си е нещо друго

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Denmark написа:Don_Diego написа:Уплътнения на вратите - намазани с препарат против замръзване и залепване
С какво ги намаза? Аз имах някъде мазилото на Sonax ама нещо не го намирам и ще гледам да взема ново.
В случая с останалиянот миналата година спрей на Nigrin (купуван от Кауфланд, нямах проблеми, но и колата ми е гаражна). Сега мазах доста икономично за да стигне за всички врати, идните дни ще взема нов спрей и ще повторя процедурата. Самияспрей мисля е нещо подобно на парафин

- Tsureto
- младши ентусиаст
-
- Кара: F10 535i
- Мечтае да кара: BMW M6 F13
Със спирт, не става ли да се намажат уплътненията ? Така ми каза един приятел 

Who needs antidepressants when you can drive an BMW.
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Подготвихте ли колата за зимата?
Cvetun написа:Със спирт, не става ли да се намажат уплътненията ? Така ми каза един приятел
Не със спирт, с течен парафин става.
На Е36цата съм пробвал всякакви мазила на sonax, nigrin и тем подобни, най-ефективно беше WD40. Само с него не ми залепваше уплътнението за стъклото на купето.
BMW_POWER написа:Denmark написа:
O, тук застрахователите са друга бира. За Кебек от 15 декември до 15 март е задължително карането със зимни гуми. За Онтарио не е така. Аз съм с едностранна (ГО) застраховка и нямам никакви екстри. Преживял съм достатъчно зимни бури със снеговалеж над 50см за 24 часа, за да си правя опити. Зимната гума си е нещо друго
Казах ли ви, че тук е много по-студено от Канада?

Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Вече разбрахме, че смяташ всички които вече са сменили или възнамеряват съвсем скоро да сменят гумите защото не им се чака в последствие, пътуват много или просто не ги интересува за колко време ще им се изтъркат гумите за балъци. Не го казваш директно, но го мислиш (съдейки по писаното от теб). Не виждам някой, който вече е сменил да смята останалите за балъци защото чакат. Къде е логиката Х да смята У за балък, а У да не мисли същото за Х?
По темата: парафина май цапаше, всмисъл не попива или да изветрее върху уплътнението и е възможно да се омажеш при качване/слизане от колата.
По темата: парафина май цапаше, всмисъл не попива или да изветрее върху уплътнението и е възможно да се омажеш при качване/слизане от колата.
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
b00st написа:Cvetun написа:Със спирт, не става ли да се намажат уплътненията ? Така ми каза един приятел
Не със спирт, с течен парафин става.
На Е36цата съм пробвал всякакви мазила на sonax, nigrin и тем подобни, най-ефективно беше WD40. Само с него не ми залепваше уплътнението за стъклото на купето.
Lidl имат отличен продукт за уплътненията, като има седмица за автомобилисти обърнете внимание. Бяла тубичка с тампон и черна капачка. Нз какъв точно е състава, но има ефект за тишината в купето и зимата няма никакъв проблем (2 пъти в годината си чистя и мажа уплътненията на 2 коли вече 2г и още има, т.е. е и икономично... минавам даже и багажника и предния капак уплътненията)
Относно гумите, тази събота и неделя и ще си кача зимния комплект... Просто като знам какво става после по гумаджийниците...
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
host написа:Относно гумите, тази събота и неделя и ще си кача зимния комплект... Просто като знам какво става после по гумаджийниците...
+1
Точно, и аз смятам в края на тази седмица да сменя гумите, защото след това става лудница при гумаджиите.
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
То стана ясно, че болшинството сменяте джантите и гумите всеки път, но това не е ли вредно по някакъв начин за гумата? Още като купих колата, първото нещо беше да купя още едни джанти за зимата.
Don_Diego написа:Вече разбрахме, че смяташ всички които вече са сменили или възнамеряват съвсем скоро да сменят гумите защото не им се чака в последствие, пътуват много или просто не ги интересува за колко време ще им се изтъркат гумите за балъци. Не го казваш директно, но го мислиш (съдейки по писаното от теб). Не виждам някой, който вече е сменил да смята останалите за балъци защото чакат. Къде е логиката Х да смята У за балък, а У да не мисли същото за Х?
Не смятам никого за балък, просто не мога да разбера защо всички карат зиме и лете и при -20 и при 42 градуса със зимни гуми. Това за балъка ти го каза.
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Аз точно още един комплект джанти имам с гуми, точно за да имам минимум досег с т.н. гумаджийници в Пловдив... Защото да не отварям дума докато си намеря доверен човек колко нерви с техни изпълнения съм имал (недобре дозавити болтове, надрани джанти, зле монтирани изпускащи гуми).
Даже съм си взел един доста стабилен ударен акумулаторен винтоверт и когато нямам нужда от монтаж/демонтаж или баланс на гума от джанта сам ги сменям.
Даже съм си взел един доста стабилен ударен акумулаторен винтоверт и когато нямам нужда от монтаж/демонтаж или баланс на гума от джанта сам ги сменям.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
host написа:Даже съм си взел един доста стабилен ударен акумулаторен винтоверт и когато нямам нужда от монтаж/демонтаж или баланс на гума от джанта сам ги сменям.
Правилно

Мен ме питаха приятели дали няма да отварям гумаджийница

Ако имах място и една баланс машина бих си взел

Вместо да седя да чакам някой да ми се изкендза на джантите си ги слагам сам ...
А имам гуджийница до нас - буквално

Само като видя тарапаната есен и пролет и знам, че съм бил прав

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
host написа:Аз точно още един комплект джанти имам с гуми, точно за да имам минимум досег с т.н. гумаджийници в Пловдив... Защото да не отварям дума докато си намеря доверен човек колко нерви с техни изпълнения съм имал (недобре дозавити болтове, надрани джанти, зле монтирани изпускащи гуми).
Колко струва горе долу такъв винтовърт, че ми се струва, че един няма да ми е излишен?