За/Против притежаване и носене на оръжие в България?
Модератор: Общи модератори
- hpnotic2
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: bmw 320d e90
- Мечтае да кара: m5
Re: За/Против притежаване и носене на оръжие в България?
FuRoRR написа:А извинявайте,да питам за един приятел? Тия съразмерни неизбежни самоотбрани и законите за тях важат ли тая седмица? Че нещо ми се струва ,че вкараха едно изнасилено момиче в пангарата ,щото е наръгала мазния рецидивист ,който я е изнасилвал. Не знам, сигурно медиите пак са преувеличили и ония само я е милвал
" Адвокатът на Мария Валентин Димитров научи от нас, че съдът няма доказателства за изнасилване: "Не знам какво имат предвид, че нямат безспорни доказателства. На мен моята подзащитна ми каза, че е била изнасилена, вярвам на нея”. "
enough said
П.П. без допълнителна информация не можем да говорим...иначе заприличваме на поредните глупаци, които говорят, без да са наясно с нещата. И нека не забравяме, че в наказателното право "112+134 не винаги прави 268"
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Тук ако всички имат оръжие ще стане доста по зле от Америка.
Бай Гошо ще гръмне Пешо, а приятелите на Пешо ще гръмнат Гошо и неговите приятели и ще стане адското мазало
Тука в BG и без оръжия си се избиваме, та само т'ва ни трябва
А тук и полиция няма, а за съд избощо не може да се споменава,че го има. Така,че всеки ще си гърми и почти всеки ще излиза безнаказано
Бай Гошо ще гръмне Пешо, а приятелите на Пешо ще гръмнат Гошо и неговите приятели и ще стане адското мазало

Тука в BG и без оръжия си се избиваме, та само т'ва ни трябва

А тук и полиция няма, а за съд избощо не може да се споменава,че го има. Така,че всеки ще си гърми и почти всеки ще излиза безнаказано

Интересно мислене, ако имаме оръжия бат Петьо ще гърми наред и т.н. и т.н. В кой свят живеете, не знам. Аз съм За, носенето и употреба на оръжие. Нали нямате предвид, камиона да минава и да раздават пистолет и кутийка патрони на всеки. Ще си има изпит, тест. Нека да е по-труден, скоро минах изпитите и мога да ви посоча от 20 човека група колко Не трябва да носят, защото не се представиха добре на курса и изпита. Къде ще го ползваме ли и защо... Новини не гледате ли, всеки ден масови кражби..., побои по пътищата....пубертети носят ножове и ръгат съученици, други се самоубиват от любов. Всеки ден, всеки ден... Е питам- Знаете ли в кой свят живеете? Еми ще гръмнат 2-3-4 крадеца, другия ще си спре колата, ще изкара бухалката и ще отнесе куршум в крака + присъда + глоба и т.н... И след известно време ще поутихне народа, не може да гръмна някой в двора ми привечер и аз да съм виновен. Е няма как, мен никой не ме гърми в чужд двор. Или да ме пребие някой защото съм го блъснал на пътя с колата. Еми случва се, мен са ме блъскали 2 пъти и не съм се карал,ежил,плюмчил и т.н. Който няма акъл, няма да носи оръжие, да не говорим, че повечето "бабаити" ще имат някое прегрешение в полицията и няма да вземат оръжие. Или както каза колегата, който иска да гърми по хора ще вземе нелегално. И пак стигаме то точката в която престъпника има оръжие, а нормалния гражданин- Не. Защото видиш ли, бат Пешо като се напие и гръмне комшиите, България си заминава... Само си помислете ако изведнъж полудеят всички ловджии в Бг, живи няма да останете. Пушки с бойни патрони, мерници с нощно виждане, ама тях не ги броим. Те всеки ден се гърмят като се веселят...
Sent from my MI 3W using Tapatalk
Sent from my MI 3W using Tapatalk
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Виж сега, за да има всеки оръжие трябва да има някви закони, за да има закони на първо време трябва да има съд, в България такова нещо не съществува, в затворите знаеш ли какво е положението?, там престъпници няма и затворите са направо празни, защо ли ? Като погледнеш затворите ще кажеш,че в България няма престъпления и тн., хората са безнаказни просто никой не го интересува. За т'ва всеки гледа себе си тука в тая държава. Та така, първо съд трябва, после оръжия и к'вото искаш.
Nedko Anev написа:Виж сега, за да има всеки оръжие трябва да има някви закони, за да има закони на първо време трябва да има съд, в България такова нещо не съществува, в затворите знаеш ли какво е положението?, там престъпници няма и затворите са направо празни, защо ли ? Като погледнеш затворите ще кажеш,че в България няма престъпления и тн., хората са безнаказни просто никой не го интересува. За т'ва всеки гледа себе си тука в тая държава. Та така, първо съд трябва, после оръжия и к'вото искаш.
150 затворника имаме на 100,000 население... Средното за света е примерно 130... Та не е като да нямаме...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- turieca
- кандидат ентусиаст
-
ЩЕ ИМАМЕ ПРАВО ДА СТРЕЛЯМЕ ПО КРАДЕЦ, НАХЛУЛ С ВЗЛОМ В ДОМА НИ
Стрелбата по крадец, който е влязъл с взлом в дома ни, за да ни обере, вече няма да се наказва като престъпление. Промяната е записана в чисто нов Наказателен кодекс, чийто проект беше публикуван на сайта на правосъдното министерство.
Нормативният акт е един от най-старите действащи у нас и не е създаван нов близо 45 г. Последният цялостен Наказателен кодекс е приет през 1968 г. и оттогава до днес е променян над 90 пъти но само на парче, съобщава „Монитор“.
Сред най-интересните текстове в новия кодекс са тези, които описват неизбежната самоотбрана. Според чл.14, ал. 3 на нормативния акт, ако застреляме някой, който е нахлул в дома ни с взлом или е проникнал в къщата с насилие, няма да носим наказателна отговорност. Този текст е дълго обсъждан от редица партийни структури и граждански организации. За него се заговори и след казуса с иконописеца Йордан Опиц, който беше осъден, след като застреля крадец пред кооперацията, в която живее. Оказа се, че поне веднъж годишно пред Темида се изправя човек, който е стрелял по крадец, влязъл в дома му. Правна норма, която да регламентира самоотбраната в жилище на всеки е приета през 1997 г., но по-късно е променена.
Според новия закон, ако все пак се докаже, че са нарушени пределите на неизбежната самоотбрана, наказанието, предвидено в новия нормативен акт, е до 5 години затвор. Това означава, че ако някой грабне чантата на жена на улицата и тя го застреля в главата без предупреждение, може да отнесе максимум до 5 години затвор. В случай че не е осъждана или се признае за виновна, наказанието й дори може да бъде условно.
В новия НК законодателите са оставили и възможността да не се съди човек, който е стрелял заради уплаха или силно смущение. Случаят с Опиц пък е разписан в друга хипотеза на закона – възможност за граждански арест и залавяне на бандит. Иконописецът беше осъден, тъй като стрелял по крадеца на стълбите пред блока си. Според новия текст обаче, ако спипаме крадец на местопрестъплението или след като е свил чужда вещ, можем дори да го поступаме, стига да успеем да го заловим и предадем на властите. Без наказание може да се размине и дори стрелбата по апаш, стига първоначално да е изстрелян предупредителен патрон във въздуха и стрелецът да не се е целил в главата или сърцето на бягащия крадец.
Предвидена е и опцията за нападение при „крайна необходимост“. В този текст пък е записано, че не се наказва деянието, „което е извършено при крайна необходимост – за да се спасят от непосредствена опасност свои или чужди блага, както и държавни или обществени интереси“. В този случай можем да се отървем от съдебно преследване, ако се докаже, че сме предотвратили извършването на сериозно престъпление, или нанесените от нас щети са по-малки от тези, които апашът е щял да направи.
Сред новите текстове в закона е и отпадането на вината на ченге или служител на службите, който е бил внедрен в престъпна структура под прикритие. В този случай, ако на полицая му се наложи да извърши престъпление, за да не се усъмнят в него новите му „колеги“, това деяние няма да бъде преследвано от закона.
Текста е публикуван в Новини Бг.
Стрелбата по крадец, който е влязъл с взлом в дома ни, за да ни обере, вече няма да се наказва като престъпление. Промяната е записана в чисто нов Наказателен кодекс, чийто проект беше публикуван на сайта на правосъдното министерство.
Нормативният акт е един от най-старите действащи у нас и не е създаван нов близо 45 г. Последният цялостен Наказателен кодекс е приет през 1968 г. и оттогава до днес е променян над 90 пъти но само на парче, съобщава „Монитор“.
Сред най-интересните текстове в новия кодекс са тези, които описват неизбежната самоотбрана. Според чл.14, ал. 3 на нормативния акт, ако застреляме някой, който е нахлул в дома ни с взлом или е проникнал в къщата с насилие, няма да носим наказателна отговорност. Този текст е дълго обсъждан от редица партийни структури и граждански организации. За него се заговори и след казуса с иконописеца Йордан Опиц, който беше осъден, след като застреля крадец пред кооперацията, в която живее. Оказа се, че поне веднъж годишно пред Темида се изправя човек, който е стрелял по крадец, влязъл в дома му. Правна норма, която да регламентира самоотбраната в жилище на всеки е приета през 1997 г., но по-късно е променена.
Според новия закон, ако все пак се докаже, че са нарушени пределите на неизбежната самоотбрана, наказанието, предвидено в новия нормативен акт, е до 5 години затвор. Това означава, че ако някой грабне чантата на жена на улицата и тя го застреля в главата без предупреждение, може да отнесе максимум до 5 години затвор. В случай че не е осъждана или се признае за виновна, наказанието й дори може да бъде условно.
В новия НК законодателите са оставили и възможността да не се съди човек, който е стрелял заради уплаха или силно смущение. Случаят с Опиц пък е разписан в друга хипотеза на закона – възможност за граждански арест и залавяне на бандит. Иконописецът беше осъден, тъй като стрелял по крадеца на стълбите пред блока си. Според новия текст обаче, ако спипаме крадец на местопрестъплението или след като е свил чужда вещ, можем дори да го поступаме, стига да успеем да го заловим и предадем на властите. Без наказание може да се размине и дори стрелбата по апаш, стига първоначално да е изстрелян предупредителен патрон във въздуха и стрелецът да не се е целил в главата или сърцето на бягащия крадец.
Предвидена е и опцията за нападение при „крайна необходимост“. В този текст пък е записано, че не се наказва деянието, „което е извършено при крайна необходимост – за да се спасят от непосредствена опасност свои или чужди блага, както и държавни или обществени интереси“. В този случай можем да се отървем от съдебно преследване, ако се докаже, че сме предотвратили извършването на сериозно престъпление, или нанесените от нас щети са по-малки от тези, които апашът е щял да направи.
Сред новите текстове в закона е и отпадането на вината на ченге или служител на службите, който е бил внедрен в престъпна структура под прикритие. В този случай, ако на полицая му се наложи да извърши престъпление, за да не се усъмнят в него новите му „колеги“, това деяние няма да бъде преследвано от закона.
Текста е публикуван в Новини Бг.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Само, дето "новината" е някъде от 2013 и още го чакаме тоя нов закон. 

Носенето на оръжие е малко вероятно да реши битовата престъпност. В САЩ си носят по традиция оръжие и не съм забелязал да са решили проблемите с грабежите, кражбите, изнасилванията, убийствата или физическото насилие. Кое ви кара да мислите, че тук ще успеем да решим насилието с носене на оръжие?
Проста схема - разрешават оръжието, Пешо, Гошо, Мустафа и още 1 млн. техни съграждани си купуват по 1 пистолет. 700 хил. от тях го купуват на кредит (както и всичко останало). 1 година по-късно 200 хил от пистолетите ще са продадени нелегално и обявени за "загубени или откраднати", защото собствениците им ще са закъсали за пари. Догодина - може би пак? Или не?
Проста схема - разрешават оръжието, Пешо, Гошо, Мустафа и още 1 млн. техни съграждани си купуват по 1 пистолет. 700 хил. от тях го купуват на кредит (както и всичко останало). 1 година по-късно 200 хил от пистолетите ще са продадени нелегално и обявени за "загубени или откраднати", защото собствениците им ще са закъсали за пари. Догодина - може би пак? Или не?
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Не е сигурно, защото няма как да знаем какво би било нивото на престъпност ако нямаха право да носят и притежават оръжие.
Но, както е видно престъпността в Щатите явно е по-ниска, отколкото в ЕС.
http://www.nationmaster.com/country-inf ... s-per-1000
- turieca
- кандидат ентусиаст
-
За/Против притежаване и носене на оръжие в България?
Съжалям ако съм подвел някой. Не съм обърнал внимание за дата мой съученик го беше постнал в клюкарнкика.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
bum_bum написа:Не е сигурно, защото няма как да знаем какво би било нивото на престъпност ако нямаха право да носят и притежават оръжие.
Или поне по-ниска от престъпността в западната част на ЕС. Поне към 2002 година. Един интересен факт от тази статистика - Швейцария е с два пъти по-висока престъпност от БГ, а в Швейцария всички пълнолетни мъже до 60 год възраст са длъжни да имат оръжие. Не разбрах само това общата престъпност ли е, защото ако е общата е малко субективно - с оръжието можеш да се предпазиш най-вече от престъпления срещу личността и собствеността.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
И не спира да пада от 80те до сега. (тва е бройка на 100000). Става въпрос за именно за кражби на собственост, от домове и на коли.
Така, че не знам как по-точно не са решили проблема в САЩ... на повечето от места с изключение вътре в големите мегаполиси, вратите на къщите са от такъв шпертплат, че като се облегнеш на тях и влизаш, дворовете нямат огради, решетките са нещо непознато... ама не смеят много да влизат, щото не е много ясно кво ще те посрещне отвътре.
В България статистиката е куха, защото престъпленията не се обявяват... което е немислимо в развита държава.
http://www.ucrdatatool.gov/Search/Crime ... yState.cfm

Така, че не знам как по-точно не са решили проблема в САЩ... на повечето от места с изключение вътре в големите мегаполиси, вратите на къщите са от такъв шпертплат, че като се облегнеш на тях и влизаш, дворовете нямат огради, решетките са нещо непознато... ама не смеят много да влизат, щото не е много ясно кво ще те посрещне отвътре.
В България статистиката е куха, защото престъпленията не се обявяват... което е немислимо в развита държава.
http://www.ucrdatatool.gov/Search/Crime ... yState.cfm

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
goguma написа:teao написа:Я кажи за Швейцария.
В швейцария мъжете минават през военно обучение, не точно като нашата бивша казарма, но подобно. Те нямат официална армия, а така наречената наемна и всеки един мъж подлежи на мобилизация при нужда, тоест всеки е в запаса. Всеки успешно преминал военното обучение може да реши дали да задържи тренировъчното си оръжие за лично или да го върне, след съответното разрешение.
Сам се сещаш, че има отсявка, и в швейцария около 20% от хората имат оръжие в момента. Докато при братята ни оттатък oкеана има 350 милиона оръжия в частни ръце, като процентът на хора с оръжие не е известен но се смята в порядъка на 40-45% от общото население. Има цели квартали и градове, където полицията не смее да влезе, защото чернилките стрелят без предупреждение. Всеки потенциален луд, надрусан, наркоман и прочие, влиза в магазина, взима автомата и почва хората на улицата - НЯМА КАЗАРМА, НЯМА ОБУЧЕНИЕ, НЯМА КОНТРОЛ.
В щатите за 2014 убийствата с огнестрелно оръжие са 3.43/100 000, докато в швейцария са 0.23 / 100 000 въпреки сравнително високия процента на притежавано оръжие.
Разликата правиш ли я или да обяснявам още?
В Швейцария всеки преминал през военно обучение си запазва оръжието. В повечето случаи това са автоматични оръжия, тъй като имат право на избор.
В Швейцария има задължителна опреснителна военна подготовка под формата на лагери за 2 седмици, като работодателя е напълно наясно и те пуска за този период.
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- [FF]GODFLESH
- ентусиаст
-
относно Швейцария:
http://www.extremecentrepoint.com/archives/7164
http://www.extremecentrepoint.com/archives/7164
"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."
е, не, повечето хора си мислят, че там произвеждат само часовници и лилави крави
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!