Дронове и други летящи и пълзящи гадини...
Модератор: Общи модератори
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Re: Дронове и други летящи и пълзящи гадини...
Напоследък доста се запалих по летене и снимане с дрон и сериозно обмислям да инвестирам пари и да си купя мой личен. В момента от време на време ползвам Dji Mini 4 Pro на приятел - идеален за запознаване с летенето и напълно достатъчен да ти "запали фитила" 
За себе си обаче мисля да взема Air 3S, че ще може да гони колата по-успешно по планински и крайноморски пътища
.
Нека всеки сподели опита си с тия джаджи - всякакво инфо ще е полезно защото в интернет не намирам систематизирана информация за летенето като цяло.
Интересуваме например максималната височина: Мини-то е спряно на 120м след последния си ъпдейт, Air 3s обаче може да се вдига на 500м според производителя (намален от 1000м при същия ъпдейт като Мини-то). За града ясно, че има ограничения, но ако отида на Мачу Пикчу у царевичака където няма ограничения от хора и сгради, дали ще мога да го вдигна на 500м?

За себе си обаче мисля да взема Air 3S, че ще може да гони колата по-успешно по планински и крайноморски пътища

Нека всеки сподели опита си с тия джаджи - всякакво инфо ще е полезно защото в интернет не намирам систематизирана информация за летенето като цяло.
Интересуваме например максималната височина: Мини-то е спряно на 120м след последния си ъпдейт, Air 3s обаче може да се вдига на 500м според производителя (намален от 1000м при същия ъпдейт като Мини-то). За града ясно, че има ограничения, но ако отида на Мачу Пикчу у царевичака където няма ограничения от хора и сгради, дали ще мога да го вдигна на 500м?
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
https://www.easa.europa.eu/bg/light/top ... your-drone
https://www.caa.bg/sites/default/files/ ... 012024.pdf
https://drones.bg/pravila-za-leteneto-s ... balgariya/
Във връзка с дроновете на фронта не бих много рискувал да дигна по тревога ПВО-то. Ша ма найдат в царевичака 100% сигурно е.
ПП. Да не речете нещо - имам дрон..., мина ми мерака, почти не го пускам вече. А когато го правя е ниско. 50-70 метра, не повече.
Във връзка с дроновете на фронта не бих много рискувал да дигна по тревога ПВО-то. Ша ма найдат в царевичака 100% сигурно е.
ПП. Да не речете нещо - имам дрон..., мина ми мерака, почти не го пускам вече. А когато го правя е ниско. 50-70 метра, не повече.
Хм,хм...
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09
Ако искаш да "гониш" колата виж каква е максималната скорост в режим следене, да не останеш неприятно изненадан. Иначе и аз наскоро се зарибих отново, само че вече обикновените дронове са ми скучни и сега съм на FPV стил. Взех си един Dji Neo (мини бюджетен дрон за пътувания) и дебна за някоя Avata/Avata 2.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
Летящи китайски шпионски устройства с директна връзка със сървърите на партията. Имам няколко различни DJI-я, от първите фантоми и после няколко поколения минита. Не можах да се запаля много и почти не ги пипам, оставени са по имотите по света да си гледам покривите. Беше забавно едно време, сега са много по-ограничени.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
Моджо написа:https://www.easa.europa.eu/bg/light/topics/geo-zones-know-where-fly-your-drone
Тези съм ги изчел, но не ми дават отговор на въпроса: мога ли да вдигна дрона си на 300+м височина в пущинака или планината

Spit-Fire написа:Ако искаш да "гониш" колата виж каква е максималната скорост в режим следене, да не останеш неприятно изненадан. Иначе и аз наскоро се зарибих отново, само че вече обикновените дронове са ми скучни и сега съм на FPV стил. Взех си един Dji Neo (мини бюджетен дрон за пътувания) и дебна за някоя Avata/Avata 2.
Да, взел съм го това предвид и понеже не смятам да ме следи като карам със 100, мисля че 50км/ч по планински пътища са предостатъчни за нуждите ми. Пък и винаги мога да го оставя стационарен и фокусиран върху колата докато пързалям на някоя осморка

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Don_Diego написа:...
Тези съм ги изчел, но не ми дават отговор на въпроса: мога ли да вдигна дрона си на 300+м височина в пущинака или планината. Пише, че полетите се извършват до 120м височина и това е, което за яки снимки на пейзажи е недостатъчно. Някой, който също е запален и има дрон с по-голяма максимална височина може ли да сподели как са нещата от опит?
Може, но с "root" на дрона и допълнителен софтуер. Ако не става/нe може по този по-"лесен" начин, има и по-"труден" с "допълнителни апаратни средства", при определени условия (не е за обсъждане по форуми), и е скъпо, тъй като е специфична работа върху единични бройки

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
Тук не съм писал ама да си кажа - напазарувах дрон, че и го подмених вече веднъж
Чета вече нещата за да се сертифицирам и рано-рано януари месец ще си избера дата да изкарам изпита за А1/А3, по-нататък като имам повече време и за А2 ще взема.
Разучих повечко и към момента в нерегулираните места не е огромна драма да се лети над ограничението от 120м

Чета вече нещата за да се сертифицирам и рано-рано януари месец ще си избера дата да изкарам изпита за А1/А3, по-нататък като имам повече време и за А2 ще взема.
Разучих повечко и към момента в нерегулираните места не е огромна драма да се лети над ограничението от 120м

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Кой ти е дрона, Diego?
Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Лето две и седемнаесто.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
моя за сега го карам без сертификат, ама и аз рядко го пускам. Преди имах голям мерак ама сега 

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Don_Diego написа:DJI Air 3s
Готин бръмбар - много весели и незабравими моменти да заснеме пожелавам

Лето две и седемнаесто.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
adovet написа:моя за сега го карам без сертификат, ама и аз рядко го пускам. Преди имах голям мерак ама сега
Аз много бързо се запалих - ходихме есента в Родопите с приятел, който има Mini 4 Pro. От много време имах разни идеи в главата за снимки и видео от почивките ни и road trip-овети с кабриото из Европа ама все си мислех, че е супер сложно да летиш и снимаш още повече в движение. То тия новите правят всичко сами вече

Сертификата ще го извадя задължително защото моят е тежък, 700+ грама е и ми е задължително да го имам. Отделно ако пътувам в чужбина с него е силно препоръчително да го имам, както и регистрация на самия дрон за да избегна драми. А2 ще ми е излишна защото не мисля да летя над хора, но пък нищо не пречи да я имам ей така за престиж

А1/А3 е изцяло онлайн: регистрираш се, получаваш материалите (около 50 страници общо) и четеш. После си стартираш сесия след която задължително караш изпита и ако го вземеш получаваш сертификат + регистрация, която да сложиш на дрона.
Nickelback написа:Don_Diego написа:DJI Air 3s
Готин бръмбар - много весели и незабравими моменти да заснеме пожелавам
Благодаря! Големи идеи и планове имам за него. В момента планирам един страхотен трип из Доломитите с кабриото догодина и с този бръмбар наистина ще имам изцяло нов поглед над всичко там.
Остава зимата да се науча да го управлявам както трябва

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
adovet написа:моя за сега го карам без сертификат, ама и аз рядко го пускам. Преди имах голям мерак ама сега
Не си само ти така .. повечето хора нямат
Има нещо по важно от серрификата, за да нямаш главоболия .. въпроса е какво имаш в главата.
Виждам видеа на хора с новите фпт/авати дронове дето летят навсякъде (изкарали курсове и разрешения) и си мислят, че това е ОК ... никой не си мисли , ако дрона падне и изпраска някой в главата ... никой даже не е помислил сякаш, че тези сертификати АКО ги спазваш , нямаш право да летиш никъде почти в населените места.
Също, че те не важат за чужбина .. всяка държава си има нейни изисквания .. народа лепи лепенки и си мисли .. давай газ ... прави какво ти е кеф.
Имам айр2С и си летя навсякъде, но никога сред хора или над хора ... то просто няма и нужда .. пейзажите или снимките, които биха били хубави се правят отдалеч ... но пък за това трябва и око/виждане/идея на снимане.
Don_Diego и айр3С-ката ли има ограничение 120метра ? ... старите нямат и спокойно си стигат до 500м

- Don_Diego
- ентусиаст
-
bam-bam написа:Don_Diego и айр3С-ката ли има ограничение 120метра ? ... старите нямат и спокойно си стигат до 500м
И да и не

Заложено му е 120м заради географските ограничения, но от настройките можеш да си го направиш на 500 (било е 1000м, но след ъпдейт са го намалили на 500м). Води се С1 категория и е отключен.
Ако си С0 (Мини 4 При например) обаче трябва да го регистрираш за да можеш да го отключиш и тогава пак задължително трябва да имаш сертификат
Относно сертикатите и умствения багаж - много правилно. Първите дни след като го взех от мерак го взех с мен в офиса (на пъпа на София) и летях 10-15 минути, по-късно през деня започнах да чета материалите за А1/А3 и се хванах за главата колко неща съм нарушил само от частта за "Авиационно законодателство"

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Аз напоследък се замислям дали да не взема едно малко дронче с функция да ме следи, че имам много хобита дето се движа...ски, сноуборд, колело, тичане
Бях хвърли око на hoverair x1 (pro), ама някак си не мога да се прежаля да дам 1000 лв за нещо което ще ползвам активно първите 2 седмици и после я извадя 5 пъти от шкафа, я не. Сега гледам dji са пуснали някакво neo, което е 400лв което звучи ок. Ама ме притеснява че е само 20км/ч на следването. И се чудя най-вече със ските как ще ми се получи, щото си представям изпантил съм си аз до някой връх 4 часа нагоре, включвам го да ме следва и пускам, ама засилвам повече и ме изпуска...трябва ли после да бъхтя пак нагоре по баира да си го прибера или мога да го викна да си дойде
И до колко мога да го навигирам без дистанционни само с телефона, примерно да го позиционирам срещу склона да го снима докато пусна бързата част и после да го викна да си ме следва на по-полегатото и бавно?