Земеделска тема
Модератор: Общи модератори
- momo-1st
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е30-М40В18;Е36-М44В19;E91-N43B20A
- Мечтае да кара: Е30 М3 Sport Evolution
Re: Земеделска тема
Kurtov написа:Здравейте.![]()
Живея в Родопите на 1200м надморска височина.
Искам да си направя овошна градинка с цел препечелване на някой лев допълнително.
Има ли някой представа кои овошки са най-доходоносни в момента в България ?
Разбира се, като се съобразим с планинския климат.
В двора на къщата имаме две дръвчета арония и раждат супер много, но не знам какво търсене има за този плод.![]()
Намерих две теми за бизнес идеи, но и двете са заключени.
Поздрави!
Плода на арония е много полезен, респективно скъп, последно купувах вино от арония от производител, на негова цена 16 лв за литър, поратърси се из нета за арония и ще се ориентираш.
bum_bum написа:Върти се, суче се и пак към соца се избива![]()
![]()
![]()
Забравете го вече тоя гнил строй.
Наслаждавайте се на придобивките на демокрацията- Е шейсе на 15 години, виски на промоция от Кауфланд, пура за 2,40 в панелката с ипотека до 2060-та.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
С аронията си нацелил. Хем е много полезна, хем расте най-добре на високо, та е точно. Само не е много сладка
Та проучи пазара и действай

Та проучи пазара и действай

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

Благодаря ви!
Ще поразпитам и ще видим какво ще стане.
По кое време горе долу се садят фиданките ?
Знам, че е пролетта
, ама при нас е малко по-студено спрямо Пловдив например и не знам при какви температури да ги садя.

Ще поразпитам и ще видим какво ще стане.
По кое време горе долу се садят фиданките ?
Знам, че е пролетта

В този тон. Кога слагате разсада? Аз моите домати ще ги зареждам около първи февруари.
BMW_POWER написа:В този тон. Кога слагате разсада? Аз моите домати ще ги зареждам около първи февруари.
Аз като съм в северна Калифорния ги слагаме по-късно - април/май. Растат много бързо ("sunshine is guaranteed to the masses") и берем цяло лято до към октомври, когато спират да зреят.
В Швайц не съм пробвал засега, може да се пробваме сега около март.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Комбина
- Потребител
-
- Кара: W164/453
По-назад в темата бяха коментирани няколко пъти смокините. Аз се позапалих, есента си отрязах 10ина клончета от най-близката до нас смокиня, увити във влажен вестник на тъмно и топло седяха почти 2 месеца.
След като видях, че са избили сериозни корени и пъпки се хванах ги ги насадих в саксии които в момента седят на светло и топло. Явно им действа доста добре защото листата и издънките растат с часове и вече са огромни, предстои да ги пресаждам в по-големи саксии.
Въпроса ми е, в какъв момент е подходящо да ги засадя окончателно, колко големи трябва да станат? Някой да има идея защото в гугъл информацията ми се струва доста противоречива.
След като видях, че са избили сериозни корени и пъпки се хванах ги ги насадих в саксии които в момента седят на светло и топло. Явно им действа доста добре защото листата и издънките растат с часове и вече са огромни, предстои да ги пресаждам в по-големи саксии.
Въпроса ми е, в какъв момент е подходящо да ги засадя окончателно, колко големи трябва да станат? Някой да има идея защото в гугъл информацията ми се струва доста противоречива.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Земеделска тема
Кога се садят не знам, но ако климатът е подходящ става на бая голямо дърво. Примерно 5 метра и нагоре.
Ако не, всяка зима режеш и завиваш и напролет наново. Но пак ще имаш за ядене всяка година.
Опа. Грешно съм прочел, че питаш колко големи стават, а не колко големи трябва да са за да се засадят.
Ако не, всяка зима режеш и завиваш и напролет наново. Но пак ще имаш за ядене всяка година.
Опа. Грешно съм прочел, че питаш колко големи стават, а не колко големи трябва да са за да се засадят.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
BMW_POWER написа:В този тон. Кога слагате разсада? Аз моите домати ще ги зареждам около първи февруари.
Сложени са вече

Почне ли годината доматите са разсадени. Ако ще ги слагаш директно на открито става и февруари.
Комбина написа:По-назад в темата бяха коментирани няколко пъти смокините.
...в какъв момент е подходящо да ги засадя окончателно, колко големи трябва да станат? Някой да има идея защото в гугъл информацията ми се струва доста противоречива.
Колко големи няма никакво значение. Това е смокиня - т.е. кораво като плевел. Само много студ й пречи!
Когато няма опасност от слани и минусови температури. Ако си познаваш района, това може да е март/април?
Малко рано си ги вкоренил и може да се ошашкат като ги сложиш в земята

- Комбина
- Потребител
-
- Кара: W164/453
Благодаря и на двама ви!
zAcK написа:BMW_POWER написа:В този тон. Кога слагате разсада? Аз моите домати ще ги зареждам около първи февруари.
Сложени са вечеНо зависи след това в оранжерия ли ще ги слагаш, или направо на открито.
Почне ли годината доматите са разсадени. Ако ще ги слагаш директно на открито става и февруари.
На открито ... хм, през 2019 в началото на юни през нощта падна под 0С и всичко си отиде.... Това ми е основно зора. Поне четири месеца с вътре. Тук дърветата се разлистват след 20 май.
BMW_POWER написа:zAcK написа:BMW_POWER написа:В този тон. Кога слагате разсада? Аз моите домати ще ги зареждам около първи февруари.
Сложени са вечеНо зависи след това в оранжерия ли ще ги слагаш, или направо на открито.
На открито ... хм, през 2019 в началото на юни през нощта падна под 0С и всичко си отиде.... Това ми е основно зора. Поне четири месеца с вътре. Тук дърветата се разлистват след 20 май.
Парник му е майката. Иначе ще ям от моите домати през септември.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
Вече има супер готини поликарбонатни оранжерии във всякакви форми и размери + може да си правите всякаква автоматизация лесно и бързо
Ако аз бях в Канада, щях да си спретна една бърза оранжерия от поликарбонат и дърво. Вероятно дървеният материал там е неприлично евтин

P.S. Говорим за каналчест поликарбонат, не плътен

Ако аз бях в Канада, щях да си спретна една бърза оранжерия от поликарбонат и дърво. Вероятно дървеният материал там е неприлично евтин

zAcK написа:Вече има супер готини поликарбонатни оранжерии във всякакви форми и размери + може да си правите всякаква автоматизация лесно и бързо![]()
Ако аз бях в Канада, щях да си спретна една бърза оранжерия от поликарбонат и дърво. Вероятно дървеният материал там е неприлично евтин![]()
Хм, не знам колко струва дървения материал в бг-то.
https://www.homedepot.ca/en/home/catego ... umber.html
Добави 13% такси. Градината ми не е толкова голяма. Отделно животните ще видят сметката на поликарбоната много бързо. Ето го и него
https://www.homedepot.ca/product/optix- ... 1001320286
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
Гледам си говорите за домати на студено. Мога и аз да се разпиша от Норвегия. Като купих къщата първото дето направих беше оранжерия покрита с найлон
Ходих със служебния камион и си взех 3 кубика пръст.Удобрена за еко производство,каквото и да значи това. Половината оранжерия с биволско сърце и розови домати,и другата с краставици Гергана.Разсъд февруари/март,април ги местя навън в оранжерията.Някъде от май месец оранжерията си седи отворена до края на сезона. Август вече има домати и краставици. ОБАЧЕ тук има едни голи охлюви,които ебават мамата на доматите.Правят дупка в тях,изяждат всичко вътре и си тръгват като пичове
И другото по-важно,въпреки,че семената са от градината в БГ тук домата не става същия.Не е сочен,а стои плътен
Някой има ли идея защо
Та от миналата години съм само с Гергана
В интерес на истината краставиците стават по-добре от българските и досега не ми се е случвало да има горчиви.Може би защото почвата си е постоянно влажна.Краставици бера до края на септември.

- theraven_nz
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15
Доматът иска слънце, краставицата вода. Това е. Отделно от баба ми знам, че доматът се "култучи" (не знам дали това е истинското име на процедурата, бабата беше балканджийка със собствен речник) - това е махане на излишните филизи в дъното при стеблото, да не му дърпат силата.
---