Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Re: Икономическа тема

Мнение от BMW_POWER » 18 Ное 2025, 3:50

steeN написа:https://news.bg/finance/rekordno-niska-bezrabotitsa-v-stranata-otchita-nsi.html

"Безработицата в момента е на изключително ниско ниво. Ние преди няколко дни обявихме данни за безработицата. Както виждате, 3,4% безработица е изключително ниска. Може би никога в България няма да имаме безработица под 3 процента. Така че това е рекордно ниска безработица."

1,062 млн. българи на възраст 15-64 г. са икономически неактивни, като 42.9% от тях са неактивни поради участие в образование или обучение. Това означава, че над 600 000 българи в активна възраст нито учат, нито работят. Данните обяви тази седмица НСИ. Мъжете в групата на неактивните са малко над 464 000, а близо 600 000 са жени и представляват 26,7% от населението в същата възрастова група.

При 5 милиона население, това е много далеч от 3.4%
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 18 Ное 2025, 10:47

Как 5 милиона? Аз мислех, че сме 3 милиона. Така пише в тайната глава на Планът за унищожение на България..
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 18 Ное 2025, 10:59

То само в завода за барут колко висококвалифицирани кадри наеха.... :mrgreen:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и назначил Румен Спецов за шеф на ЕмТиВи... :mrgreen:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 18 Ное 2025, 11:19

Като сложиш всичките сезонни работници, майсторчета и тн и такива дето циклят на безработица от чужбина и става ясно що, ако питаш който и да е, който наема хора ще ти каже, че няма... което в същност е сметнато да мери безработицата.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 18 Ное 2025, 11:33

Пак ли има неразбрали, безработицата е хора които искат да работят, но не намират работа. Не такива дето не им се работи/работят без договор. Първите не влияят на статистиките по никакъв начин, а вторите са отговорност на НАП, не че правят нещо по-въпроса...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 18 Ное 2025, 11:48

Без никакъв договор са много малко вече, масовката си е на минимална. А с нищо правещи е пълно. Мама и тате ги гледат, мъжа им ги гледа, някаква комбинация от двете и т.н.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G05 LCI xDrive40i

Мнение от damian2112 » 18 Ное 2025, 12:52

Абе огледаха се в работещите пенсионери в системата, ама да ви кажа, че МВР с пръст няма да ги пипнат, въпреки че там вероятно са най-много, заради СИНДИКАТИТЕ. Но виж примерно майка ми, която работи в Сметната палата и е пенсионер на 70 години, вече има заповед за прекратяване, както и 30% от колегите и, там синдикати няма. И по нейни думи - никой не иска да работи тая отговорна работа за 1600лв БРУТО стартово. С какви кадри ще попълнят освободените пенсионери, тепърва ще видим.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 18 Ное 2025, 13:11

Е то се иска по сладките длъжности. И да е стартово, те с години стаж... им се трупа не като на нормалните хора по 0,6% , а по 1,2% или по 1,8%. Може и повече да има. Та на тая основна някои имат 40-50-60% отгоре. И няма осигуровки, а 10% данък само. Та никой нов не иска да започва, ама никой не иска и да напуска. Скоро в едно предаване една обясняваше, че в някои системи имало хора с повече стаж, отколкото години имат :mhihi: Щото те са се пенсионирали рано, ама стажа продължава да се трупа. И 60 годишен взима стаж за 65 години :kuku: Тотални абсурди имаме, останали от соц времена. Иначе да, МВР и военните последни ще ги пипнат.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от bat kir4o » 18 Ное 2025, 22:42

Бачкам като шофьор в болница,вчера возих зам директорката и стана въпрос за млади студенти,и е питам дали идват да търсят работа,сега ще ти кажа пресен случай ми вика
Идва завършила лекарка кардиоложка назначава ме я,работи 3 дни и отива до нея и и казва "не мога да работя това,много работа не е моето"
Зам директорката ми разправя едно време ме пратиха разпределение в Чирпан и още на входа на отделението по кардиология идва нач отделение и и казал "ето документите тръгвай на визитация 60легла"
Няма много или малко,почваш и действаш,разправя
карам спокойно

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 19 Ное 2025, 2:35

steeN написа:Как 5 милиона? Аз мислех, че сме 3 милиона. Така пише в тайната глава на Планът за унищожение на България..

Бла бла бла...
Колко са постоянно живеещите в страната? Колко са тези, дето се водят на адрес, а реално са в Гърция, Италия, Испания или някъде из Западна Европа? Познавам един шемет в Монреал, който плаща осигуровки при вас. Щял да "вземе пенсия" :shock: Тук е от 20 години. За статистиката обаче е там. На брато брато му, дето "работи в Германия", и той ли е постоянен жител на страната?

Днес слушах, че са приговтили 7 милиарда помощ за Украйна в бюджета за 2026. Помощ, не заем. Отделно европейските страни трябвало да съберат още към 130-140 милиарда помощ. Това, ако е вярно, жална ви майка. Акушерката ще ликвидира всичко.

По-горе много ме изкефи лафа, че обръщането на курса не било 1:1, а "повишаване на цените". То така може да се каже за всичко.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 19 Ное 2025, 5:00

И аз плащам осигуровки там и ще взема добра пенсия. :ok:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 19 Ное 2025, 7:28

5% на Тръмп, 3-4 за Украйна добре върви всичко.
После държавни търтеи и фатмаци, нови яки заеми и вдигане на всичко що може като данъци и ще чакат горките новите инвестиции..
Ще има тежко приземяване за доста хора скоро време.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 19 Ное 2025, 10:16

Как така само 5% на Тръмп, в Библията пише, че трябва 10% да му се даде :dunno:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 19 Ное 2025, 10:21

И защо изобщо да е някакъв процент? Не е ли по-добре всичко да му се даде?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 19 Ное 2025, 10:34

Още бидоните за кисело зеле не са се измирисали от бензин и нафта, но пак се започва. Това е не е нормално... но много полезно за мен, защото мога да науча с изключителна прецизност какво няма да се случи във всеки един момент само като прочета поредната причина, поради която света ще свръши. :ok:

Да видим дали ще хвърлят някаква троха на "бизнеса", щото наистина прекалиха с този бюджет. Нещо трябва да има според мен.
Парадокасално руснаците реагират по-адекватно на техните проблеми като вдигнаха точно ДДС. :D

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата