Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Модератор: Общи модератори
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Ами честно казано, може би ако изпадне нещо изгодно в следващите 1-2 години ще съм точно в описанието параметри ИТ на 25 години с ипотека 

Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

alekangg написа:BMW_POWER написа:bai_ILIA написа:BMW_POWER написа:София? IT-тата да му мислят
За кое да му мислят? Че ще могат да си купят по-евтини имоти ли? Или че ще плащат малко по-високи лихви? Аз не съм ИТ, но за един преател питам
Зависи, какво имаш впредвид под "по-евтини имоти". Синът ми бачка в голяма IT-компания и ми е разказвал за негови колеги с по и над 150К в евро кредити. Сори, ама моят моргидж не е толкова![]()
Питай Стинката да ти каже. Как се изчислява крайната цена. Сметни главница плюс лихва. При дългосрочните кредити може да се окаже, че си изтеглил по-малко, пък си върнал повече. Тези негови "1-2-3%" в дългосрочен план звучат страшно. Отделно след 5-10-15 години, може вече да са "5-7-10"% ....
"Евтини имоти" - да, ама ако имаш кеша. Това е без коментар
Баси глада в тая Канада!
В София за средно добър апартамент с 2 спални кредитите както ги даваха на 80-85% до сега, са много подобни суми, съмняваме да не знаеш тези нещица. Отделно лихвата у нас е по-висока от всички други бели страни, това знаеш ли го поне?
Синът ми живее и работи в София

Стинка, я дай малко инфо с кръгли цифри
Два примерни кредита 25 години 300 месеца при равни месечни вноски. Първия е с лихва Х, втория е с лихва (Х+3). Кой колко ще плаща на месец.
Знам, че всичко е "според зависи", но просто да видим цифрите.
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Около 17 лв нагоре е разликата на всеки 10 000 от главницата. Или там някъде беше, миналото лято бях се занимавал да разигравам сценарии ако стане лошо. 

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
steeN написа:https://www.moitepari.bg/kalkulatori/krediten_kalkulator.aspx
Това ще свърши достатъчно добра работа.
Знам аз кого да питам

Сега всеки може да сравни два примерни кредита от сорта
200К при 2%
150К при 4-5%
Та "поевтиняването" го "изравнява" банката. Имам приятелче, дето 2007г е купил Си вик. Вика му БМВ-то, защото при лихвите от онова време му се е вързало приблизително толкова.
Бум бум, днешните 30-годишни каква криза са видяли? На колко са били 2008-ма??? Какво и къде ги е вяло ...
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Аз бях на 25, когато вкарах първата вноска на зелено, докато моите познати се чудеха Ф30 или Ф10 ще върви повече пред коврите. Сега теглиха ипотеки на дебелите цени преди пандемията, а аз още не мога да се пречупя да тегля кредит. Та при правилно стечение на обстоятелствата и липсата на грандомански желания, можеш и без ипотека да минеш.ivanski_2 написа:Ами честно казано, може би ако изпадне нещо изгодно в следващите 1-2 години ще съм точно в описанието параметри ИТ на 25 години с ипотека
Sent from my iPhone using Tapatalk
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Dextuar написа:Аз бях на 25, когато вкарах първата вноска на зелено, докато моите познати се чудеха Ф30 или Ф10 ще върви повече пред коврите. Сега теглиха ипотеки на дебелите цени преди пандемията, а аз още не мога да се пречупя да тегля кредит, та си карам още Е90-ката. Та при правилно стечение на обстоятелствата и липсата на грандомански желания, можеш и без ипотека да минеш.ivanski_2 написа:Ами честно казано, може би ако изпадне нещо изгодно в следващите 1-2 години ще съм точно в описанието параметри ИТ на 25 години с ипотека

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
zAcK написа:Dextuar написа:Аз бях на 25, когато вкарах първата вноска на зелено, докато моите познати се чудеха Ф30 или Ф10 ще върви повече пред коврите. Сега теглиха ипотеки на дебелите цени преди пандемията, а аз още не мога да се пречупя да тегля кредит, та си карам още Е90-ката. Та при правилно стечение на обстоятелствата и липсата на грандомански желания, можеш и без ипотека да минеш.ivanski_2 написа:Ами честно казано, може би ако изпадне нещо изгодно в следващите 1-2 години ще съм точно в описанието параметри ИТ на 25 години с ипотека
![]()
Няма какво повече да се каже
Освен да разясни като се появят две-три деца как ще ги гледа в кутийката 40 квадрата и как ще се стекат обстоятелствата правилно без ипотека

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- bai_ILIA
- ентусиаст
-
- Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
- Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба
Dextuar написа:zAcK написа:P.S. Нали под IT не разбирате телефонистка в call център![]()
Това сега беше гадно

Под евтини апартаменти имах на предвид, такива на които им падат цените заради кризата. Тези, които купуват апартамент с 85-90% финансиране от банката са винаге "пре.бани". Ясно е, че се насилват и няма да плащат за 10 години, а 20-30г. Лихвите е рано да ги коментираме. Всъщност в този раздел всички са икономисти, епидемиолози, финансисти и душмани на ИТ сектора

"Чемодан, вокзал, Москва"
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
bai_ILIA написа:Dextuar написа:zAcK написа:P.S. Нали под IT не разбирате телефонистка в call център![]()
Това сега беше гадно![]()
Ами аз го уча близо 25 години, работя го 20 и се опитвам да правя разлика между някой телефонист/helpdesk/service desk оператор дето работи в комбина с Мануел и IT специалист/експерт/консултант/програмист/девопс/etc.

Тия помощните всичките продуктови/пиар/маркетинг/сейлс масовка/проджект координатори и т.н. без инженерен опит също не ги броя, да не се обърка някой

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
нЕма се плашиш, измислено е и при този вариант, ама ми е още рано. Пък и тоя апартамент (РЗП 56 мизерни квадрата без терасата) не пише, че трябва да е вечно мой или викаш по-добре парите по коври и скъпи ламариниdrago_pavlov написа:zAcK написа:Dextuar написа:Аз бях на 25, когато вкарах първата вноска на зелено, докато моите познати се чудеха Ф30 или Ф10 ще върви повече пред коврите. Сега теглиха ипотеки на дебелите цени преди пандемията, а аз още не мога да се пречупя да тегля кредит, та си карам още Е90-ката. Та при правилно стечение на обстоятелствата и липсата на грандомански желания, можеш и без ипотека да минеш.ivanski_2 написа:Ами честно казано, може би ако изпадне нещо изгодно в следващите 1-2 години ще съм точно в описанието параметри ИТ на 25 години с ипотека
![]()
Няма какво повече да се каже
Освен да разясни като се появят две-три деца как ще ги гледа в кутийката 40 квадрата и как ще се стекат обстоятелствата правилно без ипотека

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Dextuar написа:Ама така като ти чета разсъжденията, за всяко дете минимум по стая с мастър бедрум за теб и жената и поне 50кв. само хол да не се бутате, теб по-малко от някой мезонен 220-250кв не те устройва. Еее за такива изисквания едва ли ще мине без външно субсидиране.
Абе 250 да не са, но поне по пол трябва да са разделени в отделни стаи... Което значи 3 спални + хол. Което пък са 150 квадрата, понеже всички строители са решили, че всички четиристайни трябва да са с хол 50 квадрата, 5 бани и 30 квадрата коридори...
Та отиваш на 300к лв за посредствено строителство на шпакловка и замазка. Докато се нанесеш ще станат поне 350к лв.
Ако мама и тате не помогнат и баба няма нива за продаване в Банско или по морето не знам как ще стане без ипотека.
Освен ако не си от ония топ айти-та с по 10-15к заплати...
Но в масовия случай с 5к доход в семейството ще ги събираш поне 10 години и те децата ще отидат студенти докато ги събереш

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
BMW_POWER написа:200К при 2%
150К при 4-5%
Точно де. Ама на тоя за 200к в криза може и да му направят лихвата 4-5% (новите закони, за които Стийн говори не ги знам - преди така ставаше), а пък този с апартамента за 150к в добри времена може да си предоговори условията (или да смени банката) за 2%. Това с предоговаряне на условията е ГОЛЯМ филм, но става. При близък човек разликата беше 2000лв разходи да смени ипотеката в друга банка, ама като удари чертата е 30к напред за целия период на кредита от разликата в условията.
Бай Илия също добре споменава какъв процент от сумата вкарваш.
На Dextuar схемата, която е направил не я одобрявам. И друг път съм го споменавал. Но пък тука не разбирам какво го ебавате, че апартамента му бил малък ? Че и гараж има към него, където пък е споменавал, че е и голям. Дали като му притрябва по-голямо жилище не може да го продаде или да го пусне веднага под наем ? Или ново строителство с гараж за 2 коли няма кой да го наеме

Идеалното за мен е с 25-40% собствен кеш с ипотека + добър момент за купуване, а не на връх на цените. Реалността е, че хората съберат 15-20к лева, теглят 90% ипотека и после още 30-50к потребителски да оборудват апартамента

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
Гараж 33кв, хол - 27, ама поне кредит йок 
Но пак казвам, добро стечение на обстоятелствата и риск да се вземе на зелено. Добре, че и забавиха Акт 16, че иначе щях да дърпам потребителски колкото и да не искам. Имам познат, с когото купувахме едновременно на една и съща цена, при Акт 16 го продаде за 18к евро отгоре апартамента, като не е плащал дори прехвърлянето, демек чиста печалба. Гаражът върви в момента към 20к евро, но си държи май лодката вътре и не пожела да го продава. Иначе локацията не е топ, разбирай Манастирски и Витоша, но пък до края на другата година пускат третия лъч на метрото на пешеходно разстояние, около 700м.
П.С: на тристайния хола също е 27кв та все тая

Но пак казвам, добро стечение на обстоятелствата и риск да се вземе на зелено. Добре, че и забавиха Акт 16, че иначе щях да дърпам потребителски колкото и да не искам. Имам познат, с когото купувахме едновременно на една и съща цена, при Акт 16 го продаде за 18к евро отгоре апартамента, като не е плащал дори прехвърлянето, демек чиста печалба. Гаражът върви в момента към 20к евро, но си държи май лодката вътре и не пожела да го продава. Иначе локацията не е топ, разбирай Манастирски и Витоша, но пък до края на другата година пускат третия лъч на метрото на пешеходно разстояние, около 700м.
П.С: на тристайния хола също е 27кв та все тая

- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
TNT написа:BMW_POWER написа:200К при 2%
150К при 4-5%
Точно де. Ама на тоя за 200к в криза може и да му направят лихвата 4-5% (новите закони, за които Стийн говори не ги знам - преди така ставаше), а пък този с апартамента за 150к в добри времена може да си предоговори условията (или да смени банката) за 2%. Това с предоговаряне на условията е ГОЛЯМ филм, но става. При близък човек разликата беше 2000лв разходи да смени ипотеката в друга банка, ама като удари чертата е 30к напред за целия период на кредита от разликата в условията.
Бай Илия също добре споменава какъв процент от сумата вкарваш.
На Dextuar схемата, която е направил не я одобрявам. И друг път съм го споменавал. Но пък тука не разбирам какво го ебавате, че апартамента му бил малък ? Че и гараж има към него, където пък е споменавал, че е и голям. Дали като му притрябва по-голямо жилище не може да го продаде или да го пусне веднага под наем ? Или ново строителство с гараж за 2 коли няма кой да го наемеАко е на хубаво място, 200лв месечно си лапка спокойно само за гаража
Идеалното за мен е с 25-40% собствен кеш с ипотека + добър момент за купуване, а не на връх на цените. Реалността е, че хората съберат 15-20к лева, теглят 90% ипотека и после още 30-50к потребителски да оборудват апартамента
Абсолютно си прав, само че на 23-25 години ти се живее 2 не виждаш, та дори 20-30к не се събират чак толкова лесно за 1-2години

Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours...