Каква заплата получавате / Колко ви е месечния доход ? ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Каква заплата получавате / Колко ви е месечния доход ? ?

Мнение от steeN » 02 Май 2019, 14:17

Съгласен съм и за тва бях коментирал горе, че колкото и да се напъваме да работим в среда на корупция, неефективна/неработеща държава, лоша инфраструктура, липса на капитал (спестявания/финансиране), лошо образование и така може да изброявам до утре... производителността ни ще е ниска и резултата калпав в по-голямата част от времето.

Дори и тоз митичен ИТ сектор да вземем за пример, той на фона на балканските ни тъпотии може да е добре... щото там трудно се слагат нагласени хора и държавата не бърника и инфраструктурата няма значение, освен един оптичен кабел за нет... ама като почнеш да сравняваш със световните компании и издиша.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: Каква заплата получавате / Колко ви е месечния доход ? ?

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Май 2019, 14:25

Абе не издиша той чак толкова, щом има бол компании, които си работят за чуждестранни поръчки. Ще кажеш сигурно го правят по-евтино. Ами сигурно е така, но ако не беше качествено никой нямаше да ги търси.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Май 2019, 14:33

kasho написа:
steeN написа:Не го променя, но причината за това не е ниската минимална заплата.

Ниския стандарт се обуславя от ниската производителност на труда и ниска добавена стойност на произвежданите продукти / услуги. Но това съвсем не значи, че българина работи малко. Просто с човешкия труд бързо се достига предела на производителност. От там е бизнеса, който трябва инвестира в ефективнo производствo и нови машини и технологии. Само, че масово нашите са с манталитет на чорбаджии и инвестират в S-класи, мурви, наркотици, апартаментчета на слънчака... И то не остава за работниците за заплати и се почва - ма ще те назнача на 4 часа, ще ти плащам за 2, осигуровки за половин час, ама ще ми работиш 12.

За тия последните редове са виновни и работещите. Миналият ден го питам тоя на паркинга луди ли са, че работят за 300 лв. месечно и то мисля ненормалните 25 дена ли беше на смени, той вика, че вземал и пенсия, но другите, които нямали какво да правели. Щял да му дойде колега някой пропаднал алкохолик и се радваше, че изменти там един с едно М6 като вместо 4 лв. му взел 6, а се канеше даже 8. Шефовете му перат парите на Златко и имат към 70 тира, по между другото два паркинга под наем с две автомивки в центъра и от тях изкарват колкото да ги има, плащат по 6 на месец на един бивш депутат от тия дето се канят на власт иж да се връщат. То и в паркинга толкова коли влизаха докато не пусна някой паяк пък с разрешението на ГЕРБ, те пък шофьор с Ц по едно време са цял месец не можеха да намерят щото и на тях толкова им се плаща, шефа им и той един ояден със заведения тука и на Слънчака, че и там паяци имаше...
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 02 Май 2019, 14:43

Работещите какво да направят в краткосрочен план. Проблема е, че тези са се бетонирали с подкрепа от местната или не толкова местна власт и конкуренция никога няма да имат... като няма кой да ги конкурира за какво им е да инвестират в развиване на бизнеса и работниците им... щеш не щеш при тях ще отидеш.

Това, което защитава работника е единствено да има алтернативи къде да работи. Няма ли и 500 закона да се приемат, ще го експлоатират.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 02 Май 2019, 15:49

steeN написа:Работещите какво да направят в краткосрочен план. Проблема е, че тези са се бетонирали с подкрепа от местната или не толкова местна власт и конкуренция никога няма да имат... като няма кой да ги конкурира за какво им е да инвестират в развиване на бизнеса и работниците им... щеш не щеш при тях ще отидеш.

Това, което защитава работника е единствено да има алтернативи къде да работи. Няма ли и 500 закона да се приемат, ще го експлоатират.

това е в сбит вариант основния проблем на бизнес пейзажа в родината
Последна промяна alx на 02 Май 2019, 15:50, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 02 Май 2019, 15:49

Аз чакам тия от "новото" поколение да дойдат и да оправят нещата.... как точно ги водят немам идея . След Y Z вече им изгубих бройката какви са що са ..:dunno:
new.png
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 02 Май 2019, 15:53

Jordana написа:Аз чакам тия от "новото" поколение да дойдат и да оправят нещата.... :dunno:

смей се ти- знаеш ли дори в щатите къв проблем е да се наемат смислени кадри на начални позиции... летвата е толкова ниска, че прилича на легнал полицаи и дори на това ниво кандидатите са много зле. еле пък ако си търсиш хора извън софтуера и хардуера... всичко е наркомани, видиотени геймъри и безгръбначни... разправяли са ми моите хора- намираш някакъв смислен екземпляр (или поне така изглеждащ) дето току що е излязъл от колежа и е с нула опит, но поне мисли както трябва и има някакви социални умения и... като ти обади че иска $90к начална заплата и ти се чудиш да му обясняваш ли или да го пускаш дирекно да си ходи...

глада за качествени кадри на пазарни цени е навсякъде.

това което ме успокоява е, че звучиме точно както звучаха нашите родители и въпреки това света си върви напред и нагоре (май...) и моето поколение ако и да му беше казано, че за нищо не става- се оказа, че ставаме. та и с новото ще е така. няма нужда да го мислиме.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 02 Май 2019, 16:13

steeN написа:...щото там трудно се слагат нагласени хора...

Слагат се, като стой та гледай :mhihi: Лафа "Хората не напускат компании, а шефове" не е случаен. Що народ си смени, сменя и най-вероятно ще продължи да сменя работа заради шефове парашутисти не е истина просто. Без значение дали е ИТ или не шефска ли е позицията едно 50%, ако не и повече са хора на този или онзи. Аз имам що годе някакъв тренинг и успявам още на интервютата горе долу да позная кой е станал мениджър с лапане на пиш*и и кой с акъла си, но пак не е гаранция. 2 пъти ми се е случвало мениджъра, с който си говоря и ме е взел да напусне след месец-два и на негово място да дойде пълен некадърник. И не можеш да се махнеш, щото в ИТ фирмичките все още се гледа с лошо око на човек, който иска да се маха само след месец-два. Та се налага да креташ, скатаваш или стискаш зъби поне година. Това ме дразни най-много, а в другите сектори май го няма това :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F30 LCI 320d XDrive ex E46 330xd
Мечтае да кара: Porsche Cayenne, BMW X5

Мнение от kasho » 02 Май 2019, 16:31

alx написа:намираш някакъв смислен екземпляр (или поне така изглеждащ) дето току що е излязъл от колежа и е с нула опит, но поне мисли както трябва и има някакви социални умения и... като ти обади че иска $90к начална заплата и ти се чудиш да му обясняваш ли или да го пускаш дирекно да си ходи...

глада за качествени кадри на пазарни цени е навсякъде.

Предполагам знаеш даже по-добре от мен какъв проблем има в щатите със student debt. Студентите излизат от университетите яко на минус. А фирмите продължават да се опитват да ловят маймуни с трици. Въобще новото поколение в някои отношения доста е прецакано.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 02 Май 2019, 16:46

madafaka_donkele написа:...

Не оспорвам, аз тва от първо лице съм го гледал и гледам. Но фирменото безхаберие е едно, там конкуренцията те наказва... обаче поне няма партийни назначения (за сега) имах предвид.

Друга тема, но по принцип е по-добре да напуснеш на 1-2 месеца от колкото след 1 година. Може изобщо да не го слагаш в CV-то и все тая, ама дупка от 1 година повдига въпроси...

Потребител
Аватар
Кара: Volvo S40 & BMW F01

Мнение от grafterUK » 02 Май 2019, 18:03

Много интересна тема се заформя и надявам се всеки, който пише да казва това, което е.
Не мислех да се включвам тъй като съм нов тук, но отдавна влизам и чета редовно с интерес всичко, та малко или много реших да споделя мнение от острова.

Ганьо винаги ще си бъде Ганьо. Не го гледайте него, а себе си. Той винаги ще е и ще бъде такъв, а вие не.
В чужбина хората отиват за да им се оцени труда по-добре. Да живеят по-добре и да се вижда смисъла в това, което се прави/правиш. И най-вече да се чувстваш оценен, което нека си го кажем направо - в България по такъв начин може да се чувстваш само и единствено ако си шеф на фирма..
В началото тук е много трудно, но след като се докажеш повярвайте ми - мениджърите /FLM им казваме тук съкратено от First Line Manager/ разчитат много ама адски много на теб и винаги си в овъртайм, защото знаят, че работата ще бъде свършена както трябва. Подпишеш ли веднъж full time permanent contract си финансово обезпечен доживот. Плаща ти се на база годишна заплата, holiday-овете /или по нашенски отпуска/ за годината са 240 работни часа. Kато една смяна ти се смята на 7.5h /32 работни дена, 5 дни работна седмица, почивните си ги protect-ваш и като ги сметнеш можеш да си докараш 40 дена почивни - само, че никой не го прави това да си вземе цялата отпуска наведнъж, а всеки си ги разпределя за годината. Над 2 седмици изискват удобрение от shift leader-a, за което трябва да напишеш писмо защо ти се налага толкова време отпуска - сватби, почивка и т.н. и след като обясниш е винаги approved/. Най-хубавото на този договор е, че не само си финансово обезпечен, а и че ти се плаща на пълен работен ден дори и да няма работа /christmas period и новогодишните празници, bank holidays и т.н./.

Не знам защо се споменава сравнявате минималната заплата между България и Германия, но ще кажа само - ако немеца взема 1300 евро, то той плаща 1 единица за литър гориво. Българина ако взема 560лв заплата той плаща 2 единици за същото нещо :bchug: Същото е с тока, водата, таксите и всичко останало. Българина прави масовата грешка да обръща валутата еквивалентна на лева и от там идва проблема и сравненията как било всичко едно и също.
Бях в Америка преди години и мога да да кажа същото - 1 галон /3.8 литра/ ти е $3.30 към днешна дата /не помня колко беше тогава, но ми направи впечатление/. И те плащат 3.3 единици за 3.8 литра гориво, а в България това щеше да е 9.8 /сметнах ги по 2.60/ единици за същото нещо.

Не ми е позволено да оповестявам колко ми е заплатата, но ще дам сравнение с това, което беше при мен в началото преди години, когато се установих тук. А и за всеки един, който е направил тази крачка.
Всяка година в април месец понеже настъпва края на финансовата година /април-април/ вдигат минималното заплащане на час и в момента /2019г/ тук е £8.21/h за хора над 24г. Чисто след данъци малко над £1200. Квартира между £300 и £350 с включено абсолютно всичко - ток, вода, интернет, council tax-и. Води се share house и живееш с различни хора, които най-често стават едни от най-добрите ти приятели доживот - барбекюта, шопинги, приятели/ки, запознанства и т.н. Идеално е за млад човек. Опознаваш себе си и другите. От тези £1200 като махнеш тези £350 /тези пари са за лукс квартира/ ти остават £850 чисти. За сам човек не са му нужни повече от £250-300 на месец за храна и то да си пазаруваш ама..пазаруваш стабилно :mrgreen: :bchug: И пак ти остават едни £550, които можеш да ги харчиш/спестяваш за каквото поискаш. Ако живееш близо до работа и не ти трябва автомобил още повече ще спестяваш, но ако искаш и имаш - иншуранса /застраховката на кола преди да имаш история към даден застраховател в началото е най-скъпа/ и е към £100 на месец. След първата година пада двойно. След втората пак двойно и т.н. Та дори и да сложим и нея към тези £550 ти остават £450 чисти. И то за сам човек. Гориво зависи колко караш - един резервоар ти е £50.
И пак ти остават едни £400.. и това при минимално работно заплащане. След като се докажеш и вземеш договор заплатите започват от £1.6к преди овъртайм, а той се плаща х2 и спокойно можеш да докараш £3к чисто след данъци..
Ако сте двама е дори по евтино относно квартирата/ипотеката и от там повече спестявания.
Купуването на къща е елементарно стига да имаш депозита, който е 5% от стойността на къщата. Влизаш в нета харесваш къща и се свързваш с агенцията, която осигурява докуметално всичко - банки, адвокати и прочие. Прилична къща за към £80к с три спални, двуетажна, със заден двор и много килери /тук много уважават килерите междодругото :lol: във всяка стая - килер/. Много българи тук си купиха много големи къщи за £160-180к и си живеят царски /5 спални, 2 бани, 2 двора - преден и заден и т.н./. Вярно - ипотека, ама си е твоя. :)
И това е просто един от многото примери, които мога да дам..
Много им е интересно на англичаните да разпитват чужденците и винаги питат защо сме тук и т.н. и имат голям респект, защото виждат, че бачкаш наравно с тях и си дошъл за по-добър живот. Вярно - кретени има всякакви и навсякъде /и сред тях/, но вършиш ли си работата като хората си един от тях.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 02 Май 2019, 18:27

steeN написа:Минималната запалата може да е 40х... но не и запалащането като цяло.

Усещаш ли се каква тъпотия написа.

Това с инструмента за преразпределяне е пожелателно, но накрая така става, че МакДоналдс са увеличили ресторантите си с 10000 някъде в целия свят, а са намалили работниците с 20-30%. Та преразпределението става между тези, които ОСТАВАТ НА РАБОТА... те взимат увеличението от тези, които са уволнени :) Ако някой има съмнения, че печалбата на МакДоналдс е намаляла и за това са уволнявали да си извади данните за профит марджин на тримесечие, публични са.

Изображение

Усещаш ли каква тъпотия написа? Или ще дадеш комикс илюстриращ "преразпределението". Питам, защото и Уолмарт вкарха селфчекирането, за сметка на уволнени касиери. Ама май и те забравиха "преразпределеноето"....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 02 Май 2019, 21:08

Чета коментарите и пак се почва колко малко произвеждаме как сме мижетурки. Проблема в България е не, че произвежда малко, а че началниците или собствениците са с кофти манталитет. Да не смятате, че германеца или италианеца произвеждат повече докато са на работа и толкова са се трогнали, че оставят и по 2 часа допълнително. На моята работа върша неща, които не ми влизат в характеристиката, но ме кефи и го правя. Да давам ли примери как всеки ден работници във фабриката са питани от началник смените дали ще дойдат извънредно събота и неделя и да им се плати надник умножен по 1.75, а въпросните работници отговарят "ааа не аз искам да си лежа вкъщи". Е с лежане нали се сещате, че пари никой няма да даде. Нашия завод работи поръчки планувани за след 7 месеца, това какво говори, че ни е ниска производителността ли? Произвеждаме по-малко от германския клон ли? За сведение вътрешно фирмената статистика показва, че нашия клон в България е на топ 3 от всичките 20 клона,а има и такива в Германия и още куп по-мощни държави. Основния проблем, е че българина не си отстоява правата и не иска увеличение на заплатите. В много сектори заплатите не мърдат с години при нас всяка година 10% до 20% увеличение в зависимост индивидуалните постижения и стимула за работа. Онзи ден операторите по линиите мрънкаха как не са доволни от заплатите, как уж ги цакали. Казвам им хайде всички отдели застанете пред завода и 2-3 смени като няма производство (а дневно се бълва продукция за милиони) ръководството ще ви обърне внимание и ще се договорите. А отговора беше не ни се занимава, е тогава що мрънкате?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 02 Май 2019, 21:43

steeN написа:Може изобщо да не го слагаш в CV-то и все тая, ама дупка от 1 година повдига въпроси...

И като дадеш трудовата книжка после, какво става ? Взимат служител, който лъже от първия ден ? Или на всяка нова работа, нова трудова книжка :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 02 Май 2019, 21:51

grafterUK написа:Много интересна тема се заформя и надявам се всеки, който пише да казва това, което е.
Не мислех да се включвам тъй като съм нов тук, но отдавна влизам и чета редовно с интерес всичко, та малко или много реших да споделя мнение от острова.

Ганьо винаги ще си бъде Ганьо. Не го гледайте него, а себе си. Той винаги ще е и ще бъде такъв, а вие не.
В чужбина хората отиват за да им се оцени труда по-добре. Да живеят по-добре и да се вижда смисъла в това, което се прави/правиш. И най-вече да се чувстваш оценен, което нека си го кажем направо - в България по такъв начин може да се чувстваш само и единствено ако си шеф на фирма..
В началото тук е много трудно, но след като се докажеш повярвайте ми - мениджърите /FLM им казваме тук съкратено от First Line Manager/ разчитат много ама адски много на теб и винаги си в овъртайм, защото знаят, че работата ще бъде свършена както трябва. Подпишеш ли веднъж full time permanent contract си финансово обезпечен доживот. Плаща ти се на база годишна заплата, holiday-овете /или по нашенски отпуска/ за годината са 240 работни часа. Kато една смяна ти се смята на 7.5h /32 работни дена, 5 дни работна седмица, почивните си ги protect-ваш и като ги сметнеш можеш да си докараш 40 дена почивни - само, че никой не го прави това да си вземе цялата отпуска наведнъж, а всеки си ги разпределя за годината. Над 2 седмици изискват удобрение от shift leader-a, за което трябва да напишеш писмо защо ти се налага толкова време отпуска - сватби, почивка и т.н. и след като обясниш е винаги approved/. Най-хубавото на този договор е, че не само си финансово обезпечен, а и че ти се плаща на пълен работен ден дори и да няма работа /christmas period и новогодишните празници, bank holidays и т.н./.

Не знам защо се споменава сравнявате минималната заплата между България и Германия, но ще кажа само - ако немеца взема 1300 евро, то той плаща 1 единица за литър гориво. Българина ако взема 560лв заплата той плаща 2 единици за същото нещо :bchug: Същото е с тока, водата, таксите и всичко останало. Българина прави масовата грешка да обръща валутата еквивалентна на лева и от там идва проблема и сравненията как било всичко едно и също.
Бях в Америка преди години и мога да да кажа същото - 1 галон /3.8 литра/ ти е $3.30 към днешна дата /не помня колко беше тогава, но ми направи впечатление/. И те плащат 3.3 единици за 3.8 литра гориво, а в България това щеше да е 9.8 /сметнах ги по 2.60/ единици за същото нещо.

Не ми е позволено да оповестявам колко ми е заплатата, но ще дам сравнение с това, което беше при мен в началото преди години, когато се установих тук. А и за всеки един, който е направил тази крачка.
Всяка година в април месец понеже настъпва края на финансовата година /април-април/ вдигат минималното заплащане на час и в момента /2019г/ тук е £8.21/h за хора над 24г. Чисто след данъци малко над £1200. Квартира между £300 и £350 с включено абсолютно всичко - ток, вода, интернет, council tax-и. Води се share house и живееш с различни хора, които най-често стават едни от най-добрите ти приятели доживот - барбекюта, шопинги, приятели/ки, запознанства и т.н. Идеално е за млад човек. Опознаваш себе си и другите. От тези £1200 като махнеш тези £350 /тези пари са за лукс квартира/ ти остават £850 чисти. За сам човек не са му нужни повече от £250-300 на месец за храна и то да си пазаруваш ама..пазаруваш стабилно :mrgreen: :bchug: И пак ти остават едни £550, които можеш да ги харчиш/спестяваш за каквото поискаш. Ако живееш близо до работа и не ти трябва автомобил още повече ще спестяваш, но ако искаш и имаш - иншуранса /застраховката на кола преди да имаш история към даден застраховател в началото е най-скъпа/ и е към £100 на месец. След първата година пада двойно. След втората пак двойно и т.н. Та дори и да сложим и нея към тези £550 ти остават £450 чисти. И то за сам човек. Гориво зависи колко караш - един резервоар ти е £50.
И пак ти остават едни £400.. и това при минимално работно заплащане. След като се докажеш и вземеш договор заплатите започват от £1.6к преди овъртайм, а той се плаща х2 и спокойно можеш да докараш £3к чисто след данъци..
Ако сте двама е дори по евтино относно квартирата/ипотеката и от там повече спестявания.
Купуването на къща е елементарно стига да имаш депозита, който е 5% от стойността на къщата. Влизаш в нета харесваш къща и се свързваш с агенцията, която осигурява докуметално всичко - банки, адвокати и прочие. Прилична къща за към £80к с три спални, двуетажна, със заден двор и много килери /тук много уважават килерите междодругото :lol: във всяка стая - килер/. Много българи тук си купиха много големи къщи за £160-180к и си живеят царски /5 спални, 2 бани, 2 двора - преден и заден и т.н./. Вярно - ипотека, ама си е твоя. :)
И това е просто един от многото примери, които мога да дам..
Много им е интересно на англичаните да разпитват чужденците и винаги питат защо сме тук и т.н. и имат голям респект, защото виждат, че бачкаш наравно с тях и си дошъл за по-добър живот. Вярно - кретени има всякакви и навсякъде /и сред тях/, но вършиш ли си работата като хората си един от тях.

Почти всичко е така, ама само не ни обяснявай, колко е яко да живееш с други хора и че едва ли е върха на сладоледа тая работа.
Я само сметни сега, колко ще даваш за квартира и разходи, ако живееш сам, ще стигне ли заплата изобщо?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата