Покупка на климатик????
Модератор: Общи модератори
- frizzante
- младши ентусиаст
-
- Кара: му се на вода
Re: Покупка на климатик????
Малко да повдигна темата...С удоволствие ще прочета мненията ви относно това на което съм се спрял в момента. Скоро ще взимам климатик за следното помещение - 32 кв2, 2,60 м височина, ново строителство, втори етаж с външна изолация и пвц дограма. На пода на помещението също ще има изолация 2 см и 8 мм ламинат. Тавана е окачен. Една външна стена която е източна. Смятам да монтирам Daikin FTXN50L - http://www.daikin-sofclima.com/bg/produ ... 2/122.html (примерен линк) фирмата е друга, няма да я споменавам. Ще се ползва главно за отопление и рядко за охлаждане. Ясно ми е, че ще има много по-добри, но парите са толкова и трябва да се съобразя с това. Какво мислите?
Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!
- Maverick_VS
- ентусиаст
-
- Кара: '07 E91 335i
frizzante написа:Малко да повдигна темата...С удоволствие ще прочета мненията ви относно това на което съм се спрял в момента. Скоро ще взимам климатик за следното помещение - 32 кв2, 2,60 м височина, ново строителство, втори етаж с външна изолация и пвц дограма. На пода на помещението също ще има изолация 2 см и 8 мм ламинат. Тавана е окачен. Една външна стена която е източна. Смятам да монтирам Daikin FTXN50L - http://www.daikin-sofclima.com/bg/produ ... 2/122.html (примерен линк) фирмата е друга, няма да я споменавам. Ще се ползва главно за отопление и рядко за охлаждане. Ясно ми е, че ще има много по-добри, но парите са толкова и трябва да се съобразя с това. Какво мислите?
Питането ми е едно към едно с това на колегата, с леки разлики /35кв.2, външната стена е западна, с дължина към 9 метра, и няма да се ползва рядко за охлаждане/ и малко по-голям бюджет - та при цитираните условия, до 2200-2300лв. кой е най-добрият избор на климатик /насочиха ме към Митсубиши или Дайкин като марки уж.../

- cardan
- Потребител
-
- Кара: докато спре...
- Мечтае да кара: голф :D
bum_bum написа:За шума е ясно ама който и да дойде като го кача на третия етаж и види как се чува компресора едва ли ще твърди, че е нормално. Иначе съм почти сигурен, че показваше на 5 в червения сектор, което е 50 бара.
5 В червения сектор е 50 градуса.Баровете са в най вътрешния сектор
- sa_hellrot
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е53
Maverick_VS написа:frizzante написа:Малко да повдигна темата...С удоволствие ще прочета мненията ви относно това на което съм се спрял в момента. Скоро ще взимам климатик за следното помещение - 32 кв2, 2,60 м височина, ново строителство, втори етаж с външна изолация и пвц дограма. На пода на помещението също ще има изолация 2 см и 8 мм ламинат. Тавана е окачен. Една външна стена която е източна. Смятам да монтирам Daikin FTXN50L - http://www.daikin-sofclima.com/bg/produ ... 2/122.html (примерен линк) фирмата е друга, няма да я споменавам. Ще се ползва главно за отопление и рядко за охлаждане. Ясно ми е, че ще има много по-добри, но парите са толкова и трябва да се съобразя с това. Какво мислите?
Питането ми е едно към едно с това на колегата, с леки разлики /35кв.2, външната стена е западна, с дължина към 9 метра, и няма да се ползва рядко за охлаждане/ и малко по-голям бюджет - та при цитираните условия, до 2200-2300лв. кой е най-добрият избор на климатик /насочиха ме към Митсубиши или Дайкин като марки уж.../?!
Горе долу за тея пари можеш да вземеш 18-ка Mitsubishi , 14 Fujitsu/ General/ Nocria, като и двата са по-добри от посочения от колегата
Daikin. Обаче за Nocria- та питай колегата bum_bum да ти каже пресни впечатления.../ обеща да сподели какво става с неговата Nocria -
оправиха ли я , смени ли я ??? /
- frizzante
- младши ентусиаст
-
- Кара: му се на вода
sa_hellrot написа:Maverick_VS написа:frizzante написа:Малко да повдигна темата...С удоволствие ще прочета мненията ви относно това на което съм се спрял в момента. Скоро ще взимам климатик за следното помещение - 32 кв2, 2,60 м височина, ново строителство, втори етаж с външна изолация и пвц дограма. На пода на помещението също ще има изолация 2 см и 8 мм ламинат. Тавана е окачен. Една външна стена която е източна. Смятам да монтирам Daikin FTXN50L - http://www.daikin-sofclima.com/bg/produ ... 2/122.html (примерен линк) фирмата е друга, няма да я споменавам. Ще се ползва главно за отопление и рядко за охлаждане. Ясно ми е, че ще има много по-добри, но парите са толкова и трябва да се съобразя с това. Какво мислите?
Питането ми е едно към едно с това на колегата, с леки разлики /35кв.2, външната стена е западна, с дължина към 9 метра, и няма да се ползва рядко за охлаждане/ и малко по-голям бюджет - та при цитираните условия, до 2200-2300лв. кой е най-добрият избор на климатик /насочиха ме към Митсубиши или Дайкин като марки уж.../?!
Горе долу за тея пари можеш да вземеш 18-ка Mitsubishi , 14 Fujitsu/ General/ Nocria, като и двата са по-добри от посочения от колегата
Daikin. Обаче за Nocria- та питай колегата bum_bum да ти каже пресни впечатления.../ обеща да сподели какво става с неговата Nocria -
оправиха ли я , смени ли я ??? /
Разбирам, че не е най-доброто този Дайкин, но все пак някакъв коментар относно работата му при тези условия? За тези пари нещо друго или е добре той?
Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Направо бях изключил за темата
Смениха я и вече е тиха и работи нормално. Остава проблема, че е очевидно е неоразмерена и под минус 4-5 градуса вече не може да качи над 20-21 каквато и температура да и се задава ама това е друг проблем.
Понеже аз бях избрал съвсем други климатици с 3 киловата отдавана мощност отгоре, които явно щяха да стигнат напълно за това, което отоплявам, а уж професионалистите ми препоръчаха това се чудя до кога ще бъдем по-големи специалисти от специалистите.
Иначе климатика сам по себе си е много добър. Доволен съм, въпреки фабричния дефект който имаше първия и заради който се наложи гаранционна замяна на външното тяло.

Понеже аз бях избрал съвсем други климатици с 3 киловата отдавана мощност отгоре, които явно щяха да стигнат напълно за това, което отоплявам, а уж професионалистите ми препоръчаха това се чудя до кога ще бъдем по-големи специалисти от специалистите.

Иначе климатика сам по себе си е много добър. Доволен съм, въпреки фабричния дефект който имаше първия и заради който се наложи гаранционна замяна на външното тяло.
@frizzante
Дайкина към който си се насочил е среден клас климатик, произведен в Китай
за обема на помещението е достатъчен като мощност, но COP-а не му е много висок... но за тоя бюджет-толкова
все пак според мен е по-добър вариант отколкото китайските алтернативи /мидея, хайер, LG и т.н./
бих препоръчал обаче да увеличиш бюджета за да можеш да имаш по-голям избор и съответно по-висок клас климатик
@bum_bum
какъв обем отопляваш с Нокриата?
това е топ модела на Фиджицу и като цяло е много добър климатик... просто Вимакс имаха явно дефектна партида от тоя модел, щото и други хора се оплакваха от същия проблем
Дайкина към който си се насочил е среден клас климатик, произведен в Китай
за обема на помещението е достатъчен като мощност, но COP-а не му е много висок... но за тоя бюджет-толкова
все пак според мен е по-добър вариант отколкото китайските алтернативи /мидея, хайер, LG и т.н./
бих препоръчал обаче да увеличиш бюджета за да можеш да имаш по-голям избор и съответно по-висок клас климатик

@bum_bum
какъв обем отопляваш с Нокриата?
това е топ модела на Фиджицу и като цяло е много добър климатик... просто Вимакс имаха явно дефектна партида от тоя модел, щото и други хора се оплакваха от същия проблем

- ilia1984
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60
- Мечтае да кара: BMW
bum_bum написа:Направо бях изключил за тематаСмениха я и вече е тиха и работи нормално. Остава проблема, че е очевидно е неоразмерена и под минус 4-5 градуса вече не може да качи над 20-21 каквато и температура да и се задава ама това е друг проблем.
По добре да споделиш в какво помещение си го сложил ,вида на изолация/строителство кой точно модел на нокрия и т.н изобщо не е нормално да не може да качи повече от 20-21 градуса в стаята!
Дори и най слабата Нокрия се развърта до 9 kw макс отопляема мощност и спокойно ще стигне за помещение до 30-35 кв.м

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
frizzante написа:Малко да повдигна темата...С удоволствие ще прочета мненията ви относно това на което съм се спрял в момента. Скоро ще взимам климатик за следното помещение - 32 кв2, 2,60 м височина, ново строителство, втори етаж с външна изолация и пвц дограма. На пода на помещението също ще има изолация 2 см и 8 мм ламинат. Тавана е окачен. Една външна стена която е източна. Смятам да монтирам Daikin FTXN50L - http://www.daikin-sofclima.com/bg/produ ... 2/122.html (примерен линк) фирмата е друга, няма да я споменавам. Ще се ползва главно за отопление и рядко за охлаждане. Ясно ми е, че ще има много по-добри, но парите са толкова и трябва да се съобразя с това. Какво мислите?
Слагай без притеснения.Работи безотказно и при ниски температури.По принцип големите климатици нямат коефициент СОР като по малките.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- M5
- младши ентусиаст
-
- Кара: '97 520i - продадена
- Мечтае да кара: M5
И аз се чудя какво може да отопли качествено около 30-35 кв.м., но условята са доста по-тежки. Няма никаква изолация, има 2 външни стени и дограмата е стара. Обмислям вариант и за 2 по-малки клиамтика в двата края на помещението, вместо един голям.
M5 написа:И аз се чудя какво може да отопли качествено около 30-35 кв.м., но условята са доста по-тежки. Няма никаква изолация, има 2 външни стени и дограмата е стара. Обмислям вариант и за 2 по-малки клиамтика в двата края на помещението, вместо един голям.
варианта за два малки климатика вместо един голям е по-удачно решение, стига да има къде да се разположат

както каза колегата отгоре малките климатици имат по-добра ефективност от големите, но първоначалната инвестиция ще ти дойде по-голяма.
проблема обаче при теб е, че явно имаш доста топлинни загуби и докато не смениш дограмата /поне/ с каквото и да се топлиш сметките ще са ти по-големи.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
По ефтино ще излезе да се смени дограмата и да се направи изолация отколкото да се инвестира в отоплителна техника която да покрива загубите с по голяма мощност.За около 1.5 години варианта 2 климатика без саниране ще се изравни като цена с 1 климатик и саниране .
Иначе точно така си е - два малки климатика са по добре от един голям.Лошото е че после се ползва само единия като става и много рядко двата с цел икономия.Така практиката обезмисля това решение.
Иначе точно така си е - два малки климатика са по добре от един голям.Лошото е че после се ползва само единия като става и много рядко двата с цел икономия.Така практиката обезмисля това решение.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Нокрията е 14LB, а другия е ASYG12LE. Двата заедно са в помещение от около 150 кубика. С изолация вътрешна и външна и пвц дограма. Двата заедно отдават 10кв на средна мощност и 14.7 на пълна ама явно и тя не стига. Определено трябват поне едни още 4кв да помагат на Нокрията, както го бях и сметнал ама тия от В-макс уж по-специалисти та им се доверих и така ..
- sa_hellrot
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е53
Еми така си е ... 10 - 11 кВт ти трябват за 150 м3 . След като имаш изолация навсякъде 70 Вт. на кубик трябва да стигат.
Да не са високи таваните... има изолация на тавана , нали?... прозорците големи ли са ?? Или пък разположението на климатиците да не е добро?
Това , дето не можеш да направиш 21 градуса в стаята при -10 навън означава ,че климите работят нон стоп / т.е. не спират по достигната температура/ така ли?...
Да не са високи таваните... има изолация на тавана , нали?... прозорците големи ли са ?? Или пък разположението на климатиците да не е добро?
Това , дето не можеш да направиш 21 градуса в стаята при -10 навън означава ,че климите работят нон стоп / т.е. не спират по достигната температура/ така ли?...
- chl
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: BMW E46/E39 MPower

Ново строителство, терасовиден апарт(последен етаж,7ми,само с 2 по-малки апартамента,все едно върху покрива) югоизточно-западно изложение, външна изолация, ПВЦ дограма.Топлят ме отдоло и от северозапад. Височина 2.70м таван. Гипскартон, плочки.
Климатиците са ТОШИБА RAS-13SKV-E2.
http://www.ahi-toshiba.com/catalog/inde ... ENT_ID=379
Работят 24/7, през деня на 18С, вечер(след 19:00) на 22С-26С. 1250лв бройката с монтажа с отстъпка. Много съм доволен, отопляват много добре тези помещения по начина показан по горе, зимата рядко дефростваха, не са се мъчили изобщо(Бургас). Последните 2 сметки за ток бяха 70лв и 49лв. Постоянно са включени 2та климатика, бойлер 80л(дипломат на 3г.), хладилник, 2 рутера, ТВ, комп, котлона много рядко се ползва, както и фурната. Всяка неделя пералня+съдомиялна. Всичко енергиен клас.А. Правени са в Тайланд. Опростена работа, за парите си мисля, че са перфектни и доста конкуретноспособни на висшите серий инверторни климатици, тъй като са главно на принципа на ДАЙСЕКАИ и имат много сходно. Друг плюс пред другите - двойно роторния компресор, плавна работа на климатика, енергоспестяване(само НОКРИЯ мисля че ползваха двойни компресори от ТОШИБА). Има ЕКО режим който не съм пробвал, но пише че консумацията пада още, и УЖ почти не събаря ефективността.Имам ги от 4 месеца.