Реализация, стандарт на живот и М6-ци

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: Реализация, стандарт на живот и М6-ци

Мнение от Делян » 28 Дек 2015, 23:34

Четейки темата се замислих, че в интересно време живеем, където от 20 човека(да не кажа и повече), на 19 целите и амбициите са им свързани с пари. В обществото все повече се утвърждава мнението, че щастието, което всеки преследва, неминуемо трябва да е съпроводено с много пари, за да може да си позволи желаните неща, без които не може да е щастлив...
Което също е доста интересно, имайки предвид, че най-ценните неща в живота не могат да се купят с пари - достойнство, уважение, приятелство, любов, здраве...Може ли човек, който има много пари да бъде нещастен? Може ли човек без много пари да бъде щастлив?
В тоя ред на мисли се сещам за едни думи на Джим Кери:
"Иска ми се всички да могат да станат богати и известни и да могат да си купят всичко, което поискат, за да разберат, че това не е най-важното в живота."
Според мен човек преди да влезе в "битката" за печелене на пари, първо трябва да спечели най-голямата битка - тази със себе си и да си изясни някои екзистенциални въпроси. Едно добро начало е четенето на доказали се книги в тази тематика. Нещо за съжаление отново доста чуждо в днешно време...Тук се сещам за друг цитат: "Бедните хора имат големи телевизори, богатите – големи библиотеки."

Не ме разбирайте погрешно, не отричам необходимостта от пари в днешно време или удоволствията, които могат да осигурят, но не трябва да се превръщат в основна цел, в нещо, което преследваме на всяка цена, защото по този път рано или късно човек започва да прави непоправими грешки, за които неминуемо ще съжалява някой ден.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 28 Дек 2015, 23:40

Важно е човек да оценява това което има, и да се радва на живота. Не е важно колко пари имаш, колкото и да имаш никога няма да са достатъчни.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 28 Дек 2015, 23:43

DaGa написа:
dextuar написа:И както казваше професора ми по менинджмънт: "Може да сте от елитен университет, но в крайна сметка работодателят първо сортира по оценка"

хммм, не го знам тоя професор, но работодателите първо сортират по умения и опит ... някъде в дъното е оценката... Оценката е много относително нещо...

Моя пък даскал казваше, че никой няма да те пита колко имаш а какво знаеш или можеш.

Аз в качеството си на работодател преди време съм сортирал CV-та. Накратко на първо четене всичко от НБУ, Кеймбридж, Оксфорд и т.н. завършени в София. Северозападен, Югоизточен и други разни модерни регионални университети отиваше в коша без изобщо да гледам нататък.

Как и да го гледам ми се струва по-удачно да имам човек с 4-ка в СУ, ТУ или УНСС от такъв с шестица в НБУ. Единия вероятно се е наложило да поучи за тая 4-ка, докато другия е имал резултатите от теста дни преди изпита.

Ама това беше преди години. Днес май и някогашните читави университети са пълен ташак с изключение на една шепа специалности.

Делян написа:..най-ценните неща в живота не могат да се купят с пари - достойнство, уважение, приятелство, любов, здраве.....

Баща ми казваше- най-важното е здравето. Ама здраве без пари си е жива болест :mhihi:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 28 Дек 2015, 23:45

Е това и аз казвам, оценката никак не е меродавна

Sent from my SM-G388F using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 28 Дек 2015, 23:53

Тук може и да не е, но имах колега немец, който след добра магистратура и бакалавър го отрязоха, защото дипломата му за средно образование е 5.20. Това, че в БГ е различно, не означава, че е навсякъде така. Иначе принципно съм съгласен, че уменията са по-важни.

Sent from my iPhone using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 29 Дек 2015, 7:48

Делян написа:Четейки темата се замислих, че в интересно време живеем, където от 20 човека(да не кажа и повече), на 19 целите и амбициите са им свързани с пари. В обществото все повече се утвърждава мнението, че щастието, което всеки преследва, неминуемо трябва да е съпроводено с много пари, за да може да си позволи желаните неща, без които не може да е щастлив...
Което също е доста интересно, имайки предвид, че най-ценните неща в живота не могат да се купят с пари - достойнство, уважение, приятелство, любов, здраве...

Това е вярно, но едва след като си постигнал един минимум на благосъстояние.
Няма как с 500 лв месечен доход да си здрав, любвеобилен и приятен. Без пари ставаш недохранен (или охранен с боклуци), болен, злобен, и т.н. Малките градове са олицетворение на това - всеки гледа лошо, всеки е готов да продаде и майка си за 20 лв. Темата с некоректните е показателна колко са достойни хората без пари...
Абе както се казва "Сиромах човек, жив дявол"...

П.П.: Единственият шанс да си щастлив без пари е ако си от шоколадовите...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: направо.
Мечтае да кара: настрани!
Детайли за колата: винаги на борд.

Мнение от Stahlblau » 29 Дек 2015, 9:29

bum_bum написа:Баща ми казваше- най-важното е здравето. Ама здраве без пари си е жива болест :mhihi:

Голям човек е бил баща ти! :)

Колкото до университетите - вече абсолютно всичките са плява за съжаление. Единствения вариант да има някъв читав кадър е, самият той да е имал желание да научи нещо и да се е интересувал, стоял на лекции, упражнения и т.н. Сама по себе си дипломата не гарантира нищо вече, от който и да е университет. ;)
Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 29 Дек 2015, 9:58

drago_pavlov написа:
Делян написа:Четейки темата се замислих, че в интересно време живеем, където от 20 човека(да не кажа и повече), на 19 целите и амбициите са им свързани с пари. В обществото все повече се утвърждава мнението, че щастието, което всеки преследва, неминуемо трябва да е съпроводено с много пари, за да може да си позволи желаните неща, без които не може да е щастлив...
Което също е доста интересно, имайки предвид, че най-ценните неща в живота не могат да се купят с пари - достойнство, уважение, приятелство, любов, здраве...

Това е вярно, но едва след като си постигнал един минимум на благосъстояние.
Няма как с 500 лв месечен доход да си здрав, любвеобилен и приятен. Без пари ставаш недохранен (или охранен с боклуци), болен, злобен, и т.н. Малките градове са олицетворение на това - всеки гледа лошо, всеки е готов да продаде и майка си за 20 лв. Темата с некоректните е показателна колко са достойни хората без пари...
Абе както се казва "Сиромах човек, жив дявол"...

П.П.: Единственият шанс да си щастлив без пари е ако си от шоколадовите...

Не съм забелязал в големите градове да гледат по-добре. Разликата от малките и големите е, че в големите сумата няма да е 20лв, ами 50 или 100 или 200. Манталитета е същия, гледането и държането, то и няма как да е друго, хората са същите

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MatriX_Fucked » 29 Дек 2015, 10:14

:OT:

Спомням си първия път като се качих в 911-ката на един приятел. Отворих вратата, седнах и си мисля - "та това си е просто кола"...
Без страх, без спирачка!

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 29 Дек 2015, 10:57

Понеже се заговорихте за университети.. та да се включа..
От нито един нищо не става, в тези който изискват малко повече се учат неща който отдавна са изгубили стойността си, а да учиш нещо което няма стойност? Има ли смисъл? Е има.. поне ще се научиш как да учиш, но и това не е сигурно, та в днешно време на по нормалните фирми не им пука г/д дали имаш висше, е не мога да кажа за всички, че е така, но за повечето особено в IT сферата. Просто няма кадри вече почти няма и къде да се учат тия кадри, та ако не му е интересно на човек и да ходи на университет и да завърши успешно ще има една хартийка на която пише Висше образование и до там. С нищо няма да му е полезна :yes:
В БГ реализацията е леко тегава, малко са секторите който може да хванеш за да се развиеш. И със сигурност университетите няма да ти помогнат особено много. да не кажа хич :mhihi:

Стана така защото вече се дава диплома на всеки, не е както преди години това да има стойност, в момента истината е, че няма никаква стойност и като гледам занапред изобщо няма да е фактор това Висше защото критериите падат все повече.

Edit: само да спомена,че говоря за BG университети и да кажа,че в чужбина не знам как е, но силно се надявам да е доста по добре :mhihi: , въпреки че в IT сферата малко се съмнявам :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 29 Дек 2015, 11:09

Повечето университети за нищо не стават, но ти май се изказа, че няма никакъв смисъл от висше..Ще стане някой инженер, доктор, архитект без университет ли?? :wave: :wave:
За мен има само две професии, които при завършване ти гарантират работа и някакви доходи.
Доктор-зъболекар и капитаните, всичко друго е с много условности, късмет и т.н.

За чужбина направо се изказа неподготвен, не съм чувал инженер да продава обувки, дрехи или перални там, а в Бг е нещо нормално

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 29 Дек 2015, 11:12

Той може и да стане, дет се вика може и дипломата да си купи ама няма да е особено кадърен както се сещаш, масово лекари и архитекти или каквото се сетиш ако са добри кадри след завършването си са на Терминал 2 и си идват 2-3 пъти годишно ако изобщо се запишат да учат тук.
Идеята ми беше,че горе долу който не е записал университет в днешно време не го е завършил, което води до това,че самото нещо няма стойност.
Или просто няма същата стойност каквато е имало преди 20-30-40 или повече години.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 29 Дек 2015, 11:48

Имам един приятел с бизнес, с който веднъж си говорихме точно на тази тема, дали е по-добре да си бачкаш някъде на заплата и да си живееш скромно, но да ти е спокойно, вместо да не можеш да спиш по цяла нощ притеснявайки се за данъчни проверки, кой работник те краде и т.н. Та той тогава ми беше казал "разликата между нас и обикновените работещи хора е само в цифрите - те търсят 50 лева да си платят тока, ние търсим 50 хиляди да платим някоя вноска по кредит на фирмата" :) Но същият човек в крайна сметка завърши разговора с думите "абе, все пак е гадно да си беден" :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 29 Дек 2015, 11:56

Зависи от човека и разбиранията му. Може да има среден или сериозен бизнес, но ако години наред, не успява да почине нито ден, денонощно е в стрес, не спи, бяга, това рано или късно се отразява, просто трябва някаква мярка. Познавам хора шефове с бизнеси, които не са ходили дори за ден някъде да починат от много години. Тогава каква е разликата с бедния, който не може да си позволи да отиде на почивка? Ставаш роб на по един или друг начин, а това вече е лошо

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 29 Дек 2015, 12:13

alekangg написа:За мен има само две професии, които при завършване ти гарантират работа и някакви доходи.
Доктор-зъболекар и капитаните, всичко друго е с много условности, късмет и т.н.

Рече и отсече...
Гледайки от пристанището във Варна може и така да изглеждат нещата, но все пак ще позволиш ли да има и други гледни точки?
Да си зъболекар хич няма условности и късмет... Завършваш, вадиш 100 бона за кабинет, клиентите ще си записват час при теб поне месец предварително и си свиркаш, нали...

Във всяка една професия може да успее човек, стига да може. А условности и късмет винаги ще има.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата