Реализация, стандарт на живот и М6-ци
Модератор: Общи модератори
Re: Реализация, стандарт на живот и М6-ци
Четейки темата се замислих, че в интересно време живеем, където от 20 човека(да не кажа и повече), на 19 целите и амбициите са им свързани с пари. В обществото все повече се утвърждава мнението, че щастието, което всеки преследва, неминуемо трябва да е съпроводено с много пари, за да може да си позволи желаните неща, без които не може да е щастлив...
Което също е доста интересно, имайки предвид, че най-ценните неща в живота не могат да се купят с пари - достойнство, уважение, приятелство, любов, здраве...Може ли човек, който има много пари да бъде нещастен? Може ли човек без много пари да бъде щастлив?
В тоя ред на мисли се сещам за едни думи на Джим Кери:
"Иска ми се всички да могат да станат богати и известни и да могат да си купят всичко, което поискат, за да разберат, че това не е най-важното в живота."
Според мен човек преди да влезе в "битката" за печелене на пари, първо трябва да спечели най-голямата битка - тази със себе си и да си изясни някои екзистенциални въпроси. Едно добро начало е четенето на доказали се книги в тази тематика. Нещо за съжаление отново доста чуждо в днешно време...Тук се сещам за друг цитат: "Бедните хора имат големи телевизори, богатите – големи библиотеки."
Не ме разбирайте погрешно, не отричам необходимостта от пари в днешно време или удоволствията, които могат да осигурят, но не трябва да се превръщат в основна цел, в нещо, което преследваме на всяка цена, защото по този път рано или късно човек започва да прави непоправими грешки, за които неминуемо ще съжалява някой ден.
Което също е доста интересно, имайки предвид, че най-ценните неща в живота не могат да се купят с пари - достойнство, уважение, приятелство, любов, здраве...Може ли човек, който има много пари да бъде нещастен? Може ли човек без много пари да бъде щастлив?
В тоя ред на мисли се сещам за едни думи на Джим Кери:
"Иска ми се всички да могат да станат богати и известни и да могат да си купят всичко, което поискат, за да разберат, че това не е най-важното в живота."
Според мен човек преди да влезе в "битката" за печелене на пари, първо трябва да спечели най-голямата битка - тази със себе си и да си изясни някои екзистенциални въпроси. Едно добро начало е четенето на доказали се книги в тази тематика. Нещо за съжаление отново доста чуждо в днешно време...Тук се сещам за друг цитат: "Бедните хора имат големи телевизори, богатите – големи библиотеки."
Не ме разбирайте погрешно, не отричам необходимостта от пари в днешно време или удоволствията, които могат да осигурят, но не трябва да се превръщат в основна цел, в нещо, което преследваме на всяка цена, защото по този път рано или късно човек започва да прави непоправими грешки, за които неминуемо ще съжалява някой ден.
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Важно е човек да оценява това което има, и да се радва на живота. Не е важно колко пари имаш, колкото и да имаш никога няма да са достатъчни.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
DaGa написа:dextuar написа:И както казваше професора ми по менинджмънт: "Може да сте от елитен университет, но в крайна сметка работодателят първо сортира по оценка"
хммм, не го знам тоя професор, но работодателите първо сортират по умения и опит ... някъде в дъното е оценката... Оценката е много относително нещо...
Моя пък даскал казваше, че никой няма да те пита колко имаш а какво знаеш или можеш.
Аз в качеството си на работодател преди време съм сортирал CV-та. Накратко на първо четене всичко от НБУ, Кеймбридж, Оксфорд и т.н. завършени в София. Северозападен, Югоизточен и други разни модерни регионални университети отиваше в коша без изобщо да гледам нататък.
Как и да го гледам ми се струва по-удачно да имам човек с 4-ка в СУ, ТУ или УНСС от такъв с шестица в НБУ. Единия вероятно се е наложило да поучи за тая 4-ка, докато другия е имал резултатите от теста дни преди изпита.
Ама това беше преди години. Днес май и някогашните читави университети са пълен ташак с изключение на една шепа специалности.
Делян написа:..най-ценните неща в живота не могат да се купят с пари - достойнство, уважение, приятелство, любов, здраве.....
Баща ми казваше- най-важното е здравето. Ама здраве без пари си е жива болест

Е това и аз казвам, оценката никак не е меродавна
Sent from my SM-G388F using Tapatalk
Sent from my SM-G388F using Tapatalk
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Тук може и да не е, но имах колега немец, който след добра магистратура и бакалавър го отрязоха, защото дипломата му за средно образование е 5.20. Това, че в БГ е различно, не означава, че е навсякъде така. Иначе принципно съм съгласен, че уменията са по-важни.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Делян написа:Четейки темата се замислих, че в интересно време живеем, където от 20 човека(да не кажа и повече), на 19 целите и амбициите са им свързани с пари. В обществото все повече се утвърждава мнението, че щастието, което всеки преследва, неминуемо трябва да е съпроводено с много пари, за да може да си позволи желаните неща, без които не може да е щастлив...
Което също е доста интересно, имайки предвид, че най-ценните неща в живота не могат да се купят с пари - достойнство, уважение, приятелство, любов, здраве...
Това е вярно, но едва след като си постигнал един минимум на благосъстояние.
Няма как с 500 лв месечен доход да си здрав, любвеобилен и приятен. Без пари ставаш недохранен (или охранен с боклуци), болен, злобен, и т.н. Малките градове са олицетворение на това - всеки гледа лошо, всеки е готов да продаде и майка си за 20 лв. Темата с некоректните е показателна колко са достойни хората без пари...
Абе както се казва "Сиромах човек, жив дявол"...
П.П.: Единственият шанс да си щастлив без пари е ако си от шоколадовите...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Stahlblau
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: направо.
- Мечтае да кара: настрани!
- Детайли за колата: винаги на борд.
bum_bum написа:Баща ми казваше- най-важното е здравето. Ама здраве без пари си е жива болест
Голям човек е бил баща ти!

Колкото до университетите - вече абсолютно всичките са плява за съжаление. Единствения вариант да има някъв читав кадър е, самият той да е имал желание да научи нещо и да се е интересувал, стоял на лекции, упражнения и т.н. Сама по себе си дипломата не гарантира нищо вече, от който и да е университет.

Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
drago_pavlov написа:Делян написа:Четейки темата се замислих, че в интересно време живеем, където от 20 човека(да не кажа и повече), на 19 целите и амбициите са им свързани с пари. В обществото все повече се утвърждава мнението, че щастието, което всеки преследва, неминуемо трябва да е съпроводено с много пари, за да може да си позволи желаните неща, без които не може да е щастлив...
Което също е доста интересно, имайки предвид, че най-ценните неща в живота не могат да се купят с пари - достойнство, уважение, приятелство, любов, здраве...
Това е вярно, но едва след като си постигнал един минимум на благосъстояние.
Няма как с 500 лв месечен доход да си здрав, любвеобилен и приятен. Без пари ставаш недохранен (или охранен с боклуци), болен, злобен, и т.н. Малките градове са олицетворение на това - всеки гледа лошо, всеки е готов да продаде и майка си за 20 лв. Темата с некоректните е показателна колко са достойни хората без пари...
Абе както се казва "Сиромах човек, жив дявол"...
П.П.: Единственият шанс да си щастлив без пари е ако си от шоколадовите...
Не съм забелязал в големите градове да гледат по-добре. Разликата от малките и големите е, че в големите сумата няма да е 20лв, ами 50 или 100 или 200. Манталитета е същия, гледането и държането, то и няма как да е друго, хората са същите
- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-

Спомням си първия път като се качих в 911-ката на един приятел. Отворих вратата, седнах и си мисля - "та това си е просто кола"...
Без страх, без спирачка!
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Понеже се заговорихте за университети.. та да се включа..
От нито един нищо не става, в тези който изискват малко повече се учат неща който отдавна са изгубили стойността си, а да учиш нещо което няма стойност? Има ли смисъл? Е има.. поне ще се научиш как да учиш, но и това не е сигурно, та в днешно време на по нормалните фирми не им пука г/д дали имаш висше, е не мога да кажа за всички, че е така, но за повечето особено в IT сферата. Просто няма кадри вече почти няма и къде да се учат тия кадри, та ако не му е интересно на човек и да ходи на университет и да завърши успешно ще има една хартийка на която пише Висше образование и до там. С нищо няма да му е полезна
В БГ реализацията е леко тегава, малко са секторите който може да хванеш за да се развиеш. И със сигурност университетите няма да ти помогнат особено много. да не кажа хич
Стана така защото вече се дава диплома на всеки, не е както преди години това да има стойност, в момента истината е, че няма никаква стойност и като гледам занапред изобщо няма да е фактор това Висше защото критериите падат все повече.
Edit: само да спомена,че говоря за BG университети и да кажа,че в чужбина не знам как е, но силно се надявам да е доста по добре
, въпреки че в IT сферата малко се съмнявам 
От нито един нищо не става, в тези който изискват малко повече се учат неща който отдавна са изгубили стойността си, а да учиш нещо което няма стойност? Има ли смисъл? Е има.. поне ще се научиш как да учиш, но и това не е сигурно, та в днешно време на по нормалните фирми не им пука г/д дали имаш висше, е не мога да кажа за всички, че е така, но за повечето особено в IT сферата. Просто няма кадри вече почти няма и къде да се учат тия кадри, та ако не му е интересно на човек и да ходи на университет и да завърши успешно ще има една хартийка на която пише Висше образование и до там. С нищо няма да му е полезна

В БГ реализацията е леко тегава, малко са секторите който може да хванеш за да се развиеш. И със сигурност университетите няма да ти помогнат особено много. да не кажа хич

Стана така защото вече се дава диплома на всеки, не е както преди години това да има стойност, в момента истината е, че няма никаква стойност и като гледам занапред изобщо няма да е фактор това Висше защото критериите падат все повече.
Edit: само да спомена,че говоря за BG университети и да кажа,че в чужбина не знам как е, но силно се надявам да е доста по добре

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Повечето университети за нищо не стават, но ти май се изказа, че няма никакъв смисъл от висше..Ще стане някой инженер, доктор, архитект без университет ли??
За мен има само две професии, които при завършване ти гарантират работа и някакви доходи.
Доктор-зъболекар и капитаните, всичко друго е с много условности, късмет и т.н.
За чужбина направо се изказа неподготвен, не съм чувал инженер да продава обувки, дрехи или перални там, а в Бг е нещо нормално

За мен има само две професии, които при завършване ти гарантират работа и някакви доходи.
За чужбина направо се изказа неподготвен, не съм чувал инженер да продава обувки, дрехи или перални там, а в Бг е нещо нормално
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Той може и да стане, дет се вика може и дипломата да си купи ама няма да е особено кадърен както се сещаш, масово лекари и архитекти или каквото се сетиш ако са добри кадри след завършването си са на Терминал 2 и си идват 2-3 пъти годишно ако изобщо се запишат да учат тук.
Идеята ми беше,че горе долу който не е записал университет в днешно време не го е завършил, което води до това,че самото нещо няма стойност.
Или просто няма същата стойност каквато е имало преди 20-30-40 или повече години.
Идеята ми беше,че горе долу който не е записал университет в днешно време не го е завършил, което води до това,че самото нещо няма стойност.
Или просто няма същата стойност каквато е имало преди 20-30-40 или повече години.
Имам един приятел с бизнес, с който веднъж си говорихме точно на тази тема, дали е по-добре да си бачкаш някъде на заплата и да си живееш скромно, но да ти е спокойно, вместо да не можеш да спиш по цяла нощ притеснявайки се за данъчни проверки, кой работник те краде и т.н. Та той тогава ми беше казал "разликата между нас и обикновените работещи хора е само в цифрите - те търсят 50 лева да си платят тока, ние търсим 50 хиляди да платим някоя вноска по кредит на фирмата"
Но същият човек в крайна сметка завърши разговора с думите "абе, все пак е гадно да си беден" 

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Зависи от човека и разбиранията му. Може да има среден или сериозен бизнес, но ако години наред, не успява да почине нито ден, денонощно е в стрес, не спи, бяга, това рано или късно се отразява, просто трябва някаква мярка. Познавам хора шефове с бизнеси, които не са ходили дори за ден някъде да починат от много години. Тогава каква е разликата с бедния, който не може да си позволи да отиде на почивка? Ставаш роб на по един или друг начин, а това вече е лошо
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
alekangg написа:За мен има само две професии, които при завършване ти гарантират работа и някакви доходи.
Рече и отсече...
Гледайки от пристанището във Варна може и така да изглеждат нещата, но все пак ще позволиш ли да има и други гледни точки?
Да си зъболекар хич няма условности и късмет... Завършваш, вадиш 100 бона за кабинет, клиентите ще си записват час при теб поне месец предварително и си свиркаш, нали...
Във всяка една професия може да успее човек, стига да може. А условности и късмет винаги ще има.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.