Подготвихте ли колата за зимата?
Модератор: Общи модератори
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Re: Подготвихте ли колата за зимата?
efren написа:Колко струва горе долу такъв винтовърт, че ми се струва, че един няма да ми е излишен?
http://www.devimax.com/akumulatoren-uda ... ki-gur-12s
Аз имам такъв гайковерт.
Не може да отвие стегнати болтове (съответно и достягам на ръка) , но улеснява доста смяната ...
Другите не знам дали могат ... На ДеВалт съм чувал, че са страхотни, но и цените са такива ...
Този има и приставки и се ползва, макар и с променлив успех и като винтоверт.

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
Хм, 195 нм не е малко, при условие, че болтовете М12 обикновено се затягат с около 120 нм... Като ги завива много ли остава за достягане?
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
efren написа:Не смятам никого за балък, просто не мога да разбера защо всички карат зиме и лете и при -20 и при 42 градуса със зимни гуми. Това за балъка ти го каза.
Моя грешка значи, с грешно впечатление съм останал от написаното от теб (което не отхвърля истинноста на последното изречение от моя пост) Карат ги целогодишно заради немотията и странното разбиране на българина, че трябва да имаш кола без значение дали изобщо можеш да си позволиш такава. Вече изхвърлянето с купуването на тупалки и нови таратайки е отделна тема.
Колкото до акумулаторните гайковерти.... по-смислената инвестиция е хубава кръстачка и динамометричен ключ - така със сигурност никога няма да имате грижи с пренатегнати болтове.
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
efren написа:Хм, 195 нм не е малко, при условие, че болтовете М12 обикновено се затягат с около 120 нм... Като ги завива много ли остава за достягане?
Ако струва 400лв. няма смисъл.
По хубаво да си вземеш 50 литров компресор и отделно пневматичен гайковерт.
Ще ти стъпи същите пари, а с компресора може да правиш к'вото се сетиш.
Минуса е,че ако го ползваш често съседите ще те мразят, моите май вече ме мразят

- Tsureto
- младши ентусиаст
-
- Кара: F10 535i
- Мечтае да кара: BMW M6 F13
А такива като мен, където зимните са им на джанти железни и само трябва да сваля летите....демек само демонтаж/монтаж и винаги го правя сам, крика, ключа и съм аз........чудя се кога да ги сменя с това променливо време? Мисля края на месеца или е късно ?
Who needs antidepressants when you can drive an BMW.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Когато завали сняг.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Обикновено си ги сменям сам пред къщи, но имам достъп до ток, та се замислих дали не е по добре един електрически. Колкото до динамометричния ключ и кръстачката, даже и когато ходя до гумаджийница им забранявам да ми ги затягат с гайковерта и си ги затягам лично с кръстачка за да не изпадна в ситуацията да имам спукана гума, крик, кръстачка и да не мога да си сменя гумата.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Тва почти ми се случи на Пловдив - Карлово... Сигурно 15мин блъскане отиде докато успея да развия болтовете на предна лява гума.. Как бяха навивали нз... Ама беше много весело.
Да не говорим, че сега като ги сменя човек е добре да си изкара резервата и да я донапомпи... И тоя филм ми се е случвал.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Да не говорим, че сега като ги сменя човек е добре да си изкара резервата и да я донапомпи... И тоя филм ми се е случвал.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
На пазара има гайковерти с мощноат на развиване 1200+ нм и около 700 на стягане - ходи развивай на ръка след това животно. Аз съм приготвил "прясна" асиметрична зимна гума за резервната гума, не искам да разчитам на гума набор 2000 

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
efren написа:Обикновено си ги сменям сам пред къщи, но имам достъп до ток, та се замислих дали не е по добре един електрически.
Ами тогава си вземи на ток, а не сбатерия
Ще е по-евтин вероятно и мощен
Nedko Anev написа:Ако струва 400лв. няма смисъл.
По хубаво да си вземеш 50 литров компресор и отделно пневматичен гайковерт.
Ще ти стъпи същите пари, а с компресора може да правиш к'вото се сетиш
Така е. Зависи кво се търси. Комресора иска място и тн. Не може са се носи.
Аз исках и винтоверт. С това направих и един навес 20кв от до после. И разни други
Компресора едва ли щеше да ми е полезен

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Denmark
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 Touring
Аз си ги сменям сам заради кефа, ама не виждам нищо лошо да си запазя час и да ги сменят в някой сервиз. Случвало се е преди да оставя колата сутринта и някой колега да ме закара до работа и после обратно, та няма проблеми с опашки и т.н.
За развъртането на болтовете имам една щанга дето ползвам за удължител на ключа за гумите и тръгват веднага
За уплътненията ще взема пак това на Sonax.
За развъртането на болтовете имам една щанга дето ползвам за удължител на ключа за гумите и тръгват веднага

За уплътненията ще взема пак това на Sonax.

- B.Stoimenov
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60 530dA
- Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори
Моята подготовка ... не съм я свършил още - вероятно другия месец. Но обикновенно процедирам по следния начин.
- Смяна на гуми - слагам зимните
- Смяна на стелките - слагам зимните -гумени.
- Проверка на антифриза
- Проверка на резервната патерица (че зимните, за разлика от летни ми гуми не са Runflat)
- Вкарвам в багажника, едно флаконче течни вериги и едни истински
да си седят, да чукам на дърво - до сега не ми се е налагало да ги ползвам.
-вкарвам в багажника и зимните почистващи пособия
- четки, стъргалки, метлички и прочие.
- проверка здравето на акумулатора
-Основно почистване на колата (автомивка)
-Мажа всички уплътнения (врати, капация и прочие) - ползвам на БМВ продукта (доволен съм ! )
-препарат за кожа на седалките и салона (пак ползвам оригиналния на БМВ - също съм доволен)
-хубаво почистване на стъклата в колата, като си нанасям и rain репелент (попринцип си го слагам през няколко седмици - зимата по-често, но ефекта ми харесва)
-Смяна на маслото (сменям средно 3 пъти годишно масло, и обикновенно тамън преди зимата си идва ред за смяна, както е и в момента )
-Има и други неща, но като за момента - за тези се сещам.
С повече късмет всичко това се случва за 1 ден
Като си чета поста ... явно съм малко болен мозък
ама като се замисля, всеки ги прави на 90% от нещата, просто така описани...звучат стряскащо 
- Смяна на гуми - слагам зимните
- Смяна на стелките - слагам зимните -гумени.
- Проверка на антифриза
- Проверка на резервната патерица (че зимните, за разлика от летни ми гуми не са Runflat)
- Вкарвам в багажника, едно флаконче течни вериги и едни истински

-вкарвам в багажника и зимните почистващи пособия

- проверка здравето на акумулатора
-Основно почистване на колата (автомивка)
-Мажа всички уплътнения (врати, капация и прочие) - ползвам на БМВ продукта (доволен съм ! )
-препарат за кожа на седалките и салона (пак ползвам оригиналния на БМВ - също съм доволен)
-хубаво почистване на стъклата в колата, като си нанасям и rain репелент (попринцип си го слагам през няколко седмици - зимата по-често, но ефекта ми харесва)
-Смяна на маслото (сменям средно 3 пъти годишно масло, и обикновенно тамън преди зимата си идва ред за смяна, както е и в момента )
-Има и други неща, но като за момента - за тези се сещам.
С повече късмет всичко това се случва за 1 ден

Като си чета поста ... явно съм малко болен мозък

Това ми е гайковерта и струва $70 с таксите. Сега е на промоция
http://www.canadiantire.ca/en/pdp/maste ... p.html#srp
На 120 волта е, имам 20м кабел и няма ядове. Дозатягам гайките на ръка с ключа от колата. Така няма вариант за изненади на пътя. На прозорците мажа Rain-X отвън и отвътре. Четката за сняг и лопатката са задължителни.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Хора, вие да не си носите и гайковерти в колите? Като чета по горе какви подготовки се правят, сякаш идва края на света.... То и едни зима напоследък, с летните гуми да ги изкараш. Аз никога например не съм мазал уплътненията на колата с нищо и никога нищо не ми е замръзвало и залепвало, даже ключалката не помня. Всеки е свободен да прави с колата си каквото си иска, да, но някои неща на мен лично ми изглеждат прекалени. Аз слагам гумите, сменям зимна течност за чистачки и толкова.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.