По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от wladio » 12 Юни 2016, 13:15

с това подрастващо поколение дето гледам по улиците-да не дава господ да се стига то да управлява държавата и да подемне нещата.
има и класа от тях ,но мноооого малък процент за съжаление.
всичко иска да мутрее,да не работи,в очите на другите да е мутрата с много пари и т.н.мързели и философи.
за момичетата не ми е удобно да говоря.
но всички бог да ги пази и да са разумни в действията си,щото те са нашето бъдеще.ние каквото трябва ще направим,.а пък какво ще става времето ще покаже.

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 12 Юни 2016, 13:45

dreadx написа:alekangg: бутилките.. баце, стига с твоите тъпи доводи, като стара мома си бе..

И аз не разбрах каква е драмата с бирата? :roll:

Доста бг марки се закриха, а сега основно се пълни спиртосан бълвоч в ПВЦ бутилки от по 2-3-17 литра и т.н. :paranoid:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 12 Юни 2016, 13:52

ineedmoney написа:П.С искам специално да поясня за bum-bum щото ще ме захапе че съм емигрант - връщането ми в БГ е 100% сируно и планувано, а борбата ще е тотална, а и няма да съм сам. Така че стига с това комплексарско "ядеш мекия хляб в германия като лекар, ние сме ти платили образованието" и подобни лъжи щото се излагаш.

Е аз пак си държа на това, че след като не си плащал за материалната база и заплатите на специалистите, които са те обучили това го е направила държавата в лицето на всички нас.

Не се върприемам като прогнил човек. Работя за всичко, което имам и нищо не ми е паднало от небето.

Мисля, че се лъжеш че децата ти ще усетят подобрение. Няма да го усетят нито те, нито техните деца, нито децата на децата им. Децата ти като пораснат страната ще е 60% пенсионери. Мислиш ли, че в такава страна може да живееш добре?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 12 Юни 2016, 14:08

nqmam_bmw написа:
dreadx написа:alekangg: бутилките.. баце, стига с твоите тъпи доводи, като стара мома си бе..

И аз не разбрах каква е драмата с бирата? :roll:

Доста бг марки се закриха, а сега основно се пълни спиртосан бълвоч в ПВЦ бутилки от по 2-3-17 литра и т.н. :paranoid:

Драмата беше хигиената отново, как всеки надигаше и обръщаше бутилките преди да ги плати, за да види какво плува вътре! Пак стигаме до проблема, че дори да се правило нещо свястно, се е правило с гъза..преди дадох пример с плуващите млека и т.н.

Сега ще започнат да правят бири и по 20л, като туба бензин, това се търси, това има, също както е при колите. Защо у нас, една и съща кола е по-евтина отколкото в чужбина? Сигурно щото сме пичове и на търгашите им ги дават на половин цена..това се търси, това има, всеки гледа годината и фасона, другото не е важно

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 12 Юни 2016, 14:08

dreadx написа:По-младите живеят в един измислен чалга-свят, където никой нищо не работи, а парите се въргалят по улицата. - ТЕ ли ще ни оправят държавата?

Не те, разбира се. А тези техни връстници които завършиха хубави гимназии, а те техникуми и в момента учат занаят в Европа. Само в Германия има между 10-15 хил. млади образовани българи (различните източници различно дават). 10-20% от тях да се върнат ще е достатъчно.
Чудесен пример за това което говоря, за да ви го онагледя а не да викате че пиша "заблудени" постове са момчетата от "Спаси София". Имах честа да се запозная лично с тях в Прага като бяха на конференция по градоустройство. Единия е завършил кралския университет "Комплутенсе" в Мадрид, другия е учил и завършил в Сорбоната и въпреки че могат да продължат да живеят и работят "на хубавото" са се върнали и се борят чрез организацията си, която сами си финансират, с проблемите на Столицата и се опитват да правят нещо и нерядко успяват. Аз лично искам даже партия да направят и да ги видя в политиката скоро.
Това е начина. Друг път няма

П.С. граничните години трябва да се отбира индивидуално ама Bogat-Beden е помилван щото е пич :mhihi: :mhihi:

bum_bum написа:Е аз пак си държа на това, че след като не си плащал за материалната база и заплатите на специалистите, които са те обучили това го е направила държавата в лицето на всички нас.

Пак говориш глупости защото добавките към заплатата на преподавателите и консумативаите се плащат и от семестриалната ми такса, а не само от твойте данъци. Така че я пак...кое не съм плащал? Дръж си колкото искаш на каквото искаш...аз ти казвам че държавата е инвестирала значително по-малко пари в обучението ми, отколкото аз - лични средства следователно няма права над дипломата ми. А каква ще е държавата след годни никой незнае....развиваш хипотези на база песимистичното ти (оправдано) битие.
Последна промяна ineedmoney на 12 Юни 2016, 14:20, променена общо 3 пъти
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 12 Юни 2016, 14:11

alekangg: Пак показваш същата некомпетентност, като в примера с киселото мляко. Бирата не хваща парцали заради хигиената.

* edit-вам си това мнение и повече няма да коментирам твоите, защото успешно си постигаш целта с разводняването на темата.
Парцалите се образуваха в по-дълго престоялите бутилки. Ако си купиш същите бутилки няколко дена по-рано и ги забравиш вкъщи, пак ще образуват парцали. - ама ти това за парцалите в бирата явно си го чувАл от някого и некомпетентно го излагаш като сериозен аргумент в спора.

Българското производство тогава е следвало старите чешки пивоварни традиции. Нали си чувал за "жива бира" - затова има трайност една седмица и после образува парцали.

А мишки не знам как ще влязат в бутилката. Като казваш "имаше" ти намирал ли си?
Последна промяна dreadx на 12 Юни 2016, 15:26, променена общо 8 пъти
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 12 Юни 2016, 14:33

dreadx написа:alekangg: Пак показваш същата некомпетентност, като в примера с киселото мляко. Бирата не хваща парцали заради хигиената

Хахах, обясни от какво хващаше, то понякога имаше и други екстри, като хлебарки и мишки вътре, но какво от това, важното е да си мислиш, че си компетентен.
Интересно защо парцалите бяха в някои бутилки само и народа не ги купуваше, ама може да е имало и такива, които да купуват точно тях.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 12 Юни 2016, 15:33

Колеги, голям продент от хората тук пишат откровени глупости. Ето защо:

1989г не е "представителна" за социалистическия строй. Колко от вас помнят 1980г? Ами цените оттогава? Два лева беше каса бира Светло пиво 11% без бутилките. Аз първата си заплата съм взел през 1981г и никак не беше малка. И помня много неща.

Кореком та Кореком. Сега една Била или Кауфланд е Кореком за 99% от пенсионерите и за поне 50% от работещите.

Безплатни образование, здравеопазване, жените се пенсионират на 55, мъжете на 60, социални придобивки, каквито сега дори не сте и чували.

Тогава се крадяха чистачки, гуми или най-много акумулатор. Сега крадат емблеми докато чакаш на сретофара.

Криминалното ниво просто няма база са сравнение. В нито едно отношение.

Мангалите бачкаха до един.

Било се крало. Сега в "работата" не се ли краде? И ако ДА, то къде е това?

Имаше природа, имаше паркове, имаше плажове, хората живееха спокойно, без страх за утрешния ден.

За говорещите за "капиталзъма". Имате ли идея как се прави бизнес навън? Аз съм се нагледал на познати, които имат собствен бизнес тук (Канада). Говоря за хора от старата емиграция, с поне 25 години стаж. До един казват, че ако върнат лентата назад, за нищо на света не биха го направили пак. Капиталът от 1980-90 също няма нищо общо със сега. До около 1995-99 по разкази на познати тук, пред всяка фирма е имало надпис, че търсят работници и служители. Сега само затварят, съкращават и намаляват. Допреди падането на социалзма, двете системи са се борили една с друга и са си двали някакъв по-добър социален вид. Написах ви по-горе. Сега сте (сме) РОБИ-КОНСУМАТОРИ. И си плащате за всичко. Дори и да не го получите.

Колко било некачествено едно време... Ми такива бяха технологиите. Но аз имам амалгамена пломба, слагана ми в училище. Седи и е здрава. Миналата година на тъщата направихме мост за четирицифрена сума. Ебаси качеството и изработката .... Слагаш пломба, пада след година-две. И т.н.

И престанете с тия банани. Щеше да е смешно, ако не беше трагично!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ М44Б19
Мечтае да кара: Imperial Tie Fighter
Детайли за колата: Стара баба с тояжка

Мнение от stormrider » 12 Юни 2016, 15:59

BMW_POWER написа:Колеги, голям продент от хората тук пишат откровени глупости. Ето защо:

1989г не е "представителна" за социалистическия строй. Колко от вас помнят 1980г? Ами цените оттогава? Два лева беше каса бира Светло пиво 11% без бутилките. Аз първата си заплата съм взел през 1981г и никак не беше малка. И помня много неща.

Кореком та Кореком. Сега една Била или Кауфланд е Кореком за 99% от пенсионерите и за поне 50% от работещите.

Безплатни образование, здравеопазване, жените се пенсионират на 55, мъжете на 60, социални придобивки, каквито сега дори не сте и чували.

Тогава се крадяха чистачки, гуми или най-много акумулатор. Сега крадат емблеми докато чакаш на сретофара.

Криминалното ниво просто няма база са сравнение. В нито едно отношение.

Мангалите бачкаха до един.

Било се крало. Сега в "работата" не се ли краде? И ако ДА, то къде е това?

Имаше природа, имаше паркове, имаше плажове, хората живееха спокойно, без страх за утрешния ден.

За говорещите за "капиталзъма". Имате ли идея как се прави бизнес навън? Аз съм се нагледал на познати, които имат собствен бизнес тук (Канада). Говоря за хора от старата емиграция, с поне 25 години стаж. До един казват, че ако върнат лентата назад, за нищо на света не биха го направили пак. Капиталът от 1980-90 също няма нищо общо със сега. До около 1995-99 по разкази на познати тук, пред всяка фирма е имало надпис, че търсят работници и служители. Сега само затварят, съкращават и намаляват. Допреди падането на социалзма, двете системи са се борили една с друга и са си двали някакъв по-добър социален вид. Написах ви по-горе. Сега сте (сме) РОБИ-КОНСУМАТОРИ. И си плащате за всичко. Дори и да не го получите.

Колко било некачествено едно време... Ми такива бяха технологиите. Но аз имам амалгамена пломба, слагана ми в училище. Седи и е здрава. Миналата година на тъщата направихме мост за четирицифрена сума. Ебаси качеството и изработката .... Слагаш пломба, пада след година-две. И т.н.

И престанете с тия банани. Щеше да е смешно, ако не беше трагично!

Много точно казано! Бум да заключва вече,че спора ще е още 20 страници. Никой ,по никакъв начин не може да ме убеди,че детството ми е било една илюзия! Баба ми,дядо ми,отрудените хора от малкото селце,сгушено в полите на Родопите. Пеещите щурци! Незабравимо!
С много любов към децата!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Юни 2016, 16:13

Няма нужда да се заключва , по-младите трябва да знаят каква беше България и какво загухме ние - поколението от 70те и 80те години а а и не само ние . Една страна която имаше всичко, и хора и икономика и образование . Страна която без тоталитарната власт можеше да бъде истински рай за народа си , за българите , за децата ни а се превърна в кочината на европа .
http://bgistoria.jimdo.com/%D0%B1%D1%8A ... %BC%D0%B5/
Последна промяна Jordana на 12 Юни 2016, 16:18, променена общо 2 пъти
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 12 Юни 2016, 16:16

ineedmoney написа:... В момента в който това прогнило поколение родено от началото на 60-те до края на 70-те, започне да се пенсионира и залязва и в най-добрия случай - просто го няма физически, тогава ще дойде края на прехода и началото на подема. За мен лицето на това цало поколение като манталитет, начин на правене на бизнес и поведение е Гриша Ганчев. ...

Значи аз, като 67-ми набор, съм от това проблемно поколение и моето изчезване ще отвори пътя на прогреса и благоденствието. ОК, супер... Ако аз съм единствената пречка пред всеобщото щастие - нямате ядове. Но не съм сигурен, че е точно така... Имал съм шанса да работя с "младите" и да ви кажа - малко съм скептичен как те ще оправят положението. Гледам ги всеки ден в работата - липсват им трудови навици. Трудно им е да се мобилизират и да се захванат сериозно с бачкане. Мислят си, че всичко знаят и постоянно забъркват разни каши. Уж работят, а телефоните им до клавиатурите и цял ден - он-лайн във фейсбука. Големи работяги, дума да няма... Този Гриша Ганчев не го познавам, но поне в България - точно ние, от това "прогнило" поколение, мъкнем дебелия край, точно ние бачкаме и създаваме нещо реално. Ние сме възпитани с такива абстрактни за вас понятия, като морал, съвест и отговорност. А вие (младите) се интересувате само от парите, и ако може - да ги получавате без бачкане, без да носите отговорност и да си давате зор.

Малко се измества въпроса на темата. Икономическите недостатъци на социализма са ясни - точно заради тях строят се срина. Не ставаше въпрос да сравняваме икономически, политически, социални и други фактори на комунистическа България с тези на други държави. Въпросът в темата беше по-прост - кога сме живели по-добре? Като по-добрият живот не означава обезателно по-голям телевизор, по-пълен хладилник и повече гащи в гардероба. Чувството на спокойствие, сигурност за бъдещето и удовлетворение от собствения живот е нещо по-сложно и не зависи само от материалните придобивки.
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от alX3m » 12 Юни 2016, 17:12

Сегашното поколение от кого е възпитано? Или се е самовъзпитало?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 12 Юни 2016, 17:26

Възпитано е от глада, мизерията, недоимъка на фона на това, че някои пък нищо не правят, а размахват големите пачки. Възпитано е, че чрез честен труд не можеш да изкараш пари. Изобщо се е самовъзпитало в точно обратните ценности, които навремето са се опитвали да втълпят на социалистическия човек.

А мен лично никой не ме е възпитал, защото не се поддавам на чужди влияния. Ама съм видял и това и онова -- и много добре знам кое какво е, и от къде идва.

Не мога да кажа на черното бяло, не мога да нарека честния и трудолюбив човек - глупак. Не мога да се възхищавам на някой наркодилър, дето е направил големите пари и в очите на всички мизерници е "умен и предприемчив човек". И всичките си мечтаят да са като него, докато се чудят от къде да изтеглят някой бърз кредит, за да купят телефон от 1000 лв. (за какво ви е бе, като нямате 1000 лв?)
Последна промяна dreadx на 12 Юни 2016, 17:32, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от alX3m » 12 Юни 2016, 17:31

dreadx написа:..

Напротив... Най-големите лайна въобще не са живяли в мизерия! Тези дето нямаха, станаха хора! А тези дето са имали, чии деца са? А мутрите и хората с пачки да ти кажа ли кой ги създаде, или сам ще се сетиш?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 12 Юни 2016, 17:41

Говорим за големия процент от народа, за който много по-добре щеше да бъде да си ходи на работа и да си взима 300-та лв. заплата. Да плаща парно от по 13 лв. на месец (и да си отваря прозорците, като му стане жега през зимата -- нали знаете как беше всичките кранчета отворени на макс. А сега защо пенсионерите мръзнат?) .. и все някога да може да си купи собствено жилище - ако ще да го изплаща 30 години по 30 лв. на месец.
(какъв процент от хората сега могат да си купят собствено жилище? - или голяма част от тях живеят в жилищата, които техните родители са изплатили навремето от *мизерните си соц.заплати?*)

А онези, дето никога не са живяли в мизерия не ги коментираме изобщо. Те и тогава си имаха от всичко - и банани всеки ден си имаха, но какво от това?

Е поне не са се разхождали по улиците с някакви ес-ки. На един съученик баща му беше някакъв зам.министър и живееха в един двустаен апартамент, който беше обзаведен със същите мебели, каквито имаше навремето.
У тях нямаше някаква извънземна техника, освен един касетофон SONY, телевизор Велико Търново - от тези малките, видео нямаха (то почти никой нямаше), а кола си спомням, че си купиха май някаква Дачия.. какво да ти кажа.

Повече "корекомска техника" - телевизори, видео, безжичен домашен телефон - имаше един друг съученик, на който баща му беше оперен певец (- ама не мога да си спомня дали тази техника си я имаше още от преди края на соц-а, или непосредствено след него.)
Последна промяна dreadx на 12 Юни 2016, 18:15, променена общо 11 пъти

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата