Каква вода пиете ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Каква вода пиете ?

Мнение от Jordana » 27 Дек 2018, 9:24

Аз не разбирам много , но ми се струва че съдържа
1 активен въглен със сребърни йони
2 керамични перли ...вероятно обработени с нещо , това FIR не знам какво е - вероятно е йонообменна смола
3 кварцов пясък
4 натрошен корал
5 зеолит

топче магнит ...може би перманентен :mhihi:
На картинката не се вижда , но отгоре и отдолу вероятно има мрежесто платно за механичен пред филтър
В бритата има само карбон и съвсем малко йонообменна смола . Филтъра на бритата е празен половината , има доста свободно място а този горе натъпкан целия и като обере малко боклуци се затлачва защото има много сериозна механична филтрация .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 27 Дек 2018, 12:21

Повечето филтри ползват алуминиеви елементи вътре при карбона и от там добавят алуминий във водата. Ето го линка в който е обяснено

https://www.naturalnews.com/046536_wate ... sults.html

и данните от тестовете

http://labs.naturalnews.com/water-filte ... sults.html
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Дек 2018, 15:10

Начи ще разфасоваме някой от туя карбоновите да видим кво има вътре :mhihi:

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 27 Дек 2018, 16:03

Алуминиеви йони може да има в следствие използване на зеолит във филтъра , това са природни алумосиликати . Надявам се отчитате че тука не става въпрос за частици метал от изброените замърсители ..такива механични примеси се чистят лесно по механичен път . Въпроса е за разни йонни дисоциирани разтвори на съединения съдържащи тежки метали ...или не толкова тежки . Тука действат йонообменните смоли , но явно зеолита не се счита за нежелан примес тъй като го слагат почти навсякъде :mhihi: Във линка пише че само два от изброените филтри не увеличават алуминиевите йони , другите всички имат в някаква степен добавяне но тука е важно интерпретирането на резултата тъй като концентрациите според мен трябва да се мерят на абсолютно чиста вода преминала през филтъра а не на такава замърсена вече . Само така може да се разбере какво добавя филтъра във водата .
...Начи ще разфасоваме някой от туя карбоновите да видим кво има вътре :mhihi:...

В карбоновия патрон няма зеолит и други примеси - чисти дървени въглища е . В тия дето се водят антибактериални има наночастици сребро , това са вероятно милиграми на кг въглен .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

старши ентусиаст
Аватар

Каква вода пиете ?

Мнение от steeN » 27 Дек 2018, 18:40

Аз така като прегледах, мисля един 5 после 1 микронов и после карбонов със смола. И ще шибна едни 3ка колони.

Гледам, има за топла вода... някой интересувал ли се е там? Кой ги знае какво пращат тия мангали от топлофикация.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 27 Дек 2018, 19:10

Като чета тази тема,ми идва един катализатор направо да си забода на чешмата :mhihi:
иначе по темата в къщи водата основно си я пълня сам от чешмите до халите/най ми е удобно/ по рядко от княжево и банкя.Като гледам на две седмици минерална вода една седмица на чешмяна.Като в нас водата смея да кажа е ок. поне на мен ми харесва де

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 27 Дек 2018, 19:13

steeN Първо се слага 5 микрона механичен , карбона моноблок , 1 микрон механичен . Това е бюджетния комплект картриджи за обратната осмоза преди мембраната . За чешмянка класическия вариант е първо 5 микрона механичен , после карбон гранулиран в средата накрая моноблок карбон . Това сложих и аз . Промиване на новите филтри при смяна около 10 минути .
За топла вода нещата са малко по различни тъй като тея картриджи не стават за топла вода , а колоните също трябва да са за топла вода . Предполагам че там ще трябва механичен филтър и патрон против железни примеси - хубавото е че този картридж се регенерира , не е скъп и практически е вечен .
ПП ..след като Бум спомена за тия алуминиеви примеси при филтрите за кани , погледнах тия картриджи с карбон на аквафилтер какво съдържание имат . Еми имат зеолит и те , и изобщо всичкия активен въглен явно е с добавен зеолит . Така че каквото е такова , най големите производители на такива филтри го добавят и не смятам да е някакъв проблем това . Досега все някой "зелен" щеше да изпищи ащо има някаква грижа с тоя зеолит .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 28 Дек 2018, 0:53

Защо карбона по средата, а не последен?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 28 Дек 2018, 1:10

steeN написа:Гледам, има за топла вода... някой интересувал ли се е там? Кой ги знае какво пращат тия мангали от топлофикация.

Всъщност до колкото знам топлата вода до абонатната в блока си е нормалната студена която ВиК ти доставят, там се топли и би трябвало да няма пряк досег с горещата която идва от топлофикация. Проблема при нея е, че заради това че е топла металните тръби корозират повече и затова често е по гадна.

По темата, преди 4-5 години майка ми ме обзаведе с една кана на Herbalife, много съм скептичен към боклуците им, но определено усещам разлика от вода от каната и директно от чешмата.
Преди няколко седмици се беше спукал водомера на къщата че не очаквах ранните студове ноември и още не бях направил шахтата, та използвах като го сменям да сложа филтърна кутия, сложил съм един 5 микрона механичен. Това ми е достатъчно мисля на общата вода която влиза в къщата. Обмислям като правя кухнята да бодна филтъра на Xiaomi за питейна вода, гледам 5 филтъра дрън дрън, завирам го под мивката и изкарвам един чучур за пиене и толкова. Харесва ми идеята да се пречиства само водата която ще пия, не тая с която се къпа, пера или мия чинии :lol:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 28 Дек 2018, 1:13

Е ми да, това в което топлят сигурно е трагедия. Абонатната нали пак е Топлофикация :) Нямам предвид, че е същата от парното хаха.
Топлата вода не знам някой изобщо да я следи какво има в нея.

Кожата е най-големия орган в тялото... така че...

ентусиаст
Аватар

Мнение от JOGI » 28 Дек 2018, 3:19

ма къпете се със студена бе, те хората 87423948 години се с топла вода са се къпали.. по-полезно е

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 28 Дек 2018, 8:59

Легионелата и ръждата са основните проблеми при топлата вода . Абонатните станции за подгряване , старите тръби и евентуален контакт на застоялата вода в отоплителната система с подгряваната БГВ . Хотелите ги задължават периодично да греят водата над 70 градуса заради легионелата - термична дезинфекция . Абсолютно съм убеден че почти никой не го прави това . Никой не пие топла вода директно , но проблема може да възникне от смесителните батери където на междинно положение изтича вода както от студената инсталация , така и от бойлер или топлата инсталация - така става минаването на легионелата в питейната вода . Случаите на легионела не са чести , но регистрираните са малко защото и симпотмите на отравяне с легионелата са маскиращи за други заболявания . Така че вероятно има много повече единични случаи на заразяване които не се регистрират .
http://www.hoval.bg/blog/bg/znaete-li-c ... -legionela

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 28 Дек 2018, 11:08

Значи за топлата трябва някакъв карбонов предимно за хлор, бактерии и ръждата.
Не каза нищо за реда на филтрите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 01 Яну 2019, 18:25

Разглобих го да видя какво има вътре.

Тия червените топченца не са точно колкото на брошурката- 5-6 всичко на всичко червени и 1 бяло.

Другото- активен въглен с различна едрина и чакъл някакъв.

Магнитчето също го има.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 01 Яну 2019, 20:16

Реално информацията която се публикува по въпроса за чистотата на водата е доста противоречива . Двете лобита - тия на концесионерите на минерална вода и на производителите на пречистващи системи постоянно бламират изнесените данни с разни проучвания . Ако вярваш на едните , не трябва да се пие вода освен бутилираната добита от дълбок каптаж . Ако вярваш на другите - само пречистена с петкратна степен на филтрация и осмоза .
Според мен истината е някъде по средата , водата е универсален разтворител . По пътя си разтваря и носи какви ли не съставки химикали и минерали от почвата и скалите , дори и добита от подземен източник . Реално се следят само няколко замърсители от стотиците вещества разтворени във водата . На тази от водопровода филтрация според мен трябва да има най малкото заради мръсните и стари тръби на водопроводната мрежа . Осмозата също не е със 100% ефективност , в зависимост от замърсяването на водата и степента на замърсяване на самата мембрана степента на филтрация варира през периода на експлоатация на мембраната . Реално най добрите резултати , около 80% филтрация са в началото на поставянето и . За мен лично осмозата не е вариант в момента защото е прекалено капризна система , реално се пие престояла вода защото поради малкия дебит филтрата се събира във водосъдържател . Проблемите с разните клапанчета , налягане на водата , степента на филтрация , малкия дебит ми се струват излишно упражнение за момента . Има някаква осмоза второ поколение мембрани , или нещо подобно където се филтрира цялото количество и няма нужда от целия тоя набор минерализатори , клапани , крайни филтри , резервоари за филтрата и подобни а дебита е по нормален . Счятам че за битови нужди варианта с бактерицидна лампа и три степени на филтрация е най удачен . Просто биологичното замърсяване макар и да не минава през осмозата , силно затруднява работата и с течение на времето . Разваля и вкуса на водата защото самите филтри стават среда за развитие на патогени . Няма пълно щастие , като гледам последните изследвания твърдят че има наночастици пластмаса във всичко което консумираме , вземани са проби и от водата в България . Стойностите са десетки пъти по-малки от най замърсените проби по света но все пак пластмасата си присъства и тука .
https://nova.bg/news/view/2018/03/19/21 ... 1%81%D0%B0
Последна промяна Jordana на 01 Яну 2019, 22:10, променена общо 1 път

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата