Избор на кола до 15000 лв

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Re: Избор на кола до 15000 лв

Мнение от Cyberloner » 11 Яну 2019, 15:47

don_gori написа:
Cyberloner написа:Защото всички знаем приказките на BMW за "доживотно" масло в СК, а като отвориш сайта на производителя на конкретната кутия си пише съвсем ясно на какъв интервал се сменя ;)

Човека ти го написа просто и ясно - автомата може да е в добро здраве и да не е нужно обслужване, има вариант и то не малък от работещ автоматик да се сдобиеш с проблемен такъв. Каква е тая мания да сменяте всичко що има по колата ? Хем търсим кола гледана с история и т.н. хем си отделяме и "едни" 5-6к за основни ремонти след тва .. :kuku: Това не мога да го разбера .. пък и различните ремонти (ако не са спешни) търпят някакво време, спирачки, окачване, вериги могат да се обадят по-далеч във времето или пък изобщо да не се обадят.

който търси гледани коли с история, нека да ги търси, аз гледам колата на момента и се доверявам на сервиза в който съм я закарал да ми кажат ако има нещо нередно.

няма как АСК да се повреди, ако се налее ново масло и то е каквото трябва, ако това стане, значи си е била пътник и най-вероятно с някоя добавка или бог знае как е закърпено положението, за да се продаде.
Последна промяна Cyberloner на 11 Яну 2019, 16:59, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Яну 2019, 16:01

Vra4anin написа:Това визирах (и маслото в скор. кутия). Все пак за първо обслужване на новозакупена стара кола с 99% незнайна история и кога какво е обслужвано и от кой, 99% от хората биха сменили и маслото на автоматика заедно с това на двигателя и другите консумативи като филтри.

Мисълта ми беше, че да имаш 20 000лв краен бюджет за кола (сума включваща освен закупуването на автомобила, също и оправяне документално и обслужване/ремонтиране й) и да гледаш да си купиш кола струваща 20 000лв е нерентабилно, неправилно и меко казано глупаво. Аз го казвам като човек правил такава грешка някога - даваш си всичките пари до стотинка за самата покупка и след това не ти остава нищо. А предстоят регистрация, обслужване, ремонтиране. Почваш да се чудиш, пари назаем ли да взимаш, да паркираш новозакупената кола на паркинга и да не я караш докато изкараш пари ли... Да, пари се изкарват, след седмици/месец вече имаш пари, ама... защо трябва да си причиняваш "клизма", вместо да събереш (примерно) 25 000лв и да купуваш смело колата за 20 000лв. Всеки сам си преценява де.

Винаги съм се чудел как се определя бюджет за кола. Някой имал бюджет за кола 15к, ама в последствие се оказва, че това не е бюджет за кола, ами всичките му пари, което е коренно различно и както сам каза, там се крият много следващи проблеми.
Без значение дали е за 1, 10 или 20к, а не разбирам колкото и да се напъвам, как им хора даващи си последния лев, че и с някой заем дори купуват кошника.

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 11 Яну 2019, 17:29

Cyberloner написа:
няма как АСК да се повреди, ако се налее ново масло и то е каквото трябва, ако това стане, значи си е била пътник и най-вероятно с някоя добавка или бог знае как е закърпено положението, за да се продаде.

Освен всичко друго, масло на АСК винаги може да се провери, преди да тръгнеш да сменяш. Многократно повече са случаите на прецакана АСК от НЕдостатъчно ниво на маслото, в сравнение със случаите с НЕсменено масло. Никога не знаеш дали някой преди теб вече не е сменил маслото т.е. първо се проверява, после се мисли. А не просто да се сменя. Да не се окаже, че новото е по-калпаво от старото... ;) И накрая - смяна на масло на АСК не е като смяна на масло на двг - всеки го може, лесно е, просто е.. ама това би трябвало да ти е пределно ясно.

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 11 Яну 2019, 17:45

dan-dam написа:
Cyberloner написа:
dan-dam написа:Колега, метни едно око на Hyundai. Сестра ми скоро взе ix35 2012 и съм приятно изненадан от джипчето. 2.0 дизел автомат и върви и вози приятно. Карах го при моя майстор да го погледне преди покупката. Според него за цена-качество нямат равни корейците. А момчето е много в час с нещата и не е от самоуките квартални майстори.

В този клас по-скоро ix55 трябва да гледам, а цената там е друга

Да ти кажа и ix35 не е кой знае колко по-малка от Е53-ката. Говорим за пространство де. Иначе и аз не бих слязъл от кон на магаре, то е ясно :yes:

Бате къв ix35, в багажника на X5-цата карам 4бр. 19ки с гуми 255ци на тех, без да падат задните седалки. Същите тия джанти се помъчихме да ги качиме така отзад в Е70 и не влезнаха :roll:

stocky написа:Аз знам, че ще ме оплюете, ама да кажа, че Е83 фейс е доста по-добър избор за описаното приложение от Е53. Най-малкото, че е по-икономично, по-здраво и по-проходимо. Някой във форума беше извадил и техн. данни, където пишеше, че Е83 е с малко по-голям багажник. Дори сравнено с останалите описани фургони... не мисля, че Е83 отстъпва по нещо, освен по проходимост на Паджерото. Надали някоя от останалите може да се доближи до практичността, управлението и експлоатационните разходи на Е83 фейс. В момента в мобилето дори се продават няколко от първи собственици със 100% ясна история - мисля, че заслужават внимание.

Здрави са, ама не са по-здрави от Е53 фейс. За мен лично X3 като модел на BMW започва от F25 и като дизайн и като кола.
Последна промяна b00st на 11 Яну 2019, 17:55, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 11 Яну 2019, 17:54

колеги само да споменем един лек детайл с тия прословути смени на маслата на автоматите ...

едно време се кълняха хора, че ако сипеш синтетика и двигателя умирал и какво ли не, как с 15w40 се карало само , минерално щото "нещо си"

да не отдаваме последвалия негатив от смяната на маслото, да има десетки хиляди статии и видеа, че като се смени маслото на автомата и се почва "рита" , минава в авариен и т.н. ... ама да бъдем реалисти ... тоя автомат не е бил здрав

скоро добре го беше описал един известен влогър механик ... искате да сменяте маслото на автомата

вариант 1 - колата има история и знаете дали е сменяно някога ... сменяйте го

вариант 2 - колата е дошла при вас на незнайни км, автомата работи без грубости , но няма данни да е обслужване ... не рискувате и си карате така щото така или иначе колата е на 500+++ к км и си имате едно на ум, че може да ви чакат разходи за автомата $$$

(пиша го не да ви разводнявам тема ами да не продължи спора още 5 страници - трябва ли , не трябва ли да се сменя маслото на АСК)

не виждам как човек каращ в момента х5 , би се прехвърлил към х3 ... това леко като да караш 5ца и да скочиш на 3ка ... може ама ?! още малко и ще идем на e46 ix по тая схема или e90 X-drive , а човека нали каза че джип си търси

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525d

Мнение от kikko » 11 Яну 2019, 19:23

Странно ми и мисленето,на някои хора,да слезнеш от едно да се качиш на друго. Караш това,което те удовлетворява в момента,тройка,седмица,единичка няма значение,стига да покрива потребностите ти към дадения момент.
За смяната на маслото в АСК съм категоричен,че при мои автомобили,както и при автомобили на близки винаги е имало положителен ефект. Задължително обаче се сипво оригинално масло,с всичките му прилежащи неща,и се прави при хора,които знаят как.
E60 M57TUD25 Sedan Silbergrau metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 11 Яну 2019, 20:40

Cyberloner написа:.

Колега всичко което си го изброил е хубаво ама,за да е нужно всичко това за смяна тая кола трябва да е утрепана от каране.Язък ти за огледа в сервиза :mhihi: Отделно това презапасяване с 5к лева за кола за 15к пак тази кола трябва да е най евтината от обявите.виж за кола за 50 да дадеш 5 ок.
пс.Е53 вече са си на 15г. леко с изхвърлянията за 20к лева :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 11 Яну 2019, 21:12

b00st написа:
dan-dam написа:
Cyberloner написа:
dan-dam написа:Колега, метни едно око на Hyundai. Сестра ми скоро взе ix35 2012 и съм приятно изненадан от джипчето. 2.0 дизел автомат и върви и вози приятно. Карах го при моя майстор да го погледне преди покупката. Според него за цена-качество нямат равни корейците. А момчето е много в час с нещата и не е от самоуките квартални майстори.

В този клас по-скоро ix55 трябва да гледам, а цената там е друга

Да ти кажа и ix35 не е кой знае колко по-малка от Е53-ката. Говорим за пространство де. Иначе и аз не бих слязъл от кон на магаре, то е ясно :yes:

Бате къв ix35, в багажника на X5-цата карам 4бр. 19ки с гуми 255ци на тех, без да падат задните седалки. Същите тия джанти се помъчихме да ги качиме така отзад в Е70 и не влезнаха :roll:

Ти Е53-ката към автомобилите с голям багажник ли го броиш? Ако сравним ix35 и Е53 обемите на багажника са 465 и 591л. Сам ли ще се сетиш на кой от двата е по-голям? :)

User
Аватар

Мнение от b00st » 11 Яну 2019, 21:52

dan-dam написа:Ти Е53-ката към автомобилите с голям багажник ли го броиш? Ако сравним ix35 и Е53 обемите на багажника са 465 и 591л. Сам ли ще се сетиш на кой от двата е по-голям? :)

Багажника в обем литри е стар маркетингов трик за шарани, къде лови явно и до ден днешен, за съжаление няма нищо общо с реалния ползотворен капацитет, къде идва основно от това колко е широк и дълбок багажник, не колко е висок и колко орязан от кори като в корейското недоразумение. Няма да видиш никога такъв багажник в BMW, щот е като на Лада Нива с изрязаното около гумите. От там идва разликата в литрите.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 11 Яну 2019, 22:21

...
Последна промяна Exclusive89 на 11 Яну 2019, 22:32, променена общо 1 път
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 11 Яну 2019, 22:23

b00st написа:
dan-dam написа:Ти Е53-ката към автомобилите с голям багажник ли го броиш? Ако сравним ix35 и Е53 обемите на багажника са 465 и 591л. Сам ли ще се сетиш на кой от двата е по-голям? :)

Багажника в обем литри е стар маркетингов трик за шарани, къде лови явно и до ден днешен, за съжаление няма нищо общо с реалния ползотворен капацитет, къде идва основно от това колко е широк и дълбок багажник, не колко е висок и колко орязан от кори като в корейското недоразумение. Няма да видиш никога такъв багажник в BMW, щот е като на Лада Нива с изрязаното около гумите. От там идва разликата в литрите.

Вече ще знам :mhihi:

А за това в червеното ще ме светнеш ли? Ама то и аз съм един... ако не е БМВ, поне Дачия да бях предложил :kuku:
ПП. Поне да ставаше дума за 20,30 литра, пък те са 130. Има-няма 20% разлика.
Последна промяна dan-dam на 11 Яну 2019, 23:20, променена общо 1 път

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Яну 2019, 22:28

alekangg написа:как им хора даващи си последния лев, че и с някой заем дори купуват кошника.

когато нямаш нищо друго (наистина което да си заслужава) в живота си - се самоидентифицараш с колата/мотора/телефона си. заради това си способен да дадеш всичките си пари (и да вземеш и назаем отгоре) защото иначе в собствените си очи си никой. а това да си никой - никой не обича.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 12 Яну 2019, 10:07

Един въпрос за окачването на Х5 - въздушно или пружини?
Какви са предимствата и недостатъците на едното спрямо другото

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 12 Яну 2019, 10:08

alx написа:
alekangg написа:как им хора даващи си последния лев, че и с някой заем дори купуват кошника.

когато нямаш нищо друго (наистина което да си заслужава) в живота си - се самоидентифицараш с колата/мотора/телефона си. заради това си способен да дадеш всичките си пари (и да вземеш и назаем отгоре) защото иначе в собствените си очи си никой. а това да си никой - никой не обича.

:mhihi: :mhihi: ще те заклеймят някъде!

User
Аватар

Мнение от b00st » 12 Яну 2019, 10:46

На пружини е просто по-здраво, но вози малко по-твърдо от на въздух. Въздушното обикновено като замине и се слагат на пружини, че скъпичко идва.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата