Летни гуми
Модератор: Общи модератори
- terorero
- младши ентусиаст
-
- Кара: M4 (F83)
Re: Летни гуми
speedhokk написа:Колеги, какво бихте препоръчали в размер 245/50/18 за кола, която се кара сравнително малко (под 10 000км). Приоритет е да бъде максимално тиха, че зимните ги взехме някакви Кумхо и по-шумна гума не съм карал през живота си. Добре, че зимата не се кара много въпросния автомобил. Колата не се кара въобще агресивно или бързо. Вариантите, които обмисляме са:
1. NEXEN N FERA SU1 - в tyre reviews пише, че е доста тиха, но е компромис в почти всичко останало.
2. MAXXIS HP5 - както някой писа по-горе, доста добри показатели. Единствено изостава в rolling resistance, което май значи че ще е по-шумна.
3. Kumho Ecsta PS71
4. Има някакъв вариант за 2 годишен Мишелин на цената малко над тази на изброените, но аз лично съм патил с нови гуми с 2 годишен ДОТ и не знам дали е удачен избор.
Имам опит с въпросното Kumho - 18 цола. Шумничко е, като загрее държи отлично. Един сезон вече, никакви дертове За цената си е топ според мен.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
dextuar написа:Обикновенно съм забелязал, че подобни хора купуват и най-евтините от “същата шарка”, въпреки че съм сигурен, че в случая на alx не е такаalekangg написа:Винаги съм се чудел как някой купува гуми заради шарка..все едно да се купи кола по цвят, не че няма и такива хора..
Dunlop Sport maxx rt2 за мен е идеално съчетание цена/качество предвид нашия асфалт и пътища.
Sent from my iPhone using Tapatalk
И понеже била дъщерна, на дъщерната, на дъщерната фирма, която някой я знае. То всички са дъщерни на някоя вече.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
alekangg написа:Винаги съм се чудел как някой купува гуми заради шарка..все едно да се купи кола по цвят, не че няма и такива хора..
повечето хора

You said: "Time will change!" What if it changes you?
alekangg написа:Винаги съм се чудел как някой купува гуми заради шарка..все едно да се купи кола по цвят, не че няма и такива хора..
веднага ще ти обясня как.
качеството на една гума зависи от следното:
1. фирма на производство (имаш контрол над това)
2. модел на фирмата (имаш контрол над това също)
3. размер на гумата (една и съща фирма и модел имат различно поведение за различните размери)
4. държава на производство (нямаш контрол над това) и държава на производство на материала (нямаш контрол над това и почти винаги нямаш и представа)
5. година на производство (нямаш контрол над това- не говоря за дот, а за материал- една година е един, друга година е друг)
6. промяна на характеристиките в процеса на износване (виж №4 и №5)
7. промяна на характеристиките според външната и тази на гумата температура (виж №4, №5 и №6)
8. промяна на окачването (сходимост, камбер, кастер) с нарастване на пробега на возилото
е като ги вземеш всичките тези неща на куп- гаранцията ти да попаднеш на добра гума защото предишната от тази фирма, модел и година е била добра (за тебе) клони към... нула
е затова изобщо не се занимавам, а ги купувам по шарка от добре известна фирма (за да е гарантирано качеството- един вид да не се разпадне катастрофално в движение и да е естествено балансирана за да не трябва да лепя 300 грама тежести за баланс) и толкоз. е*ем ти маркетинга, тестовете и всичко останало.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
А ти как избираш по шарка, работил си в производството на гуми ли или просто по лична симпатия? Иначе остава същия отговор, както някои хора купуват кола по цвят, защото няма как да са сигурни колко е хубава, просто залагат на някоя утвърдена марка и само избират цвета.
alekangg написа:А ти как избираш по шарка, работил си в производството на гуми ли или просто по лична симпатия? Иначе остава същия отговор, както някои хора купуват кола по цвят, защото няма как да са сигурни колко е хубава, просто залагат на някоя утвърдена марка и само избират цвета.
стриктно по лична симпатия и да ми радва окото. най- добрата гума за сухо е слика- без никакъв грайфер- това е ясно. затова качеството на (уличната гума) се определя от капацитета и да помпа вода настрани от контактната повърхност с асфалта за да има добро сцепление и "отказва" аквапланинга.... е, ти знаеш ли коя шарка има най- добър дебит (като имаш напредвид _всичките_ параметри дето написах в предишното си мнение оказват влияние?) при различни скорости и настилки? аз тая задача не мога да я реша а си мисля, че и няма кой да я реши. затова - да ми радва окото и толкоз.
е това ми е любимата шарка примерно на мене:
https://www.nittotire.com/passenger-tir ... ance-tire/
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
alx написа:alekangg написа:А ти как избираш по шарка, работил си в производството на гуми ли или просто по лична симпатия? Иначе остава същия отговор, както някои хора купуват кола по цвят, защото няма как да са сигурни колко е хубава, просто залагат на някоя утвърдена марка и само избират цвета.
стриктно по лична симпатия и да ми радва окото. най- добрата гума за сухо е слика- без никакъв грайфер- това е ясно. затова качеството на (уличната гума) се определя от капацитета и да помпа вода настрани от контактната повърхност с асфалта за да има добро сцепление и "отказва" аквапланинга.... е, ти знаеш ли коя шарка има най- добър дебит (като имаш напредвид _всичките_ параметри дето написах в предишното си мнение оказват влияние?) при различни скорости и настилки? аз тая задача не мога да я реша а си мисля, че и няма кой да я реши. затова - да ми радва окото и толкоз.
е това ми е любимата шарка примерно на мене:
https://www.nittotire.com/passenger-tir ... ance-tire/

225 40 18
https://www.bggumi.com/eshop/productinfo/1/15229739/
~ 210-240лв
Последна промяна host на 03 Мар 2019, 21:33, променена общо 1 път
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Аз гласувам за тази

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
- steeN
- старши ентусиаст
-
Хаха аз по цена ги избирам, шарката както се случи 
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Всъщност alx го написа много точно, но първоначално явно бе чудно, та затова го написа прекалено подробно. Та относно шарката Вредещайна е номер 1 без конкуренция(тия колко гуми продадоха заради тая шарка не е истина. Втори са Гудиъра с ийгъла, трети Тойото, после Мишелин с ПСС, но с пускането на ПС4 вече не изглежда красива, затова пък има Къп, ама той отива на повече пари.
Та ако търсиш сухо гледаш максимално голям размер и нисък трейдуеър, после полу-слик, за слик вече не е много ОК за БГ защото са прекалено мръсни улиците, а слика не може така да лепне както трябва и не си струва. Къпът е с трейдуеър 180, Дънлоп Спорт макс Рейс и те са там някъде, в БГ са най-разпространените гуми, които са улични, но една идея по-добри на сухо и се намират практически между уличните и семи-слика.
Иначе търсете Континентал, че чат-пат са без пари, а са си клас.
Лично за себе си като карам БМВ предпочитам гума, която държи максимално добре на сухо, на мокро така или иначе карам доста по-бавно и не ме бърка, особено като сметна, това е макс 2-3%-та от времето. На таксито вече съм като alx почти с тая разлика, че дори шарката не гледам и чисто нови гуми не му купувам. Каквото изпадне това е.
А за промяната на сцеплението при мокро, която засегна Вичо, наистина и според мен повечето хора я подценяват. Аз винаги си карам с едно наум дори при слаб дъжд, особено извън града защото там скоростите са по-големи и иЗненадите при дъжд повече. Мисля знам доста за промяната на сцеплението, но тия месеци усетих нагледно това още повече. Таксито ми загуби хидравликата и тоя път реших да не я правя за да си правя един вид силови упражнения ако не ми пречи на карането, че с това обездвижване по цял ден и липса на време не е добре. Първият месец ми бе трудно, но после ръцете ми станаха като клещи.
И така вече 7-8 месеца, чак се чудя като сменя колата след време как ще и спирам хидравликата.
Като се кача в БМВ-то си втвърдяване на макс волана и пак ми е мек, а на жената колата гледам да не направя засилване все едно въртя на Къци колелото.
Ако има някои незапознати кола, която е проектирана да се кара с хидравлика, а тя не работи се върти много по-трудно от кола предвидена фабрично да е без хидравлика като Ладите едно време. Та по същество говоря за съвсем слаб и лек дъжд, който едвам е намокрил пътя, волана ми олеква супер много и почвам да го въртя доста лесно, а ако се движа с 20 все едно пак имам хидравлика.
Интересното е, че при по-силен дъжд, но без да съм в локва не усещам особена разлика, тоест дори при слабия дъжд се явява като втори показател заедно с олекване то на волана, че сцеплението е чувствително намаляло. Това все пак позволява движение с някаква скорост в правя линия, но наложили ти се да кривнеш рязко...може да се подведеш и съм убеден, че повечето хора не осъзнават защото често виждам дори в силен дъжд някой да лети. Участъкът където карам е отиване и връщане 25 км. един и същ всеки ден по 500-550 км. и знам всяка цепка на пътя и всяка локва според силата на валене и дори вятъра колко е голяма, та затова съм си правил всякакви експерименти за минаване с всякаква скорост и знам при аквапланинг според това колко са ми ОК гуми кога ще мога да управлявам в локвата и кога не. За сняг и лед няма да ви говоря, там е много умножено намалянето на сцеплението.
Понеже Вичо спомена жена си, преди месец моята жена се връща с 4 деца по тъмното от кино от Стара Загора и вали, звънна да каже, че тръгва и няма да и ОК да говори в тоя дъжд и като се пробва ми разправя случка. Има една огромна локва отдясно на пътя, то става мини-язовир при силен дъжд точно преди каменния мост долу като излезеш от Стара Загора посока Казанлък. Та вика както карам и изведнъж усещам буфффф локвата(вижда я тогава чак, а е дълга много метри)и вика правя каквото си ми казал в тия моменти, диск АМ здраво волана както е направо и никакви спирачки само отнемам газта и колата след малко намали и волна го усетих вече, че не дърпа и си продължих само с малко стрес. Та Вичо е прав, трябва да се обръща внимание повече на тия неща, гумите са ясни в 90%-та се избират по цена.
Та ако търсиш сухо гледаш максимално голям размер и нисък трейдуеър, после полу-слик, за слик вече не е много ОК за БГ защото са прекалено мръсни улиците, а слика не може така да лепне както трябва и не си струва. Къпът е с трейдуеър 180, Дънлоп Спорт макс Рейс и те са там някъде, в БГ са най-разпространените гуми, които са улични, но една идея по-добри на сухо и се намират практически между уличните и семи-слика.
Иначе търсете Континентал, че чат-пат са без пари, а са си клас.
Лично за себе си като карам БМВ предпочитам гума, която държи максимално добре на сухо, на мокро така или иначе карам доста по-бавно и не ме бърка, особено като сметна, това е макс 2-3%-та от времето. На таксито вече съм като alx почти с тая разлика, че дори шарката не гледам и чисто нови гуми не му купувам. Каквото изпадне това е.
А за промяната на сцеплението при мокро, която засегна Вичо, наистина и според мен повечето хора я подценяват. Аз винаги си карам с едно наум дори при слаб дъжд, особено извън града защото там скоростите са по-големи и иЗненадите при дъжд повече. Мисля знам доста за промяната на сцеплението, но тия месеци усетих нагледно това още повече. Таксито ми загуби хидравликата и тоя път реших да не я правя за да си правя един вид силови упражнения ако не ми пречи на карането, че с това обездвижване по цял ден и липса на време не е добре. Първият месец ми бе трудно, но после ръцете ми станаха като клещи.

Понеже Вичо спомена жена си, преди месец моята жена се връща с 4 деца по тъмното от кино от Стара Загора и вали, звънна да каже, че тръгва и няма да и ОК да говори в тоя дъжд и като се пробва ми разправя случка. Има една огромна локва отдясно на пътя, то става мини-язовир при силен дъжд точно преди каменния мост долу като излезеш от Стара Загора посока Казанлък. Та вика както карам и изведнъж усещам буфффф локвата(вижда я тогава чак, а е дълга много метри)и вика правя каквото си ми казал в тия моменти, диск АМ здраво волана както е направо и никакви спирачки само отнемам газта и колата след малко намали и волна го усетих вече, че не дърпа и си продължих само с малко стрес. Та Вичо е прав, трябва да се обръща внимание повече на тия неща, гумите са ясни в 90%-та се избират по цена.
Последна промяна Top Gun Maverick на 04 Мар 2019, 11:35, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- steeN
- старши ентусиаст
-
Летни гуми
На мен мокрото ми е важно за магистрала, иначе за градско съм съгласен, че наистина няма особено значение. Има ли някакъв дълбок централен канал като, че ли е най-добре за аквапланинг ако се водим от шарки 

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
alx написа:Zubcho написа:carmanf1 написа:някой има ли идея защо в щатите карат цяла година с летни гуми?
Чикаго, Ню Йорк, Денвър, Милуоки , филаделфия ..., всичко е с летни гуми, посред зима ...
зимите особено в Чикаго и Милуоки са много сериозни, като температури и сняг, нищо общо с тва което виждаме в БГ като сняг и студ
5 часа път на север от Чикаго, курорт с много сняг и студ (-25) с вятър, замръзнали езера масово, пътеки специално за моторни шейни, обаче по пътищата пак с летни гуми
И тва не е първа или втора зима къде го виждам това
Няколко причини, тъпи са, не им се живее, нямат информация, не ги *б*. Има и хора, които си купуват зимни гуми и там, но явно са по-малко.
Не батка... карат с летни гуми защото пътя 2 часа след като е паднал снега е на асфалт. И са добре информирани и знаят кога ще вали и не карат тези два часа.
Не, батка - защото са ганьовци на някои теми, както англичаните на смесителите за топла и студена вода.
Италианите са същите малакари - в ски курортите на 2000м надморска зимат карат с летни - да ти кажа ли днес колко бяха закъсали с модерни джипки на предно - за 30 мин видях 5 да бутат и после слагат вериги, ама на 5 см сняг, веригите правят гумите на мармалад

Не батка, в Щатите сняг по пътищата не се задържа. Вчера падна 50см сняг. До обяд малкото уличе на което живея в гората и по него минават по една кола на час беше на асфалт. 3 часа след като спря да вали (Валя цяла нощ).
Най- малкото ако зимните гуми бяха параметър за безопасно каране щяха да са отразени в застрахователната полица. Не са. Повярвай ми- 20 години (докато ми дойде акъла) карам коли над 400 коня със задно и летни гуми. Зимни гуми няма защото не са нужни в 90% от Щатите.
Най- малкото ако зимните гуми бяха параметър за безопасно каране щяха да са отразени в застрахователната полица. Не са. Повярвай ми- 20 години (докато ми дойде акъла) карам коли над 400 коня със задно и летни гуми. Зимни гуми няма защото не са нужни в 90% от Щатите.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Цъ Цъ...Бах тия щати дето живееш 
На случаен принцип ....