Ново vs. старо строителство!
Модератор: Общи модератори
Re: Ново vs. старо строителство!
KUM4o написа:... Та сега се замислете с кредит за 200к утре ставате нетрудоспособен и губите работа или умирате какво става с вашите близки направо ги вкарвате в гроба и тях...
Тези всички проблеми при кредитите се финтират изключително лесно с нещо, измислено заедно с кредитите, а именно застраховка. Повечето сериозни банки така или иначе при голем чехъл почти задължават да се застраховаш.
Иначе от няколко години съм на ръба да скоча, но съотношението цена/качество на предлаганото на пазара не ме стимулира да надена хомота. Определено смятам, че трябва да се подхожда отговорно и внимателно при теглене на големи кредити и ипотеки, но със сигурност не го смятам за табу...
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
За затворили не знам, но има доста, в които рядко виждам някой да влиза и май натам отиват...TNT написа:Добре, че не всички мислят така и има бизнеси, различни от строителство на апартаменти. Примера го дадох като нискорисков за мен бизнес - франчайза. Ти колко Събуея знаеш да са затворили ? Аз не знам. За Макдоналдс също не се сещам. Както каза и колегата по-горе - много “ако”-та станаха
По другите ми примери нищо не казваш. Като цяло ми беше ясно, че ще измислиш някое “ако” само защото ти си решил да си го вземеш кеш, ама не исках да го пиша в предното мнение.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ти ако разполагаш свободно с едни 50к евро за инвестиции, си една съвсем друга категория човек, която едва ли го бърка ново-старо или скъпо-евтино строителство. Все си мисля, че в тази тема говорим главно за хора на заплата, иначе по-същата логика мога да напиша, че е било по-редно да инвестираш парите ти за Е39-ката в някаква будка с билетчета на Националната лотария и с печалбата да си изплащаш лизинг на G30...
Иначе понеже снощи не ми се пишеше по телефона:
1. Категорично го подкрепям, но само ако си със семейство и си решил трайно да се устроиш тука, не, че не можеш да го продадеш и с ипотеката, ако решиш да се махнеш, ама не се знае дали ще ти скимне преди да гръмне балона и дали ще си на 0 или на дебел минус
2. по-горе писах
3. Супер нереалистичен вариант, все пак не сме 97-ма. Освен ако не планираш Еврото и Европейския съюз утре да рухне, ама тогава цената на кредита ще ти е последна грижа...
П.С: Аз съм го взел кеш, защото съм купувал на зелено още преди да е минал багера да направи дупката и докато се строеше, събирах пари и плащах на даден етап от строежа на сградата. Отделно цените преди 3 години не бяха цените днес. В моя случай се получи и забавяне с издаването на АКТ 16, което ми отвърза ръцете от дебел потребителски кредит, без който иначе нямаше как да мина. Аз твърдя единствено, че в масовия случай е по-хубаво да си спестиш парите, щото повечето хора не стават за инвеститори, отколкото да теглиш заеми и да живееш на кредит. И съм на това мнение и за всичко останало - телефони, коли, екскурзии...
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Unlim написа:TNT написа:Ти колко Събуея знаеш да са затворили ? Аз не знам. За Макдоналдс също не се сещам.
Бургас на главната пешеходна улица имаше, ама вече няма Макдоналдс.
И във Варна на центъра Макшит затвори

А за банките и ипотеките - банката я боли за апартаментите и гледа да се отърве скоростно от тях. Представете си варианта на 2008 отново:
- купуваш на скъпото

- ама идва криза;
- хората остават без разбота. Може да видите статистиката колко са загубили работните си места;
- част от тях не могат да обезпечат ипотеките, особено ако са се изхвърлили като чикии на мокър пясък

- няма търсене, има предлагане, цените си берат лайката

- банките гледат да се отърват и продават евтино
- разликата между скъпото и евтиното, ако има такава, я дължат тия с кредитите. Нищо, че нямат апартаменти

- и накрая най-важното - разни хора направиха много пари

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
zAcK написа: Ама един наем за подобно помещение на хубаво място в София не е 1000 лева![]()
Разбира се, че не е. А оборотите знаеш ли какви са ? Питай твоя приятел, той сигурно е проучил

Да се върнем на темата: Какво ви е мнението за бързосглобяемите къщи с панели ? 100 квадрата къщички до ключ за 40 дена. Цените са доста надолу, донякъде и защото има ниски разходи за труд - то за толкова време колко да е.

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
TNT написа:Да се върнем на темата: Какво ви е мнението за бързосглобяемите къщи с панели ? 100 квадрата къщички до ключ за 40 дена. Цените са доста надолу, донякъде и защото има ниски разходи за труд - то за толкова време колко да е.
Ако трябва да избирам между едноетажна такава и такава само от тухли + покрив без плоча, вероятно ще избера втората. Слагам Поротерм широки тухли, пояси върху тях, греди, окачени тавани и покрив. Ще стане за норматив и вероятно ще е доста по трайно и т.н.

Освен всички друго тия панели грам не ми вдъхват доверие. Къща, дето ако се засиля, мога да я прегазя с колата, нещо не ме кефи

------
Сега разгледах. Има такива с колони и пояси, има и само с тухли. Т.е. явно е възможно и ще е доста по-добре от тая кибритена кутийка

- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Само да вметна - самодейното строителството едно че е незаконно, второ е опасно. Има земетръсни норми и изиквания, които страничен човек (неспециалист) просто не познава. Има ли навит да вкара дори само 100 хиляди в дрийм-хаус, копйто да му се изсипе на главата при първото земетресение?
Вариантът без виза, проект и разрешително е единствено някакъв "преместваем обект" - готова сглобяема дървена или метална (например контейнерна) къща, които пак са по някакъв типов проект, но ти като Инвеститор не се занимаваш с него. Ако говорим за масивна конструкция (независимо зидана или стоманобетон) - тогава минаваш на варианта работен проект с всички части - архитектура, конструктивна, електро, ВиК, ОВиК, геодезия, ПУСО, пожарна безопасност, ЕЕ, може и ПБЗ... Това - като задължителен минимум. Който не е минавал през това му е трудно да си представи каква врътня е... и разходи, разбира се. От личен опит - само за геодезичната част на две масивни гаражни клетки (8х8 метра габарит) мой приятел геодезист ми иска 5 стотака - това като услуга за близък приятел...

Вариантът без виза, проект и разрешително е единствено някакъв "преместваем обект" - готова сглобяема дървена или метална (например контейнерна) къща, които пак са по някакъв типов проект, но ти като Инвеститор не се занимаваш с него. Ако говорим за масивна конструкция (независимо зидана или стоманобетон) - тогава минаваш на варианта работен проект с всички части - архитектура, конструктивна, електро, ВиК, ОВиК, геодезия, ПУСО, пожарна безопасност, ЕЕ, може и ПБЗ... Това - като задължителен минимум. Който не е минавал през това му е трудно да си представи каква врътня е... и разходи, разбира се. От личен опит - само за геодезичната част на две масивни гаражни клетки (8х8 метра габарит) мой приятел геодезист ми иска 5 стотака - това като услуга за близък приятел...

Excellent! Steven is my name!
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
zAcK написа:Ако трябва да избирам между едноетажна такава и такава само от тухли + покрив без плоча, вероятно ще избера втората. Слагам Поротерм широки тухли, пояси върху тях, греди, окачени тавани и покрив. Ще стане за норматив и вероятно ще е доста по трайно и т.н.Само не зная дали е позволено, но ако се сметне добре би трябвало да няма проблем тези тухли да носят покрив без плоча
![]()
Зак, кухите керамични тухли НЕ СА НОСЕЩИ. Имат преградна, изолационна или някаква друга функция, но за носещи стени тухлите са плътни и отговарят на специални изисквания. Да, знам, че много хора си зидат носещи стени от кухи тухли, но не е правилно. Погледни някоя от старите сгради с носещи зидани стени - как е фундирана, какви са тухлите и колко са дебели стените.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
Не разбрах само къде прочете, че някой предлага нещо да се прави без проект и т.н.
Та реши да ме нахейтиш веднага
Като написах сметне, нямах предвид да го смятам аз, или някой пишман архитект, а проектант с нужната правоспособност. Просто видях, че в други държави в Европа го правят дори без колони. Там сигурно нормите за земетръс са други.
И тук видях подобни на един етаж без плоча, само с греди и пояси. Не разбирам защо реши, че предлагам нещо незаконно и т.н.

И тук видях подобни на един етаж без плоча, само с греди и пояси. Не разбирам защо реши, че предлагам нещо незаконно и т.н.

^ Истината е, че нормите наистина са други. Аз работя предимно за Германия и там земетръс няма... Един от най-големите плюсове да живееш там за мен 
Иначе смятам, че строителната самодейност е била много по-силно развита през социализма отколкото сега, така че ако говорим за къщи извън околовръстното на София, със сигурност бих предпочел ново строителство, освен ако не говорим за вилата на некой по-равен от онова време...

Иначе смятам, че строителната самодейност е била много по-силно развита през социализма отколкото сега, така че ако говорим за къщи извън околовръстното на София, със сигурност бих предпочел ново строителство, освен ако не говорим за вилата на некой по-равен от онова време...
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Няма докато не ги друсне някой ден, тогава ще проима
Моя покрив е както казва Зак, без плоча само на колони, изолация и гипсокартон отдолу. Гледам покрай мене 2-3 къщи построиха на същия принцип, явно е модерно. Ама е с битумни керемиди, предполагам с керамични ще тежи повечко и не знам ще стане ли. За сега оцелява, ама по-добре без земетресения да не му проверяваме устойчивостта
А за строеж...аз бих избрал хибрид на това което обсъждате - къща със стабилна основа и плоча м/у етажите и панелни стени. Хем стабилно, хем енергоефективно, хем по евтино, щото тухлите тежат, ама доста, тоест трябва ти по-дебела плоча и повече колони. Зидането е значително по-трудоемко, измазването им също.

Моя покрив е както казва Зак, без плоча само на колони, изолация и гипсокартон отдолу. Гледам покрай мене 2-3 къщи построиха на същия принцип, явно е модерно. Ама е с битумни керемиди, предполагам с керамични ще тежи повечко и не знам ще стане ли. За сега оцелява, ама по-добре без земетресения да не му проверяваме устойчивостта

Няма нищо нередно в това да нямаш плоча под покрива, просто така осташ без таван. От конструктивна гледна точка плочата отгоре играе по-скоро негативна роля при земетръс, защото слага значително тегло в най-високата част на къщата. Аз също бих си я направил без плоча, по този начин се спестява и доволно количество средства по кофриране, армиране и бетониране... Тухлените стени макар и да оскъпяват строежа за мен са много важни за комфорт и енергоефективност зимата, защото играят акумулираща роля, тоест, нагряват се и отделят топлина, което създава уют при обитаване. Това е и един от основните недостатъци на т.н. сглобяеми къщи. Иначе се изпълняват за няколко месеца от-до.
Последна промяна pampo на 09 Яну 2020, 11:47, променена общо 1 път
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
zAcK написа: ...
Чакай сега, а ти къде прочете, че визирам конкретно теб и те обвинявам в нещо, чак пък да съм те "нахейтил"?
Понеже беше написал, че гледаш Поротерм (а това са кухи керамични блокове) и къщи само от тухли (изцяло зидани), а такива стени не са носещи и с тях земетръсните норми не можеш да покриеш... Та си позволих да ВМЕТНА (без да визирам никого конкретно), че за масивна къща трябва проект. Извинявам се, ако с това съм те засегнал...

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
pampo написа:ухлените стени макар и да оскъпяват строежа за мен са много важни за комфорт и енергоефективност зимата, защото играят акумулираща роля, тоест, нагряват се и отделят топлина, което създава уют при обитаване.
Добре де варианта с плоча и примерно подово не е ли достатъчно да акумулира, трябва ли и стените да напичам?
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
pampo написа:Няма нищо нередно в това да нямаш плоча под покрива, просто така осташ без таван. От конструктивна гледна точка плочата отгоре играе по-скоро негативна роля при земетръс, защото слага значително тегло в най-високата част на къщата.
И аз не смятам покривната плоча за задължителен елемент на конструкцията, Просто тя, наред с описания от Колегата недостатък (излишна маса в горната част на къщата) ти дава и някои предимства:
- използаем таван, който освен склад на ненужни вещи, може да стане уютен мансарден полу-етаж, голяма тераса или зимна градина, мъжка бърлога, детска стая или нещо подобно в перспектива;
- плочата ще играе като хоризонтална шайба, укрепваща горния край на зидовете на последния етаж - положителен ефект при земетръс.
- топлинната инерция (акумулиращият ефект), за който Колегата говори.
- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
Borymeckata написа:- топлинната инерция (акумулиращият ефект), за който Колегата говори.
Това при условия, че отгоре плочата е добре изолирана. Иначе ефектът е обратен и тая плоча смуче толкова топлина, че не е истина. Имаме такава къща и просто плочата под покрива/таване е брутална загуба на енергия. Зимата поема цялото топло от стаята и много успешно го "изхвърля" навън. Лятото поема цялата топлина като се напече/нагрее и много ефективно го акумулира вътре.