Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
Re: Икономическа тема
bum_bum написа:Не мога да намеря как да преместя мненията в темата за книгите. Иначе интересна тема. И аз съм израстнал със същите и някои още. Предполагам и всички от това поколение, които обичат да четат, че то нямаше кой знае какъв голям избор.
На село като видех зор и изчетях всичко по 6 пъти съм чел и ръководство по пчеларство, доклади от незнам кой конгрес на БКПи какво ли още не. После изобщо разбрах, че имало библиотека и се родих.
Давай
Ето я темата за книгите:
viewtopic.php?f=4&t=442653
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
https://fakti.bg/world/1072969-globalno ... morski-pat
Малко по малко ще се наредят нещата..., а племената ще си останат племена!
Малко по малко ще се наредят нещата..., а племената ще си останат племена!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!
Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!
Не само това, ами и започват превоза на петрол по Северния морски път.
Понеше по-рано написах някъде за значението на водата, ето една интересна статия:
Понеше по-рано написах някъде за значението на водата, ето една интересна статия:
Докато вниманието на световните медии остава фиксирано върху цените на въглеводородите и военните сблъсъци за енергийни трасета, източноевропейският и централноазиатският регион се сблъскват с далеч по-екзистенциална криза. Извънредното положение в Молдова поради критичното спадане на нивото на река Днестър и изпразването на язовир Новоднистровск е само локален симптом на глобален процес. Данните на ООН за очакван 40-процентов дефицит на питейна вода до 2040 година показват, че борбата за хидроресурси престава да бъде екологична тема и се превръща във водещ фактор за военни и геополитически пренареждания.
Днестърският възел: Когато сушата се превърне в енергиен блокиращ фактор
Обстоятелството, че Кишинев бе принуден да обяви извънредно положение в електроенергийния и водоснабдителния си сектор, не е просто изолиран епизод от лошо атмосферно лято. По наличните данни, дневният дефицит от 120-130 мегаватчаса в молдовската мрежа се покрива чрез спешни доставки от румънския оператор OPCOM и през украинската отсечка на европейската система ENTSO-E. Същинският проблем обаче не е в кабелите, а във ВЕЦ „Днестър-1“ (с мощност от 700 мегавата), чийто капацитет бе драстично ограничен. Притокът в Новоднистровския язовир – разположен на украинска територия в областите Хмелницка, Виница и Черновици – е спаднал до критичните 30 кубически метра в секунда при изпускане на почти тройно по-голям обем.
Така наречената „стратегическа водна резерва“ на Молдова бе задействана именно заради спадането на водния стълб под средната му критична точка – с пет метра по-ниско спрямо същия период на предходната година. Този каскаден ефект показва пълната зависимост на молдовската инфраструктура от горното течение на Днестър, контролирано от Киев. В условията на военен конфликт и разрушена термична генерация в Украйна, хидроенергийният комплекс на Днестър бе натоварен извън проектните си параметри, което в комбинация със засушаването превърна реката в оголено корито.
Тук излиза на преден план въпросът за координацията между държавите по протежение на транграничните реки. Когато горният съсед използва водния ресурс за компенсиране на собствените си енергийни дефицити, долният съсед бива поставен пред инфраструктурен колапс. Подобни модели не са нови, но прилагането им в Източна Европа показва колко бързо системната нестабилност може да деградира до ресурсен контрол.
Централноазиатският капан и геополитиката на пресъхващите басейни
Паралелно с източноевропейската криза, процесите в Централна Азия придобиват значительно по-тежки структурни измерения. В публичните си изказвания президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев нееднократно акцентира върху пресъхването на Аралско и Каспийско море, цитирайки оценки на експерти от ООН, според които до 2040 година глобалното търсене на питейна вода ще надхвърли наличните ресурси с цели 40 процента.
В Централна Азия проблемът не се изчерпва с климатичните колебания. Изграждането на мащабни хидротехнически съоръжения в горните течения на реките Амударя и Сърдаря от страна на Таджикистан и Киргизстан създава постоянно напрежение с низинните държави Узбекистан, Казахстан и Туркменистан. Допълнителен критичен фактор е строителството на канала „Кош Тепа“ в Афганистан, който по оценки на хидролози ще отклонява до 20% от оттока на Амударя. Това на практика ще лиши земеделските региони на Узбекистан и Туркменистан от жизненоважен дебит, без да съществува каквато и да е правна рамка за регулиране на процеса с правителството в Кабул.
Разчетите показват, че без преструктуриране на иригационните системи и без сключване на задължителни трангранични споразумения, Централна Азия е изправена пред масова миграция, породена не от военни действия, а от пълна липса на вода за битови и селскостопански нужди.
Хидрополитика с оръжие в ръка: От Голанските възвишения до Сахара
Историята на съвременните военни конфликти показва, че контролът върху водните басейни често е истинската, макар и премълчавана причина за геополитически сблъсъци. Спорът между Израел и Сирия за Голанските възвишения традиционно се представя през призмата на сигурността и стратегическата височина. Според редица хидрогеоложки проучвания обаче, регионът осигурява около една трета от цялото водоснабдяване на Израел чрез подпочвените извори и притоците към река Йордан и езерото Кинерет (Галилейско море). Шестдневната война от 1967 година бе пряко прелюдирана от сирийските опити да отклонят течението на реките Баниас и Хасбани – ход, който бе разгледан в Тел Авив като прек casus belli.
Още по-показателен е примерът с Либия. Проектът „Великата подземна река“ (Great Man-Made River), иницииран от Муамар Кадафи, бе разработен за изпомпване на артезианска вода от Нубийския пясъчников водоносен хоризонт под Сахара. С над 1500 сондажа с дълбочина над 500 метра и мрежа от подземни тръбопроводи с дължина над 4000 километра, системата доставяше до 6,5 милиона кубически метра вода дневно до крайбрежните градове Триполи, Бенгази и Сирт.
По време на военната интервенция през 2011 г. въздушните удари нанесеха тежки щети върху ключови възли от водната инфраструктура, включително върху завода за производство на бетонни тръби в Ел Брега. Официалната версия за присъствието на военни складове в обекта така и не получи окончателно независимо потвърждение, но последиците бяха категорични: селскостопанският сектор на Либия претърпя пълна деградация, а страната от практически независима по отношение на водните ресурси бе хвърлена в трайна хуманитарна и инфраструктурна деструкция.
Южна Европа и илюзията за водно изобилие
Позицията, че проблемът с дефицита на питейна вода засяга единствено развиващите се страни или аридните зони, се оборва от данните на Европейската обсерватория за сушите (EDO). Прогнозите за периода до 2040 г. показват, че страни от Южна Европа като Испания, Италия, Португалия и Гърция ще навлязат в зона на постоянен воден стрес.
В Испания например обемът на изкуствените резервоари в басейните на реките Гуадалкивир и Сегура спада под 30% от капацитета си през летните месеци, което води до директно ограничаване на водата за промишлеността и аграрния сектор. В Италия басейнът на река По – индустриалното и земеделско сърце на страната – зачестява с епизоди на солена интрузия (навлизане на морска вода в коритото на реката), което унищожава подпочвените сладководни запаси.
Изчерпването на близо 60% от световните възобновяеми водни източници, посочвано в докладите на ООН, означава, че икономическият модел, базиран на евтина и неограничена вода, е изчерпан. Търговията с права върху вода, която вече функционира на борсите в САЩ (чрез индекси като Nasdaq Veles California Water Index), е ясен индикатор за това как жизненоважният ресурс се превръща в пазарна стока с висока волатилност.
Конфликтите на бъдещето няма да се водят за заграбване на петролни кладенци, които могат да бъдат заменени от алтернативни енергоносители или ядрена генерация. Липсата на питейна вода не подлежи на технологична замяна в биологичен мащаб. Загубата на една трета от водния ресурс води до директен физиологичен колапс на населението и спиране на всякаква стопанска дейност – факти, които поставят водната сигурност на първо място в списъка с национални приоритети на всяка суверенна държава.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Takeaway и те си тръгват от България
Правителството има много силен старт, няма спор.
Правителството има много силен старт, няма спор.Re: Икономическа тема
Не съм фен на сегашното правителство, но не виждам какво общо има то с това напускане?
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
От една страна никое няма общо. От друга страна... големи компании напускат през няколко седмици. Очевидно компаниите не виждат страната ни като перспективна, щом сме първи да режат. Takeaway, Bosch, Qatar Airways. И някоя пропускам 

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Колега, когато разни големи компании започнат да виждат червени флагове и да се изнасят, това си е червен флаг и за мен. Иначе нито съм фен на тези, нито съм ги ползвал, гледам летят и тук все с едни колелета масово, все едно ги гони дявола и онзи ден едно келеме такова прелетя тротоара и кръстовището пак през тротоара...идеално, че нямаше някое тичащо дете зад ъгъла, лично аз бих му огънал каплите на осморка ако се случи с мен или близък.
https://youtu.be/AjVBAm09Akg?is=0PfTfDGSWCRpIW93
Едно интересно видео защо стоим бедни, една от причините, но според мен е водеща що се касае до моментите когато стартираш живота си и имаш ниски до средни доходи, живеейки месец за месец. Дори да стигнеш до високи, ако така я караш без да промениш нещо, шанса да пропаднеш в даден момент е огромен, понеже живеейки по този начин само увеличаваш левъриджа, лежейки на кълката, че вадиш повече.
https://youtu.be/AjVBAm09Akg?is=0PfTfDGSWCRpIW93
Едно интересно видео защо стоим бедни, една от причините, но според мен е водеща що се касае до моментите когато стартираш живота си и имаш ниски до средни доходи, живеейки месец за месец. Дори да стигнеш до високи, ако така я караш без да промениш нещо, шанса да пропаднеш в даден момент е огромен, понеже живеейки по този начин само увеличаваш левъриджа, лежейки на кълката, че вадиш повече.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: LCI2
B48B20А
При Тakeaway българските меринджеи нещо покрадвали от фирмата, та накрая се разпърдяла работата и холандците ги приключват. А и бяха силни докато нямаха конкуренция, после се появи FoodPanda/Глово, напоследък Болт и Волт. А Убер ще купуват Глово.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Икономическа тема
За мен е повече от ясно, защо всички тръгват и ще си тръгват. И това не е от тази година, просто сега се засили.
1. Цените, доходи и заплатите се увеличиха фрапиращо много за последните 15 години. В Европа никъде няма такова чудо!
Вече не сме евтини, дори не сме изгодни, а всяка година се помпи яко инфлация с вдигане на милиционерска и минимална заплати, прагове и т.н. И това не спира.
2. Все по-малко хора има в страната и за нещо малко по-специфично няма намираме на човек, без значение от заплатата.
Почти всичко се крепи на схеми, усвояване на пари, затова и процъфтяваха строежите, които от своя стена генерирали 1/3 от общите доходи.
Ама знаем, че 35-40% са празни, демке след 5 год ще станат 50% и т.н.
Всичко е колос на глинени крака и ще огромно отрезвяване в близките годинки.
Е защо да седят тогава външните фирми, защото сме много красиви ли? Хващат си пътя, както са го хванали от техните си страни за да дойдат тук преди 15-20+ год.
Сега се повтаря, но ние сме губещите.
1. Цените, доходи и заплатите се увеличиха фрапиращо много за последните 15 години. В Европа никъде няма такова чудо!
Вече не сме евтини, дори не сме изгодни, а всяка година се помпи яко инфлация с вдигане на милиционерска и минимална заплати, прагове и т.н. И това не спира.
2. Все по-малко хора има в страната и за нещо малко по-специфично няма намираме на човек, без значение от заплатата.
Почти всичко се крепи на схеми, усвояване на пари, затова и процъфтяваха строежите, които от своя стена генерирали 1/3 от общите доходи.
Ама знаем, че 35-40% са празни, демке след 5 год ще станат 50% и т.н.
Всичко е колос на глинени крака и ще огромно отрезвяване в близките годинки.
Е защо да седят тогава външните фирми, защото сме много красиви ли? Хващат си пътя, както са го хванали от техните си страни за да дойдат тук преди 15-20+ год.
Сега се повтаря, но ние сме губещите.
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: LCI2
B48B20А
От 20 години просперирВаме в ЕС, а още разчитаме на чуждестранни фирми да дойдат ни осигурят работа

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
TNT написа:От една страна никое няма общо. От друга страна... големи компании напускат през няколко седмици. Очевидно компаниите не виждат страната ни като перспективна, щом сме първи да режат. Takeaway, Bosch, Qatar Airways. И някоя пропускам
Точно за Takeaway/Qatar Airways няма да жалея - чужди фирми в сферата на услугите, които си изнасят печалбата извън страната. За Бош е неприятно, но също не намирам нищо общо с това правителство. Това са процеси, които не се решават от днес за утре

Ето цитат на TNT-то от имотната тема
Кой ще инвестига някъде, където цени и наеми надминават местните такива?
TNT написа:https://www.dnes.bg/a/3-biznes/731108-sofiya-izprevari-atina-madrid-i-oshte-16-evropeyski-stolitsi?fbclid=IwcGRvZgVleHRuA2FlbQIxMABicmlkETE2Mk5xRjZDb1Izamdac1Vuc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHj6tVllfWPDWLFtKB1kgkFogkCfQpT3JgTHjPolH1amKq76gYINUOw7ROUWC_aem_mV_GX-W8J4qIwp7Dzg9TRQСофия изпревари Атина, Мадрид и още 16 европейски столици
Направо може и тука да се види , по-ясна е табличката - https://www.globalpropertyguide.com/mos ... ive-cities
Кой ще инвестига някъде, където цени и наеми надминават местните такива?
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
България забогатя с превалутирането в евро , не забравяйте че вече не коментирате някаква си бананова развиваща икономика от третия свят .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
Ми гледай го Енигмата, какви ги върши 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 330d Individual, JGC, MT-09
- Мечтае да кара: Mustang GT
Някой може ли да познае цена за покупка+монтаж на три обикновени FULL HD камери за видеонаблюдение с 300м УТП кабел в цената и 100км пътни на монтажиста в двете посоки общо? Става дума за фирма, с която се работи от години и преди е давала разумни цени. Монтажа ще се извърши на стълбове за уличното осветление.