Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от b_u_b_o » 13 Сеп 2023, 21:44

Не беше конкретно към теб, просто твоя пост ме подсети, че скоро си го мислех.

А това с липсата на време и тн ми е ясно, че е голям проблем пори повечето хора. На мен лично много ми помогна фастинга. Научаваш тялото и волята, че глада не е нещо страшно и не е нужно да ядеш веднага като поогладнееш нито по 100 пъти на ден. Нямам никакъв проблем и 24 часа да не ям даже често го правя. Това ми помага, да изчакам когато има какво свястно да ям, а не да ям каквото има когато огладнея.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 23 Окт 2023, 13:36

bum_bum написа:Някой ще каже "ми няма да ям сирене и кашкавал". Но с абсолютно същото същото качество е и всеки останал масов продукт на пазара. На практика няма нищо, ама нищо в масовия магазин, което да можеш да ядеш или пиеш с чиста съвест, че ядеш нещо което ако не е здравословно, то поне не е крайно вредно. И яйца и месо и мляко и всичко що е в пликче или кутийка е с аналогично качество.

Отдавна като ви чета от какво се оплаквате и съм се сетил да ви дам една идея, която би подхождала на нещата, които искате от живота. И на теб, и на още няколко човека във форума, които държат на добрата храна. Със сигурност и на вас ви е минавало през главата, но аз поне мога да споделя опит от първа ръка.

Като се оплаквате от лошата храна в магазините, лошия въздух в града, скъпите имоти, липсата на места за паркиране, замисляли ли сте се в един момент например като се пенсионирате или ако имате някакъв доход без да ходите на работа, дали от крипто, трейдинг, рентиерство или хоум офис бачкане, замисляли ли сте се да се преместите да живеете на село?

Един 2-3 декара двор с къща и партида е между 5к и 20к лв. Къщата можеш да си я ремонтираш или да я бутнеш и да си вдигнеш каквато искаш. Вместо bulgarian bag във фитнеса, почваш да мяташ бали слама и чували със зърно и почваш да си гледаш кокошчици и кози или овце. И трите се гледат лесно. Кокошките искат само малко пясък, креда и мляна царевица+жито и да им отваряш сутрин и да им затваряш вечер курника, а и да им събираш яйцата. :lol: Козичките искат само сол и доене 2-3 пъти на ден. Ограждаш им някое място с трева и храсти и ги оставяш пуснати цял ден да си пасат. Доиш истинско мляко и си правиш от него кашкавал или сирене, а от суроватката можеш да гледаш и бонус - прасенце за коледа.
От близкия земеделски производител можеш да си купуваш зърно за храна на животните - около 50 стотинки килограма е царевицата в момента, балите зависи от размера и съдържанието, но пак не са скъпи.
Дядо ми, лека му пръст, си беше затворил цикъла на производството - и зърното сам си го гледаше, балите също сам си ги правеше...
Аз си имам и лозе в двора за хубаво вино, имам си и приятел наблизо, който гледа селектирани телета за месо и продава жестоко телешко за 15лв/кг, който иска може и някакви зеленчуци да си гледа на двора и т.н...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 23 Окт 2023, 14:17

Да гледаш животни с промишлен фураж обезмисля всички усилия, но да, мислили сме да си произведжаме сами, някои го и правят частично.
Never mistake motion for action...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 23 Окт 2023, 14:29

Leon написа:Да гледаш животни с промишлен фураж обезмисля всички усилия...

Това е интересен въпрос, ще питам един приятел агроном как седят нещата в момента, но аз без да съм агроном съм >90% сигурен конкретно за царевицата, че сега първо не можеш да намериш "чисто" зърно за семе, което да не е обработвано и да не е ГМО, а дори и да намериш, шанса да никне, да порасне и да роди без да се пръска, е минимален. Особено с извратения климат в последните години и хилядите вредители.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 23 Окт 2023, 14:55

Има го тоя вариант с къщата и кокошките, но за съжаления безграничната ми тъпотия и недалновидност го отдалечиха твърде далеч в бъдещето :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Окт 2023, 15:31

ГМО царевицата е незаконна (за отглеждане) в повечето страни в ЕС, вкл. и Бг. А освен нея практически няма друго ГМО на което може да се натъкнеш и да искаш (памук и картофи изчерпват списъка общо взето).
Покрай цялата история с ГМО има огромна психоза, която раздува нещата тотално извън мащабите на това, което е.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 23 Окт 2023, 16:58

И като е незаконна няма ГМО царевица в България или? :dunno: :clap: :wave: :mhihi:

Изображение

dhtj написа:От близкия земеделски производител можеш да си купуваш зърно за храна на животните...

Там е работата, че аз неща да ям прасе, крава, коза или овца, която е яла зърно. Не това е храната за тия животни ;)

Живял съм на село и съм виждал кое как се гледа иначе.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 23 Окт 2023, 17:12

Има, но не по начина, който си мислиш. Забранена е за отглеждане само.
Няма такъв луд, дето ще си сложи главата в торбата да ти продаде такива семена... Особено 5 семена на някой Ганьо за домашната му градина.
Просто се бърка ГМО с култивация.

п.с.
5 години по-късно си открил меме генераторите, а уж се пишеш за много напредничав :winky:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 23 Окт 2023, 17:20

Блажени са вярващите

https://www.agrolink.org/bg/gennetichno ... v-bulgaria

Ей тук се говори и за взимани проби. Но като знаем как са взимани пробите на митницата след не толкова отдавнашния скандал с лабораторията там и как ни един сигнал към институциите за съдържание на нетипични съставки в храни не получава внимание щом производителя е определена фирма лесно може да се сетим и колко строг е контрола върху ГМ култури.

https://focalpointbg.com/images/stories/7-konf/04.pdf

Вероятно дори ти си гледал разследването дали се ползва ДДТ и отговора на институцията, която го контролира- посетихме на място и не открихме празни опаковки от препарата, значи такъв не се използва :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 23 Окт 2023, 17:23

Говори се за преди забраната (и дори преди ЕС), когато можеше да си внесеш каквото си искаш. Във втория ти линк пише за храни, аз говоря за отглеждане, не били компютри ми компоти.
И пак, такива семена, Ганьо не може да си купи за домашната градина, не само в Бг, а никъде по света.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 23 Окт 2023, 17:35

Честно казано ми е все тая, щото нито мамули ям, нито картофи, нито соя или пък продукти в които се влагат такива или животни, които са хранени с това.

Имам някаква бегла предства от закона и наредбите в ЕС за ГМО, но точно в България силно се съмнявам някой от големите производители да им отдава сериозно значение и да се съобразява с тях. Че да си купиш една шепа зърно за да си насееш е ясно, че няма как нито тук, нито в ЕС, нито дори в САЩ ако не се лъжа.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 23 Окт 2023, 18:39

dhtj написа: И трите се гледат лесно.

Кокошките да, обаче овце и кози се гледат лесно само отстрани през оградата :mhihi:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 23 Окт 2023, 19:06

Козите, както и овцете, едва ли ще се гледат само в оградената площ с храсти и трева... Иска си обикаляне!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 23 Окт 2023, 19:12

Козичката става и да я вържеш и да си пасе, но уфсата си иска обикаляне.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 23 Окт 2023, 19:24

Денят на селянина с кокошки кози овце почва към 5 сутринта . Цялата тая гад иска хранене поене чистене доене и цялата клизма в пълен обем всеки божи ден . Не знам как си мислите че ще отглеждате 50 кокошки 2-3 козички 10 овце 2 прасенца и т.н просто така , между другото ??!! Това си е цяла ферма и иска работа , условия , фуражи , инвентар и още 100 неща дето изобщо не сте ги виждали на картинка даже .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата