България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от TNT » 15 Авг 2024, 10:32

TheDriver написа:Не знам защо сега се правят драми за това нещо. По Тракия винаги е било така в пикови моменти. :dunno: Аз лично някаква сериозна разлика спрямо миналата година не намирам.

Нищо общо няма с преди 10 години примерно. И с преди 5. Много повече трафик има сега. 1-2 години пандемия и по-малък трафик покрай нея "прикриха" проблема. От година на година няма как да се усети.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 15 Авг 2024, 10:34

Около Пловдив до отбиването към Турция винаги е било доста мизерно, но там трафика е май и най-тежък.
Другият мизерен участък е 10на км? преди тунела и така до София.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 15 Авг 2024, 17:23

Наскоро направих едно София-Пловдив в най-натовареното време в петък следобед и си беше съвсем ок, нямаше драми, всички си се прибираха ако ги настигаш и така. Е не може да се правиш на Бойко Борисов с къси-дълги и да не натискаш спирачка, карайки с 200, но като цяло беше ок. Неделя вечер след морето в посока София не знам как е...
Като цяло хората имат много нереалистични очаквания за живота според мен...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 15 Авг 2024, 18:11

pampo написа:Наскоро направих едно София-Пловдив в най-натовареното време в петък следобед и си беше съвсем ок, нямаше драми, всички си се прибираха ако ги настигаш и така. Е не може да се правиш на Бойко Борисов с къси-дълги и да не натискаш спирачка, карайки с 200, но като цяло беше ок. Неделя вечер след морето в посока София не знам как е...
Като цяло хората имат много нереалистични очаквания за живота според мен...

Моето мнение е абсолютно същото. При това пътувам относително често в участъка София-Пазарджик - сутрин посока София, вечер посока Пловдив.
Не знам какви очаквания има. :dunno: Като има много трафик винаги мнозинството е в лява лента. Който очаква нещо друго трябва да си свери часовника.
Аз също до една гъстота на трафика в лява лента се прибирам след изпреварване, след което спирам да го правя, с което допринасям за проблема.....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 15 Авг 2024, 18:31

Моят коментар беше единствено за качеството на настилката.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 15 Авг 2024, 21:14

pampo написа:Според мен забавянето идва не от бавно каране, а от плътно натоварената лента. Само леко спиране, за да се включи някой води до забавяне няколко километра назад.
Това си е патова ситуация според мен. Нищо няма да се промени, докато средната лента не стане адекватно подсилена, за да не изглежда като разорана нива. Сега като мина, имам чувството, че ще ми се разпадне колата.
Преди поне средната беше за каране със 100, лявата - 160. Тогава пак избирах лявата. Сега средната е толкова зле, че никой не кара в нея...

вдясно не карам освен, ако не е с е36цата, ама там топ спийда ограничава нещата доста :mhihi: :mhihi: :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Авг 2024, 13:29

https://autobild.bg/%D0%BF%D1%8A%D1%82% ... %B8%D0%B7/
Когато вземат нови Шкоди нищо не викате ей. :mhihi:
Обаче тук цената веднага е упомената, ама за БМВ-тата мълчаха ли мълчаха. Чак оная кука на клипа сила и въртя, сервизното обслужване влизало, фирмена тайна било, не знам си какво още било поръчали и БМВ им ги дало на най-добри условия. :ok: Цифром обаче рече корец.

Някаква пияна кляфка снощи в Асеновград обърнала линейка на светофар. 0.8 промила, линейката на червено, тя на зелено. Чудно ми е сега съвина ще има ли след като линейката беше с двата крака вътре ако тая не беше пила, но в това положение...не знам.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 17 Авг 2024, 22:44

Линейката е с предимство, била е с пусната сигнализация. Нищо неясно няма - и без да имаше алкохол намесен лелята си е виновна.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 18 Авг 2024, 8:30

И кой ти каза, че е с предимство при ПТП? :shock: Това, че битува някаква максима как пуска някакъв идиот бурканите и може да минава както си поиска навсякъде съвсем не значи, че е с предимство. По закон си длъжен да му осигуриш предимство на някакъв с пожарна, полиция и т.н. но това не значи, че при всички ситуации си способен да го видиш, чуеш и пропуснеш. Тия, които карат такива коли са длъжни да се съобразяват като минават през кръстовища и да минат безопасно на първо място. Не може щото си с лампи да се засилиш и да разчиташ, че всеки ще те види. Не една и две патрулки изгоряха така щото минават на червено, някой не ги видял като си карал на зелено и станало ПТП. Пишат акт на патрулката и готово. Пак казвам, не веднъж е ставало и съм го видял, пък нека в правилника пише, че си длъжен да я пропуснеш.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 18 Авг 2024, 9:42

Маверик стига еквилибристики ,тва са коли със специален режим на движение -звукова и светлинна сигнализация ,ако водача е внимателен и шофира с ограничение няма начин да не види или чуе подобен автомобил .В закона ясно е описано какво трябва да се направи от останалите участници .Единствените които злоупотребяват с тези коли са НСО .На куките даже им е забранено да пускат сирените след 22 часа ,да не стресират хората ....работят само с лампи -което е абсурдно нощем но тва е положението.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 18 Авг 2024, 10:46

Има места на които няма как да видиш такава кола, за чуването може да го объркаш. Изобщо не става дума за конкретния случай с тая пияната, а по принцип. Водачът на линейката може да не се съобразява със светлинни сигнали, маркировки и знаци, но това не значи, че може да минава като влак на спуснати бариери. Значи ли, че утре някой взема една линейка, засилва се с нея през кръстовищата и който не го види по някаква причина е виновен ако си минава чинно на зелено или по път с предимство? Аз като го пиша това нещо значи съм го проверил 45 пъти. Знам за случаите с актовете на полицейски коли, имам 4-5 човека колеги каращи линейки и съм ги питал, питал съм полицаи и ти казвам, че 100%-та ако ти минаваш на зелено, а специалния режим на червено, то ти не си виновен по презумпция, а предстои доказване с колко е карала тая линейка, съобразила ли се е с това, че влиза на червено, твоя ъгъл на светофара какъв е бил и една камара неща, които в масовия случай са в твоя полза и го отнася несъобразилия се водач на автомобила със специален режим на движение.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 18 Авг 2024, 11:17

Драмата е ,че много малко линейки са реанимобили ....т.е. оборудвани с модерна техника в портативен вид каквато има в шоковите зали .Тези хора доста често карат на ръба на риска за собствения си живот ,за да спасят нечий друг .При тежки случаи на инсулт,инфаркт ,катастрофи минутите са от значение.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 20 Авг 2024, 13:27

"Специалистите" правещи разширението на бул. В.Априлов до края на града в Пловдив, осъзнаха, че направените колела на кръговите кръстовища по трасето действат супер 'затапващо' на нормалното придвижване по него! Нещо от рода на 3 ленти 'вливащи' се в 1,5 :mhihi: :mhihi: :mhihi: ... Сега намаляват диаметъра им с павета, за да стане нещо от рода на 3 ленти, 'вливащи' се в 2 ленти, по подобие на 'милионерското' колело с шадраван на Водната палата на другия престъпник в Пловдив И.Тотев ! Тези хора са за затвора за безобразно харчене на народната пара!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 20 Авг 2024, 14:08

Как беше, Маверик? Полицаите в България бяха топ примерни :?:
Как отиваш на работа в полицията с 2.5 промила и си караш патрулка? :dunno:

https://www.dnes.bg/temida/2024/08/20/piiano-chenge-katastrofira-s-patrulkata.617529

Пиян полицай от Хаджидимово катастрофира с патрулката по време на работа.
Пътният инцидент е станал в понеделник преди обед в района на ГКПП-Илинден.
Служебният автомобил, управляван от младши полицейски инспектор, се забил в кола с румънска регистрация.
На място са пристигнали полицаи от РУ-Гоце Делчев, които тествали колегата си на дрегер. Той отчел 2,49 промила алкохол.
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 20 Авг 2024, 14:35

Във всяко стадо има мърша. Едно време не ги хващаха, ама сега няма мърдане рано или късно. Още боклуци има, но намалят.
А тука на подбалканския се пречука един моторист миналия ден:
https://www.focus-news.net/novini/regio ... uk-2232255

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата