България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Потребител
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от St.Trinity » 23 Авг 2024, 19:17

@Top Gun Maverick
https://zamunda.net/banan?id=640696&hit=1&t=movie
https://www.swisstransfer.com/d/473fe3f ... 34025ca2ee
Файлът има вградени английски субтитри.
:!: This link will expire on 9/22/2024 at 18:55

@b_u_b_o
Аз написах единствено че реакцията на бащата е нормална и първосигнална, и я определих като адекватна. Доколкото ми е известно и следя случая въпреки първоначалния си гняв, бащата не е наранил никой човек физически, а просто иска справедливост и възмездие. Филма цели да покаже тъкмо обратното, да не ставаш заложник на низки страсти, и да не действаш според инстинктите си. Също така написах, че не оправдавам агресията и законите на джунглата. След гледането на филма ако не се стигне до това заключение,
Spunky написа:Като се осъзнаете повечето след някое друго поколение, че не сте главния герой на филма, а сме заедно в играта, може и да има нормално общество.
значи нещата не вървят на добре, затова и написах че за мен няма значение кой с каква кола е.

@steeN
Опитах се да разбера информацията на графиката за какъв период от време е, но не успях. Доколкото познавам териториите на различните държави, ми прави впечатление че Испания се ползва доста по-добър "кредит на обществено доверие" от България. Неслучайно уточних, че филма е испанско / аржентински, както и режисьорът е испанец, т.е. мисълта ми беше че с нищо (ние българите) не сме по-специални, и този проблем го има и другаде.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 23 Авг 2024, 21:22

Как ще тегля от Замунда, да не съм в първото десетилетие на хилядолетието, че и само с английски субове, но с испанско аудио. Ето ти филма с БГ субтитри онлайн:
https://filmizip.com/filmi/1931-wild-tales.html
Вече гледам. Ще ги карам подред, леко има нотки на Тарантино, жената още като видя целия трейлър и пита кой е режисьора и избяга защото бил или той или някой правещ подобен филм. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Авг 2024, 21:43

St.Trinity написа:...

Между другото, анархията в Аржентина е много подобна на това, което е тук при нас.
Аз мисля, че добре разбираш какво ти казвам - не, не е навсякъде по света така.
Безсмислено да продължавам нататък.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 23 Авг 2024, 23:28

Абе, това голям филм се оказа, нищо чудно, че в имдб има 8.1. :mhihi: С булката накрая беше култово.
А сцената със селянина и боя на пътя беше много показателна сцена и подходяща за тази тема.
Също другата с Е60-ката в която разглезен син блъска и убива жена на пътя след което бяга. После ние сме измислили всичко лошо на пътя и само в БГ могат да станат такива неща.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 24 Авг 2024, 9:23

Темата с колите в Аржентина е болна тема ...Сещам се за един друг филм дето някакъв доктор му писна да му разбиват колата и я направи като капан със бронирани стъкла и да се заключва дистанционно . Като влезе вътре крадеца и го заключи вътре после му гледаше сеира докато умира няколко дена . Така че не виждам нищо подобно с това в БГ , единственото подобно е че държавата се прави на улава и тука и там .
Последна промяна Jordana на 24 Авг 2024, 9:46, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 24 Авг 2024, 9:36

Та вчера пътувам Пловдив- Бургас вечерта.
Магистралата беше пълна с хора (идиоти) , които смятаха, че са някакви господари.
Уникалното е, ако мога така да се изразя , че въпросните "господари" започваха да присветват неистово (явно, както сме говорили и в други теми, разбрали са , че таковат жена му и бързат) още на огромно разстояние.
Аз винаги се движа в дясна лента и когато отминавам, винаги гледам, дали има някой зад мен.
Та гледам, че едвам се виждат фарове в далечината (около 21.30 часа) , пускам мигач и почвам да отминавам (135-140 км/ч по гпс), и вече отминавам и в далечината почва някакъв да присветва , ама на умиране.
Никога не се впечатлявам от такива идиоти, отминавам и вече се прибирам и онзи е на около 300 метра зад мен , ама не спира да премигва, все едно аз му таковам жената , а той иска да спра да го правя.
Този беше някаква майна с порше и номер 9111 ....
Следващият нелеп герой беше пак някаква майна с Е46.
И той явно си е сложил някакви очила, дето гледа километри на пред, и той барабар Петко с мъжете и той свети като олигоелемент от поне 2-3 километра зад мен.
Защо бре "колега", на какъв се правиш (ако четеш форума) с тая вехта коруба?
Просто, както казва Зак, пълно е с олигофрени безпишковци в тая държава.
Та комплексарска работа (безпишковци), защото когато съм на същата тази магистрала с голяма черна кола, никой не мига, не бърза да ми покаже колко му е голяма пишчицата.
Карат си спокойно и си чакат реда!

Потребител
Аватар
Кара: TOYOTA

Мнение от Двигателист » 24 Авг 2024, 10:37

Е.Димитров написа:.............
Та комплексарска работа (безпишковци), защото когато съм на същата тази магистрала с голяма черна кола, никой не мига, не бърза да ми покаже колко му е голяма пишчицата.

Винаги ми е бил много интересен този психологически феномен. Пример – един приятел има две коли. Марки и модели няма да споменавам. С едната винаги има засичане, светкане, ръкомахане (от нарушителя) и какви ли не простотии... С другата – присветването е рядкост, изчакват, не притискат, току се извини някой, че го е засякъл, че и без предимство ще му дадат път... А той е доста толерантен на пътя и кара много спокойно. И двете коли си ги кара по един и същи начин, но отношението към него на пътя е диаметрално противоположно.
Форумните социални антрополози и психолози да го обяснят, че за мен си е доста циклофренично.
Лудия.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 24 Авг 2024, 17:28

Обяснявали сме го доста хора много пъти. При мен беше същото с таксито и някаква там хубава кола, при жената когато беше с дръгливо Пежо и хубава кола също, сега като е със Зафира като моята на мен ми светкат, на нея не защото аз съм жълт.
Най-много обаче едно време с М6-цата беше огромната разлика. То спирания ли не бяха, то и се хилеха, радваха, път даваха, някакъв чак я беше запомнил и като я беше видял с Пежото обаче злобаря, подметнал нещо през прозореца взели ли и най-накрая колата. Един вид... нали. :mhihi: Злобен комплексар как иначе да си обясни нещо хубава жена да кара хубава кола.

С две думи има огромна форумна мъдрост за този феномен в БГ - в България с предимство е по-черния джип. :mhihi:
Убеден съм, че всички имате по няколко коли и се случва да карате някоя невзрачна колица и сте забелязали как с едната искат да ви смажат на пътя, а с другата си карате в масовите случаи. Има само няколко човека тука на които никой, по никакъв повод не им е светил, свирил и т.н. защото даже за заядливците те винаги карат по правилата. :mhihi: Но повечето тука не сме съвършени шофьори и сме виждали какви ли не забележки към нас.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 24 Авг 2024, 17:39

Е.Димитров написа:Та вчера пътувам Пловдив- Бургас вечерта.
Магистралата беше пълна с хора (идиоти) , които смятаха, че са някакви господари.
Уникалното е, ако мога така да се изразя , че въпросните "господари" започваха да присветват неистово (явно, както сме говорили и в други теми, разбрали са , че таковат жена му и бързат) още на огромно разстояние.
Аз винаги се движа в дясна лента и когато отминавам, винаги гледам, дали има някой зад мен.
Та гледам, че едвам се виждат фарове в далечината (около 21.30 часа) , пускам мигач и почвам да отминавам (135-140 км/ч по гпс), и вече отминавам и в далечината почва някакъв да присветва , ама на умиране.
Никога не се впечатлявам от такива идиоти, отминавам и вече се прибирам и онзи е на около 300 метра зад мен , ама не спира да премигва, все едно аз му таковам жената , а той иска да спра да го правя.
Този беше някаква майна с порше и номер 9111 ....
Следващият нелеп герой беше пак някаква майна с Е46.
И той явно си е сложил някакви очила, дето гледа километри на пред, и той барабар Петко с мъжете и той свети като олигоелемент от поне 2-3 километра зад мен.
Защо бре "колега", на какъв се правиш (ако четеш форума) с тая вехта коруба?
Просто, както казва Зак, пълно е с олигофрени безпишковци в тая държава.

Ми нормално, аз видях снимка с 314 по километраж на един такъв, дет светел на всички и има газ до дъно и тук там някоя спирачка за заради такива като теб и мен де.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 24 Авг 2024, 17:43

steeN написа:
St.Trinity написа:...

Между другото, анархията в Аржентина е много подобна на това, което е тук при нас.
Аз мисля, че добре разбираш какво ти казвам - не, не е навсякъде по света така.
Безсмислено да продължавам нататък.

Ако говорим за каране точно, не знам каква анархия има там, съвсем нормално, със сигурност по-добре от тук.
Тук като цяло няма супер много изцепки-има много по-зле от нас. Просто тук хората са много нежни и ли по-скоро едва ли не чакат някой да ги погледне или не тръгне на секундата или нещо от сорта и се търси веднага заяждане да се покаже кой кой е, но не не само със свирене, както е в много страни.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 24 Авг 2024, 17:55

Твоите преценки сме коментирали многократно, че са доста далече от реалността. :lol: По-зле от нас са само някакви буквално бананови държави като Аржентина, където по улицата те гонят чейнчаджии да купуват долари и т.н.
Последна промяна steeN на 24 Авг 2024, 17:59, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 24 Авг 2024, 17:58

Кои сте вие г-н Закон? :help: :bowdown:

Не знам и кои са банановите държави, разходи се с гугъл мапс в тях и в нашата и пак коментирай. Ясно е, че останалото само си го чувал или виждал по телевизора.
Точно това става и на пътя, мислим се за най най, все другите не могат, не знаят и т.н.

Изхвърляне и избиване на комплекси и не на последно място изливане на таена злоба е присъщо за територията, как пък в банановите подобно нещо няма?
Дори нормални на вид хора тук, като са в колата се променят до неузнаваемост и са като бомба с тиктакащ детонатор, само чакат някой да каже нещо или да направи да палнат.

Дори на места където реално не се спазват никакви правила, не се стига до подобни неща.. по-скоро е малко тъжно ми се струва.

Как и защо никъде никой не ме е засичал нарочно, камо ли да слиза от кола, както ден през ден чувам или виждам тук?

И малко факти, какво мислят за нас примерно испанците и това е извадка от форум като тукашния, само, че не е за автомобили. Пуснете си го през гугъл, но само забележете с какви страни ни сравняват..има много мнение, но общо взето са в подобен дух

Sin duda el pero país del mundo para conducir es India, ahí ni se me ocurre conducir, es una locura total y los atascos de horas no hay ni quien los entienda, En Nepal parece que les dan el carne a dementes, autobuses viejisimos adelantando sin tener fuerza para ello cuesta arriba, mientras viene otro autobus de frente, así se ven tantos vehiculos en los fondos de los barrancos, después Bulgaria, incluso si vas despacio intentan echarte de la carretera, los camiones enormes adelantan en línea continua y se te pegan a la parte trasera atemorizandote.

Los conductores merecen un episodio aparte. Antes de ir ya habíamos leído en algún blog sobre el carácter kamikaze de los conductores búlgaros y estas dudas fueron confirmadas al viajar por el país durante 12 días. Atención 100% a la carretera porque puede pasar cualquier imprevisto, una de las cosas que más miedo me daba era que en las curvas de doble sentido ellos las trazan por la mitad, es decir, que de repente en una curva cerrada ves que un coche viene hacia ti de frente por sorpresa Perdí la cuenta de las veces que me santigüé jaja.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 24 Авг 2024, 18:19

Бил съм там и няма нужда да разчитам на абсурдните ти заключения :) Страхотна храна, приятни хора... но иначе мизерия и навсякъде с изключение на кварталите на богатите, които между другото по-добре са ги изолирали, тука всичко е омешано в едно.
Малко им съчувствам щото се връзват на същите идиотски обещания от политиците си като хората тук отново и отново. Страната е безкрайно богата на ресурси и природа, но изкл. примитивна.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 24 Авг 2024, 19:42

От южноамериканските държави май само Уругвай може да мине за цивилизована…
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 24 Авг 2024, 21:08

Аржентина, Уругвай и Южна Бразилия е много подобно, само в Уругвай е доста по-скъпо. Чили е със сигурност най-нормалната държава там.

alekangg написа:Дори на места където реално не се спазват никакви правила, не се стига до подобни неща.. по-скоро е малко тъжно ми се струва.

В Индия и района трафика е супер хаотичен, всеки си кара където иска, в насрещното е стандарт да влезеш ако ти е по-пряко, предимството е на по-големия и пешеходците са без предимство реално. Някак си обаче, всичко върви и никой не се ядосва или псува. Такива комплексари, като нашите, не съм срещал никъде.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата