Земеделска тема
Модератор: Общи модератори
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Земеделска тема
Канадски домати! Доживях да видя...
Белите зрънца в кофите - някакъв искуствен тор ли са? Амониева селитра или нещо подобно?
Ние по принцип тор не слагаме, само като садим растенията сипвам в дупката по половин лопата стар оборски. Но ако садиш в кофи, вероятно си трябва торене?

Слушайте, тук работя с двама испанци. Вчера донесоха някаква гадост в един буркан и ме накараха да пия. Изглеждаше като повръщано, но се оказа доста свежо, викат му "гаспачо". Като ги разпитах, се оказа все едно шопска салата, мината през блендер и после изстудена. Обаче имало и чесън... Та съм се амбицирал да си направя - доста е свежо в жегата и явно здравословно...
Ингредиентите ги имаме, изцяло домашни. Остава технологията на приготовление. Четох в мрежата, но все пак ще бъде интересно някой да сподели опит, ако е правил такова...

Белите зрънца в кофите - някакъв искуствен тор ли са? Амониева селитра или нещо подобно?
Ние по принцип тор не слагаме, само като садим растенията сипвам в дупката по половин лопата стар оборски. Но ако садиш в кофи, вероятно си трябва торене?

Слушайте, тук работя с двама испанци. Вчера донесоха някаква гадост в един буркан и ме накараха да пия. Изглеждаше като повръщано, но се оказа доста свежо, викат му "гаспачо". Като ги разпитах, се оказа все едно шопска салата, мината през блендер и после изстудена. Обаче имало и чесън... Та съм се амбицирал да си направя - доста е свежо в жегата и явно здравословно...

Ингредиентите ги имаме, изцяло домашни. Остава технологията на приготовление. Четох в мрежата, но все пак ще бъде интересно някой да сподели опит, ако е правил такова...

Последна промяна Borymeckata на 05 Авг 2021, 8:01, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Вероятно е перлит , слага се за подобряване почвата . Задържа влагата и т.н в готовите почвени смеси .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Нямам идея, какво са тия бели "камъчета". Тази година се изръсих яко за пръст (био, мио и т.н.). В някои видове по-скъпа пръст ги има вътре. Отделно и женицата слага начупени на ситно яйчени черупки. "Помагало" срещу голи охлюви. Нищо такова. Всяка вечер след 9:30-10:00 си събирам на ръка. Отделно и денем вдигам кофите и ги вадя, дето се крият отдолу. За догодина вече имам план 

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Колеги, отчитам пълен провал по отношение отглеждането на боб. След копане, садене, поливане, бране и разпукване на шушулките една по една, резултатът е г/д една шепа, колкото за една чорба...
Повече такава грешка няма да правим... надявам се.

Повече такава грешка няма да правим... надявам се.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Де да знам, шушулките бяха изсъхнали и се пукаха...
ъ

- Jordana
- старши ентусиаст
-
Малко зелен ама както и да е , тъщата нещо е проспала момента
Иначе боба е най омразното нещо за отглеждане , накрая правиш харман от храсталака и го вееш . Без кръст оставаш за прахоляка и другото изобщо не ми се мисли . На ръка да отваряш шушулките една по една малко е мазохизъм

Иначе боба е най омразното нещо за отглеждане , накрая правиш харман от храсталака и го вееш . Без кръст оставаш за прахоляка и другото изобщо не ми се мисли . На ръка да отваряш шушулките една по една малко е мазохизъм

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Така е и всички го знаем, консерва варен фасул е един лев в магазина, но... всяка година пак садим...
Традиция някаква шантава...

Традиция някаква шантава...

Днес обрахме по-червение домати. Ще стоят в хладилника, та да узреят постепенно. Не можем да смогнем да ги изядем на веднъж. Мръсните гадове от местната фауна не спят. По цени на дребно домата на кантарчето струва около $10.
Апропо, днес катерица N100 за тази година отиде във вечните жълъдови (ловни) полета
p.s. колко мразя авантаджии и особенно такива, дето са много "принципни". Една тукашна нашенка (от две години не работи нищо, мъжът и я издържа) определя всички българи като стиснати и "се бият по гъза, за да не с*рат". Та днес влиза в градината и "Аууууу, какви домати, дай ми един (!?) за семе". Не иска семе, цял домат. Оня ден пак ми игра по нервите, ама женицата "Трай, не се занимавай!".
Апропо, днес катерица N100 за тази година отиде във вечните жълъдови (ловни) полета

p.s. колко мразя авантаджии и особенно такива, дето са много "принципни". Една тукашна нашенка (от две години не работи нищо, мъжът и я издържа) определя всички българи като стиснати и "се бият по гъза, за да не с*рат". Та днес влиза в градината и "Аууууу, какви домати, дай ми един (!?) за семе". Не иска семе, цял домат. Оня ден пак ми игра по нервите, ама женицата "Трай, не се занимавай!".
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Чакай, че май не разбрах... 10 долара струва кило домати при вас? Сега, в сезона?!? Нали и в Канада е лято, същото полукълбо е...
За семе аз бих изчакал домата съвсем да узрее, щото нали пишеш, че си обрал "по-червените" да дозряват. Значи мацката не го иска за семе, а за мезе...

Ако вярно цените са ви такива, не се учудвам, тия домати все едно златни при вас, нормално е да се полакоми...

За семе аз бих изчакал домата съвсем да узрее, щото нали пишеш, че си обрал "по-червените" да дозряват. Значи мацката не го иска за семе, а за мезе...

Ако вярно цените са ви такива, не се учудвам, тия домати все едно златни при вас, нормално е да се полакоми...

Borymeckata написа:Чакай, че май не разбрах... 10 долара струва кило домати при вас? Сега, в сезона?!? Нали и в Канада е лято, същото полукълбо е...
За семе аз бих изчакал домата съвсем да узрее, щото нали пишеш, че си обрал "по-червените" да дозряват. Значи мацката не го иска за семе, а за мезе...![]()
Ако вярно цените са ви такива, не се учудвам, тия домати все едно златни при вас, нормално е да се полакоми...![]()
Хубав истински (сравнително) градински домат стига $6 за паунд. Умножаваш по 2.2 и получаваш цената за кило. Ще мина днес, ако мога да ти покажа снимки.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
12 долара кило домати?!? Това какви долари - канадски или щатски? Ама както и да го смяташ, все е над 15 лева... Егати доматите златни ядете там. Никога не съм вярвалм, че някъде по света може да има толкова скъпи, освен на Еверест, в салона първа класа на Титаник или на полюсите, евентуално... Сигурно и на вносните домати имате безумно мито / акцизи, за да се държат такива цените?
Сега разбирам защо толкова се дразниш от катерици, еноти и други вредители. Моите домати ако струваха 15 лева килото, цяла нощ с пушка и фенер щях да ги обикалям...

Сега разбирам защо толкова се дразниш от катерици, еноти и други вредители. Моите домати ако струваха 15 лева килото, цяла нощ с пушка и фенер щях да ги обикалям...

- Jordana
- старши ентусиаст
-
Проблема им най вероятно е че всичко е на хидропоника , големите производители не гледат домати на почва щото не е рентабилно . Произвеждат пластмаса и затова такива градински домати са скъпи . Иначе в коско и алди едва ли са 10 кинта редовните западняшки домати .
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Абе и тук е дива история... Оня ден обиколих пазара, просто за сверяване на часовника, и ми направи впечатление, че домати под лев и половина (1,50 лв.) килото никъде няма. И това е в дълбоката провинция, дето във всеки двор растат зеленчуци, баш в сезона.
Това си е бизнес, като се замислиш... Ако продавах доматите, нека е по лев килото... само за този сезон да съм изплатил отанжерията, която купих пролетта. А вие купувайте гарсониери в Хаджи Димитър, гаражи в Хиподрума, набутвайте се с разни коини и мечтайте за такава възвращаемост...

Това си е бизнес, като се замислиш... Ако продавах доматите, нека е по лев килото... само за този сезон да съм изплатил отанжерията, която купих пролетта. А вие купувайте гарсониери в Хаджи Димитър, гаражи в Хиподрума, набутвайте се с разни коини и мечтайте за такава възвращаемост...

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
1.50 е никаква цена. Всъщност за боклуците по пазарите накичени с табелки "градински", "селски", "домашен","от района на Сандански" и всякакви подобни, си е нормална де. Истински домашно отгледан домат под 3-4 лв не трябва да е. На който му се види скъпо да си произведе сам. 

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.