България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Сеп 2024, 22:08

Anthony_J написа:
Jordana написа:КС издава само тълкувателни решения , не издава присъди и не налага наказания . Тоест , изглежда че той не е част от съдебната система .
Не думай. Значи законите в държавата не са задължителни, а тълкувателни и съдията може ги обявява за противоконституционни?

Зависи кой ги чете. Както каза днеска един от ДПС, Делян Пеевски чете указанията на ЦИК, както чете устава на ДПС- като Дявола Евангелието. :mhihi:
Тоест в случая както не взеха колата на шефа на Софавто, така няма да вземат и на този. Поради някакви си тълкувания. :banghead: А после се чудим защо някой четял здвп както си иска и тълкувал кръговите както му падне. Всичко е точно, аз също ги тълкувам как да не ударя някой в доста случаи.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 02 Сеп 2024, 22:16

Не знам какъв му е случая на този от Софавто, но съм почти сигурен, че не са минали всички инстанции още. Колкото по-нагоре отива делото, толкова по-трудно и скъпо става да си го купиш. Със сигурност много повече от цената на една кола, особено пък тази на Нойзи. Ще видим какво ще реши следващата инстанция, съмнявам се, че ще си позволи такива волни тълкувания и алабалистики с конституцията, защото законът си е пределно ясен и няма какво да му се тълкува - над 1.2 промила следва конфискация или плащаш стойността на автомобила.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 02 Сеп 2024, 22:25

Anthony_J написа:защото законът си е пределно ясен и няма какво да му се тълкува - над 1.2 промила следва конфискация или плащаш стойността на автомобила.

Подобно нещо има ли някъде по света или е БГ изобретение?
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 02 Сеп 2024, 22:29

Как очакваш нещо в държава, която е 20-30 години назад от развитите страни да е измислила нещо ново? Това е елементарен начин да се съобрази глобата с доходите на този, които се наказва... но при нас го има и момента, че удря право в народопсихологията и затова е изкл. ефективно наказание.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 02 Сеп 2024, 22:45

Благодаря за поясненията, но всъщност се надявах на нещо по-конкретно като отговор.Като човек доста знаещ и видял от 1-ва ръка безброй разни неща по света ти ми беше надеждата, но пък не си длъжен де...... :roll:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 02 Сеп 2024, 23:05

немо написа:
Anthony_J написа:защото законът си е пределно ясен и няма какво да му се тълкува - над 1.2 промила следва конфискация или плащаш стойността на автомобила.

Подобно нещо има ли някъде по света или е БГ изобретение?

В моя щат ако те хванат 3ти път те наказват жестоко (минимум 6 месеца затвор) и ти взимат возилото…

Ето ги как вървят първите 3 хващания:

Criminal Penalties

Massachusetts drugged and drunk driving laws provide stiff penalties when convicted. All OUI convictions for persons 21 or older include required sentencing elements. These include:

$250 fee to the Head Injury Treatment Services Trust Fund
$50 fee to the Victims of Drunk Driving Trust Fund
$65 fee per month if placed on probation
Complete a substance abuse assessment and drug or alcohol treatment program as needed

A first drugged or drunk driving offense is a misdemeanor, provided you are 21 or older, and no aggravating factors are present. Your sentence may include:

Fined between $500 to $5,000
Up to two and a half years in jail
Probation for up to two years
Completion of a drug or alcohol education class
Driver's license suspension of one year
Complete a substance abuse assessment and treatment program if needed

A second OUI at any time is a serious misdemeanor. Your sentence is greatly increased. In addition to the fees listed above, your sentence can include:

Fined between $600 and $10,000
Jail sentence of 60 days up to two and a half years
Must serve a minimum of 30 days in the house of correction
Two years of probation
License revocation for two years
Minimum of two years with an ignition interlock device
Complete a substance abuse assessment
14 days of inpatient substance abuse treatment

A third offense and subsequent offenses are felonies. For a third offense, you face a sentence of:

180 days to five years in state prison
$1,000 to $15,000 fine
License suspension for years
Seizure and sale of your vehicle
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 03 Сеп 2024, 2:03

Като стана дума за Щатите, жена ми пак са я глобили - 90 при 65м/ч ограничение.
Мисля, че е около $300 глобата. Тя не ми беше казала ама дойде в пощата уведомление да ходи на неделното училище за безопасност... това като го направиш не влиза в досието тука, стига да не е по-често от 18 месеца.

А на мен ми стана смешно щото са я олепили с умрялото Субару под 200 коня, дето едва ги вдига тия 90. Имаме коли по 5-600 коня, точно пък със субаруто да се разпише... :mhihi: И полицаят сигурно е умрял от смях.

И това и е поне 3тата глоба за 20 години, аз нямам нито една в Щатите, уж карам по-бързо.... :dunno: няма справедливост :ok:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 03 Сеп 2024, 8:50

Нямам идея дали в България е като в други държави, ама ако този съдия, дето е постановил , че не е ок да се отнеме автомобила на някой си, не се ли създава прецедент и на всички, на които са им взели автомобилите да претендират за незаконно и да си искат обезщетение?
Просто тук в тази държава явно все още е важно кой си.
Преди години на покойният вече Каролев му бяха свалили номерата според закона, разбира се , не беше първият с подобна глоба, ама се активизира и отмениха този закон.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 03 Сеп 2024, 9:16

Естествено, че на един като не го вземат и веднага разни с пари ще плащат подкупи и адвокатите им ще се позовават на подобни случаи, почвайки от първия. Само да се чуе, че някой е отървал конфискация и всички лешояди сред адвокатите ще знаят вече.

Anthony_J написа:Не знам какъв му е случая на този от Софавто, но съм почти сигурен, че не са минали всички инстанции още. Колкото по-нагоре отива делото, толкова по-трудно и скъпо става да си го купиш. Със сигурност много повече от цената на една кола, особено пък тази на Нойзи. Ще видим какво ще реши следващата инстанция, съмнявам се, че ще си позволи такива волни тълкувания и алабалистики с конституцията, защото законът си е пределно ясен и няма какво да му се тълкува - над 1.2 промила следва конфискация или плащаш стойността на автомобила.

Ама заповядай:
https://istinatadnes.com/2024/07/22/%D1 ... %BE%D0%BD/
Пусках го тука още тогава, но съм сигурен, че го имаше в много сайтове, сега ми излиза този само.
А иначе в по-жълт сайт ми излезе, че не са го тествали за дрога...все тая. Не знам как се е развило.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 03 Сеп 2024, 12:10

https://www.marica.bg/plovdiv/krimi/kat ... atq-rastat

И самите катаджии се оплакват, но ... явно такава е системата, спусната отгоре! Какво да правиш, в БГ сме си...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 03 Сеп 2024, 12:41

Изображение

Класика.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530iA Touring
Мечтае да кара: e3-е39
Детайли за колата: 2001

Мнение от dankata » 04 Сеп 2024, 12:37

Сутринта в посока Бургас, от разклона за Веринско до Пловдив, 7 нови патрулки с транзитни номера си бичиха перманентно в лява лента и на органите вътре им беше през оная работа да сменят лентата. Превеха някакви безумни локуми от 110 до 160 и после пак на 110.
На мен ми отне около 40км да ги изпреваря, като мисля че релето на мигача изгоря :lol:
После ги гледах в огледалото, че стояха назад пак в лявата лента, като до Пловдив друга кола не ме настигна, а они свиха там.
На мен не можаха да ми опнат нервите, ама съм сигурен че от колоната зад мен доста са ги сърбяли ушите. Аз използвах факта, че бях натоварен и след тунела просто си пуснах фаровете, настроих ги на най-горно положение и органите един по един започнаха да се местят след известен престой зад тях.
Толкова за народната полиция и примера където дават на пътя. Мигриращите турци могат само да завиждат :ok:

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 04 Сеп 2024, 13:01

Е как така, сега ще наскочат тука колегите, че не е правилно, нервичките са ти лабави и другите редовни коментарчета. :lol:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 04 Сеп 2024, 15:32

Снощи гледам от тия новите Шкоди Кодиак май бяха, я сопеха из града със сирени...дали бързаха за някъде те си знаят

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 05 Сеп 2024, 15:04

dankata написа:Сутринта в посока Бургас, от разклона за Веринско до Пловдив, 7 нови патрулки с транзитни номера си бичиха перманентно в лява лента и на органите вътре им беше през оная работа да сменят лентата. Превеха някакви безумни локуми от 110 до 160 и после пак на 110.
На мен ми отне около 40км да ги изпреваря, като мисля че релето на мигача изгоря :lol:
После ги гледах в огледалото, че стояха назад пак в лявата лента, като до Пловдив друга кола не ме настигна, а они свиха там.
На мен не можаха да ми опнат нервите, ама съм сигурен че от колоната зад мен доста са ги сърбяли ушите. Аз използвах факта, че бях натоварен и след тунела просто си пуснах фаровете, настроих ги на най-горно положение и органите един по един започнаха да се местят след известен престой зад тях.
Толкова за народната полиция и примера където дават на пътя. Мигриращите турци могат само да завиждат :ok:

https://www.facebook.com/jstoev1/videos/533218422612280 :lol:

Странно, но я разбирам :ok:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата