България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от peshehodetz » 06 Сеп 2024, 21:45

А бе я кажете какво е положението в БГ ако ви спрат за нарушение, пък и без нарушение щото те си спират просто така за проверки и се окаже, че нямате абсолютно никакви документи. Щото при мен се случи следното преди няколко часа. Значи карам си така ма не гледам с колко точно ма не беше много бързо, обаче навлизам в малко населено място. По едно време ми звънна телефона някакъв колега нещо да ме пита за един уред дето сме пускали наскоро. И срещу мен полицейска кола от тези дето са на DPS (department of public safety) или още ги водят highway patrol дето са най-кофти и за най-малкото нещо пишат тикети. Та като се разминавахме ме видя, че съм на телефона отмина малко и пусна светлините зад мен. Първо си омислих, че е заради телефона, макар че в нашия щат не е забранено да се говори, само в училищните зони сутрин и вечер си има табели че $250 е глобата когато учениците пристигат или си тръгват. Като свалих стъклото първото нещо което ми каза е, че за превишена скорост ме спира от 45 съм карал с 59 мили в час и ме пита дали има някаква причина да бързам. Казах му, че от един обект трябва да отида на друг и съм бил разсеян понеже по телефона са ми се обадили от работата и съм говорил както и ме видя. Добре ма като отворих портфейла си и гледам книжката ми я няма. Стих се че преди 2 дни като съм бил на хотел ми я искаха да я преснимат и вероятно там и е останала. По една случайност си пазех още текста с резервацията и му казах, че може да се обадим да проверим дали там е книжката ми. То ме пита дали знам номера и, и му казах, че не го знам, след което ме пита за SSN и ми каза да чакам в колата. После отиде до неговата да проверява и си викам сега този може и да ме арестува, но тикета ми не мърда, че са поне две нарушения. След около 10 минути се върна с някакъв лист и ми каза, че ще се размина само с warning, но ми каза от тук да ида в хотела дето съм бил за книжката ми и ако не е там да отида в най-близкия DPS да им кажа, че съм я изгубил и ще ми дадат удостоверение с което мога да карам докато новата пристигне по пощата. Бе извадих невероятен късмет щото този излезе голям пич, ако беше решил да е asshole както им викаме на някои тук щеше да ми създаде един куп проблеми като нищо можеше и да ме арестува, особено в Луизиана го правят най-често, там на юг от Interstate-10 са най-големите капути в цяла Америка. Като се има предвид, че и не ми даде тикет, не че ме бърка да си го платя, но после трябва да се занимавам да го дисмисвам за да не отиде в рекорда ми че от фирмата в която работя правят проблеми ако сме рискови в карането. А warning-а никакви проблеми, все едно ви е направил устна забележка. Сега някой е излъгал Маверик че и warning-а отивал на рекорд понеже той няколко пъти тук го е споменавал, но това абсолютно не е вярно.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 06 Сеп 2024, 22:55

peshehodetz написа:А бе я кажете какво е положението в БГ ако ви спрат за нарушение, пък и без нарушение щото те си спират просто така за проверки и се окаже, че нямате абсолютно никакви документи. Щото при мен се случи следното преди няколко часа. Значи карам си така ма не гледам с колко точно ма не беше много бързо, обаче навлизам в малко населено място. По едно време ми звънна телефона някакъв колега нещо да ме пита за един уред дето сме пускали наскоро. И срещу мен полицейска кола от тези дето са на DPS (department of public safety) или още ги водят highway patrol дето са най-кофти и за най-малкото нещо пишат тикети. Та като се разминавахме ме видя, че съм на телефона отмина малко и пусна светлините зад мен. Първо си омислих, че е заради телефона, макар че в нашия щат не е забранено да се говори, само в училищните зони сутрин и вечер си има табели че $250 е глобата когато учениците пристигат или си тръгват. Като свалих стъклото първото нещо което ми каза е, че за превишена скорост ме спира от 45 съм карал с 59 мили в час и ме пита дали има някаква причина да бързам. Казах му, че от един обект трябва да отида на друг и съм бил разсеян понеже по телефона са ми се обадили от работата и съм говорил както и ме видя. Добре ма като отворих портфейла си и гледам книжката ми я няма. Стих се че преди 2 дни като съм бил на хотел ми я искаха да я преснимат и вероятно там и е останала. По една случайност си пазех още текста с резервацията и му казах, че може да се обадим да проверим дали там е книжката ми. То ме пита дали знам номера и, и му казах, че не го знам, след което ме пита за SSN и ми каза да чакам в колата. После отиде до неговата да проверява и си викам сега този може и да ме арестува, но тикета ми не мърда, че са поне две нарушения. След около 10 минути се върна с някакъв лист и ми каза, че ще се размина само с warning, но ми каза от тук да ида в хотела дето съм бил за книжката ми и ако не е там да отида в най-близкия DPS да им кажа, че съм я изгубил и ще ми дадат удостоверение с което мога да карам докато новата пристигне по пощата. Бе извадих невероятен късмет щото този излезе голям пич, ако беше решил да е asshole както им викаме на някои тук щеше да ми създаде един куп проблеми като нищо можеше и да ме арестува, особено в Луизиана го правят най-често, там на юг от Interstate-10 са най-големите капути в цяла Америка. Като се има предвид, че и не ми даде тикет, не че ме бърка да си го платя, но после трябва да се занимавам да го дисмисвам за да не отиде в рекорда ми че от фирмата в която работя правят проблеми ако сме рискови в карането. А warning-а никакви проблеми, все едно ви е направил устна забележка. Сега някой е излъгал Маверик че и warning-а отивал на рекорд понеже той няколко пъти тук го е споменавал, но това абсолютно не е вярно.

Късмет си извадил, че не се е направил на интересен.

А в моя щат предупрежденията ти отиват на рекърд-а ама няма последици. Един вид като те спре и те провери в компа излиза колко предупреждения си имал…
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 06 Сеп 2024, 22:56

Същото, зависи от кефа на ченгето и/или да не се правиш на интересен.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от peshehodetz » 06 Сеп 2024, 23:26

Щом в някои щати отива в досието сигурно е ставало въпрос за някой разичен от Тексас и явно Маверик не са го излъгали. Но на моя изрично си пише, че не отива в никакво досие и никакви действия не са необходими да предприемам от моя страна. Иначе това ми е пето предупреждение за всичките ми години, имам и няколко тикета, които съм бързал винаги веднага да ги изчистя. Обаче последните едно 6-7 години бях чист от всякъде. Та за предупрежденията - две са ми за превишена скорост като едното беше преди доста години само 4 мили над лимита, даде ми го една жена, руса полицайка приличаща на Шарлиз Терон. Имам две предупреждения за неподаване на мигач като и в двата случая не съм бил с БМВ-то. Един път пък минах на червено на светофар, всъщност бях навлязъл на жълто ма ме хвана червеното. И шерифа като ме пита що съм минал, а не съм спрял му казах, че карам с ограничението, но понеже беше мокро и е опасно да набия спирачки. Той отиде до колата си и след малко се върна като ми даде предупреждение за "unsafe speed", което е горе-долу равносилно на известното ни в БГ "несъобразена скорост".
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 07 Сеп 2024, 0:54

peshehodetz написа:в БГ ако ви спрат за нарушение, пък и без нарушение щото те си спират просто така за проверки и се окаже, че нямате абсолютно никакви документи

Спряха ме веднъж докато говорех по телефона, защото си бях забравил портфейла и се уговарях с жената къде да се видим да ми го даде. Демек хем в нарушение, хем без никакви документи. Обясних им ситуацията, по принцип трябвало да ме водят до РПУ-то да ме идентифицират, но явно не им се занимаваше и само си записаха каквото им казах на доверие - имена, егн и май къде работя също. Пуснаха ме да си ходя, отидох и си взех портфейла, обаче после пак трябваше да мина през същото място и ги гледам - още са си там същите двама. Спрях и отивам при тях - викам им Ето ви документите, да видите, че не съм ви излъгал :lol: Единия се избъзика "Ее, идеално - тъкмо вече можем да ти напишем акта заради говоренето по телефона." Та ми се размина де, но просто попаднах на нормални може би, а и не се правих на интересен.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 07 Сеп 2024, 1:23

peshehodetz написа:А бе я кажете какво е положението в БГ ако ви спрат за нарушение, пък и без нарушение щото те си спират просто така за проверки ....

Гледаш да не те хванат / спрат :mrgreen:

Ония ден приятелката ми получи глоба 600 кинта :mrgreen:

Смее се и ми вика, к'во е тва, от няколко седмици колата ми е само с теб, аз не мога да си я видя :mhihi: И сега, глоба ми идва :mrgreen:

Ползвам разни приложения, като Waze например, ама те също ги ползват и ги манипулират :mhihi:

Слагат извънградско 60 ограничение, ама зад дърво, където не се вижда :mrgreen:

Отделно, лайномети навсякъде. Ама скрити, в храсти, зад дървета ..... :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 07 Сеп 2024, 4:03

Няколко тикета за скорост минаване на червено опасно шофиране , още няколко предупреждения които в БГ са равни на тикет и не знам защо са тия прошки ....това си е определоно джигит на пътя по тукашните стандарти . С такова досие в КАТ трябва да ти свалят номерата и да ти вземат книжката ако те засече ушев някъде . Поне според двама трима от коментаторите в темата .... :ok:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от peshehodetz » 07 Сеп 2024, 5:11

Не няколко, а точно три за превишена скорост. Обаче това за 27 години, т.е. по един на всеки 9 години. Едното предупреждение съм го написал по горе е за 4 мили над лимита, само вчерашното си беше наистина сериозно. Но като се вземе предвид че е резултат на разсеяност затова и не ми даде тикет.

Sent from my SM-A037U using Tapatalk
keep walking

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 07 Сеп 2024, 8:00

Тази зима на Боровец излизам от Флора и 10 м. след паркинга ме спират . 7:30 е , аз съм със ски екип и отивам за банички до Самоков , но документите са ми в хотела. Полицая провери всичко в таблет , и като му казах , че ще се върна за документите каза да не се разкарвам , всичко е ОК и да си ходя за банички . :yes: И ми каза къде са най хубавите закуски в Самоков . И после питах един приятел в полицията , който ми каза ,че по принцип може да се кара без да носиш физически никакви документи , всичко могат да проверят , само законово не е регулирано. :yes:
Значи ако искат да се заяждат могат , ако искат да са пичове също могат :D

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 07 Сеп 2024, 14:40

Какво да се заяждат като глобата е 10 лева. :mhihi: Та така е уредено в БГ. Е, ако нямаш и лична карта може да ти друсне 50, но с шофьори така не се заяждат, а само с пешеходци и пътници. :mhihi:

Иначе това за рекорда не ми го каза кой да е, а най-добрия ми приятел като живееше там, но съм забравил за кой щат, понеже първо работеше долу в Панамата, после горе в Лонг Айлънд там близо до ситито, до Ню Йорк де, той така му викаше.

Мой друг приятел и джигит според форума(украински вожд на кон :mhihi: )лошо го издрънчаха в Гърция. Без да иска(наистина)минал на червено, понеже светофара го заблудил, имал някаква секция зелено, минал, че друга, но имало и червено и някаква оранжева стрелка наляво и той поел. Явно вика и други бая бъркат там, понеже патрулката излезе от раз като го направих. И работата отиваше да се разбера с тях, но дойде друга патрулка от някъде и рекли на колегите си какво му се обясняват, да му свалят номерата. Казали му утре ще си ги вземеш, но той казал, че сега ще си ги вземе защото няма време. :mhihi: Не можело, да отивал при началника. Та попълвал там нещо си, че децата са на състезание в БГ утре и онзи му казал след два часа, че ще ги получи. Глобата 700 евро и...два месеца книжката остава в Гърция, понеже било много сериозно нарушение. Ще му я изпратели тук. :mhihi: Да, ама той не ще защото тука ще си цъка без като ако го спрат ще каже, че не я носи както се пита горе и рискува 10 кинта. Поради тази причина не иска да му я пращат от Гърция, а така или иначе ноември ще ходи на Серес малко и ще я вземе. Обмисля да си извади нова скоро, че един вид я е загубил, а му се налага в Европа да кара. По принцип могат да направят проблем ако онези от Гърция я пратят, но негов познат така му я бяха взели, обяви я тука и после в КАТ пратили старата от другата държава, малко мрънкали, но му се разминало наказание. Викам да не я пратят тия, нямало, изрично попълвал нещо си, че от там ще я взема. Пиша го това като любопитен казус просто и по-рентабилни от вас слизат надолу.
Нямам идея ако с новата книжка в Гърция ги спрат и му в изтекло наказанието от два месеца дали е проблем или по-точно ако му я проверят на пътя дали ще излезе, че е там. Колегата Антъни може да знае.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 07 Сеп 2024, 15:00

Той реално няма отнета книжка, само са му задържали документа в Гърция. Някой ден ако се приеме закон като ти я отнемат в ЕС да важи и в Бг може да има значение.
Така, че не прави толкова уникална схема както я изкарваш, просто кара без документи. Да излъжеш, че си я изгубил си е съвсем друго нарушение, може би престъпление дори... нямам идея.

Изображение

"на всеки се случва"
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 07 Сеп 2024, 20:51

carmanf1 написа:Гледаш да не те хванат / спрат :mrgreen:

винаги карам нормално , 10-20 км/ч превишение, без дрифтове по улицата и идиотщини - а.к.а. спират ме 1 път в годината профилактично, а не е като да не карам крещящи коли

carmanf1 написа:Ония ден приятелката ми получи глоба 600 кинта :mrgreen:

моята като получи глоба ми казва "не внимавах", а хем съм я подучил на тайните на шофирането из града и камерките :D :mhihi: , не мрънка и плаща сама (колкото може, де)

carmanf1 написа:Отделно, лайномети навсякъде. Ама скрити, в храсти, зад дървета ..... :lol:

от тия само Господ и богат опит те хваща :mrgreen: :smoke:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 08 Сеп 2024, 8:33

Тия с едничката като ги гледам са някакви лилави пак.

Обаче този младеж не се е отървал с Хондата и то в градски условия:
https://tvn.bg/mlad-mazh-zagina-v-zhest ... fa-v-ruse/
Вчера видях един в едно село, който си кара като малоумен по принцип, на около 50 или наближава е, с едно дърто Кади, събори стълба, който падна върху колата, обаче него го нямаше сред сеирджиите там, може да е офейкал.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: СамУет

Мнение от Пинтев » 08 Сеп 2024, 12:39

Top Gun Maverick написа:Тия с едничката като ги гледам са някакви лилави пак.

Обаче този младеж не се е отървал с Хондата и то в градски условия:
https://tvn.bg/mlad-mazh-zagina-v-zhest ... fa-v-ruse/
Вчера видях един в едно село, който си кара като малоумен по принцип, на около 50 или наближава е, с едно дърто Кади, събори стълба, който падна върху колата, обаче него го нямаше сред сеирджиите там, може да е офейкал.

Забелязал съм ,че тези с Хондите се мислят за Якудза :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 08 Сеп 2024, 16:19

Според мен се мислят за "шимпуу токубецу коогеки тай" , тоест специалната част от "божествения вятър" на японския император . Известна и с другото си име - камикадзе :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата