По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
Re: По-добре ли бяхме през соца?
steeN написа:efren написа:...
Ти да не си помисли, че ми съобщи някаква новина, че естествен монопол е регулиран от държавата посредством печалбата? Печалбата не е гарантирана, а маскималната, защото като монопол те могат да обявят каквато си искат цена. Плюс това не съм аз този, които се затруднява да изчисли колко е 12% от 10%. СмяхЕРПтата и ЕСПтата ви вдигнаха сметките с тия 1-2% да знаете... точно е така е. Национализация и революция на пролетарията! venceremos!
...Остават им 1-2% печалба сигурно...
Пак ти казвам: първо твърдиш, че печалбата на ЕРП-тата е 1-2 %, пък после твърдиш, че си имал предвид оскъпяването на тока от ЕРП-тата. Това ти казвам - признай си, че не си в час за ЕРП-тата и си чертай смелите финансови мнения нататък, иначе всички ще си помислят, че и по другите въпроси си толкова наясно.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Да не искаш да ми кажеш, че ти го разбираш като 1% от оборота им? Ако е така, си го разбрал грешно. 8-9% за разходи и 1-2% за печалба. Общо 10% от сметката за тока.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
Тотално се оплете - оборот, печалба, разходи, проценти - откажи се от финансите. Не са те разбрали другите погрешно, а ти не можеш да се изразяваш правилно. Проблема не е в разбирането на другите, а в това, че когато използваш някакви термини трябва да си наясно с общоприетите начини за използване на тези термини и когато използваш израза ...Остават им 1-2% печалба сигурно... хората разбират печалба от оборота, а ти какво си искал да кажеш, а не си казал поради лошо използване на терминологията.
Обясни ни пак, ползвайки някакви термини какво означава ...Остават им 1-2% печалба сигурно... - печалба от годишния оборот, надценка, или че тяхната печалба е 1-2 % от цената на тока или нещо друго?
Обясни ни пак, ползвайки някакви термини какво означава ...Остават им 1-2% печалба сигурно... - печалба от годишния оборот, надценка, или че тяхната печалба е 1-2 % от цената на тока или нещо друго?
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
steeN написа:K_Ilkov написа:...
Тва филмче е само някакви теории за корупцията в държавата.
Тия дето са го правили трябва да четат по-малко учебиници и да видят как е малко в реалния свят![]()
Доста силен коментар 29:50. Още един, който не е надскочил Адам Смит![]()
"ние тепърва ще си даваме сметка до каква степен се е криминализирала една значителна част от нашето обществено производство".
Нали

Мен даже ми се струва, че е някаква пропаганда това, не ми се вярва при тая честност и законност едно време да е ставало така

Ше взема да го пусна още веднъж

https://www.youtube.com/watch?v=8wYbSWGodII

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Като стана въпрос за ЕРП-тата и мизерната им печалба нека ви нахвърлям набързо някои такси.
Имам да кажем едно парцелче до регулация в което искам да строя.
За да направя ПУП трябва проучване от ЧЕЗ. На цена 98.08. Важи 6 месеца. Докато стане ПУП-а то е вече изтекло.
За виза за проектиране после ново проучване. И нови 98.08.
Докато вземеш разрешение за строеж и това е изтекло и пак 98.08.
Това е добрия вариант. 3х98.08 за едно и също нещо. Срок- 30 дни. В два от случаите срокът не се спазва естествено. В другия след редица скандали е готово за точно 30 дни.
След това подписваш договор за присъединяване. Едни нови 2326лв.
Понеже мястото е ПИ си плащам и нфраструктурата по цени на дружеството. Въпреки, че съм го мерил с крачкомер, ГПС и как ли не и е точно 74 метра по техните мерки е 150 метра. Т.е. Плащаш си двойно по техните надути цени. Още едни 5000лв.
Та какво имаме- към 7600лв за удоволствието да започнеш да им плащаш тока, който ще потребяваш.
Та тия за 1-2% печалба ги разправяйте на баба ми. Може и 0.001% да им е счетоводната печалба за балъците, които го вярват.
Но в най-бедната ЕС държава в момента е който платиш едни 20 МРЗ за удоволствието да започнеш да плащаш ток се замисляш, че нещо не е съвсем наред.
Без да си се сблъскал и да си извадил парите от джобчето е много лесно да разсъждаваш иначе колко малка печалба имат ЕРП-тата и как всичко ни е наред.
Апропо- същото е и с ниските ни данъци. Имам фирма с 20 работника и карам е36 компакт. По едно време миналата година бяхме едни от силните на пазара. Оборота ми беше доста приличен.
Е, дали карам е36 защото ми е много кеф или пък има нещо сбъркано когато си плащаш всичко на държавата?
Имам да кажем едно парцелче до регулация в което искам да строя.
За да направя ПУП трябва проучване от ЧЕЗ. На цена 98.08. Важи 6 месеца. Докато стане ПУП-а то е вече изтекло.
За виза за проектиране после ново проучване. И нови 98.08.
Докато вземеш разрешение за строеж и това е изтекло и пак 98.08.
Това е добрия вариант. 3х98.08 за едно и също нещо. Срок- 30 дни. В два от случаите срокът не се спазва естествено. В другия след редица скандали е готово за точно 30 дни.
След това подписваш договор за присъединяване. Едни нови 2326лв.
Понеже мястото е ПИ си плащам и нфраструктурата по цени на дружеството. Въпреки, че съм го мерил с крачкомер, ГПС и как ли не и е точно 74 метра по техните мерки е 150 метра. Т.е. Плащаш си двойно по техните надути цени. Още едни 5000лв.
Та какво имаме- към 7600лв за удоволствието да започнеш да им плащаш тока, който ще потребяваш.
Та тия за 1-2% печалба ги разправяйте на баба ми. Може и 0.001% да им е счетоводната печалба за балъците, които го вярват.
Но в най-бедната ЕС държава в момента е който платиш едни 20 МРЗ за удоволствието да започнеш да плащаш ток се замисляш, че нещо не е съвсем наред.
Без да си се сблъскал и да си извадил парите от джобчето е много лесно да разсъждаваш иначе колко малка печалба имат ЕРП-тата и как всичко ни е наред.
Апропо- същото е и с ниските ни данъци. Имам фирма с 20 работника и карам е36 компакт. По едно време миналата година бяхме едни от силните на пазара. Оборота ми беше доста приличен.
Е, дали карам е36 защото ми е много кеф или пък има нещо сбъркано когато си плащаш всичко на държавата?
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Тази банална тема абсолютно винаги отива в грешната посока.
РАзбира се, че беше (е било все пак съм 85ти набор) много по-зле. Който живее за да яде и е*е се е чувствал цар. Сега е ЗЛЕ, точно защото и тогава е било ЗЛЕ.
Някой да ми каже дали има държава в Европа с по-тъпо протекла престройка ? Дали в Чехия,Унгари,Словакия,Словения, Литва,Латвия, Естония че даже и Румъния в момента живата и е по-гаден от на зомбираното БГ общество през 70те и 80те
Помислете върху това. С премахването на тоталитарния режим и диктатурата, сме имали достатъчно възможности да се развием като бяла страна, само че ние си останахме прост и малоумен народ, по цял ден се философства, на работа половината се скътават, понятието риск е табу... Търпят се и се избират гнусни и алчни управляващи, всеки е готов за 20лева да продаде гласа си, никой не излиза да протестира срещу очевидното.
За протест, се чака да дойдат да ти бутнат 50 лева да трошиш или евентуално ако пак дойдат червени боклуци на власт, може и без пари да излезеш. Ще събориш света да плащаш 10лв по-малко бензин, но за съдебната реформа, тоталната липса на законност и правосъдие си ОК. Е за това сме зле !
И вместо да се мокрим за времето когато са ни хранили и сме имали свобода на избор колкото на овца в кошара, по-добре да се замислим какво и как можем да променим .... като започнем от себе си .
РАзбира се, че беше (е било все пак съм 85ти набор) много по-зле. Който живее за да яде и е*е се е чувствал цар. Сега е ЗЛЕ, точно защото и тогава е било ЗЛЕ.
Някой да ми каже дали има държава в Европа с по-тъпо протекла престройка ? Дали в Чехия,Унгари,Словакия,Словения, Литва,Латвия, Естония че даже и Румъния в момента живата и е по-гаден от на зомбираното БГ общество през 70те и 80те

За протест, се чака да дойдат да ти бутнат 50 лева да трошиш или евентуално ако пак дойдат червени боклуци на власт, може и без пари да излезеш. Ще събориш света да плащаш 10лв по-малко бензин, но за съдебната реформа, тоталната липса на законност и правосъдие си ОК. Е за това сме зле !
И вместо да се мокрим за времето когато са ни хранили и сме имали свобода на избор колкото на овца в кошара, по-добре да се замислим какво и как можем да променим .... като започнем от себе си .
acho.rs написа:...на работа половината се скътават...
Не само половината.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Как да се променя бе дали? Като кажете да започнем от себе си..
Работя като вол, плащам си данъците, спазвам закона.. Какво повече да направя?
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
изнеси се от Бг, за тука тва те прави балама, а не нормален човек
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Ще се подобрят нещата, когато няма да е важно само на мен да ми е добре, но и на Вуте да не му е (много) зле
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Днес бях за малко до язовир Копринка(бившия Георги Димитров)край Казанлък и се загледах в една плоча точно до преливниците. Нямах телефон да снимам за темата, но прочетох нещо интересно от сорта на "1944-1982, 800 000 декара новозалесени гори в Старозагорско, завещаваме ги вам в наследство" или нещо подобно. Та се замислих колко много гори са залесявали тогава не само тук в региона. Сега в този регион основно се сече масово(в огромната част са хора свързани с ДПС), за залесяване съм чул някакво инцидентно. Та се чудя ние какво наследство от този род ще оставим? Да не говорим на колко места из България помня, че имаше гори, а сега са голи хълмове заради пожари и т.н. но за залесяване явно никой не се сеща.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
На въпросното място по-горе има 100 декара гора засадена по онова време.
Никой не я бръсне за нищо сега. Няма кой да я поизчисти поне, че не са големи дърветата и сечта не е апетитна. Има асфалтов път зарязан без никаква поддръжка, въпреки че живеят в пъти повече хора от тогава.
Същевременно имам едни наследствени гори в Натура 2000. Изсякоха ги до дъно, пък нека да са били защитени.
Никой не я бръсне за нищо сега. Няма кой да я поизчисти поне, че не са големи дърветата и сечта не е апетитна. Има асфалтов път зарязан без никаква поддръжка, въпреки че живеят в пъти повече хора от тогава.
Същевременно имам едни наследствени гори в Натура 2000. Изсякоха ги до дъно, пък нека да са били защитени.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
bum_bum написа:Без да си се сблъскал и да си извадил парите от джобчето е много лесно да разсъждаваш иначе колко малка печалба имат ЕРП-тата и как всичко ни е наред.
Бе доста съм извадил от джобчето... Не съм паднал от Марс. Аз никъде не съм казал, че всичко ни е наред! И това се нарича strawman argument.
Твърдиш, че нещо, което никога не съм казал е грешно, т.е. всичко което съм казал е грешно... да ама така не става.
Аз говорих за сметките за тока, които дори свалиха правителство... и се призоваваше за национализация!
Най-вече не знам що си мислиш, че като стане държавно ще се подобри обаче.
И не знам защо си мислите като цяло, че съществува перфектен свят където всичко е идеално.
Иначе ако говорим за принципи, което е важното, щото всеки частен случай не се решава различно... ако има някаква измама тя се решава в съда. Това, че една от основните дейности (съд, армия, полиция) не се прави както трябва от държавата... значи ли, че всичко трябва да се прави от държавата? Ебаси логиката, честно!!!
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
efren написа:Тотално се оплете - оборот, печалба, разходи, проценти - откажи се от финансите. Не са те разбрали другите погрешно, а ти не можеш да се изразяваш правилно. Проблема не е в разбирането на другите, а в това, че когато използваш някакви термини трябва да си наясно с общоприетите начини за използване на тези термини и когато използваш израза ...Остават им 1-2% печалба сигурно... хората разбират печалба от оборота, а ти какво си искал да кажеш, а не си казал поради лошо използване на терминологията.
Гледам, не ти е лесно да решиш какво си искал да кажеш?

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
bum_bum написа:Как да се променя бе дали? Като кажете да започнем от себе си..
Извинявам се че не добавих, че говоря глобално за всички. Колко хора които познаваш се бъхтят като теб? На пръстите на едната ръка са, нали. А колко от този рядък тип хора, биха живели по-добре през соца? Само, че всеки отказва да влезе в 21век, отказава да се развива, иска държавата да му даде леб и боб и той да е щастлив, защото ограничения му мозък толкова иска. И пак други проблем - ясно е че навсякъде по света има копруция. Обаче само в Африка започва от толкова ниско - къде работиш, черпи кафе, дай 20лева, ето ти 20 лева да гласуваш за яне янев, ела да те черпим една бутилка уиски да не ни затвориш пропадналото заведение ....