Земеделска тема
Модератор: Общи модератори
- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
Re: Земеделска тема
Аз просто така писах, защото се зачуди защо в Канада струват толкова зеленчуци и плодове. Обаче не сложи това в уравнението, че за същата тази работа, която ти вършиш тук за заплата от да кажем 3К лв(дано и повече да ти е), там бай канадец сигурно взема 100К годишно. Повера да каже как се плаща там спрямо същата работа тук.
Изпратено от моят Redmi 4X с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят Redmi 4X с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Бай канадец просто е мижав и калкулира всичко. Като повечето западняри. Не се опитвай да ги разбираш и не търси непременно да са прави. Мижави са, не прави. Не е същото. Мечо добре си го написа, ма не е за всеки да разбере.
Аз също бих продавал домати за по 70ст килото и бих се чувствал на печалба, отделен е въпроса колко са хората, способни да прогледат и другояче, освен общоприетото.
Днес поливах, копах, правих прашка, дадох пари на заем, които няма да ми върнат, возих деца на предната седалка без колани, ся пък вървя пеша от Устово към Каптажа в Смолян и не знам колко хилядарки има в джоба на якето ми:) Вероятно съм проС, щото не си вземам такси:)
Има различни камбанарии.
Аз също бих продавал домати за по 70ст килото и бих се чувствал на печалба, отделен е въпроса колко са хората, способни да прогледат и другояче, освен общоприетото.
Днес поливах, копах, правих прашка, дадох пари на заем, които няма да ми върнат, возих деца на предната седалка без колани, ся пък вървя пеша от Устово към Каптажа в Смолян и не знам колко хилядарки има в джоба на якето ми:) Вероятно съм проС, щото не си вземам такси:)
Има различни камбанарии.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
Borymeckata написа:Разбира се, че такива подробни калкулации никога не съм правил....
Мечо, прави(м)ш за себе си. Знаеш какво си посадил и какво ядеш. Тук са измешани почивка, труд, физическа дейност, удоволствие, удовлетворение ако щеш ... Голяма част от тези неща нямат цена. Не могат да бъдат оценени. Или се оценяват различно на различна възраст. За един 18-25г младеж може да е лудост, че копаеш като луд за два реда домати. От друга страна, какво да кажем за момчетата в залата? Блъскат железа и поравят по 50-100 тона на тренировка. Ми ако идеш на Сточна гара, за разтоварването на толкова тона цимент от вагоните ще те позлатят ...
Кеф ми е по малко след работа, но и градината не ми е голяма. Догодина имам планове, да я удължа още малко. Как да оценя труда, като само за пръст съм дал над $200 тази година. Догодина ще отидат поне още пет стотака ...
Ето го временният носител на рекорда до днес:
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
ceco_kd написа:Аз просто така писах, защото се зачуди защо в Канада струват толкова зеленчуци и плодове. Обаче не сложи това в уравнението, че за същата тази работа, която ти вършиш тук за заплата от да кажем 3К лв(дано и повече да ти е), там бай канадец сигурно взема 100К годишно.
Разбирам те, но просто ние не правим такива сметки. Ако си калкулираш труда по някаква часова ставка и "какво си могъл да направиш в същото време и със същите усилия" в цената на доматите... ще се получат доста парадоксални резултати, не мислиш ли? Примерно днес два часа съм работил в градината. Същото това време съм могъл да спя на хладно в къщата, а спейки не изкарвам нищо, значи себестойността на доматите ми е 0. Или съм могъл да пусна тото и да спечеля един милион - тогава колко ми струват тези домати?
Така излиза, че един и същ домат струва различно, в зависимост от това кой го е отгледал. Представи си ако Братд Пит или Риана се занимаваха със земеделие, каква щеше да бъде себестойността на тяхната продукция? Съответно - на какви цени трябваше да се продава? Да, обаче пазарът това не го интересува, там градинските домати са по лев и пе'есе' и на никой не му пука дали си безработен или мениджър с 15 000 заплата, дали си ги отгледал в селския двор или в центъра на Токио, дали си ходил до градината с Бентли или с ръждива Украйна...
За Канада наистина ми е странно, че селскостопанската продукция държи такива цени. Производителите си смятат труд, механизация, препарати - това го разбирам. Но при 10 пъти разлика в цената "там" и "тук", все някой ще се сети да организира внос и ще залее Канада с балкански или мексикански домати. Значи не е само себестойността, трябва да има и някаква политика, която държи цените такива...

Excellent! Steven is my name!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Не е 10 пъти разликата , пластмасовите домати дето са на хидропоника са 2 долара той го е написал . Тука хубавите истински градински домати са 4-5лв . Това е проблема на западния начин на производство , търси се само количество и печалба с никакъв ръчен труд а малките производители са утрепани от отдавна от корпорациите . В България също най големите производители на домати ги гледат без почва .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Защо да не е 10 пъти е разликата? В събота бях на пазара, с очите си видах - селяните продават домати по 1,50 лв., а там градинските излизат 15+ лева килото. Не вярвам някой селянин в северозапада да има хидропонна инсталация и затова да му е евтина продукцията. Всъщност такава система само би я оскъпила.
Същите еко - био - селски - истински - натурални - чисти - природни - градински - земни - почвени - здравословни домати на колци са си, ако не и по-хубави от канадските (поне като гледам снимките на Мощния)...

Същите еко - био - селски - истински - натурални - чисти - природни - градински - земни - почвени - здравословни домати на колци са си, ако не и по-хубави от канадските (поне като гледам снимките на Мощния)...

Excellent! Steven is my name!
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет

Как да съчетаеш полезното с приятното и финансовото при отглеждане на подобна продукция?!
Има начин, не е сложен, и е перспективен.
Трябва само да ви се работи такава работа, подредено място/градина , интернет и камери.
Ама не искам да го пускам тук как става.
Според мен, повечето колеги са се досетили.

- turieca
- кандидат ентусиаст
-
Жалко, щях да се възползвам от някои неща.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
Е.Димитров написа::OT:
Как да съчетаеш полезното с приятното и финансовото при отглеждане на подобна продукция?!
Има начин, не е сложен, и е перспективен.
Трябва само да ви се работи такава работа, подредено място/градина , интернет и камери.
Ама не искам да го пускам тук как става.
Според мен, повечето колеги са се досетили.
Допълнение.
На Лично казвам, разбира се, напълно безплатно, ама на хора, които искат да се занимават с подобно нещо или се занимават с такива неща.
На чужди пари лесно се право сметка и на чужd бизнес акъл се колкото щеш. Кумът ми направи оранжерии преди десетина години и изсипа един камион пари (той е реституция от най-висше ниво). Когато тръгна да търси, къде да ги пласира, гризна дървото много здраво. Големите вериги има такива условия, че е по-рентабилно да внасяш, отколкото да произвеждаш. Искали му всеки ден по определено количество и плащат след като се реализира. Каквото се развали си остава за негова сметка. И още един куп тъпотии и така умря всичко...
Тук храните са страшен изкуственяк. Отиваш в магазина, домати като за картинка. Всички еднакви като форма, големина, цвят и без никакъв вкус. А ние ядем салата всеки ден. И с всички плодове и зеленчуци е така. ГМО-то е навсякъде. Посадих 41-42 корена домати и поне месец ще ядем вкусна салата. Не знам, колко струват при производител в Щатите или Мексико, но за да са $2 на кило на дребно, след като са докарани в хладилен камион от 3500-4000км, явно там са практически без пари.
Аудито, как реши, че съм "мижав"? Помня, колко съм дал за градината, колко вкарах в ремонт тази година, колко съм дал за ремонт на колата... Не мисля, че са много хората, които да не помнят по-сериозните си харчове в последните 3-4 месеца. Или не знаеш значението на тази дума, или обиждаш. Ама не виждам за какво, защото не си спомням аз да съм казал нещо за теб
Тук храните са страшен изкуственяк. Отиваш в магазина, домати като за картинка. Всички еднакви като форма, големина, цвят и без никакъв вкус. А ние ядем салата всеки ден. И с всички плодове и зеленчуци е така. ГМО-то е навсякъде. Посадих 41-42 корена домати и поне месец ще ядем вкусна салата. Не знам, колко струват при производител в Щатите или Мексико, но за да са $2 на кило на дребно, след като са докарани в хладилен камион от 3500-4000км, явно там са практически без пари.
Аудито, как реши, че съм "мижав"? Помня, колко съм дал за градината, колко вкарах в ремонт тази година, колко съм дал за ремонт на колата... Не мисля, че са много хората, които да не помнят по-сериозните си харчове в последните 3-4 месеца. Или не знаеш значението на тази дума, или обиждаш. Ама не виждам за какво, защото не си спомням аз да съм казал нещо за теб

- drevnia
- кандидат ентусиаст
-
Сега гледам две гудета те са си за нас, ако мога да продам сланинанта на 15лв. килото направо взимам още две. Чиста домашна сланина от кацата.
Най се кефа на софианеца като мине и види доматите, може ли да си купя викам да 5 лв е килото па той не е ли скъпо а аз му викам беги за пластмасови. Най е трудно с поливането нямаме герани кладенци и подобни трябва да ида до реката и от там да пусна водата да дойде до градината и нали се сещате че не съм само аз. Ще кажете от чешмата да ама водомера ще откачи.
Най се кефа на софианеца като мине и види доматите, може ли да си купя викам да 5 лв е килото па той не е ли скъпо а аз му викам беги за пластмасови. Най е трудно с поливането нямаме герани кладенци и подобни трябва да ида до реката и от там да пусна водата да дойде до градината и нали се сещате че не съм само аз. Ще кажете от чешмата да ама водомера ще откачи.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Ще прежалиш сланината от 2 прасета тая година като я пуснеш у Форумо по 6-7 лв килото.Треа да се пробва първо. Или ако искаш отдели 15 -20 кила, пущи снимки и цена 12 лв примерно и ще разбереш какво ще стане.
По тамошния край няма кой да ти я купи , в магазин не можеш да я продадеш, само тука може.
После има условия.
1. Сланинаджиите не са много. А от тях съвсем малко имат представа по нашия край каква сланина става. Мисля такава друга в бг няма.
2. Треа да я докараш като за тебе си. Мечовата /на майстора всъщност/ е обработена и да е била калпавичка прясна то не си личи. А при теб ще си личи.
Това е. Пари няма да изкараш много, ама прасето ще ти излезе без пари и ще рупаш мръвката
)
Ако напраиш и дедец- килото мининум е 40 лв
) На мен са ми предлагали 100 лв за кило и то преди 15-на години, кога заплатите бяха по 500 лв. и бензина 1,35.
Свинска мас, домашна, също се търси доста. И за готвене и за правене на лекове. Аз подарявам по 1 буркан всяка година и правят някакво мазило с невен.
И пазара ще ти е тука само. Питай БУМ БУМ ако искаш нещо така с по-големи количества да ти каже.
ПП скъпата треа е шарена /като бекон/. Иначе белата не знам дали ще може да се продаде повече от 10 лв.
По тамошния край няма кой да ти я купи , в магазин не можеш да я продадеш, само тука може.
После има условия.
1. Сланинаджиите не са много. А от тях съвсем малко имат представа по нашия край каква сланина става. Мисля такава друга в бг няма.
2. Треа да я докараш като за тебе си. Мечовата /на майстора всъщност/ е обработена и да е била калпавичка прясна то не си личи. А при теб ще си личи.
Това е. Пари няма да изкараш много, ама прасето ще ти излезе без пари и ще рупаш мръвката

Ако напраиш и дедец- килото мининум е 40 лв

Свинска мас, домашна, също се търси доста. И за готвене и за правене на лекове. Аз подарявам по 1 буркан всяка година и правят някакво мазило с невен.
И пазара ще ти е тука само. Питай БУМ БУМ ако искаш нещо така с по-големи количества да ти каже.
ПП скъпата треа е шарена /като бекон/. Иначе белата не знам дали ще може да се продаде повече от 10 лв.
Хм,хм...
- drevnia
- кандидат ентусиаст
-
В момента тука в района спокойно мога да я продам 9-10 лева килото. До сега на който и да съм дал винаги се е връщал за още.
Разбира се първо давам да я види опита и тогава стискаме ръцете.
Разбира се първо давам да я види опита и тогава стискаме ръцете.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Браво. Значи не си гледат вече гудета...нема що. Ние /брат ми де, аз само ползвам благата/ си гледаме по 2 все още
)
В магазина е към 10 лв килото, белата, от свинарник. Нормално е домашна, от домашно прасе, гледано в двора, да е към 15 килото. То така или иначе 1 кило не е малко. Ако само режеш за мезе щи стигне за месец поне.

В магазина е към 10 лв килото, белата, от свинарник. Нормално е домашна, от домашно прасе, гледано в двора, да е към 15 килото. То така или иначе 1 кило не е малко. Ако само режеш за мезе щи стигне за месец поне.
Хм,хм...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-

Според мен, земеделците трябва да изкарват най-много пари и да имат най-висок стандарт на живот. Не некви меринджейчета и друга подобна номенклатура.