Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от steeN » 10 Ное 2023, 14:31

Ходих на сайта ся и видя, че това е смИеска. Това е гарантиран боклук по всички линии. По-добре слънчогледово олио вместо такова... има разни високоолеинови, които поне ги знаеш какво има вътре за разлика от тези зехтини.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 10 Ное 2023, 14:46

Един бивш колега си беше направил спектрометър и облъчваше бутилките с ултравиолетова светлина, и по излъчения обратно спектър вземаше решение дали съответната бутилка "зехтин" всъщност е зехтин или не :mhihi:
Но не съм разпитвал в детайли какъв трябва да е спектъра, а и да е казвал съм забравил. Викаше едни "светели" зелено, други повече в червения спектър, не помня вече - беше преди 5-6 години :ok: Та ако някой му се занимава може да си проучи :yes:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 10 Ное 2023, 15:09

То въпроса е, че го фалшифицират по различни начини. Единия е да няма никакъв зехтин, а някакво олио и аромати (което на 100% от първа ръка знам, че се прави в България). Другото е да продават втора цедка, химическри екстрактиран зехтин или смес за екстра върджин. Това второто не знам дали би го хванал, щото то си е пак зехтин, но добит не по начина посочен на бутилката и това е май най-често срещания случай.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Ное 2023, 15:17

Абе ще им такова аз онаковата, може ли да ставам алхимик за да знам кой е истинския зехтин? :banghead: Не може ли просто някой да ми напише, че е зехтин и то да е такова без значение от цената, пък аз вече да си решавам дали и колко често да си купувам? :ranting: Трябва ли все да ми продават кокошка за кон?
Ще ходя шарлан да си купувам вече ще им... :censored:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 10 Ное 2023, 15:24

Още по-лошото е, че някои страни официално разрешиха да се меша екстра върджин с друг зехтин с някакъв малък %, уж да облекчат производителите си. Ама иди го хвани гръка колко помас слага в първата преса или турчина какво лепи на бутилката...
Never mistake motion for action...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 10 Ное 2023, 15:26

Top Gun Maverick написа:Абе ще им такова аз онаковата, може ли да ставам алхимик за да знам кой е истинския зехтин? :banghead: Не може ли просто някой да ми напише, че е зехтин и то да е такова без значение от цената, пък аз вече да си решавам дали и колко често да си купувам? :ranting: Трябва ли все да ми продават кокошка за кон?
Ще ходя шарлан да си купувам вече ще им... :censored:

Ти си мислиш, че изобщо НЕЩО което ядеш е това което пише на етикета или това което ти си мислиш, че купуваш? Ебаси оптимиста :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 10 Ное 2023, 15:38

В случая етикетът говори доста

"blend of olive oils of european union origin and not of european union origin"

Това значи, че каквото където е останало по "бъчвите" са го изкупили и са го смесили.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 10 Ное 2023, 15:49

Top Gun Maverick написа:Ще ходя шарлан да си купувам вече ще им... :censored:

Олиото от семки е възможно най-нездравословното нещо, което можеш да ползваш от всички олиа барабар с олио рапица, гроздови семки, царевица и соя.

Какво се кахъриш за зехтина? Да не мислиш, че на всеки един продукт произвеждан по света някой седи и гледа над рамото на тоя, дето го прави за да види дали няма нещо неспоменато или различно от това на етикета? Много голяма част от всичко, дето е в магазина не е това или не е съвсем същото като на етикета.

Съвсем наскоро видяхме у нас каква е ситуацията с овчия и биволски кашкавал.

Те малко за любителите на добавките:

This case series study analyzed 30 dietary supplement products purchased from Amazon.com with claims related to immune health. Seventeen of 30 products had inaccurate labels; 13 were misbranded, and 9 had additional components detected but not claimed on the label.

Цялото изследване е тук. Вярвам, че нещата щяха да изглеждат още по-зле ако можеха да тестват всички съставки. Но и сега са достатъчно трагични :mhihi:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9366544/
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от turieca » 10 Ное 2023, 15:57

Изображение

Тези 4 вида ми донесе познат. Купил си машина и прави 20 лв шишенцето. Вкусни са, дали са вредни или полезни не знам.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 10 Ное 2023, 16:01

Лешниковото и ореховото са топ, особено ако са от суров лешник и орех (ако не те бърка съотношението омега 6:3). Тиквата по-не. За кайсиевото не знам. Викат там, че лекувало рак и не знам какво ама силно ме съмнява.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Ное 2023, 16:04

Изглежда ок, да взема да те потърся ли? :mhihi:
Какво друго за салати? Май най-добре без, само с лимонов сок. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 10 Ное 2023, 16:09

Аз ползвам авокадово, защото си го внасям, имам достъп до документите и анализите и вярвам на производителя. Идва си ми варела с партидния номер, сравнявам с този от лабораторния резултат правен в Холандия и знам кво ям.

Иначе най-доброто олио е свинската мас ама за салати не става, иначе друго не бих опитал :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 10 Ное 2023, 16:12

Top Gun Maverick написа:Изглежда ок, да взема да те потърся ли? :mhihi:

"Гастроезофагеалната рефлуксна болест обикновено е известна като киселинен рефлукс. Лимонът е един от хранителните продукти, които са отговорни за него. Киселинното съдържание на плода може да отслаби долния езофагеален сфинктер (мускула, който отделя стомаха от хранопровода), да стимулира производството на киселина в стомаха и да дразни вече повредената вътрешна обвивка на хранопровода."
пАзи сфинктера :mhihi: :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от turieca » 10 Ное 2023, 16:31

Top Gun Maverick написа:Изглежда ок, да взема да те потърся ли? :mhihi:

Ако решиш пиши, ще поръчам и като идвам до града ще ти го донеса.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 10 Ное 2023, 16:36

bum_bum написа:Иначе най-доброто олио е свинската мас ама за салати не става, иначе друго не бих опитал :mhihi:

Не мога да науча момата да готви с мас. Иначе яде, като не знае с какво е готвено :ok:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата