България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от ///M Power » 08 Окт 2024, 21:54

b_u_b_o написа:
Моджо написа:Фактите са че ти посочих фактите. Ма или не ги четеш или не ги разбираш.
Минаваш ли в друг път (чл. 25)? Респ извършваш маневра и си променяш посоката на движение.
По смисъла на закона посоката е главния път се тая как се врътка и че в кръстовището продължава надясно. Ьавиеайни по него НЕ ПРОМЕНЯШ посоката си на движение. Нито извършващ маневра.
А чл
26 ти казва че като ще правиш маневра треа пуснеш мигач.
край.

Ето това болднатото не е вярно и от там ти се чупи цялата логика. Как твърдиш, че не правиш маневра когато правиш завой, много често завиваш по напълно различна улица, с друго име, друг брой ленти и тн.

Ами всъщност е прав, когато не се отклоняваш от пътя с предимство не правиш маневра, всичко друго се води завой.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 08 Окт 2024, 22:06

///M Power написа:
b_u_b_o написа:
Моджо написа:Фактите са че ти посочих фактите. Ма или не ги четеш или не ги разбираш.
Минаваш ли в друг път (чл. 25)? Респ извършваш маневра и си променяш посоката на движение.
По смисъла на закона посоката е главния път се тая как се врътка и че в кръстовището продължава надясно. Ьавиеайни по него НЕ ПРОМЕНЯШ посоката си на движение. Нито извършващ маневра.
А чл
26 ти казва че като ще правиш маневра треа пуснеш мигач.
край.

Ето това болднатото не е вярно и от там ти се чупи цялата логика. Как твърдиш, че не правиш маневра когато правиш завой, много често завиваш по напълно различна улица, с друго име, друг брой ленти и тн.

Ами всъщност е прав, когато не се отклоняваш от пътя с предимство не правиш маневра, всичко друго се води завой.

Добре де, цитирайте ми на база на какво го решавате това и ще се съглася с вас.

Потребител
Аватар

Мнение от wizard12 » 08 Окт 2024, 22:22

На всички ситуации от въпросите за изпит за Б категория, колите които продължават по пътя с предимство подават мигач.

Screenshot from 2024-10-08 22-12-10.png

Ето тук има доста такива, и който е направо не сигнализара, който завива дори и да продължава по пътя с предимство подава мигач:

Тема 8
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 08 Окт 2024, 22:34

Сега трябва ли да давам мигач ако искам да карам наляво.
2024-10-08.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 08 Окт 2024, 22:38

Lenco написа:Сега трябва ли да давам мигач ако искам да карам наляво.

Според колегите трябва да даваш десен мигач като караш направо, пък хората наоколо ще хвърлят боб дали ще караш направо или ще завиваш надясно. :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 09 Окт 2024, 0:36

Lenco написа:Сега трябва ли да давам мигач ако искам да карам наляво.
2024-10-08.jpg

Ако работи светофара - да :mhihi:

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 09 Окт 2024, 0:43

Както каза стинката преди време, май трябва да седна да почета малко, а аз псувам кат хамалин, че последно време 1/3 от шофьорите не ползват мигачи ..... май аз съм грешал.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 09 Окт 2024, 12:29

на стр.861
Двигателист написа:Възможно ли е да изхвръкнат децата от колата, при положение, че бащата се кълне, че са били с колани в детски столчета? Нали, дори обикновена такава детска седалка се захваща за колана? Това не мога да си обясня...

Започвам с това че не съм експерт (още по-малко пък по катастрофи), това го уточнявам със закачлив тон заради написаното на стр.849, но съм и сериозен едновременно с това. При страничния удар купето е най-уязвимо, като прибавим фактора скорост, плюс това че катастрофата се случва в живия живот а не по време на лабораторен тест, и колата е на 20+ години може и да изхвъръкнат. И все пак, въпросът ти е резонен.

на стр.861
carmanf1 написа:
St.Trinity написа: ... употребил ли е бащата наркотици след първоначалния положителен полеви тест за амфетамини. Оказа се че не е употребил, защото кръвната му проба е отрицателна.

Ето на това аз много се дразня. И продължавам да питам всеки полицай, който срещна - защо спряха тестовете на полицаите :evil: Отговор нямат :evil:

Ама ги прилагат същите тези тестове, на обикновения човек - за да му съсипят живота :evil:

Е как ще му съсипят живота като облекчиха проявяването на резултатите от година, на месец. Извън иронията, и мен тази полицейщина много ме дразни но такава е социалната тъкан на обществото.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 10 Окт 2024, 15:05

https://www.facebook.com/reel/434649409 ... 7S9Ucbxw6v
E60-то минава на червено, удря друга кола (на пасат прилича), а тя удря жена на тротоара. Поредна жертва в статистиката. Чудя се само кой от двамата е летял като бесен, повече клоня към колата по таван в храстите, но ще се чуе.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 10 Окт 2024, 15:35

streetz написа:https://www.facebook.com/reel/434649409228888?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v
E60-то минава на червено, удря друга кола (на пасат прилича), а тя удря жена на тротоара. Поредна жертва в статистиката. Чудя се само кой от двамата е летял като бесен, повече клоня към колата по таван в храстите, но ще се чуе.

докато се спори кой да дава мигач, едно от най-тежките нарушения (минаването на червено) комбинирано с висока скорост взема невинни жертви :confused: :(

обръщаме внимание на цепленката в чуждото око, а не виждаме гредата в своето... както винаги :dunno:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Окт 2024, 15:37

Зор с тия БМВ-та. На тоя сутринта не разбрах защо му е отворен капака, а конусите стоящи часове според мен значеха поне средна телесна:
https://kazanlak.com/news-46351.html

А вчера между 4 коли на подбалканския като разбрах някакъв 22-годишен изпреварил на завоя без видимост и непрекъсната, плюс 60...още като гледах снимки вчера и това заключих, че е, понеже познавам и мястото. Само леко са пострадали в крайна сметка. Ако ви прави впечатление, всичките коли с курници. Тоест и курнците не те убиват ако не е висока скоростта, но пък иначе много с курници летят на убиване:
https://knews.bg/chetirima-sa-postradal ... i-i-video/
Но тука преди няколко дни жената е нямала шанс, снимките говорят, тоя снимащия винаги прави хубави като качество снимки:
https://knews.bg/tezhka-katastrofa-e-na ... i-i-video/
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 10 Окт 2024, 15:40

Top Gun Maverick написа:Зор с тия БМВ-та. На тоя сутринта не разбрах защо му е отворен капака, а конусите стоящи часове според мен значеха поне средна телесна:

нали караше ново бендве... познай, защо му е отворен капака отзад като се отваря в другата посока

хинт: пиропатрони
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 10 Окт 2024, 16:12

Аз минах маршрута през Илинден до Пампорово. Пътят е ок, понапукан, но се ядва, ама завоите са безкрайни. Трафик почти нямаше и видях толкова лади и жигули, колкото съм виждал общо за последните 15 години. Само един идиот срещнах, който беше ми се залепил за гъза с някакво БМВ 320. Успя да ме изпревари по-най малоумният начин, на завой с нулева видимост, след което аз му се лепнах за гъза, щото там няма как да се кара особено бързо. Точно преди Сатовча имаше права отсечка и този се засили с поне 150, но за зла съдба в селото (може и да е град) го спря полиция. Гледаше много тъжно като минах покрай него и му махнах. Не знам какво е наказанието за +100 км/ч в населено място, надявам се да му струва колкото колата :)

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Окт 2024, 17:36

vicho написа:
Top Gun Maverick написа:Зор с тия БМВ-та. На тоя сутринта не разбрах защо му е отворен капака, а конусите стоящи часове според мен значеха поне средна телесна:

нали караше ново бендве... познай, защо му е отворен капака отзад като се отваря в другата посока

хинт: пиропатрони

За щастие не ми се е налагало да узная. Явно това се е чуло да гърми, тъкмо ми разправя мой клиент, първо вика гръмна, после наби спирачки. Възрастен над 60 бил ударения, шофьора около 60. Само слезнал и питал дали е жив, моя човек му казал не знам и оня припаднал. През това време ходил за вода и докато дойде линейка и полиция свестил шофьора. От удареният течало кръв от главата, нашия питал полицая дали е жив, ама отговорил, че не бара и не знае. Онзи в безсъзнание. Линейката го отнесла и така. Колата се е движела направо, пешеходеца пресича отляво, няма слънце по това време там (7:30)не знам как не го е видял. Без спирачен път го удря както ви стана ясно.

П.п: Интересно как гърми пиропатрон за тоя капак, а беговете не се отварят...
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 10 Окт 2024, 22:51

Top Gun Maverick написа:
П.п: Интересно как гърми пиропатрон за тоя капак, а беговете не се отварят...

Капакът гърми заради евентуалния пешеходец , дето го блъскаш, беговете в колата гърмят заради теб като се блъскаш с МПС-то, 2 различни системи са.
Така мисля....
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата