България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от vicho » 11 Окт 2024, 23:16

Tenata написа:Ти сега талона ли искаш да ти снимам, колата със системата или аз не знам какво карам.
аман от гугалисти!

да видя вина и пиропатроните в риалоема, иначе само лала

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 12 Окт 2024, 8:25

St.Trinity написа:Не водете спорове за дреболии, викам да разведрим малко със сериозността на безопасността. :smoke:

*Какво си мислехте досега, че да представяш кола е лесно?

Мислим, че педерастрейн не бачка винаги както трябва, освен ако не вдигнеш високо ръце тип "готов съм да ме обладаеш". :mhihi:

Майтапът настрана, помагат всякакви джаджи, но доверие в нищо нямам и не бих имал. Особено в тия ленти, да кара сама пък аз да си правя каквото си искам вътре без да следя пътя. То и сега си позволявам тъпотии, а ако имам доверие на джаджите, съвсем ще отърва козите. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan3 » 12 Окт 2024, 9:00

Top Gun Maverick написа:Мислим, че педерастрейн не бачка винаги както трябва, освен ако не вдигнеш високо ръце тип "готов съм да ме обладаеш". :mhihi:

Майтапът настрана, помагат всякакви джаджи, но доверие в нищо нямам и не бих имал. Особено в тия ленти, да кара сама пък аз да си правя каквото си искам вътре без да следя пътя. То и сега си позволявам тъпотии, а ако имам доверие на джаджите, съвсем ще отърва козите. :mhihi:
Има много тестове за тази система при различните производители и резултатите показват, че не винаги спират сами. Но все пак в повечето случаи спират, което си е шанс за пешеходците.

Имайте в предвид, че AEBS е задължителен за новите коли, но с изискване да спира при наличие на друг автомобил. Защитата за пешеходци и велосипедисти е екстра. Vw и съответно Skoda, Seat я имат екстата при всички модели, но Renault монтират базовата система и само в най-високото ниво плюс допълнително пари може да се сложи и екстата за пешеходци. При Dacia няма възможност да се закупи екстата - само базова спирачка.

Все пак тези системи са допълнение с цел намаляване на жертвите при ТПТП и не са сложени за заместване на шофьора.

Спомням си преди много години карах на запад и там имаше акустична разделителна линия в края на платното. Ето нещо просто, но най-вероятно е спасило хиляди животи през годините. Сега line assistant помага точно за това - подбутва волана да не излезне колата от лентата, разбира се не взима остри завои, но ще подведе автомобила по дъгата. Има системи за автоматично завиване и избягване на удар, но все още са топ екстра с доплащане.

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 12 Окт 2024, 9:56

Спомням си един случай на предаването за самолетни катастрофи по National Geographic, и в конкретния епизод пилотът (млад азиатец) му се беше наложило да поеме ръчното управление поради влошени метеорологични условия при кацане, и тогава (моля ти се) лъснало че той бил станал пилот само заради мацките и високото заплащане и никога преди не е карал на ръчно управление! Така пак, по заобиколния начин се е сдобил и с разрешителното си за пилот. Мисля че имаше само материални щети, и катастрофата беше лека (по опашката на самолета) а пътниците се бяха разминали само с уплах.

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan3 » 13 Окт 2024, 18:08

Доста затегнаха шофьорските изпити. Сега теоретичните изпити се провеждат в специализирана зала на Автомобилна Администрация, минава се през метал детектор, оставя се телефона, слънчевите очила, ключове и всичко не нужно. За самият изпит се цъка на таблетки със сензорни екрани - няма клавиатури, мишки, листа, нищо. Има огледало над всяка изпитна станция така че проверяващият има поглед към всеки изпитван. Няма нищо общо с едно време, когато се раздаваха листовки в офиса на учебния център.

За практиката има камери в превозните средства и поне не те късат за глупости, защото може да се оспорва по видео записа.

Лично на мен ми е прекалено всичко това, защото винаги съм учил за всичките категории, които имам, но явно е необходимост.

Моралът е важен, според мен в България е на ниско ниво.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 13 Окт 2024, 19:29

По новините - "За юни, юли и август има 7 загинали с тротинетки" :help: :censored: :kuku: :kuku: :kuku:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 13 Окт 2024, 20:40

zAcK написа:По новините - "За юни, юли и август има 7 загинали с тротинетки" :help: :censored: :kuku: :kuku: :kuku:
Някой се блъснал в стълб даже

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 14 Окт 2024, 10:07

Що не казвате, че на излизане от София посока Владая има нова камера на 40 :mhihi:
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 14 Окт 2024, 10:14

https://blitz.bg/katastrofi/uzhast-sled ... 44741.html

Много мълчите тука за случая.Свидетели няма. Има шанс да са само лилави, което не, че е ок, но кой нормален дава на 14 годишни да карат моторчета в днешно време на главен път София - Варна и то? :shock: :dummy: :censored: :ranting: :banghead:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 14 Окт 2024, 10:36

TNT написа:Що не казвате, че на излизане от София посока Владая има нова камера на 40 :mhihi:

Къде точно, че в петък минавахме оттам, бързах една идея, ама гледах да съм в ограниченията (леко отгоре), ама чак 40 не помня да съм отразявал..? :ok:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 14 Окт 2024, 10:50

Лукойл - Черния кос. Там е 40 ограничението мисля. Преди тринога слагаха често.

https://maps.app.goo.gl/K7bAp2LmCnifiGtP6

Ей тука вече стойката е сложена, кутията още липсва.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 14 Окт 2024, 11:02

Дамм... точно като видях там числото на радара дето са сложили бях на 55-56км/ч :mrgreen: К'от тако'а :ok:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan3 » 14 Окт 2024, 11:26

TNT написа:Що не казвате, че на излизане от София посока Владая има нова камера на 40 :mhihi:
Да примомня, че има една от скоро при Икея.
Сложиха нова камера за скорост в София

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от speedhokk » 14 Окт 2024, 11:59

Класика! На този път всяка седмица стават катастрофи на едно и също място, полицията прави превенция горе на отбивката на Владая и долу на бензиностанцията на ограничение 40. Две места, където са станали общо 0 катастрофи :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 14 Окт 2024, 12:08

Да, но вероятността за много глоби и пълнене на бюджета е огромна! В крайна сметка, кое е по-важно за държавата (т.е. нас, защото тя е наш огледален образ) ? Мангизите в нейните сметки, разбира се :ok: !
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата