България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 21 Окт 2024, 16:09

https://gospodari.com/novini/2024/10/21 ... h-v-sofiya
Чух по Фокус аз, та викам да потърся в Гугъла, скоро М8-ци за патрулки, какво ще се излагат с 340-ки, че и комбита. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan3 » 21 Окт 2024, 17:33

Шофьори системно карат с над 200 км/ч по Околовръстното в София
Да, до преди няколко години се взимаха книжки при +31км/ч над ограничението.
Сега е за 50+ и то само за в града. Извън градското е писта - караш и ако те хванат си плащаш за удоволствието. Важното е да не се репресира народа от куките. Аз по друг начин го разбирам, но явно не съм наясно.

Аз съм за отнемане на книжки при 31+ в града и извън него.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 21 Окт 2024, 20:11

За в града може и по-ниско да е 'летвата'! Все пак е населено място обикновено...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 21 Окт 2024, 20:34

TNT написа:Чакай сега, нали ти обясняваше как пътищата имат сцепление и ако се включи система бъркаш бая :mhihi:

точно така...

ако тръгнеш да даваш газ колата се носи като народна песен и системите се включват --> т.е. бъркаш

асфалта е скапан и тия резки маневри са тотално излишни, и при тръгване, и при спиране, и при завиване :yes:

кое не е ясно?
You said: "Time will change!" What if it changes you?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Окт 2024, 21:09

bmwfan3 написа:Шофьори системно карат с над 200 км/ч по Околовръстното в София
Да, до преди няколко години се взимаха книжки при +31км/ч над ограничението.
Сега е за 50+ и то само за в града. Извън градското е писта - караш и ако те хванат си плащаш за удоволствието. Важното е да не се репресира народа от куките. Аз по друг начин го разбирам, но явно не съм наясно.

Аз съм за отнемане на книжки при 31+ в града и извън него.

В Щатите е много просто- хващат те с х2 ограничението - смята за криминално отстъпление и се лежи. Първия път може да се отървеш с добър адвокат ($$$$), всеки следващ път се лежи ефективно…
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 21 Окт 2024, 22:06

Уж прогрес, а всъщност говно! Голямо и рядко!

Вместо отнемане на книжки, плащаш си и може да убиваш, щото си тарикат-преценяч!

После някой ще каже, нещата се подобряват :kuku: Да, да! И мармотите и те. Вече не ги завиват в калници от калибра, а от ролс, шоколадите :kuku:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 22 Окт 2024, 2:40

bmwfan3 написа:Аз съм за отнемане на книжки при 31+ в града и извън него.

Докато не минеш покрай някоя бензиностанция, закрита по Костово време, но знака с ограничението 50 си стои щото е било отбивка и педалите дебнат... Ти си минаваш с нормалната извънградска скорост 90 и ядеш хура... Честито. :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 22 Окт 2024, 9:40

dhtj написа:
bmwfan3 написа:Аз съм за отнемане на книжки при 31+ в града и извън него.

Докато не минеш покрай някоя бензиностанция, закрита по Костово време, но знака с ограничението 50 си стои щото е било отбивка и педалите дебнат... Ти си минаваш с нормалната извънградска скорост 90 и ядеш хура... Честито. :lol:

Ама има ли пари за 340-ски ? Има..... :lol:
Което води до огромно повишаване на пътната безопасност ;)
Като не ги разбираш нещата що се обаждаш.... :bchug:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 22 Окт 2024, 9:54

vicho написа:
TNT написа:Чакай сега, нали ти обясняваше как пътищата имат сцепление и ако се включи система бъркаш бая :mhihi:

точно така...

ако тръгнеш да даваш газ колата се носи като народна песен и системите се включват --> т.е. бъркаш

асфалта е скапан и тия резки маневри са тотално излишни, и при тръгване, и при спиране, и при завиване :yes:

кое не е ясно?

Ясно е, че си противоречиш. Асфалта или има сцепление, или няма. Това с колко караш на асфалт без сцепление вече е друго. В района на тези кръгови, където коментираш, качвах се на Малинов, Е39-ка ми тръгна доста стабилно с 15-20 на положителни температури, без лед, черен лед, масло или нещо такова. С колкото и да караш, винаги може да се наложи да направиш рязко спиране или завиване.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 22 Окт 2024, 11:24

TNT написа:Ясно е, че си противоречиш. Асфалта или има сцепление, или няма. Това с колко караш на асфалт без сцепление вече е друго. В района на тези кръгови, където коментираш, качвах се на Малинов, Е39-ка ми тръгна доста стабилно с 15-20 на положителни температури, без лед, черен лед, масло или нещо такова. С колкото и да караш, винаги може да се наложи да направиш рязко спиране или завиване.

:mhihi: :lol:

Къде видя да пиша, че има сцепление? Напротив, на повечето места е някаква тотална свинщина. С много малки изключения (например на околовръстен път Цариградско до Ботевградско, въпреки, че има адски много трафик) асфалтът е хубав и има сцепление (2.0 60 фута със стрийт гуми на задно :mhihi: :mhihi: )

нека да си противореча след като те кара да спиш по-добре, но на мен не ми се включва абс-а като спирам и не буксувам като тръгвам, защото внимавам, защото асфалта е вайно :bchug:

п.с. на Борис Три (след околоврътен) посока княжево дясната лента (асфалта до паветата) колата тръгва настрани с 4-те гуми при даване на газ направо :shock: :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 22 Окт 2024, 11:39

На модерните коли по-трудно се включва нещо :lol:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 22 Окт 2024, 11:43

TNT написа:На модерните коли по-трудно се включва нещо :lol:

сигурно е от хипер-дупер-мупер гомите дет съм турил :mhihi: :mhihi: :mhihi: компенсират идиотията, ама се съмнявам

и с рикено на е92-ката си беше същото :ok:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 25 Окт 2024, 9:14

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgari ... ri-2311517

"Ние се надяваме освен да засичат с тези камери и да се глобява. По статистиката на МВР по-малко от два процента от причините за пътно-транспортни произшествия е превишената скорост. На 97% са поради несъобразена скорост. Несъобразената скорост изобщо не означава, че вие сте превишили скоростта“

:mhihi:
"Моят призив към МВР е да се борят с много други нарушения, които са много по-опасни от това дали някой е превишил с 10 км/ч скоростта“, посочи експертът.

МВР и борба с ганьовщината - мисията невъзможна :ok:

Аз като чух, че щяли да сертифицират само ~300 тол камери за средна, това вероятно са само главните пътища. Не е малко, вероятно ще бъдат и маркирани в навигации. Летящите пак ще си летят, но вече не и по главни и натоварени пътища.

UPDATE:

https://btvnovinite.bg/bulgaria/tol-kam ... ge_break_2

Вече е засечен автомобил, който се е движел със средна скорост 203 км/ч

Промените в Закона за движение по пътищата, с което ще се дефинира нормативно понятието „средна скорост“ са внесени в Народното събрание.

Т.е. готово е, ама не баш :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 25 Окт 2024, 10:43

Какъв процент от тежките ПТПта е след неправилно изпреварване, някъде има ли инфо. Аз залагам на голямо двуцифрено число. Съответно как би могло да се противодейства на самоубийците, които карат все едно бягат за живота си...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 25 Окт 2024, 11:15

Колчета или еднопосочни пътища. За първото примера е Кресненското дефиле - бързо, лесно, евтино решение. Спряха смъртните случаи. Откакто има колчета, мисля са 0. Преди години се трепаха почти ежеседмично на пътя Пловдив - Асеновград. Откакто оправиха и разшириха пътя, вече е с мантинела по средата и не лети никой срещу теб - няма смъртни случаи. Най-много някой да се качи в кръговите или да се опукат калниците. И някой Шумахер с камион да се обърне. Но никой не умира. То затова и по магистрали (въпреки че са най-опасните), смъртните случаи са 10-15% от общите. Т.е. липсата на инфраструктура е сериозен фактор. Ганьо е преценяч и не трябва да му се дава възможност да има поле за изява на преценките. Ако по разни планински пътища се наслагат колчета по по-късите прави, където за 3-ка дизел е достатъчно дълга, ама за 1.4 на газ не - ще намалеят случките.

Напоследък се замислям, ако не бяхме толкова абсурдна държава и се бяха построили всички несъществуващи пътища, тунели и магистрали какво щеше да е. Да има магистрала Хемус. Да има магистрала Рила! Да има тунел под Шипка. И под другите проходи. Да има високоскоростни пътища в Родопите. Да има готов път Видин-Враца. Магистрала Русе-Велико Търново. В западна Европа колко нови пътища има ? Там си поддържат старите, те отдавна са си изградили пътната мрежа. Половината да беше направено, друга държава щяхме да сме, ама ето - в парламента пак ще гледаме Бойко, Шишко и сие.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата