България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
https://gospodari.com/novini/2024/10/21 ... h-v-sofiya
Чух по Фокус аз, та викам да потърся в Гугъла, скоро М8-ци за патрулки, какво ще се излагат с 340-ки, че и комбита.
Чух по Фокус аз, та викам да потърся в Гугъла, скоро М8-ци за патрулки, какво ще се излагат с 340-ки, че и комбита.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
Шофьори системно карат с над 200 км/ч по Околовръстното в София
Да, до преди няколко години се взимаха книжки при +31км/ч над ограничението.
Сега е за 50+ и то само за в града. Извън градското е писта - караш и ако те хванат си плащаш за удоволствието. Важното е да не се репресира народа от куките. Аз по друг начин го разбирам, но явно не съм наясно.
Аз съм за отнемане на книжки при 31+ в града и извън него.
Сега е за 50+ и то само за в града. Извън градското е писта - караш и ако те хванат си плащаш за удоволствието. Важното е да не се репресира народа от куките. Аз по друг начин го разбирам, но явно не съм наясно.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
За в града може и по-ниско да е 'летвата'! Все пак е населено място обикновено...
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
TNT написа:Чакай сега, нали ти обясняваше как пътищата имат сцепление и ако се включи система бъркаш бая
точно така...
ако тръгнеш да даваш газ колата се носи като народна песен и системите се включват --> т.е. бъркаш
асфалта е скапан и тия резки маневри са тотално излишни, и при тръгване, и при спиране, и при завиване

кое не е ясно?
You said: "Time will change!" What if it changes you?
bmwfan3 написа:Шофьори системно карат с над 200 км/ч по Околовръстното в София
В Щатите е много просто- хващат те с х2 ограничението - смята за криминално отстъпление и се лежи. Първия път може да се отървеш с добър адвокат ($$$$), всеки следващ път се лежи ефективно…
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Уж прогрес, а всъщност говно! Голямо и рядко!
Вместо отнемане на книжки, плащаш си и може да убиваш, щото си тарикат-преценяч!
После някой ще каже, нещата се подобряват
Да, да! И мармотите и те. Вече не ги завиват в калници от калибра, а от ролс, шоколадите 
Вместо отнемане на книжки, плащаш си и може да убиваш, щото си тарикат-преценяч!
После някой ще каже, нещата се подобряват

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
bmwfan3 написа:Аз съм за отнемане на книжки при 31+ в града и извън него.
Докато не минеш покрай някоя бензиностанция, закрита по Костово време, но знака с ограничението 50 си стои щото е било отбивка и педалите дебнат... Ти си минаваш с нормалната извънградска скорост 90 и ядеш хура... Честито.

- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
dhtj написа:bmwfan3 написа:Аз съм за отнемане на книжки при 31+ в града и извън него.
Докато не минеш покрай някоя бензиностанция, закрита по Костово време, но знака с ограничението 50 си стои щото е било отбивка и педалите дебнат... Ти си минаваш с нормалната извънградска скорост 90 и ядеш хура... Честито.
Ама има ли пари за 340-ски ? Има.....

Което води до огромно повишаване на пътната безопасност

Като не ги разбираш нещата що се обаждаш....

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
vicho написа:TNT написа:Чакай сега, нали ти обясняваше как пътищата имат сцепление и ако се включи система бъркаш бая
точно така...
ако тръгнеш да даваш газ колата се носи като народна песен и системите се включват --> т.е. бъркаш
асфалта е скапан и тия резки маневри са тотално излишни, и при тръгване, и при спиране, и при завиване![]()
кое не е ясно?
Ясно е, че си противоречиш. Асфалта или има сцепление, или няма. Това с колко караш на асфалт без сцепление вече е друго. В района на тези кръгови, където коментираш, качвах се на Малинов, Е39-ка ми тръгна доста стабилно с 15-20 на положителни температури, без лед, черен лед, масло или нещо такова. С колкото и да караш, винаги може да се наложи да направиш рязко спиране или завиване.

- vicho
- старши ентусиаст
-
TNT написа:Ясно е, че си противоречиш. Асфалта или има сцепление, или няма. Това с колко караш на асфалт без сцепление вече е друго. В района на тези кръгови, където коментираш, качвах се на Малинов, Е39-ка ми тръгна доста стабилно с 15-20 на положителни температури, без лед, черен лед, масло или нещо такова. С колкото и да караш, винаги може да се наложи да направиш рязко спиране или завиване.

Къде видя да пиша, че има сцепление? Напротив, на повечето места е някаква тотална свинщина. С много малки изключения (например на околовръстен път Цариградско до Ботевградско, въпреки, че има адски много трафик) асфалтът е хубав и има сцепление (2.0 60 фута със стрийт гуми на задно

нека да си противореча след като те кара да спиш по-добре, но на мен не ми се включва абс-а като спирам и не буксувам като тръгвам, защото внимавам, защото асфалта е вайно

п.с. на Борис Три (след околоврътен) посока княжево дясната лента (асфалта до паветата) колата тръгва настрани с 4-те гуми при даване на газ направо

- TNT
- младши ентусиаст
-
На модерните коли по-трудно се включва нещо 

- vicho
- старши ентусиаст
-
TNT написа:На модерните коли по-трудно се включва нещо
сигурно е от хипер-дупер-мупер гомите дет съм турил

и с рикено на е92-ката си беше същото

- TNT
- младши ентусиаст
-
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgari ... ri-2311517
МВР и борба с ганьовщината - мисията невъзможна
Аз като чух, че щяли да сертифицират само ~300 тол камери за средна, това вероятно са само главните пътища. Не е малко, вероятно ще бъдат и маркирани в навигации. Летящите пак ще си летят, но вече не и по главни и натоварени пътища.
UPDATE:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/tol-kam ... ge_break_2
Т.е. готово е, ама не баш

"Ние се надяваме освен да засичат с тези камери и да се глобява. По статистиката на МВР по-малко от два процента от причините за пътно-транспортни произшествия е превишената скорост. На 97% са поради несъобразена скорост. Несъобразената скорост изобщо не означава, че вие сте превишили скоростта“

"Моят призив към МВР е да се борят с много други нарушения, които са много по-опасни от това дали някой е превишил с 10 км/ч скоростта“, посочи експертът.
МВР и борба с ганьовщината - мисията невъзможна

Аз като чух, че щяли да сертифицират само ~300 тол камери за средна, това вероятно са само главните пътища. Не е малко, вероятно ще бъдат и маркирани в навигации. Летящите пак ще си летят, но вече не и по главни и натоварени пътища.
UPDATE:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/tol-kam ... ge_break_2
Вече е засечен автомобил, който се е движел със средна скорост 203 км/ч
Промените в Закона за движение по пътищата, с което ще се дефинира нормативно понятието „средна скорост“ са внесени в Народното събрание.
Т.е. готово е, ама не баш

Какъв процент от тежките ПТПта е след неправилно изпреварване, някъде има ли инфо. Аз залагам на голямо двуцифрено число. Съответно как би могло да се противодейства на самоубийците, които карат все едно бягат за живота си...
- TNT
- младши ентусиаст
-
Колчета или еднопосочни пътища. За първото примера е Кресненското дефиле - бързо, лесно, евтино решение. Спряха смъртните случаи. Откакто има колчета, мисля са 0. Преди години се трепаха почти ежеседмично на пътя Пловдив - Асеновград. Откакто оправиха и разшириха пътя, вече е с мантинела по средата и не лети никой срещу теб - няма смъртни случаи. Най-много някой да се качи в кръговите или да се опукат калниците. И някой Шумахер с камион да се обърне. Но никой не умира. То затова и по магистрали (въпреки че са най-опасните), смъртните случаи са 10-15% от общите. Т.е. липсата на инфраструктура е сериозен фактор. Ганьо е преценяч и не трябва да му се дава възможност да има поле за изява на преценките. Ако по разни планински пътища се наслагат колчета по по-късите прави, където за 3-ка дизел е достатъчно дълга, ама за 1.4 на газ не - ще намалеят случките.
Напоследък се замислям, ако не бяхме толкова абсурдна държава и се бяха построили всички несъществуващи пътища, тунели и магистрали какво щеше да е. Да има магистрала Хемус. Да има магистрала Рила! Да има тунел под Шипка. И под другите проходи. Да има високоскоростни пътища в Родопите. Да има готов път Видин-Враца. Магистрала Русе-Велико Търново. В западна Европа колко нови пътища има ? Там си поддържат старите, те отдавна са си изградили пътната мрежа. Половината да беше направено, друга държава щяхме да сме, ама ето - в парламента пак ще гледаме Бойко, Шишко и сие.
Напоследък се замислям, ако не бяхме толкова абсурдна държава и се бяха построили всички несъществуващи пътища, тунели и магистрали какво щеше да е. Да има магистрала Хемус. Да има магистрала Рила! Да има тунел под Шипка. И под другите проходи. Да има високоскоростни пътища в Родопите. Да има готов път Видин-Враца. Магистрала Русе-Велико Търново. В западна Европа колко нови пътища има ? Там си поддържат старите, те отдавна са си изградили пътната мрежа. Половината да беше направено, друга държава щяхме да сме, ама ето - в парламента пак ще гледаме Бойко, Шишко и сие.