Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от Top Gun Maverick » 01 Май 2025, 12:50

Кръчмарите са вечно недоволни и все им е малко. Вчера един колега ми сподели като си коментирахме цените на такситата, че сме от малкото будали да вземаме приемливо, особено като возиш нощем хора по кръчми. За мен на тези хора трябва да има специална тройна цена защото явно са милионери да ходят по кръчми и да оставят стотин левове. Та разправя колегата как завел детето на едно...не знам как да го опиша точно. Едни време беше схлупена каравана тип кафе, намира се на главния булевард пресичащ целия град, но в западната част, тоест дори не е на центъра. С времето караваната(даже така и викаха)стана с името парашута :shock: защото малко преформиха караваната. Сега е с някакви панели и т.н. и малко прилича на нещо. Взеха да предлагат и храна нали с времето понеже то семеен бизнес, майка, баща, син(когато е трезвен)имат там едно вече като истински ресторант и т.н.
Та в това нещо се ходи ей така, като за убиване на време. Наслагаха някоя друга детска играчка, много е малко на размери вътре и вън. Та колегата не каза колко сметка е направил, но вика това, това, това и това и стигам вика до на детето пържени картофи със сирене...9.30 за 300 грама. :mhihi: Не издържах вика, чак си ги снимах за спомен с тая цена. :mhihi: И като ви казвам 300 грама ви е ясно, че са много далеч от 300 грама, нали? :mhihi: Това е другия кръчмарски номер приет за законна измама - колкото ти сложат толкова, понеже е в суров вид. Обаче ако им го кажеш се сърдят.
Един познат така ги нареди в една дюнерджйиница преди време, ХХL дюнер какъв ядял винаги и мунгондаяат, той вътре само картофи с няколко късчета месо за Бог да прости, половин кило ли се явяваше преди години, 600 грама ли, отвори го, снима го и го качи във фейсбук, голям рев удариха как то не било така както се виждало. :ok: :dummy:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 01 Май 2025, 18:15

Така е! В България никога това, което се вижда на снимки и камери не е това, което е в реалност! Тук не е, като в останалия свят...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 01 Май 2025, 20:47

Не издържах вика, чак си ги снимах за спомен с тая цена. :mhihi:
Добре че не е поръчал стек от блек ангъс или вагю.... с картофките :ok:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 07 Юни 2025, 7:34

Тази тема не трябва да я забравяме, нямам да онази с еврото да се превръща в същата, понеже там се коментират и доста други неща. А в следващата година нали се говори за хиперинфлацията, която ще нанесем на еврозоната като станат х10 цените. :mhihi:
Я да види сега в долната случка къде е виновно хърватското евро за ситуацията в България. :mhihi:
Качвам една позната баба до гробищата тази сутрин да отидела. И вика колко ще е, викам 5 лева, то нормална практика тука къси и средни разстояния да са 5 лева, няма такива 4.00-5.50, понеже на никой не му се ходи където и да е за 4 лева. Та бабата вика не беше ли по-малко, викам беше преди година и половина около 4 лева това разстояние. Излизала от болницата докато е да идела на гроба на мъжа си, не била много добре(вече се чудя как да я компенсирам защото не е лесно пенсионер, познавам сина и даже)да спрем само за цветя вика(тоест допълнителна такса)аз ще ида пеш надолу ако трябва. Викам не, не, слизай и вземай, ще те изчакам и ще те оставя до самия вход даже да си доволна, платила си вече. И чувам аз да говори с тая продавачката край пътя, онази да казва как има увеличение. :shock: Дойде бабата и я питам и карамфила ли е увеличен. Вика да, беше 1 доскоро, 1.20 стана, а сега ми каза, че вече навсякъде бил 1.50, явно вика като има Задушница и гледат да печелят повече. Не знам колко е в София при вас(на евтините места ако имате такива или да речем край гробищата)но хърватите трябва да бъдат обвинени заради тяхното евро. Хем такситата вдигнаха преди година и половина те в Казанлък, хем карамфилите на два пъти. Айде за Задушницата е виновен Бойко защото ни вкара в еврото и вече явно виждаме резултата. :mhihi:
Направо Костадинов да го ползва това за да извлече политически дивиденти викам. В град Казанлък, бастион на ГЕРБ откакто има ГЕРБ, Бойко вдигна карамфилите само два дни след доклада. :mhihi:
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 07 Юни 2025, 7:46

Според мен цените винаги се вдигат , но винаги има елемент на изненада защо кога и как ще се вдигнат . Едни цени се вдигат щото сиренето е поскъпнало а други цени заради еврото , трети - щото така . Преди празници също се вдигат , за да може да се обявят яки промоции на празника . Малко е като оня спор за яйцето и кокошката , не е ясно дали първо са се вдигнали цените и после сиренето е поскъпнало или първо сиренето е поскъпнало и после са се вдигнали цените .. :roll:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 07 Юни 2025, 8:08

Като стигнеш до такива философски въпроси / винаги можеш да се успокоиш, че там някъде има паралелна вселена, където цените падат, а сиренето е безплатно не само когато е в капана за мишки :ok:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 07 Юни 2025, 8:21

По баничарниците гледам закуските по 3 лв. :shock: Викат ми, че от известно време дори били по толкова.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 07 Юни 2025, 8:29

Добре че не закусвам :mhihi:

Мен ми направи впечатление като поръчвам баница, от баница бг за в офиса, за черпене. Едно и също поръчвам със сирене хапки и със бекон и кашкавал. Това е историята от профила ми там, за едно и също поръчано нещо.

2021 - 38.96лв
2022 - 46.96лв
2024 - 54.96лв
Сега - 58.96 лв

52% за 4 години.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 07 Юни 2025, 9:00

Да не сме некви бедняци и ганьовци, че чак пък да гледаме цените. Според мен няма и 3% годишна инфлация. :mhihi:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 07 Юни 2025, 9:46

DigitalExile написа:Добре че не закусвам :mhihi:

Мен ми направи впечатление като поръчвам баница, от баница бг за в офиса, за черпене. Едно и също поръчвам със сирене хапки и със бекон и кашкавал. Това е историята от профила ми там, за едно и също поръчано нещо.

2021 - 38.96лв
2022 - 46.96лв
2024 - 54.96лв
Сега - 58.96 лв

52% за 4 години.

Сравни и грамажа и може да останеш изненадан :mhihi:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 07 Юни 2025, 10:27

Това е втората фаза на инфлацията вече, когато цените буквално биха плашили хората и се сваля грамажа, а цената мърда много малко. Третата идва с брутално влошаване качеството на продуктите и...рестарт.
На някои баничарници минавайки покрай витрините съм виждал от тези пици, които преди приличаха на тутманици, сега на места изглеждат нещо тип гурме. :mhihi:

Сега тъкмо един манго карам, връщал се от Германия, Щутгарт и яде дюнер. Питам го колко е там един, каза 10 евро. Ама бил огромен. 2021 ги помня из Мюнхен и Хамбург по 5-6 евро.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 07 Юни 2025, 16:41

И при мен в Южна Калифорния една пица в едно заведение беше $25 преди 5 години, сега е $50. На улицата хората говорят, че е заради еврото в Хърватска.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 07 Юни 2025, 20:05

Смятай ако приемете еврото, 100 долара за една пица не ви мърда в тая калафорния :shock:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 07 Юни 2025, 21:57

Тръмп ако продължава така да я кара, като нищо да я приемем в еврото... след Канада :ok:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 07 Юни 2025, 22:44

Днес сутринта минах през близката автомивка на самообслужване като съм приготвил 1.5лв на стотинки - исках само стъклата да измия с вода.
Гледам на машината сложена табела -
Уважаеми клиенти, Имайте предвид, че от 01.01.2025 минималната цена става 2лв, поради повишени цени на препаратите, ел.енергията.....

Само дето миналата седмица мих и минималната цена беше 1.5лв. :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата