България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от dhtj » 28 Ное 2024, 5:37

Тва съм си го мислил още като младеж преди да стана шофьор, а в последствие като започнах да карам още повече ми се затвърдиха идеите:
Тея 20-30 тонни купчини желязо (т.нар. тирове) не стига че мачкат калпавия ни асфалт в топлите месеци, правят задръствания по границите, непрестанно създават предпоставки за птп (имам чувството че ВСЕКИ път като карам по хемус със 140-150 в лява лента и пред мен се случва любимата ми картинка - тъпак със скания изпреварва тъпак с ивеко(примерно), щото сканията вдига 91км/ч а ивекото - 89 и аз трябва да си кривя дисковете и да наблюдавам 3 минути тва зрелищно представление от първия ред. :lol:

Та както казах вече, шофьорите на тея машини масово са слабограмотни и нискоинтелигентни маймуноподобни, които искат по 4-5 бона заплата, а и самите машини горят по 30/100 нафта и не са толкова евтини за поддръжка... Та всеки път се питам защо аджеба тежките товари не се транспортират по релси вместо с тирове? Изглежда ми триста пъти по-ефективно и смислено, ако щеш и екологично.

Пак се връщам на хемус, понеже я знам наизуст. Когато и да минеш по нея ще видиш поне 10 циментовоза. Очевидно е защо - циментовия завод е в златна панега, а строителството в софия се нуждае от цимент. Има гари и в двата града, що не го возят по ЖП тоя цимент...?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Compact M43B16
Детайли за колата: BMW Compact, 1994/10, автоматик, М43B16

Мнение от Vasko_G » 28 Ное 2024, 9:13

Пак наше момче се е пробвало с трамвая.
https://frognews.bg/novini/poreden-sblasak-mejdu-kola-tramvai-sofiia-ima-postradal.html

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 28 Ное 2024, 9:30

dhtj написа:непрестанно създават предпоставки за птп (имам чувството че ВСЕКИ път като карам по хемус със 140-150 в лява лента и пред мен се случва любимата ми картинка - тъпак със скания изпреварва тъпак с ивеко(примерно), щото сканията вдига 91км/ч а ивекото - 89 и аз трябва да си кривя дисковете и да наблюдавам 3 минути тва зрелищно представление от първия ред. :lol:

ако си на повече от 21 години и шофираш така, лоши новини :yes:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 28 Ное 2024, 9:57

https://nova.bg/news/view/2024/11/28/47 ... %BA%D0%B8/

Еййй доживях ! Някой да гледа за светлини и гуми и да спира от движение!
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 28 Ное 2024, 10:22

dhtj написа:Тва съм си го мислил още като младеж преди

Мисленето не ти е силна черта, по-добре наблегни на други свои умения.
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 28 Ное 2024, 10:27

dhtj написа:тъпак със скания изпреварва тъпак с ивеко(примерно), щото сканията вдига 91км/ч а ивекото - 89 и аз трябва да си кривя дисковете и да наблюдавам 3 минути тва зрелищно представление от първия ред. :lol:

Та както казах вече, шофьорите на тея машини масово са слабограмотни и нискоинтелигентни маймуноподобни, които искат по 4-5 бона заплата, а и самите машини горят по 30/100 нафта и не са толкова евтини за поддръжка... Та всеки път се питам защо аджеба тежките товари не се транспортират по релси вместо с тирове? Изглежда ми триста пъти по-ефективно и смислено, ако щеш и екологично.

За камионите не знам, не съм мислил колкото теб, колега, но сигурен ли си, че нямаш някакъв проблем с шофьорите на камиони генерално? Травма някаква? :lol:

Сега сериозно, има си достатъчно ограничения за камионите, а като видиш два камиона да се изпреварват (продължава не повече от 30 секунди в 90+ процента от случаите) може да намалиш - и дисковете прави, и кафето на мястото си.

Повече толерантност и превантивни действия = повече километри с усмивка и без произшествия от какъвто и да е тип.

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 28 Ное 2024, 11:13

ivanski_2 написа:Еййй доживях ! Някой да гледа за светлини и гуми и да спира от движение!

Гледат те, след като им накупиха новите БМВ-нца с нашите пари, станаха много стриктни... Пункта за ГТП взел ли му е парите на човека? Издал ли е документи че е изправен (за една година напред)? Пуснал ли го е да кара така? Накрая отговорността пада върху нищо неподозиращия водач на пътя който е тръгнал от А до Б, и по средата го спират от движение, и глоба! Евала на холдинга. :cop:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 28 Ное 2024, 11:18

тия "нищо неподозиращи" лилави водачи са си за спиране от движение

тоя втория съм сигурен, че е взел книжка съвсем честно и почтено, нищо, че не може да чете

"тоз' гуми шго сминявами утре куту зеим заплата"

"какво им е на крушките, те даже са различни, едната е синон, другата лед, аз така си карам от 2 години..."

:mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 28 Ное 2024, 11:22

Значи като ГТП минеш изправно и за 1 година напред и да ти изгорят крушките/фаровете можеш да си караш без проблем, когИ си минал гтп са си работили, кво искате.
Или на гтп бейме с халогени, па ся сме с турболед от алибаба...ама ко, нали гтп сме минали....то и без двигател може по тая логика. Без спирачки, без стъкла..всичко това га минахме гтп си го имаше и си важи до другата година.
Хм,хм...

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 28 Ное 2024, 11:31

Тъкмо обратното, човека има светлини и ги е включил, и на ГТП не са му направили забележка за тях :!:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 28 Ное 2024, 11:43

Нещата се чупят от единия ГТП до следващия ГТП. Ей го вчера едното рамо на чистачките ми се разхлабило някак, усетих аз странен шум, пуснах да чистят и излязох отвън да видя какво става - докато се осъзная двете чистачки се оплетоха и рамото на шофьорската страна стана на S-ка. Поизправих го колкото можах, закрепих чистачката криво ляво колкото да не се набива на очи и като се прибрах поръчах друго, само дето продавача се замота и евентуално утре ще пристигне рамото. Дотогава - риск печели, риск губи. Ако ме спрат за проверка ще заминат 50 лв.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 28 Ное 2024, 11:59

Аз имам проблем с пръскалките на чистачките. Миналата година въобще не работиха, после открих, че е прекъсната едната тръбичка и я понадих с маркуч, само дето после ми се сцепи на друго място тръбичката и сега пръскат, но с ниско налягане.. Напролет ще си заръчам комплект и ще си ги подновя всичките тръбички, че са изпечени като солети.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 28 Ное 2024, 12:02

St.Trinity написа: Издал ли е документи че е изправен (за една година напред)?

Сигурно аз не мога да чета. Пункта като е издал нещо на мен ми пречи нещо още следобеда да си сменя фаровете с други ...м?
Значи пункта като каже ок - значи край, ок чак до догодина.
Освен това КАТ не може да ти напише глоба за нерегулирани фарове примерно щото няма как да каже дали са такива или не са...с гледане не става. Ако си носят стенда с тях - може. Иначе не. Не че знам за какво точно си говорите, ама излиза че като пункта каже ок и вече край, сичко е точно.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 28 Ное 2024, 12:34

Ама един, дето с този уред , където мереха, между другото уреда изглеждаше така, все едно са го дърпали зад колата до мястото на проверка, без да е поставян на колелата му.
Та проверяват с някакъв от всякъде личи уред без сертификати и годност и тн и постановяват сериозни санкции за това.
Пък и човека вика "ами продават тези крушки в магазина!
След като се продават, имат някакви сертификати уж, държавата е разрешила продажбата, значи са годни!

п/п
Никога не съм и няма да поставя на автомобила си подобни глупости.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 28 Ное 2024, 13:09

dhtj написа:...

Защото автомобилното лоби е много по-силно от БДЖ-то... Освен това, БДЖ-то е много 'сочна' хапка и в момента сме в стадия на 'принудителното сваляне' на стойността му, за да може след това 'правилния човек' да го купи на 'правилната цена'! Филма е гледан много пъти в скъпата ни родина... В Европа не е така! Дано 'влезем' по-скоро реално в нея...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата