Гражданска отговорност - само на куп ,вече.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Гражданска отговорност - само на куп ,вече.

Мнение от bavarec » 27 Май 2011, 10:23

Скоро ще изчезнат някой застрахователни компании/в смисъл ще бъдат погълнати/,тогава тия утвърдени компании ще започнат да се "дърпат" да застраховат по-стари коли от 10г./примерно/,или ще са съгласни да ги застраховат но на някакви космически тарифи,където всеки ще предпочете да се откаже,тогава тия същите коли без каско ще се обезценяват с всеки изминал ден.Например хората пак ще си ги карат но няма да имат покритие и леко-полеко ще започнат да стават нежелани.Знаете че след всеко ПТП ще бъдат изхвърляни директно.Други ще бъдат лесна плячка за айдуци за разсфасоване.От друга страна от нова година "суровите" мерки за минаване на преглед ГТП,ще се затегнат повече.Гражданска отговорност ще се сключва при определени условия отразяващи крайната цена,според годините на шофьора,ПТП-тата му,населено място,стаж като шофьор,възрастта на автомобила.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 27 Май 2011, 12:59

С две думи - голям апокалипсис викаш ни чака :D ... мисля че са пълни глупости,никога каското не е определяло цената на колата,а пък гражданската на куп е извиване на ръцете при тия доходи и данъци...

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 27 Май 2011, 13:35

каското казваш не определя цената... ей ти хипотетичен случай (по даденият сценарий по-горе), ти ми кажи дали няма да е определящо каското за цената:
Застр. компании казват: Коли над 10г. НЕ застраховаме, или ги застраховаме срещу 3-5 пъти завишена премия...
Ти имаш Е46 2000г. което вече НЕ можеш да застраховаш, или ще трябва да плащаш 2бона годишно за каско...
Ако твоето Е46 СЕГА струва 10000 бона (със сключено каско за 500лв.), дали утре пак ще струва същите 10000 бона при НЕвъзможност да го застраховаш... или при 2бона премия... едва ли :roll:

ПС: силно ме съмнява сценария да се сбъдне- ЗК ще загубят сериозни цифри ако откажат да застраховат коли над някакви години...
Изображение
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 27 Май 2011, 14:42

ms написа:каското казваш не определя цената... ей ти хипотетичен случай (по даденият сценарий по-горе), ти ми кажи дали няма да е определящо каското за цената:
Застр. компании казват: Коли над 10г. НЕ застраховаме, или ги застраховаме срещу 3-5 пъти завишена премия...
Ти имаш Е46 2000г. което вече НЕ можеш да застраховаш, или ще трябва да плащаш 2бона годишно за каско...
Ако твоето Е46 СЕГА струва 10000 бона (със сключено каско за 500лв.), дали утре пак ще струва същите 10000 бона при НЕвъзможност да го застраховаш... или при 2бона премия... едва ли :roll:

ПС: силно ме съмнява сценария да се сбъдне- ЗК ще загубят сериозни цифри ако откажат да застраховат коли над някакви години...

Това няма да стане ;)
Премията навсякъде зависи от обезпечителната сума, имам в предвид в белите държави.
Що си мислите че наще откриват топлата вода?Така или иначе каското ще става безмислено с времето, за сметка на гражданската отговорност!
Все ще се намерят един двама да осъдят гаранциония фонд, че не им е платил подобаващо в европейския съд и нещата ще си дойдат на мястото за нормалните шофьори.
Имам в предвид, че каското е силно предпочитано от хора които искат да са сигурни че няма заначение при какви обстоятелства участват в ПТП ще си получат премия за щетите, докато по гражданска само невинния може да получи пари,(за момента още не се плаща достатъчно по гражданска).
С течение на времето колкото по скъпа става гражданската толкова по безмислено ще става каското.
И е нормално да е така.
Все пак ако платиш 1000лв. гражданска на 8-9 годишната си Е46ца едва ли ще ти е зор да плащаш каско още 700-800.
А това със стикерите отдавна трябваше да стане, за сведение в Полша практиката показва, че кражбите на автомобили рязко са спаднали ( при незастрахованите автомобили) след въвеждането на забраната за застрахователно стикери.
Те поне са по-глупави и го въведоха още преди 10 години.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavarec » 31 Май 2011, 20:07

От 18 юли се засилва контролът за сключена застраховка.

От 18 юли полиците по застраховка - "Гражданска отговорност"ще се издават само електронно. Тогава ще стартира усъвършенстваната застрахователна информационна система. Идеята на електронната полица е да се засили контролът по наличие на застраховката и да изчезнат грешките при сключването на полиците.
Тестово системата започва да работи още от днес 31.05.,КАТ и Гаранционният фонд ще продължат да имат достъп до базите данни и ще могат да въвеждат информацията за ПТП.
Електронната полица ще се издава на хартия но в реално време чрез единна информационна система за всички застрахователи, брокери и агенти. Върху всеки документ системата ще генерира уникален код и ще бъде отбелязан часът на издаването му.
С новата система ще отпадне необходимостта от отчитането на полиците и ще се прекрати лошата практиката те да се отчитат от агентите с голямо забавяне. Ще се намали до минимум възможността да се въвеждат погрешни данни, което в момента създава доста проблеми на клиенти, когато се опитват да докажат, че имат валидна застраховка. Освен това ще се засили и контролът по "Гражданска отговорност". В момента, ако КАТ спре на пътя водач без застраховка, той обикновено твърди, че си е забравил полицата вкъщи и до 3 дни ще я представи в офис на пътна полиция. В резултат не му се налага глобата от 400 лв., а той по-късно през деня отива и си сключва редовна полица, в която не е фиксиран час на издаване. С новата система обаче тази схема за избягване на глобата за липса на застраховка ще бъде пресечена заради въвеждането на час на издаване.
Скоро ще се въведе т.нар. система "бонус-малус". Чрез нея ще се събират данни за ПТП, извършени от водачите, и така рецидивистите по катастрофи ще плащат в пъти по-скъпа Гражданска отговорност.

ентусиаст
Аватар
Кара: head turner и екзотики
Детайли за колата: .... `90 E30`08 E61 `08 Z4
ex `00 E39

Мнение от Convertible » 01 Юни 2011, 10:43

аз вчера направих, брокера каза, че трябва да въведе всичките данни онлайн...
има значение на колко години си - от там има определени рискови групи..
има значение и в кой град е регистрирана колата..
и така аз съм над 25, тоест вече не съм рисков водач (между 18 и 25) и съм със "С" на колата... направи ми впечатление, че застраховката е по - малка в сравнение с по - малките градове.. примерно Бургас)
за двулитровата ми м20ка :winky: :mhihi: платих около 260 лева... вече полици под 150-160 лева няма...
засега няма проблеми да се направи на вноски ;) , но щели да го приемат :winky:
Изображение
"Всеки истински BMW ентусиаст рано или късно си купува Е30"
и печели награди с него

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 купе

Мнение от Yanko Petrov » 01 Юни 2011, 20:13

Във връзка с жалбата Ви до омбудсмана на Република България относно приети от правителството промени в Кодекса за застраховането, свързани с премахване на стикерите по автомобилите и плащането на премията по застраховката „Гражданска отговорност” на една вноска, Ви информирам следното:
На 26.05.2011 г. Народното събрание прие на първо четене внесения от Министерски съвет проект на Закона за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането /одобрен на 04.05.2011 г./, с което се прекратяват практиките по налагане на задължително изискване за поставяне на „пасивни маркировки” върху моторното превозно средство, представляващи знаци, стикери и други белези.
Мотивите за промените са: „осигуряване на пълна прозрачност в отношенията потребител на застрахователна услуга – застраховател, чрез премахване на външни междинни структури и лица, свързани по определен начин с влизането в сила на застрахователния договор и с осигуряването на покритие по определени рискове, като например рискът „кражба” по застраховка „Автокаско”. Освен това, маркирането се заплаща допълнително от застрахованото лице и това условие е задължително за влизане в сила на застрахователния договор.
Омбудсманът споделя мнението, че е недопустимо валидността на застрахователния договор да се поставя в зависимост от действия на трети лица. Информирам Ви, че в Закона за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането не се съдържат промени, свързани с начина на заплащане на застраховка „Гражданска отговорност”.
Относно задължението безработни лица да подават годишна данъчна декларация по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) се обърнах към г-жа Цецка Цачева, председател на 41-ото Народното събрание. В писмото си до нея изразявам становище, че проблемните законови разпоредби следва да бъдат отменени, позиция, изразена своевременно и от г-жа Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси на НС. По мое мнение това, от една страна, ще намали административната тежест върху гражданите и преди всичко върху най-уязвимите – безработните лица, а от друга – ще облекчи административното производство при осъществяването на административно обслужване и предоставянето на административни услуги.

КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ –
ОМБУДСМАН НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Не знам само що не го казват медиите, а плашат хората?! Остава си опцията за разсрочено плащане!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 02 Юни 2011, 0:08

bavarec написа:Скоро ще се въведе т.нар. система "бонус-малус". Чрез нея ще се събират данни за ПТП, извършени от водачите, и така рецидивистите по катастрофи ще плащат в пъти по-скъпа Гражданска отговорност.

ей това само да стане, ми стига на мен ;) няма да има нужда от ограничения за млади шофьори или алабала. те сами ще си ги налагат.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

'2002' fanatic
'2002' fanatic
Аватар
Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii

Мнение от alpina-ma6inata » 02 Юни 2011, 1:04

steeN написа:
bavarec написа:Скоро ще се въведе т.нар. система "бонус-малус". Чрез нея ще се събират данни за ПТП, извършени от водачите, и така рецидивистите по катастрофи ще плащат в пъти по-скъпа Гражданска отговорност.

ей това само да стане, ми стига на мен ;) няма да има нужда от ограничения за млади шофьори или алабала. те сами ще си ги налагат.

Да, също така да сложат някакво 5-10-кратно увеличение на ГО за тия дето са седнали оттатъка да карат. Ще бъде идеално... :)
'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
Изображение

zxsport
Аватар

Мнение от zxsport » 02 Юни 2011, 9:40

alpina-ma6inata написа:
steeN написа:

Да, също така да сложат някакво 5-10-кратно увеличение на ГО за тия дето са седнали оттатъка да карат. Ще бъде идеално... :)

+1 :mhihi: :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavarec » 08 Юни 2011, 19:00

08.06.2011
Кабинетът одобри застраховка "Гражданската отговорност" да не се разсрочва.
Задължителната едногодишна "Гражданска отговорност" ще се прави еднократно.
На днешното си заседание Министерският съвет одобри промените в Кодекса за застраховане които целят да се прекрати порочната практика за договорки между дружествата и застрахованите.
Ще отпаднат и стикерите които удостоверяват валидността на застраховката заедно с полицата. След въвеждане на данните, необходими за издаването й електронната система ще генерира код (индивидуален номер) в реално време и по този начин отчитането на полиците в информационната система на Гаранционния фонд ще бъде ежедневно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 08 Юни 2011, 19:51

Смятам, че драстично ще скочи броят на нередовните автомобили, трудно и даже непосилно е за много хора да си платят от раз застраховката. Първо-имаме криза и нарастваща безработица с намаляне на заплати, второ застраховките ги вдигнаха драстично, сега и това...ще стане като приказката за кокошката, дето снасяла златни яйца, накрая алчността на застрахователите ще им изяде главата.
Никой не мое ма връне на селу!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavarec » 08 Юни 2011, 19:56

saleen написа:Смятам, че драстично ще скочи броят на нередовните автомобили, трудно е за много хора да си платят от раз застраховката...

Ми то нали затов бяха тия промени в КАТ,да контролират.
Ще те гепнат/без ГО/ и д*пе ще ти цепнат.
Иначе си кара и си рискува който иска.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 08 Юни 2011, 20:01

Не знам какво са променили в КАТ, тя санкцията си е открай време 400 кинта, само дето с течение на времето се стопява разликата между стойността на застраховката и глобата, оттам намаля и мотивацията на шофьора да е изряден.
Никой не мое ма връне на селу!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavarec » 08 Юни 2011, 20:08

saleen написа:Не знам какво са променили в КАТ

Кадрите.
С идея новите повече да затягат контрола.
saleen написа:тя санкцията си е открай време 400 кинта, само дето с течение на времето се стопява разликата между стойността на застраховката и глобата, оттам намаля и мотивацията на шофьора да е изряден.

Санкцията обаче може да е многократна.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата