Да се върне ли казармата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Да се върне ли казармата?

Мнение от zazomazo » 19 Фев 2014, 16:29

Benedetto написа:...
Това както го описваш, точно все едно за затвор чета :mrgreen: :smoke:

...

ти колко присъди излежа, че ти е толкова ясно как е в затвора? :mhihi:
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 19 Фев 2014, 16:52

И един не малък плюс индивиди като джиисъъън, мариус и тн, се срещаха доста по рядко едно време незнам казармата ли допринасяше, ама сега такива лигльовци има доста :censored:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 19 Фев 2014, 17:38

И още нещо - като бях в казармата на моменти наистина изпитвах гордост, че пазя родината и правя нещо значимо. Сега в ерата на Азис и Криско това може да изглежда смешно, но в ония времена турците, американците и гърците съвсем не ни бяха приятели. Тогава беше и възродителния процес и отвъд границата комшиите с фесове горяха българското знаме на площада и бяха доста настръхнали. Сега някой ще каже, че Турция имала едномилионна армия, но и нашата наброяваше над 100 хиляди и не мислехме да отстъпим без бой страната си. Когато давах караули или превземах в жегата с противогаз разни баири, не винаги мислех, че това са простотии. Имаше и доста безсмислени неща и простотии, но навсякъде ги има. Мога да се хвана на бас, че 80% от тези, които не са били в казармата не могат да стрелят с никакво оръжие( ЦС не се брои). На същите е достатъчно да им се спре тока, интернета и водата за една седмица и са се предали на врага без бой. А такива желета имаме в работата на по 25 години, че не могат три етажа стълби да изкачат без да се задъхат. Ама иначе са експерти по всичко.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 19 Фев 2014, 18:07

Дааа, имало е моменти на гордост. Например в Школата (НШЗО в Плевен) ние (кашиците) традиционно печелехме всички съревнования по строева и огнева подготовка. Което не беше малко постижение при оня гърч там. Комендатските из града изобщо не ни закачаха, като видеха червената околожка на фуражката... На ТУБС (тактическо учение с бойна стрелба) стреляхме целия взвод едновременно, кой с каквото може - АК, ПК, РПГ и КПВТ. Мишените изобщо не успяваха да се вдигнат - падаха веднага, някои направо ги режехме през средата с картечниците. Няма как да не изпиташ някаква колективна гордост, че си част от такъв екип, че всички заедно изпълняваме поставената задача...

Колегите по-горе казаха за приятелството. Защо там е по-силно и истинско? Ами защото в екстремна обстановка виждаш кой колко струва. Споделяш всички несгоди с тези хора, разчиташ на тях за добро и за лошо, делите една консерва, пиете от една манерка... Това е мъжкото приятелство в най-чиста и истинска форма, просто не можеш да го обясниш на човек, който не го е изпитал.

А имаше и весели моменти. Понеже службата беше скучна и еднообразна, особено се ценяха майтапите. Знаете блоковете на бившето НШЗО над Плевен - 6-етажни сгради с по 15-тина големи прозореца на всеки етаж. На вечерна проверка пишехме "ОШН" (Огън Школа Не остана) или числа (оставащите дни) с прозорците. Целият град всяка вечер гледаше огромните, светещи в мрака букви и цифри... Стотици такива изпълнения си спомням... Също и казармения жаргон беше интересен, и до ден - днешен употребявам изрази като "сапунка", "кушия", "скатавка", "джуган" ... Особено цветисти бяха названията на храната - жена ми още се чуди защо викам на пържолата "медуза", на белия сос - "слонска чекия" и на ошава - КСП.
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 19 Фев 2014, 18:38

ukelichko написа:Сега някой ще каже, че Турция имала едномилионна армия, но и нашата наброяваше над 100 хиляди и не мислехме да отстъпим без бой страната си...

Над 200 000 ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 19 Фев 2014, 19:29

като изключим оръжията, другото ,на което казвате,че учи казармата се учи доволно добре и извън нея.тва е ролята на семейството и училището.При тяхната липса стават издънки. Ако някой има мераци да връща казармата ,за да ни учи да боравим с оръжие и да се бием-добре,обаче ако идеята е да ни правят хора,то казармата не е начина.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 19 Фев 2014, 19:49

Една армия не е силна когато всички в нея са специалисти по боравене с оръжие а когато е мотивирана. А за да е мотивирана, в нея трябва да участват "хора". Иначе е сбирщина и при първата опасност специалистите ще скъсат мрака или ще се предадат на врага. За това са несгодите, чанча и простотиите, за да се възпита колективен дух и търпимост към всякакви условия. Вярно че много често този замисъл се израждаше заради разни комплексари, но не може всичко да бъде като по учебник.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 19 Фев 2014, 22:10

magareto_yori написа:за да ни учи да боравим с оръжие

Аз смятам, че и 2-3 месеца са достатъчни за това. Съответно интензивни и всичко както трябва организирано. Ако е така - аз бих се записал доброволно. Обаче 1-2 години за мен си е загуба на време. То магистратурите са по толкова :lol:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 19 Фев 2014, 23:08

TNT написа:
magareto_yori написа:за да ни учи да боравим с оръжие

Аз смятам, че и 2-3 месеца са достатъчни за това. Съответно интензивни и всичко както трябва организирано. Ако е така - аз бих се записал доброволно. Обаче 1-2 години за мен си е загуба на време. То магистратурите са по толкова :lol:

Точно така колега !

Озадачават ме мненията, че било хубаво да си дисциплинаран и послушен , подчинен просто заради идеята ,на някой тъпанар.
В ситуацията към онзи момент е било неизбежно, но след толкова години да искаш да те юркат и мачкат психически ,просто нямам никакво обяснение.
А да искаш да е задължително и за други ,това вече е психоизкривяване от казармата.
Дори като си замисля в днешно време сме на това положение именно защото сме научени да търпим ."тъй вярно , слушам" ....ОТВРАТ !!!
Някъде бях чел ,че години след освобождението е имало мнения ,че под турско било по-добре, както сега някои още се насълзяват за бай тошо.

Аз искам задължително да се карат и курсове по балет, курсове по кулинария, курсове по маниери, както и курсове по икебана ... 100 пъти по-полезни неща.
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 20 Фев 2014, 10:09

ukelichko написа:Една армия не е силна когато всички в нея са специалисти по боравене с оръжие а когато е мотивирана. А за да е мотивирана, в нея трябва да участват "хора". Иначе е сбирщина и при първата опасност специалистите ще скъсат мрака или ще се предадат на врага. За това са несгодите, чанча и простотиите, за да се възпита колективен дух и търпимост към всякакви условия. Вярно че много често този замисъл се израждаше заради разни комплексари, но не може всичко да бъде като по учебник.

Човекът го каза ясно и точно, просто няма какво да се добави към това...

klintan66 написа:Озадачават ме мненията, че било хубаво да си дисциплинаран и послушен , подчинен просто заради идеята ,на някой тъпанар.
В ситуацията към онзи момент е било неизбежно, но след толкова години да искаш да те юркат и мачкат психически ,просто нямам никакво обяснение.

А защо се приема по подразбиране, че в казармата те "мачкат"? Подчинение е имало във всяка армия - в Римската и по-рано. Няма как да се изгради армия на принципите на демокрацията. Субординация има навсякъде в живота, просто в армията действат писани правила (устав) и затова отстрани изглежда, че си много подтиснат. А на практика ти (ако си редник) си подчинен само на преките си комадири - на отделението, на взвода, на ротата, на батальона и на полка. Колко са - 5 човека. И те не могат да те "мачкат", защото правомощията им са точно определени от устава, например - наказанията, които всеки от тях може да ти наложи. Казваш - много си бил подтиснат в казармата. А сега как си, Колега? На колко хора си подчинен само в офиса на фирмата си? Ами на пътя - нали всяко неграмотно ченге може да те направи на маймуна... Още - данъчни, пожарникари, разни инспекции - всеки може да те разиграва, както си иска (зависи какво работиш). Жена ми е директор на детска градина и направо я побъркват от проверки - ХЕИ, пожарна, инспекция по труда, някакъв комитет по образованието, отделно от общината... Питай я нея колко началници има. Та не ми обяснявай колко подтиснат съм бил в армията - там поне знаех на кого съм подчинен и за какво.

И накрая да ти кажа - курсовете по балет и икебана може да са хубаво нещо, и аз бих се записал. Само не виждам как ще ти помогнат, ако някой застраши теб и семейството ти? Сега си носиш таблета в джоба и се успокояваш, че светът е цивилизован и няма какво да се случи. Но не сме чак толкова далеч от хаоса... Утре може да се наложи с оръжие в ръка да защитаваш дома си от мародери, например. Има села в северозападна България, където този сценарий вече е РЕАЛНОСТ. Можеш ли да се защитиш, ако се наложи?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ски и свири на цигулка

Мнение от super_mario » 20 Фев 2014, 10:18

Може да се защити разбира се ще им изиграе едно лебедово езеро и тези мародери ще си плюят на петите :mhihi:
БМВ е религия чада мой ,споменаването на Марката до марки като опел и други кокошарници е обидно ! Карайте си там недозавиващите, балонообразни, бавнооборотни автомобилчета, чието задвижване е на неправилните колела ,оставете ни нас балъците каращи 8-10 годишни БМВ-та на цената на 3 опела!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 20 Фев 2014, 10:20

Чакай да изгледат и тази неделя Куката как ги бие, да заучат некоя нова реплика и движение. И вече няма нужда от казарма, ставаме непобедими.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 20 Фев 2014, 11:13

Той Колегата беше написал по-горе, че е служил в армията и може да стреля с автомат и снайперна пушка. Значи той (конкретно) може да се защити. Въпросът ми беше по-скоро към тези, които никога не са хващали оръжие и смятат това за безсмислено. В един идеален свят е така - оръжие не ти трябва. Но дали живеем в такъв? Гледайте какво става в Украйна - на ръба са на гражданска война. И тук на става въпрос не за отбрана на държавата от някакви външни врагове, а да защитиш себе си и семейството си, ако ситуацията ги изисква.

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 20 Фев 2014, 11:23

Borymeckata написа:Той Колегата беше написал по-горе, че е служил в армията и може да стреля с автомат и снайперна пушка. Значи той (конкретно) може да се защити. Въпросът ми беше по-скоро към тези, които никога не са хващали оръжие и смятат това за безсмислено. В един идеален свят е така - оръжие не ти трябва. Но дали живеем в такъв? Гледайте какво става в Украйна - на ръба са на гражданска война. И тук на става въпрос не за отбрана на държавата от някакви външни врагове, а да защитиш себе си и семейството си, ако ситуацията ги изисква.

За колко години може да се научи човек да стреля с автомат или пистолет? За колко години може да схване сложната технология на прицелването като хване целта на мушка? С пистолет е още по-сложно даже ужас - почти няма научаване само тия лапета на 9 години в африка как се научават веднага да стрелят с АК-47 ай донт ноу :mrgreen:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 20 Фев 2014, 11:26

Borymeckata написа:... тези, които никога не са хващали оръжие и смятат това за безсмислено....

то за тези е по-важно да им е епилирана ходовата част и да са им оскубани веждите...
предполагам им звучи ужасяващо и да им преебат прическата а ла Джъстин Бийбър и да ги острижат нула номер... :mhihi:

larbi написа:За колко години може да се научи човек да стреля с автомат или пистолет?...

то стрелянето не е само като да натискаш спусъка...зарежи ги тия по филмите :mhihi:
Последна промяна zazomazo на 20 Фев 2014, 11:31, променена общо 1 път
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата