С какво се отоплявате зимата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

С какво се отоплявате зимата?

Централно парно
70
19%
Газ
36
10%
Дърва
68
18%
Въглища
21
6%
Ток
183
48%

Общо гласове : 378
Потребител
Аватар
Кара: икономично
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: 330d

Re: С какво се отоплявате зимата?

Мнение от sevisevi16 » 17 Ное 2014, 20:28

камина и 5 кубика дървесина + некой гардероб :ok: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 20 Дек 2014, 18:19

Някой да знае, откъде да си купя четка за чистене на котела, че само от циганските виждам, а те не стават за нищо. Даже във Виадруса нямат... :banghead:
Ubi dubium, ibi libertas

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '96 Е34 tds touring Individual
Мечтае да кара: E34 M5 Touring

Мнение от exvitermini » 21 Дек 2014, 11:42

Камина на пелети с водна риза. Първа година ми е с нея - за сега съм доволен.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 21 Дек 2014, 16:46

hell's angel написа:Някой да знае, откъде да си купя четка за чистене на котела, че само от циганските виждам, а те не стават за нищо. Даже във Виадруса нямат... :banghead:

Ще питам бащата откъде купи нашата преди няколко седмици и ще пиша допълнително :yes:
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 16 Ное 2015, 21:56

Да попитам в тази тема - в крайна сметка по-добре с топлофикация или на климатици в сравнително нов апартамент или т.нар. ново строителство?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на вода!
Мечтае да кара: Airbus A380! :)

Мнение от JOTTO_DEL » 16 Ное 2015, 22:15

© написа:Да попитам в тази тема - в крайна сметка по-добре с топлофикация или на климатици в сравнително нов апартамент или т.нар. ново строителство?

В тази дилема аз съм твърдо за Климатиците. Ако се вложат малко повечко пари в климатик Даикин, Митсубиши и донякъде Фуджи/Фуджитсу хиперинвертори сметката за ток за 2-стайно жилище няма да надмине 100лв. Миналата зима максималната ми сметка за ток беше 69лв. 1 климатик+бойлер+готвиме на ток, а ако си с два климатика макс. 100лв. Просто хиперинверторите си заслужават имат си всякакви режими, безшумни, супер икономични, Wi-fi управление и т.н. ;)
Изображение
Sheer driving pleasure BMW

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320 i
Мечтае да кара: Е90 пак бензин

Мнение от ивайло81 » 16 Ное 2015, 22:54

Колега как климатик пред топлофикация. Е всичко зависи от крайната цена, но тук в Сливен приятел отоплява 70кв.м апартамент за почти 100 лв на месец. Като у тях на гости стоим на отворен прозорец, защото вкъщи поддържам 22-24 градуса, а у тях е 28-30. Отделно аз купувам дърва, мъкна, паля камина и поддържам. А той си пуска водния конвектор и отваря прозореца. И плаща и по-малко от мен, без да слагам моя труд. Климатика е само за охлаждане, лично мнение и никой не може да ме убеди в обратното.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 16 Ное 2015, 23:00

© написа:Да попитам в тази тема - в крайна сметка по-добре с топлофикация или на климатици в сравнително нов апартамент или т.нар. ново строителство?

Не се лъжи да се топлиш с климатици в нова сграда, ако имаш ТЕЦ. Писал съм и друг път, минал съм през няколко варианта и на двете, изобщо няма какво да бие централното отопление (парно), в адекватно изолирана сграда без кражби. Ако ще и по 2 мега-инвертора в стая да се сложат...
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320 i
Мечтае да кара: Е90 пак бензин

Мнение от ивайло81 » 17 Ное 2015, 10:43

Точно! Климатик, гледахме апартаменти с една агентка по недвижими имоти. Стана нещо въпрос за отопление, ама кой се отоплявал с дърва. Ама май не знае каква е топлината от камината и каква от климатика. Или, че през комунизма спяхме на леко отворен прозорец зимата, щото парното жега. Имаше известен период в който хората се отказаха заради цената. Сега при нас подписва договор и плаща на стая. Плащат за хол и спалня и топлят и кухнята. И така излиза 100-ина лв. на месец. А както казах не се стои. Между другото този мой приятел има и климатик. :) Каза: Нищо общо, климатика само за лятото. Та има ли топлофикация, естествено се пита първо за цената, на кубик, на изразходено как се плаща и се пуска. В краен случай, дори и да се вдигне цената винаги може да си пуснете климатици. Има и вариант- на хората им харесва климатик защото правят врътка с електромера и плащали смешни цени. Но и така да е, по-добре да имаш котле на ток с радиатори отколкото климатик.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 17 Ное 2015, 10:48

ивайло81 написа:Точно! Климатик, гледахме апартаменти с една агентка по недвижими имоти. Стана нещо въпрос за отопление, ама кой се отоплявал с дърва. Ама май не знае каква е топлината от камината и каква от климатика. Или, че през комунизма спяхме на леко отворен прозорец зимата, щото парното жега. Имаше известен период в който хората се отказаха заради цената. Сега при нас подписва договор и плаща на стая. Плащат за хол и спалня и топлят и кухнята. И така излиза 100-ина лв. на месец. А както казах не се стои. Между другото този мой приятел има и климатик. :) Каза: Нищо общо, климатика само за лятото. Та има ли топлофикация, естествено се пита първо за цената, на кубик, на изразходено как се плаща и се пуска. В краен случай, дори и да се вдигне цената винаги може да си пуснете климатици. Има и вариант- на хората им харесва климатик защото правят врътка с електромера и плащали смешни цени. Но и така да е, по-добре да имаш котле на ток с радиатори отколкото климатик.

Имам котле на ток с радиатори и зимата под 800лв. не падах. Сега сложих климатици и котлето на ток остана само за в спалнята и сметките за ток паднаха драстично - 300-350лв. макс

Слави
Аватар

Мнение от © » 17 Ное 2015, 14:49

Аз питах за парно от Топлофикация София, то иначе е ясно, че друго отопление на ток не може да се мери с климатиците

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 17 Ное 2015, 17:02

То котлето на ток си е всепризнат бирник на ток. :mhihi: За цената с клималанга може и да се докара на по-ниска цена от централното парно, но като комфорт това е най-противния начин на отопление.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 17 Ное 2015, 17:10

И тази година стандартните 5тона въглища и 12кубика дърва ще се погрижат вкъщи да е жега :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 17 Ное 2015, 17:48

На климатиците си има и друго предимство: поддръжката им се изразява в чат-пат чистене на филтрите за 5мин. и сменяне на батериите на дистанционното. Дърва, въглища, пелети... а пък къде ще ги съхраняваш... пък комини, чудесии :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 17 Ное 2015, 20:32

Пелети бива ама да живееш в апартамент и да влачиш въглища вътре.. А пък да живееш в квартал в който има основно къщи и всички се топлят на въглища е още по-гадно. Това беше една от причините да си продам едната къща.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата