Котел на пелети?
Модератор: Общи модератори
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Re: Котел на пелети?
Моджо написа:Докладвам. Вчера я запалих към 14.30. Изгасих я днес в 9 часа. Според контролера, а и на око е изгорила 12.5 кг. пелети. Почти през цялото време работеше на минимална мощност и навсякъде по стаите си държеше темп 24 градуса + лирата и бойлера. Верно че не беше много студено навън, но пак е ориентир. Засега-доволен съм.
Има още 10-на чувалчета и единия тон ще свърши. За два месеца. Мисля, че ще изкараме с 4 тона до март. Демек с още 3.
Хм,хм...
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E83 M57T2
- Мечтае да кара: фърчило
Това не е ли много скъпо? При цена 360 л/т това си е към 1440.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Не знам дали е скъпо. По 250 лв на месец не е кой знае какво като за неизолирана къща и да не се спира.
За апaртамент сигурно е скъпо
За апaртамент сигурно е скъпо

Хм,хм...
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
Аз съм в къща, но понеже се нанесохме поради ковида предсрочно, котелното ми е празно още. На първия етаж има един апартамент да го наречем със собствена баня, хол, кухненски бокс и спалня. Това е горе долу 60 кв., а другата половина е стълбище, голям хол и кухня.
Та тези 60 кв. отоплението ми е някъде около 5 кубика дърва на сезон. Нацепени и нарязани по 3 кубика дъб и бук, бяха по 90 и 95/кубика лятото. В останалата част на първия етаж е към 10 градуса без отопление за момента. Втория държи към 14 градуса. С напредването на зимата температурите ще спаднат, но от предишни години до 3-4 градуса без никой да живее там. Изолацията е 10 см каменна вата.
Та дори двойно да става на дърва за цяла къща, пак ми се вижда много пелетите, които горите. Онзи ден си чатихме и с Cyberloner и при него ми направи впечатление, че палетите идват повече от дървата. Така ли е?
Та тези 60 кв. отоплението ми е някъде около 5 кубика дърва на сезон. Нацепени и нарязани по 3 кубика дъб и бук, бяха по 90 и 95/кубика лятото. В останалата част на първия етаж е към 10 градуса без отопление за момента. Втория държи към 14 градуса. С напредването на зимата температурите ще спаднат, но от предишни години до 3-4 градуса без никой да живее там. Изолацията е 10 см каменна вата.
Та дори двойно да става на дърва за цяла къща, пак ми се вижда много пелетите, които горите. Онзи ден си чатихме и с Cyberloner и при него ми направи впечатление, че палетите идват повече от дървата. Така ли е?
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Ама мойта къща не е изолирана, двойна и е квадратурата и под 24 градуса не държим. Като пари, зависи колко земеш дървата)). И тука у високото западно поле си е студено. Като количество дърва/пелети... Ми едното се мери в кубици, другото в кг. Не мога да ги сравня. Като пари е съпоставимо. По-скъпо е на пелети ама и хамалогия нема. И пак е относително. 15 кубика дръвя + тон и нещо въглища като изгорим и горе долу сме еднакво. Ся +- 200 300 лв не ги броя. Пелетите па ми греят бойлера, което предишното го не можеше и си го греех с ток. Та специално на мен даже и по евтино да ми е на пелети.
ПП Ся като се замислих...колкото по-голям обем имаш да топли толков и топло загубите са по-големи и то не правопропорционално. Демек ако на 50м2 имаш загуби Х то на 100 м2 няма да имаш 2х, а може би 4х. Ама тука колегата Слатаник и АЛХ да кажат дали е така.
ПП Ся като се замислих...колкото по-голям обем имаш да топли толков и топло загубите са по-големи и то не правопропорционално. Демек ако на 50м2 имаш загуби Х то на 100 м2 няма да имаш 2х, а може би 4х. Ама тука колегата Слатаник и АЛХ да кажат дали е така.
Последна промяна Моджо на 27 Ное 2020, 13:31, променена общо 1 път
Хм,хм...
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
Ами сутринта беше -4 при мене, също във високото западно поле
. Просто питам, на пелети по-скъпо от дърва ли идва? Да знам да се ориентирам към газ докато е време. Имам да топля към 300 кв, без гаража и други помещения и котелното.

Последна промяна ID A на 27 Ное 2020, 13:35, променена общо 1 път
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Ами зависи на колко земеш дървата бре. Ние имаме примерно 6-7 кубика по 50 лв
) Кмета спонсорира. Да, на пелети винаги ще е по-скъпо от на дърва. Колко по-скъпо зависи. Може и да не е чак толкова по, че да си струва хамалогията. Немаме газ да го ева. Иначе немаше да се замисля и милимунда с какво да се топля. Газчица си е най-добре, нека е по-скъпо с нея.
Ти не беше ли в Пловдив бре?

Ти не беше ли в Пловдив бре?
Хм,хм...
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
София Банкя
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Като преминал от дърва на пелети мога да кажа, че пелетите са по-скъпи при следните условности:
1. Цената на дървата е за сурова не нарязана и не нацепена дървесина.
2. В цената на дървата не влиза цената на разпалките
3. Цена на собствения труд за рязане, цепене, чистене, нареждане отвън и пререждане в котелното не е включена.
Така това което се плаща за дървата като суровина еднократно преди сезона в сравнение с пелетите е по-евтино.
Реалната сметка обаче е друга.
Дърва
15 кубика сурови букови дърва * 70лв кубик = 1050лв.
Две големи връзки разпалки - 100лв.
Приблизителна цена за собствения ми труд 100лв на ден(ако не опъвам на дървата, а изкарвам пари ще са и повече). 6 човеко дни за рязане цепене и предварително нареждане = 600лв
2 човекодни за финално нареждане в мазето = 200лв.
2 човекодни за нарязване и нареждане на разпалките = 200лв.
0.5 човекодни почистване след всичко това = 100лв.
На едро 2250лв. за подготовката. Въпреки че има и допълнителни неща - гориво и поддръжка на резачката, борина и шишарки и т.н.
Пелети
5 тона пелети * 350лв./тон = 1750лв.
Прибиране на пелетите в мазето един човекоден = 100лв.
Почистване - 0.1 човекоден = 10лв.
Всичко грубо 1860лв.
Сметката става още по-неприятна за дървата, ако почна да смятам дейностите през зимата - почистване на котел и комин, цепене на разпалки, Х на брой слизания до мазето за пълнене на котела.
Пелетното котле изисква много по-малко поддръжка и зареждане.
П.С. Рано или късно ще премина на газ или термопомпа(с интерес чета мненията на колегите). В момента в който цената на газта + цената за включване/10* ми стъпят на около 2000лв на сезон минавам на газ.
*Разпределям цената на първоначалната инвестиция върху 10 отоплителни сезона.
1. Цената на дървата е за сурова не нарязана и не нацепена дървесина.
2. В цената на дървата не влиза цената на разпалките
3. Цена на собствения труд за рязане, цепене, чистене, нареждане отвън и пререждане в котелното не е включена.
Така това което се плаща за дървата като суровина еднократно преди сезона в сравнение с пелетите е по-евтино.
Реалната сметка обаче е друга.
Дърва
15 кубика сурови букови дърва * 70лв кубик = 1050лв.
Две големи връзки разпалки - 100лв.
Приблизителна цена за собствения ми труд 100лв на ден(ако не опъвам на дървата, а изкарвам пари ще са и повече). 6 човеко дни за рязане цепене и предварително нареждане = 600лв
2 човекодни за финално нареждане в мазето = 200лв.
2 човекодни за нарязване и нареждане на разпалките = 200лв.
0.5 човекодни почистване след всичко това = 100лв.
На едро 2250лв. за подготовката. Въпреки че има и допълнителни неща - гориво и поддръжка на резачката, борина и шишарки и т.н.
Пелети
5 тона пелети * 350лв./тон = 1750лв.
Прибиране на пелетите в мазето един човекоден = 100лв.
Почистване - 0.1 човекоден = 10лв.
Всичко грубо 1860лв.
Сметката става още по-неприятна за дървата, ако почна да смятам дейностите през зимата - почистване на котел и комин, цепене на разпалки, Х на брой слизания до мазето за пълнене на котела.
Пелетното котле изисква много по-малко поддръжка и зареждане.
П.С. Рано или късно ще премина на газ или термопомпа(с интерес чета мненията на колегите). В момента в който цената на газта + цената за включване/10* ми стъпят на около 2000лв на сезон минавам на газ.
*Разпределям цената на първоначалната инвестиция върху 10 отоплителни сезона.
Последна промяна TheDriver на 27 Ное 2020, 13:48, променена общо 1 път
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Хамалогия си е. Ама айде по нашия край се намират и евтини дърва. Кутробань, тва онова
)
Ама никой не си смята труда, затва е по-евтино. Иначе готови нацепени не знам колко вървят , ма може би са 120-150 лв кубика. И почва да не излиза сметката ако си ги земеш такива.
ПП> Къде бре ги намираш ИД А такива евтини дърва ? Че то сурови литровици вървят по 80-90 лв кубика , ти направо нацепени. Ако имаш готово дръвя толкова евтини и гориш само 5 кубика, мисля, че няма смисъл да минаваш на пелети.
Виж за на газ - да.

Ама никой не си смята труда, затва е по-евтино. Иначе готови нацепени не знам колко вървят , ма може би са 120-150 лв кубика. И почва да не излиза сметката ако си ги земеш такива.
ПП> Къде бре ги намираш ИД А такива евтини дърва ? Че то сурови литровици вървят по 80-90 лв кубика , ти направо нацепени. Ако имаш готово дръвя толкова евтини и гориш само 5 кубика, мисля, че няма смисъл да минаваш на пелети.
Виж за на газ - да.
Хм,хм...
Намират се с условности, почти винаги сме си плащали редовната цена за всичките 15 кубика. Преди години съм си добивал и сам с помоща на приятели - като не смятам труда, а само цената на разрешителното е по-евтино, но ако се направи реална сметка изобщо не си струва.
Доколкото знам дори незаконните в момента вървят към 40-45лв кубик за бор, а бук незаконно някой да ти добие в момента не виждам как ще стане.
Колегата по-горе спомена 95лв за готови доколкото разбирам. Но аз сега търсих за камината едно пале сух, нараязан и нацепен дъб и едно че нямаше, второ че цените които се подхвърляха бяха около 130лв кубик.
Доколкото знам дори незаконните в момента вървят към 40-45лв кубик за бор, а бук незаконно някой да ти добие в момента не виждам как ще стане.

Колегата по-горе спомена 95лв за готови доколкото разбирам. Но аз сега търсих за камината едно пале сух, нараязан и нацепен дъб и едно че нямаше, второ че цените които се подхвърляха бяха около 130лв кубик.

Последна промяна TheDriver на 27 Ное 2020, 14:03, променена общо 1 път
- drevnia
- кандидат ентусиаст
-
какви са тия 100 лева за разпалки борина нема ле ?
с дръвата ще излезе още по евтино и ако идеш да си ги набереш ама не си е работа тва бах и амалоджията.
На село все още мааам на дръва ама в града от както отрязах тръбите на теца се родих пелетките си е супер хем топло хем вода бол ем евтино
с дръвата ще излезе още по евтино и ако идеш да си ги набереш ама не си е работа тва бах и амалоджията.
На село все още мааам на дръва ама в града от както отрязах тръбите на теца се родих пелетките си е супер хем топло хем вода бол ем евтино
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
Те са два или трима за Банкя, които доставят дърва. Поне доколкото аз знам. Този има машина за цепене и само му казвам каква дължина ми трябва и метровките идват по размер нацепени. Сега сигурно ме удря в количеството, но каквото е такова. Цените са в началото на лятото, прясно нарязани.
Иначе по проект двата хола трябваше да имат камини, сега единия има дупка (тепърва ще се прави камина), другия метална печка с фурна. Това беше замислено ако shtf, да може поне да се живее в къщата на първия етаж. Иначе твърдо ще изграждам парно долу в котелното догодина.
Сашко не кара аФтоматици, че много неадекватно превключвали.
Иначе по проект двата хола трябваше да имат камини, сега единия има дупка (тепърва ще се прави камина), другия метална печка с фурна. Това беше замислено ако shtf, да може поне да се живее в къщата на първия етаж. Иначе твърдо ще изграждам парно долу в котелното догодина.

drevnia написа:какви са тия 100 лева за разпалки борина нема ле ?
Борината е ценна суровина

Аз без борови изрезки не мога

Позволителното за борови в момента колко е? Около 32лв/кубик?
На едно семейство 15 кубика няма да дадат. Позволително за бук не се дава вече в нашия район. Аз ако се отоплявам с бор ми трябват 25 кубика.
Това са 800лв само за позволителното и то без да броя рушвети или схеми, за да получа позволителни за 25 кубика. На камиона минимум 150 два курса и т.н.
А труда на 6-7 човека за един ден?