Котел на пелети?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: Котел на пелети?

Мнение от Моджо » 27 Ное 2020, 9:25

Моджо написа:Докладвам. Вчера я запалих към 14.30. Изгасих я днес в 9 часа. Според контролера, а и на око е изгорила 12.5 кг. пелети. Почти през цялото време работеше на минимална мощност и навсякъде по стаите си държеше темп 24 градуса + лирата и бойлера. Верно че не беше много студено навън, но пак е ориентир. Засега-доволен съм.

Има още 10-на чувалчета и единия тон ще свърши. За два месеца. Мисля, че ще изкараме с 4 тона до март. Демек с още 3.
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 27 Ное 2020, 12:34

Това не е ли много скъпо? При цена 360 л/т това си е към 1440.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 27 Ное 2020, 12:43

Не знам дали е скъпо. По 250 лв на месец не е кой знае какво като за неизолирана къща и да не се спира.
За апaртамент сигурно е скъпо ;)
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ID A » 27 Ное 2020, 13:13

Аз съм в къща, но понеже се нанесохме поради ковида предсрочно, котелното ми е празно още. На първия етаж има един апартамент да го наречем със собствена баня, хол, кухненски бокс и спалня. Това е горе долу 60 кв., а другата половина е стълбище, голям хол и кухня.
Та тези 60 кв. отоплението ми е някъде около 5 кубика дърва на сезон. Нацепени и нарязани по 3 кубика дъб и бук, бяха по 90 и 95/кубика лятото. В останалата част на първия етаж е към 10 градуса без отопление за момента. Втория държи към 14 градуса. С напредването на зимата температурите ще спаднат, но от предишни години до 3-4 градуса без никой да живее там. Изолацията е 10 см каменна вата.
Та дори двойно да става на дърва за цяла къща, пак ми се вижда много пелетите, които горите. Онзи ден си чатихме и с Cyberloner и при него ми направи впечатление, че палетите идват повече от дървата. Така ли е?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 27 Ное 2020, 13:19

Ама мойта къща не е изолирана, двойна и е квадратурата и под 24 градуса не държим. Като пари, зависи колко земеш дървата)). И тука у високото западно поле си е студено. Като количество дърва/пелети... Ми едното се мери в кубици, другото в кг. Не мога да ги сравня. Като пари е съпоставимо. По-скъпо е на пелети ама и хамалогия нема. И пак е относително. 15 кубика дръвя + тон и нещо въглища като изгорим и горе долу сме еднакво. Ся +- 200 300 лв не ги броя. Пелетите па ми греят бойлера, което предишното го не можеше и си го греех с ток. Та специално на мен даже и по евтино да ми е на пелети.

ПП Ся като се замислих...колкото по-голям обем имаш да топли толков и топло загубите са по-големи и то не правопропорционално. Демек ако на 50м2 имаш загуби Х то на 100 м2 няма да имаш 2х, а може би 4х. Ама тука колегата Слатаник и АЛХ да кажат дали е така.
Последна промяна Моджо на 27 Ное 2020, 13:31, променена общо 1 път
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ID A » 27 Ное 2020, 13:31

Ами сутринта беше -4 при мене, също във високото западно поле ;) . Просто питам, на пелети по-скъпо от дърва ли идва? Да знам да се ориентирам към газ докато е време. Имам да топля към 300 кв, без гаража и други помещения и котелното.
Последна промяна ID A на 27 Ное 2020, 13:35, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 27 Ное 2020, 13:34

Ами зависи на колко земеш дървата бре. Ние имаме примерно 6-7 кубика по 50 лв :)) Кмета спонсорира. Да, на пелети винаги ще е по-скъпо от на дърва. Колко по-скъпо зависи. Може и да не е чак толкова по, че да си струва хамалогията. Немаме газ да го ева. Иначе немаше да се замисля и милимунда с какво да се топля. Газчица си е най-добре, нека е по-скъпо с нея.
Ти не беше ли в Пловдив бре?
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ID A » 27 Ное 2020, 13:36

София Банкя

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 27 Ное 2020, 13:39

:OT: Кога ша даваш на оня щуравия да кара бмв ? Сашко.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 27 Ное 2020, 13:39

Като преминал от дърва на пелети мога да кажа, че пелетите са по-скъпи при следните условности:

1. Цената на дървата е за сурова не нарязана и не нацепена дървесина.
2. В цената на дървата не влиза цената на разпалките
3. Цена на собствения труд за рязане, цепене, чистене, нареждане отвън и пререждане в котелното не е включена.

Така това което се плаща за дървата като суровина еднократно преди сезона в сравнение с пелетите е по-евтино.

Реалната сметка обаче е друга.

Дърва
15 кубика сурови букови дърва * 70лв кубик = 1050лв.
Две големи връзки разпалки - 100лв.
Приблизителна цена за собствения ми труд 100лв на ден(ако не опъвам на дървата, а изкарвам пари ще са и повече). 6 човеко дни за рязане цепене и предварително нареждане = 600лв
2 човекодни за финално нареждане в мазето = 200лв.
2 човекодни за нарязване и нареждане на разпалките = 200лв.
0.5 човекодни почистване след всичко това = 100лв.

На едро 2250лв. за подготовката. Въпреки че има и допълнителни неща - гориво и поддръжка на резачката, борина и шишарки и т.н.

Пелети
5 тона пелети * 350лв./тон = 1750лв.
Прибиране на пелетите в мазето един човекоден = 100лв.
Почистване - 0.1 човекоден = 10лв.

Всичко грубо 1860лв.

Сметката става още по-неприятна за дървата, ако почна да смятам дейностите през зимата - почистване на котел и комин, цепене на разпалки, Х на брой слизания до мазето за пълнене на котела.
Пелетното котле изисква много по-малко поддръжка и зареждане.

П.С. Рано или късно ще премина на газ или термопомпа(с интерес чета мненията на колегите). В момента в който цената на газта + цената за включване/10* ми стъпят на около 2000лв на сезон минавам на газ.

*Разпределям цената на първоначалната инвестиция върху 10 отоплителни сезона.
Последна промяна TheDriver на 27 Ное 2020, 13:48, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 27 Ное 2020, 13:40

Хамалогия си е. Ама айде по нашия край се намират и евтини дърва. Кутробань, тва онова :))
Ама никой не си смята труда, затва е по-евтино. Иначе готови нацепени не знам колко вървят , ма може би са 120-150 лв кубика. И почва да не излиза сметката ако си ги земеш такива.
ПП> Къде бре ги намираш ИД А такива евтини дърва ? Че то сурови литровици вървят по 80-90 лв кубика , ти направо нацепени. Ако имаш готово дръвя толкова евтини и гориш само 5 кубика, мисля, че няма смисъл да минаваш на пелети.
Виж за на газ - да.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 27 Ное 2020, 13:58

Намират се с условности, почти винаги сме си плащали редовната цена за всичките 15 кубика. Преди години съм си добивал и сам с помоща на приятели - като не смятам труда, а само цената на разрешителното е по-евтино, но ако се направи реална сметка изобщо не си струва.
Доколкото знам дори незаконните в момента вървят към 40-45лв кубик за бор, а бук незаконно някой да ти добие в момента не виждам как ще стане. :dunno:

Колегата по-горе спомена 95лв за готови доколкото разбирам. Но аз сега търсих за камината едно пале сух, нараязан и нацепен дъб и едно че нямаше, второ че цените които се подхвърляха бяха около 130лв кубик. :dunno:
Последна промяна TheDriver на 27 Ное 2020, 14:03, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drevnia » 27 Ное 2020, 14:00

какви са тия 100 лева за разпалки борина нема ле ?

с дръвата ще излезе още по евтино и ако идеш да си ги набереш ама не си е работа тва бах и амалоджията.
На село все още мааам на дръва ама в града от както отрязах тръбите на теца се родих пелетките си е супер хем топло хем вода бол ем евтино

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ID A » 27 Ное 2020, 14:02

Те са два или трима за Банкя, които доставят дърва. Поне доколкото аз знам. Този има машина за цепене и само му казвам каква дължина ми трябва и метровките идват по размер нацепени. Сега сигурно ме удря в количеството, но каквото е такова. Цените са в началото на лятото, прясно нарязани.
Иначе по проект двата хола трябваше да имат камини, сега единия има дупка (тепърва ще се прави камина), другия метална печка с фурна. Това беше замислено ако shtf, да може поне да се живее в къщата на първия етаж. Иначе твърдо ще изграждам парно долу в котелното догодина.

:OT: Сашко не кара аФтоматици, че много неадекватно превключвали.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 27 Ное 2020, 14:12

drevnia написа:какви са тия 100 лева за разпалки борина нема ле ?

с дръвата ще излезе още по евтино и ако идеш да си ги набереш ама не си е работа тва бах и амалоджията.
На село все още мааам на дръва ама в града от както отрязах тръбите на теца се родих пелетките си е супер хем топло хем вода бол ем евтино

Борината е ценна суровина :mhihi: има, но е малко и се цепи на дребно.

Аз без борови изрезки не мога :dunno: Преди години връзката беше 30лв.(голямата) , в момента заради цеховете за пелети е 45-50лв. Във Велинград я плащах 75лв преди два месеца :mhihi:

Позволителното за борови в момента колко е? Около 32лв/кубик?
На едно семейство 15 кубика няма да дадат. Позволително за бук не се дава вече в нашия район. Аз ако се отоплявам с бор ми трябват 25 кубика.

Това са 800лв само за позволителното и то без да броя рушвети или схеми, за да получа позволителни за 25 кубика. На камиона минимум 150 два курса и т.н.

А труда на 6-7 човека за един ден?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата