България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Яну 2025, 17:31

Е.Димитров написа:
Ивайло Димов написа:А тва ,че всеки се пази от тях е наследство от 90-те и мутренските времена ,хората живяли в онези години инстинктивно се пазят от подобни МПС -та щото си мислят ,че се вози вътре някоя "важна клечка" .Народопсихология.

Комплекси Сър!
Това не е от 90' те години само.
Просто скъпото, голямото, осанката, надменността доста силно респектират комплексарите, които иначе са много агресивни.
Винаги, когато се държиш културно или добре по принцип или с някой, тук се тълкува като "слабост" и предизвиква агресивна реакция или опит за словесно или друго надмощие от отсрещната страна.
Когато обаче обърнеш "плочата", се свиват като "мъ..е" в студена вода.

alekangg написа:Така е в Бг и подобни страни.
Колкото по-нагъл и див, повече те уважават у нас, каквото и да си говорим. Даже искат да са като тях и кой с колкото може наподобява.

Чакай само да почне новия сезон на "Мутри от 90-те" и Куката да вземе да гледа с алкохолишко-наркоманския си поглед ръсейки тъпотия след тъпотия как целия свят е негов. Подражанието ще се върне още повече на мода.
Тия дни гледах случайно някакъв манго, супер известен БГ ю тубър бил, продава коли. И изцепи там някаква тъпотия от сорта баш лошите момчета карали ХаЛуди, тия имитаторите БМВ, я играчите Мерцедес. :mhihi: Та викам вярно в мутри от 90-те караха ХаЛуди за реклама.
Последна промяна Top Gun Maverick на 11 Яну 2025, 17:34, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Яну 2025, 17:32

мойте лични наблюдения са, че тези със скъпите коли не създават проблеми- те вече са установили, това което написах по-горе и гледат да не се мешат с плебса много много.

проблематичен е простака със стария сандък...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Яну 2025, 17:36

Зависи. И много със скъпи коли, които не могат да си ги позволят, но ги карат и те са си проблемни защото имат много повече уонаби комплекси. След това идват тези със стар премиум сандък(не маниаци на коли)които са каймака. Колкото по-стар, по-голям и по-черен, толкова повече комплекси.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 11 Яну 2025, 17:42

alx написа:мойте лични наблюдения са, че тези със скъпите коли не създават проблеми- те вече са установили, това което написах по-горе и гледат да не се мешат с плебса много много.

проблематичен е простака със стария сандък...

В Щатите може, ама точно онзи ден един тук караше на рали между колите с една да кажем около 2-3 годишна панамера, която за тук си се явява направо топла топла от завода по лична поръчка на каращият.
Ограничение 50 се правеше на топ състезател с над 80-100 с доста автомобили и трафик.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Яну 2025, 17:51

Ясно е, че се пише, че е за тук, даже подчертах, както и другите, ама хамнериканеца се изказа пак.
А и нали там нямало такива неща, без значение с каква кола е, само в тубата има някакви, може и да са фалшиви.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Яну 2025, 18:10

alekangg написа:Ясно е, че се пише, че е за тук, даже подчертах, както и другите, ама хамнериканеца се изказа пак.
А и нали там нямало такива неща, без значение с каква кола е, само в тубата има някакви, може и да са фалшиви.

не говоря за бързо каране- не четете. говоря за създаване на проблеми - свиркания, пръсти, псувни, излизане от колата- това тези със скъпите коли не го правят защото са разбрали това което и аз разбрах доста отдавна. това ми беше мисълта. тези които 90те излизаха най- много от колите да се разправят сега са тези дето не слизат.

и пиша за родината разбира се. ако спомена нещо за америка конкретно пиша, че е за америка.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Яну 2025, 18:15

alx написа:
alekangg написа:Ясно е, че се пише, че е за тук, даже подчертах, както и другите, ама хамнериканеца се изказа пак.

не говоря за бързо каране- не четете. говоря за създаване на проблеми - свиркания, пръсти, псувни, излизане от колата- това тези със скъпите коли не го правят защото са разбрали това което и аз разбрах доста отдавна. това ми беше мисълта. тези които 90те излизаха най- много от колите да се разправят сега са тези дето не слизат.

и пиша за родината разбира се. ако спомена нещо за америка конкретно пиша, че е за америка.

Явно ние не живеем тук, а ти от там знаеш повече, както винаги за всичко..оп забравих, че идваш и караш няколко дена на годината.

За сравнение 90-те имаше много малко скъпи коли и се знаеха на кой са общо взето. Сега има под път и над път и са да речем 50 пъти повече, може и повече и има всякакви идиоти, най-често са разни татуирани и яки маймуни 20-30годишни, повечето не могат да кажат какво работят, но карат такива коли и точно те ще слязат и даже го искат и търсят.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Яну 2025, 18:24

alekangg написа:
alx написа:

Явно ние не живеем тук, а ти от там знаеш повече, както винаги за всичко..оп забравих, че идваш и караш няколко дена на годината.

За сравнение 90-те имаше много малко скъпи коли и се знаеха на кой са общо взето. Сега има под път и над път и са да речем 50 пъти повече, може и повече и има всякакви идиоти, най-често са разни татуирани и яки маймуни, повечето не могат да кажат какво работят, но карат такива коли и точно те ще слязат и даже го искат и търсят.

разбирам те, но не са ми такива наблюденията. лошо шофьорско поведение гледам предимно от тези с по-евтините/ стари коли.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 11 Яну 2025, 18:38

А аз и от двете групи, дето коментирате :D

Чичаци със стари раздрънкани талиги от края на 90те и 20 и няколко годишни далаверажии, които някак си са се озовали в скъп автомобил.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го спокойно

Мнение от ///eMo » 12 Яну 2025, 0:29

alx написа:

Наскоро един шампион по бокс с ново А8 слезе от колата заради присветване, че е заспал в лява лента. Колко да са се променили нещата?

По пътищата у нас е тотален хаос и всеки без значение от положението прави всичко възможно да покаже на другите, че е нещо повече от тях. Комбинирано с липсващи умения зад волана и лоша инфраструктура и стигаме до причината тази тема да е една от най-коментираните във форума.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 12 Яну 2025, 23:03

Днес се прибирам , някъде м/у В.Търново и Бяла ТИР ми се лепнал за задната броня и ми създава напрежение.Карам със около 90.
Тоя "комшу" в един момент се изнесе за изпреварване ( пред мен имаше още 2 камиона) и в насрещното видях как друг ТИР се изнесе плътно в ляво (имаше уширение на пътя) и доста намали, за да може "комшуто" да се прибере.
След по-малко от минута "комшуто" вече едвам го виждах, продължавах да си карам с около 90, че и по-малко, че вчера и днес ми се увидя от път.
Някой нещо? Санкции? Превишена скорост? Бой през пръстите? Нееееееее....
Триногата на подходящо място носи достатъчно приходи с минимални усилия :clap:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 13 Яну 2025, 1:11

немо написа:Днес се прибирам , някъде м/у В.Търново и Бяла ТИР ми се лепнал за задната броня и ми създава напрежение.Карам със около 90.
Тоя "комшу" в един момент се изнесе за изпреварване ( пред мен имаше още 2 камиона) и в насрещното видях как друг ТИР се изнесе плътно в ляво (имаше уширение на пътя) и доста намали, за да може "комшуто" да се прибере.
След по-малко от минута "комшуто" вече едвам го виждах, продължавах да си карам с около 90, че и по-малко, че вчера и днес ми се увидя от път.
Някой нещо? Санкции? Превишена скорост? Бой през пръстите? Нееееееее....
Триногата на подходящо място носи достатъчно приходи с минимални усилия :clap:

Аз затова съм ЗА цивилна полиция навсякъде!
За видеорегситратора като доказателство! (даа знам че някъде в някои ситуации се приема, но не е като в Русия)
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 13 Яну 2025, 4:22

ivanski_2 написа:Аз затова съм ЗА цивилна полиция навсякъде!

Kaква е ползата като ще правят същото и като другите - ще си лафят в колата, ще гледат тикток и ще плюскат в крайпътни кръчми в работно време. :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 13 Яну 2025, 10:24

Аз не мога да разбера, нали всички товарни автомобили са с тахометри или там, каквото им се казва. На тези не им трябва да ги снимат, спират го и проверяват устройството и ако има превишение го глобяват :dunno:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Яну 2025, 11:05

Правят го, дори в чужда държава. Вече зависи дали подкуп или акт.

Я гледайте какво тъпунгери има бе. Хванали го с 0.9, обяснили му, че със свалени номера сега може в рамките на 12 часа да намери водач, който е трезвен за да му придвижи колата(сигурно е имало и други пияни вътре)и идиота намерил друга пиянка, ама бая повече наквасен с над 2 и след 40 минути пак го спират: :mhihi: :dummy:
https://nova.bg/news/view/2025/01/13/48 ... %80%D0%B8/

Чудя се ако не му бяха взели колата след втория път, дали нямаше да успее да намери трети пиян да я закара... :banghead:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата