България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от vicho » 13 Яну 2025, 11:45

Как така ти позволяват да караш със свалени номера? :shock: :mhihi: Това не може да е вярно :dunno:

Нещо не е написано както трябва
You said: "Time will change!" What if it changes you?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 13 Яну 2025, 11:58

vicho написа:Как така ти позволяват да караш със свалени номера? :shock: :mhihi: Това не може да е вярно :dunno:

Нещо не е написано както трябва

Вярно е, абсолютно същата ситуация имам при познат. Спират го, алкохол, книжка, дава колата на друг шофьор и колата без номера и ги спират след няколко минути и втория шофьор изгаря още повече.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Яну 2025, 12:04

И аз знам, че ги оставят и айде с пътна помощ, ама ей го тука пише, че може 12 часа:
https://imashpravo.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%B ... %80%D0%B0/
Интересен факт е, че от това следва да можеш да пляскаш покрай камерите с 200. :mhihi:
Остави това, ами може да използваш колата за престъпление, да блъснеш някой и да избягаш и още тъпотии.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 13 Яну 2025, 13:48

Top Gun Maverick написа:И аз знам, че ги оставят и айде с пътна помощ, ама ей го тука пише, че може 12 часа:
https://imashpravo.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%B ... %80%D0%B0/
Интересен факт е, че от това следва да можеш да пляскаш покрай камерите с 200. :mhihi:
Остави това, ами може да използваш колата за престъпление, да блъснеш някой и да избягаш и още тъпотии.

Там пише, че може да ПРЕМЕСТИТЕ колата , което не значи, че може да я КАРАТЕ без номера ;)
Един приятел през 05.2023 го бяха хванали с 0.65. Каза аз и куките избутахме колата :!: настрани, щото им казах,че звъня да дойде някой да я прибере. Табели обаче не са сваляли.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 13 Яну 2025, 14:03

Преди малко станах свидетел на нов връх в тъпотията, гонка между бмв и тир :shock: Тоя с тира незнам как не изправи завоя отпред да го дават по новините как е помел колите в насрещното :bang: Вчера пък беше първия снеговалеж тук в нашия регион. Всички малоумни селяндури си бяха наизвадили ръждясалите джипки да ги пробват по улиците между хората. За разни Мерцедеси и Бмв-та пред разпад да не говорим,всеки завой беше дрифт :banghead: Излезнахме малко да се разходим пеша да се порадваме на снега, съжалих 100 пъти :censored:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 13 Яну 2025, 14:31

https://www.bgnes.bg/2-sa-zaginali-po-p ... pri-hubavo

При детайлен анализ на данните за 2024 година става ясно, че по време на снеговалеж, проливен дъжд и мъгла са загинали 10 души или от 2% от всички загинали през годината. Докато когато времето е било сухо, слънчево и благоприятно за движение са загинали 352 души или 73% от всички загинали.

„Изводът, който можем да направим е, че мобилността в България е силно ограничена. По-малкото жертви в лошо време се дължат на по-ниските скорости за движение, които водачите избират при лоши атмосферни условия. Докато при хубаво време организацията на движение/скоростните режими, определени от собствениците на пътя, не са съобразени със състоянието на пътищата“, заявяват от ИПБ

Заключенито си е тяхно, но статистиката е доста интересна.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 13 Яну 2025, 14:36

Спадът от 8% по-малко загинали при ПТП спрямо 2023 година основно се дължи на случайни събития, като атмосферни условия, единични катастрофи с един загинал, сериозните затруднения/задръствания на трафика в столицата и др.“, заявяват те.

:yes:

Нали уж се обяснява, че безопастностна при автомобилите скача приблизително "10 години по-нов автомобил = 30% повече шанс за оцеляване". Това е много бакалска сметка, но и по пътя се движат всякакви коли. От тея 8%, реално 1-2-3% са само от факта "по-нов автомобил".
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 13 Яну 2025, 14:42

За да е правилна статистиката, би трябвало да се спомене и какъв процент от времето, то е било лошо...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 13 Яну 2025, 14:43

drifty написа:Вярно е, абсолютно същата ситуация имам при познат. Спират го, алкохол, книжка, дава колата на друг шофьор и колата без номера и ги спират след няколко минути и втория шофьор изгаря още повече.

т.е. може, ама ако те хванат ще те чокат

разбрах :bchug:

аз не бих седнал да карам кола без номера, ама всякакви луди има :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 13 Яну 2025, 15:03

ildivvy написа:За да е правилна статистиката, би трябвало да се спомене и какъв процент от времето, то е било лошо...

2% са 7 дни. Мислиш ли, че лошо време миналата година е имало само 7 дни :ok: За мен изводът е, че ако не си бездарник в същност е по-безопасно да пътуваш в лошо време, което е и моето лично наблюдение :yes:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 13 Яну 2025, 15:08

Аз на първи сняг избягвам, когато още половината майстори са с летни гуми.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 13 Яну 2025, 15:12

steeN написа:
ildivvy написа:За да е правилна статистиката, би трябвало да се спомене и какъв процент от времето, то е било лошо...

2% са 7 дни. Мислиш ли, че лошо време миналата година е имало само 7 дни :ok: За мен изводът е, че ако не си бездарник в същност е по-безопасно да пътуваш в лошо време, което е и моето лично наблюдение :yes:

Не, не мисля! Искам просто да кажа, че процента, макар и доста по-малък, не е чак толкова по-малък, както изглежда...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 13 Яну 2025, 16:26

vicho написа:
drifty написа:Вярно е, абсолютно същата ситуация имам при познат. Спират го, алкохол, книжка, дава колата на друг шофьор и колата без номера и ги спират след няколко минути и втория шофьор изгаря още повече.

т.е. може, ама ако те хванат ще те чокат

разбрах :bchug:

аз не бих седнал да карам кола без номера, ама всякакви луди има :mhihi:

Не, в случая пак втория шофьор е още по-пиян от първия.

Иначе да, да седнеш на кола с номера е доста подозрително.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Яну 2025, 16:31

Слушах и другата статистика за 2024-та аз. По повод как това с намалелите жертви е голяма стъкмистика карайки ги след ПТП-та да умират в болницата, а не на пътя. Ама шанс, на някой му направило впечатление как уж намалели жертвите, но броя тежки ПТП са увеличени въпреки камерите. Както при ковида, тогава други неща си нагласяха, ама не, било конспирация.
Сега може да кажем, че трябва да намокрят улиците и да има мъгла плюс лед. Бързо машините за сняг от Банско да идват на Тракия и Струма, и без това там го пренаселиха вече.
Иначе и аз съм на мнение, че скоростта е определяща най-много за умиранията, но с камерите някак не успяват да я редуцират по желания начин. Местните навсякъде си знаят местата и има лумпени, които яко газ преди и след тези места.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 13 Яну 2025, 17:08

https://boulevardbulgaria.bg/articles/n ... fiya-varna

Много накратко - "Ще бъдат положени тези разделителни колчета не само покрай Микре, но по цялото трасе на 1-4 от п.в. „Боаза“ до границата със Севлиево. Това са около 70 км. Говорим за участъци от порядъка на 200, 300 и 500 метра. Това ще допринесе за повишаване на пътната безопасност на цялото трасе, което преминава през Ловешка област", казва полицейският ръководител, цитиран от в. "Сега".
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата