България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от zAcK » 23 Яну 2025, 22:57

:dunno: :help:

Изображение

Снимка: Мартин Георгиев, NOVA
Снимка: Мартин Георгиев, NOVA

Mагистралата е затворена край Ябланица в посока Варна
Жена е загинала на място при тежка катастрофа на 78 км на АМ „Хемус“. Това потвърдиха от ОДМВР-Ловеч за БТА.
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го спокойно

Мнение от ///eMo » 24 Яну 2025, 23:14

https://nova.bg/news/view/2025/01/24/48 ... tWtSsLoAFg

Това даже не знам как да го коментирам.. да гониш някого, защото там нещо си, в което даже не си замесен и да го биеш? Много его, малко капацитет..

Напоследък ми прави впечатление, че адски много хора ходят с нож в джобовете, пък не изглеждат на планинари. Видях и няколко с пистолети излизащи от ГЛ и подобен калибър коли. Аз ли нещо бъркам, че освен тръба да си развивам болтовете (и лопата зимата ) друго нямам?!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 25 Яну 2025, 1:06

Все пак пострадалият е посегнал на най-скъпото на сърцето на бияча - двутонната семейна кочина на колела. Истинският българин не прощава такъв удар по достойнството.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 25 Яну 2025, 8:37

Не бих реагирал първично. Случвало се е някой боклук да чумосва жена ми когато да речем е карала бавно из града и естествено е била с кола тип кочина, ако е била с фенси кар само и се радват. :censored: :banghead:
И тя ми е задавала въпроса от къде този сульо, който я чумосва знае, че мъжа и не е някой нервен и тя няма да му се обади, той да е наблизо и да дойде да му счупи главата. Защото обикновено някакви мухльовци викат по жени или проявяват агресия. И тука опираме до онова, което коментирахме страници назад - ескалирането на агресията. Тая и тя била бременна. От къде знаем, че не се е уплашила и колко точно е думкал този по капака и? Тя не е звъннала разревана на мъжа си, че някакъв идиот и думка по колата защото не успяла да го види навреме. Айде поставете се на мястото на другия. Да речем, че сте с железни нерви, наблизо сте и ще дойдете, но...ви кипва. Кой го ебе за кочината, че и думнал по капака?
В случая не казвам кой е крив и кой прав, за мен и двете страни са грешни, смятам че бияча е по-грешен, но не бих заложил пари на това. Та какво щеше да му стане на този човечец ако само вдигне ръце и каже какво правиш или нещо от сорта? Не можеше ли да се подпре на колата и да каже по-внимателно? На мен ми се е случвало като пешеходец някой да не ме види, не е приятно да. Ама в случая ти разпалваш конфликт, не ти ли е ясно? Или щото е сама жена вътре и дай. Айде да видим ако мъжа и на тая караше, този човечец щеше ли да се раздумка по капака??? Но не, в случая той вижда, че е силната страна и доминира над слабата, може да си думка. Ами накрая бития бит, втория си е втори, не се връща. Другият ще плати едни 1000-5000 лева и готово. Този съм сигурен, че повече няма да думка като Кинг Конг по капаците на колите.
Пак казвам, не знам кой е крив и кой е прав, мразя агресията по пътя и не я прилагам, но трябва малко да мислиш с тази глава. Ако толкова искаш да наказваш, звъниш на 112, ще ти кажат да посетиш съответното РПУ за жалба ако не дойде веднага кола на място и в двата случая ще съставят акт на жената. Имаш и свидетел. Тогава и тя ще знае вече, че трябва повече да се оглежда. Сега щастливи в тази история няма.

Вие думкате ли по капаците на жени защото не са ви видели? :ok:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 25 Яну 2025, 9:11

А ква е гаранцията ,че дамата с колата не си е човъркала телефона и това да и е вреден навик ? Дали следващият път няма да сгази некое дете или възрастен? Как се превъзпитават подобни люде да са внимателни щото нали кът стане белята и се почва едно вайкане .Не оправдавам блъскането по чужди коли най-малкото щото возилото не е виновно за тва ,че задкормилното у-во блее,гримира се ,бърка си по дупките и въобще секви отвличащи вниманието дейности,които могат да доведат до ПТП.Такива ситуации ще продължав да има ,българина по същество и генезис е тежко комплексиран ,с огромни дефицити на възпитание в първите 7 ,тежко обременен да се доказва колко е важен единствено само той и дълбоко фрустиран .

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 25 Яну 2025, 10:22

Съгласен съм, ама си има закон. Нали много гледаме другите държави. Крайно време е хората да знаят, че могат да направят нещо вместо да създават предпоставки за физически конфликти.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 25 Яну 2025, 10:43

Законът не може да попълни липсата на възпитание,култура на общуване,не може да изкорени бай Ганьовския и Андрешковския манталитет предаван генетично от поколение на поколение. Не може да очакваш от народ бил 200 години под византийско ,500 години по турско и след това 45 години комунистическо робство да бъде нещо по-различно от това ,което сме в момента.35 години се възпитава безнравственост ,цели поколения израстнаха с чака-рака ,прашките в гъза ,кафето ,цигарката ,ракията,туршията .Закона е безсилен пред народ който има крилати фрази " Учи мама ,за са не работиш " ,"Ние ги лъжем ,че работим -те ни лъжат ,че ни плащат"

Ситуацията е кораба потъва -спокойно вода има за всички .

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 25 Яну 2025, 11:08

Не знам, като идат нагоре не правят така, явно и закона има някаква тежест. Понеже всеки вика, че спазвал каквото и да е защото ще го глобят, никой не вика от морална гледна точка спазвам.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 25 Яну 2025, 11:09

Аз съм фен на Наиб Букеле ,президента на Ел Салвадор.Прочети какво е направил за страната си само за един мандат :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 25 Яну 2025, 12:08

Опростено според мен виновна е жената водач, и от нищо е станало нещо. Бития - бит, побойника ще го съдят, а за жената последствиятя ще са никакви, и с отношението си "тук не ти е пешеходна пътека" ще продължи да гази на пътя.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Яну 2025, 16:31

https://youtu.be/43LtcHyy-b4?si=CT47xCjnf_bOThoy
В първата минута на клипа става ясно защо ги спират. Трябва да имат дистанция 3 до 6 секунди от камиона и колата пред тях, а те имат 1 от едното и 1.8 ли каза от другото МПС. :shock: И куката за тая дистанция ги напъхва едни хубави години в затвора. На който му е интересно може да види от 13:50 как овчарката си надуши като за добро утро от раз, макар че можеше ченгето да потърси и преди това сам за да намери стоката. :mhihi:

Та кога ли тука ще почнат да ги отбиват затова, че се навива в багажника на тези пред него сякаш има човек в колата, който ще се опита да скочи от едната кола в другата по време на движение. :shock:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 26 Яну 2025, 17:06

Нямаше как ченгето да го намери, защото не може да ти претърси колата ако не си съгласен.
Но като пусна овчарката и тя надуши нещо, тогава има причина вече и претърсването става законно и без съгласие.

п.с. тези определено не бяха група професори, всеки път като отвориха уста и правеха нещата по-лоши.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Яну 2025, 18:14

Ивайло Димов написа:не може да изкорени бай Ганьовския и Андрешковския манталитет п

.. една малка обществена тайна - прототипа на андрешко е дядо андреа.. които след това изпълнение той и брат му лежат в затвора доста години да изтърпяват присъда.

така че едно време "андрешковския манталитет" се е наказвал жестоко...
алекс
трабант 601с
разни други возила

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Яну 2025, 18:16

steeN написа:Нямаше как ченгето да го намери, защото не може да ти претърси колата ако не си съгласен.

probable cause е нещо което всяко ченге може да спретне за секунди на място независимо колко си изряден... мене така са ми претърсвали колата заради "мирис на алкохол" а причината беше, че излизах от състезание с нощно виждане (и те го знаеха щото свършихме късно а стрелбището е единственото "населено място" в района) и искаха да видят дали нямам едни забранени неща по оръжията които ако ги имам в моя щат са федерално престъпление... е, нямах ама ми загубиха 30 минути...

та ти може да не се съгласиш да ти претърсят возилото (по принцип съвета е -никога- да не се съгласяваш) но това общо взето ще има някакво значение чак в съда.
Последна промяна alx на 26 Яну 2025, 18:21, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 26 Яну 2025, 18:21

О да ,в ония години в Царска България е имало строги закони.Прадядо ми е бил селски жандарм за кратко ,баба ми е разказвала ,че са хванали некви комунета и дядо трябвало да ги бие да си признаят ..Той беше едър човек -2 метра ,но много жалостив и кротък .Тогава бабето вика сефте го видех да пуши качак ,върнал се от жандарма и казал "Аз вързан човек не мога да бия" на следващият ден хвърлил фуражката.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата