Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от TheDriver » 19 Юни 2025, 12:05

Добре де, няколко пъти се спомена пазаруване през интернет и Амазон.
От кой Амазон точно поръчвате, немския? Има ли някаква особеност.

Аз когато ще си купувам нещо си избирам модел и започвам да търся този модел по различни сайтове и продавачи. Както казвате разликата е огромна. Никога до сега Амазон.де не ми е давал добра цена. Спука ми се басейна миналата седмица и всички обяви в Амазон.де бяха с поне 20% над цените в Бълграия, а най-добрата оферта беше в Полша(доста по-евтино от България).

Дайте механиката на това пазаруване от Амазон. :dunno:

Даже имам конкретен пример. Жена ми има нужда от нови слунчеви очила. Търсят се истински, а не реплика. В кой сайт да търся?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от bum_bum » 19 Юни 2025, 12:05

Някои марки разполагат с ексклузивитет за внос и не е толкова просто да внесеш на едро същата стока.

Предполагам случая с това кафе е подобен. Може, но не е устойчив бизнес за паралелния вносител и носи повече проблеми, отколкото ползи и печалби.

Не всички стоки в амазон са задължително по-евтини. Там също търговската отстъпка не е малка, а и ако искаш да продаваш сериозно имаш и много разходи за реклама, а също и изпълнението на поручките от техния фулфишмънт не е съвсем евтино.
Китайските неща обикновено са скъпи там. Тук вероятно шанят с митата и ДДС-то и затова трудно ще намериш по-ниски цени.
Но последно си купих ножчета за машинката за подстригване, които са си немски и цената беше някъде наполовина.

Има много магазини в Германия, Чехия, Полша, Румъния, които изпращат и до България или до място, където препращат (Германия чрез ггбг например) от които може да излезе по-евтино, отколкото от България.

За очила някой беше дал линк в темата кой какво си купил.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 19 Юни 2025, 12:32

Да, за немския амазон става въпрос. От есента имат безплатна доставка до България за над 49евро поръчка. Абосолютно Амазон не е формула за "всичко по-евтино". Но е сайт с огромен набор от различни стоки и често са драстично по-евтини. Ножчета за бръснене тук взимам 20 за 30лв, там са 20лв за 30бр. Чистачка за стъклата вкъщи беше -55% спрямо тук, същата марка. Душ гел даже си взех. Тук промоции на техника са 20-30%, там може и 60% да видиш. Зимата поръчвах слушалки Beats за 160лв, тука под 350лв ги нямаше :dunno: Брат ми ми е взимал от УК-ския Амазон Киндъл за 80лв. Тук под 150лв не съм виждал и на най-лудата промоция. Скоро си купих и книга с 90% намаление. Тука дали има ? Очила Рей Бан съм си взимал за 140лв + 20лв доставка на промоция, още преди да имат безплатни доставки. Кафемашина сега си взех, 259лв, тука беше на промоция 369лв.

Проблема е с храната. От чужбина пържоли не става :no: Имоти също няма как да се внасят.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 19 Юни 2025, 12:34

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 19 Юни 2025, 12:42

За очила може да погледне и тук колегата.
https://www.otticasm.com/fr/
П.п в Била наистина някои неща са доста скъпи. Аз от тук купувам кафе Illy, една кутийка (250гр. на зърна) за около 6,50-7 евра. Миналата година, ако не се лъжа в Била беше около 24лв. :conf:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 19 Юни 2025, 12:54

TheDriver написа:Даже имам конкретен пример. Жена ми има нужда от нови слунчеви очила. Търсят се истински, а не реплика. В кой сайт да търся?

https://www.julbo.com/en_wo/sunglasses

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 19 Юни 2025, 14:19

Нема се пУашим. Институциите бдят. 5-40% инфлация на основни потребителски стоки само за някакви си две седмици от слуха за това, че ще приемем еврото.

Водата се била вдигнала .. ами ако и за нея е увеличена продуктовата такса, която е основна компонента в себестойността, защо да не се увеличи?

Цитата е на шефа на Н@П.

"Поскъпването в проверените от НАП групи стоки варира от 5 до 40% за две седмици. 40% ръст е установен в цената на минерална вода 1.5 литра, предлагана от 2 компании. С 25% е увеличен вид сирене, разказа Спецов. Установено е поскъпване в цената на хляб, месо, кайма, яйца, олио, кисело и прясно мляко. Всички стоки от така наречената малка потребителска кошница са нагоре, сочат суровите данни на НАП.

"Какво следва оттук нататък - следва изискване на документи, фактури, товарителници, разходна част, изследване на целия процес. Не казвач, че веригата, която продава тази минерална вода, е вдигнала тази цена необосновано. Възможно е доставната цена да е увеличена - това ще изследваме", коментира Спецов, като отказа да съобщава марки.

Проверките на институциите тръгнаха след новината за положителните конвергентни доклади за членството на България в еврозоната, като НАП, КЗК и КЗП се споразумяха да действат координирано срещу очакваната спекула покрай смяната на валутата. Проверяват се над 150 обекта в над 30 града. Обхванати са не само вериги, но и локални обекти във всеки един град, извадката покрива цялата страна по различен тип обекти, коментира Спецов.

800 души са ангажирани в проверките на цените на магазините. Ако под някаква форма е имало недоверие, че държавата ще си изпълни контролните функции, имам много ясно да заявя на всеки един търговец, че държавата ще влезе абсолютно строго за всяко едно необосновано вдигане на цените, коментира Спецов. Той допълни, че няма икономически фактор, който да обуславя поскъпване от порядъка на 40% за две седмици. НАП е засичало цени в периода 3-17 юни. "Обосновани са страховете за поскъпване заради еврозоната. Но ако някой се съмнява, че няма да имаме способоността да извърши тези проверки, дълбоко се лъжат", каза Спецов. Той обясни, че ще се изследва обект по обект, при поскъпване с еднакъв порядък може да се подаде сигнал за съмнение за картел. Чистосърдечно ги съветвам да върнат цените към 3 юни, ако има необосновано вдигане, коментира Спецов."
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 19 Юни 2025, 14:43

drifty написа:Родният биг бизнис в действие.

И както каза бум, няма кой да спре Бако да си сложи цената в евро същата, каквато е била в лева, щото така си е решил и да си измисли каквото си иска "оправдание", че двига цените със 50-100-350 процента или там колкото реши.

Ако почнем и кафе да си купуваме от чужбина, вече става смешно, не само трагично.
Колко да е трагично, аз от години купувам кафета само от чужбина.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от maxoyn » 19 Юни 2025, 17:49

Кафетата от чужбина дори понякога идват до вратата за по-малко от 24ч, ако митницата не решат да проверят допълнително.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 22 Юни 2025, 19:52

Стригачите/бръснарите май на месец/два вдигат цените, поне в София.
Просто всеки кара както може, почти на две ходения и нова цена, да не ставаме 96-та?

А вчера беше върха на наглостта, една сладоледаджийница в центъра на София Аморе джелато, сложила цена 5,50лв за топче сладолед, от преди месец беше 3,50лв.
Погледнах в гугъл, ами последните 5+ мнения са подобни и се пише за цените!

Интересно до къде ще трае раята, аз лично вчера не си купих от въпросният сладолед.
Абсолютен бойкот, минимума и в краен случай само.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 23 Юни 2025, 6:42

А вчера беше върха на наглостта, една сладоледаджийница в центъра на София Аморе джелато, сложила цена 5,50лв за топче сладолед, от преди месец беше 3,50лв.
Ако няма цена в евро и лева , наистина може да е някаква спекула ... :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 23 Юни 2025, 7:30

Разбира се, че въвеждането на еврото няма да е причина, да се повишават цените.
Същото е и, когато завали дъжд и се повиши продажбите на чадъри и дъждобрани . Няма нищо общо с дъжда, той си е неминуемо природно явление.
Или пък ако става наводнение и започнат да се купуват лодки. Покачването на водата няма нищо общо с бизнеса с плавателни съдове.
Просто..спекула или казано на пазарен език , търсенето определя предлагането.
Само дайте някакво събитие и веднага, ще се намери причина за повишаване на цените.
Аз , ако съм търговец, мога да си кача цените и с 1000%!
Какво ще ми кажат от НАП?! Нали си плащам данъците!
Нищо няма да направи държавата, то и не може, просто цените ще се повишат!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 23 Юни 2025, 8:22

Jordana написа:
Ако няма цена в евро и лева , наистина може да е някаква спекула ... :dunno:

Явно цените са динамични :D, бяха написани на картонените чашки с флумастер.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 23 Юни 2025, 16:31

Е.Димитров написа:Разбира се, че въвеждането на еврото няма да е причина, да се повишават цените.
Същото е и, когато завали дъжд и се повиши продажбите на чадъри и дъждобрани . Няма нищо общо с дъжда, той си е неминуемо природно явление.
Или пък ако става наводнение и започнат да се купуват лодки. Покачването на водата няма нищо общо с бизнеса с плавателни съдове.
Просто..спекула или казано на пазарен език , търсенето определя предлагането.
Само дайте някакво събитие и веднага, ще се намери причина за повишаване на цените.
Аз , ако съм търговец, мога да си кача цените и с 1000%!
Какво ще ми кажат от НАП?! Нали си плащам данъците!
Нищо няма да направи държавата, то и не може, просто цените ще се повишат!

Т'ва ми напомня за скорошна моя случка, търся 8 метра маркуч 1 цол, ама беше точно след тия големите дъждове в София, преди няколко съедмици, къде 3 дни не спря да вали :mhihi:
5 големи магазина тип практикер,мр.бриколаж обиколих докато си намеря маркуч. Навсякъде викат, изкупиха ги, много вали :mhihi:
А те щото 1 цол ги ползват и за помпите за отводняване.. трагедия. Та сигурно и това няма общо с дъжда :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 24 Юни 2025, 7:22

Така е, Архимед е казал "Дайте ми достатъчно дълъг лост и опорна точка, и ще повдигна земята"
Българският бизнесмен (и не само) малко е попроменил условието и е съчинил нещо от рода "Дайте ми една причина и ще вдигна цените"
Проблема обаче, топката е в ръцете на потребителите, а българските потребители са малко...тъпи.
В никакъв случай не сме единни и организирани и за това, цените ще си растат, хората ще се възмущават а правителствата ще си правят вятър на устата!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата